تهران - ایرنا - با وجود مخالفت «دونالد ترامپ» رئیس جمهوری آمریکا با توافق آب و هوایی پاریس، کشورهایی اروپایی همزمان ، حمایت مالی از «صندوق اقلیم سبز» (Green Climate Fund) را افزایش دادند.

به گزارش روز گذشته(جمعه) روزنامه انگلیسی فایننشال تایمز، کشورهای اروپایی با هدایت انگلستان بودجه خود را برای حمایت از صندوق اقلیم سبز افزایش داده اند.

صندوق اقلیم سبز یک گروه تحت حمایت سازمان ملل متحد است که بیشترین فعالیت خود را وقف مبارزه با تغییرات آب و هوایی کرده و تاکنون موفق شده ۹.۸ میلیارد دلار حمایت مالی برای کمک به کشورهای در حال توسعه برای مقابله با تاثیرات آب و هوایی در چهار سال آینده جمع آوری کند.  

فقدان کمک‌های آمریکا و استرالیا که همواره بزرگترین حامیان مالی این صندوق بودند موانعی را در مقابل دستیابی به اهداف این صندوق ایجاد کرده است.

بودجه آب و هوایی یکی از مسائل مهم مذاکرات دسامبر (آذر - دی) سازمان ملل متحد در شیلی خواهد بود. این مذاکرات تحت عنوان «کاپ 25» (COP۲۵) برگزار می شود.

کشورهای فقیر می گویند کشورهای ثروتمند به اندازه کافی در رفع تاثیرات مخرب تغییرات آب وهوایی نقش نداشته اند.
تامین مالی این صندوق اقلیمی با سلب حمایت دولت ترامپ از بودجه دو میلیارد دلاری که دولت «باراک اوباما» رئیس جمهوری سابق آمریکا متعهد شده بود و نیز مشکلات داخلی آسیب دیده است. کمک کننندگان این صندوق قبل از هر گونه تعهد مالی بیشتر بر اصلاحات در نظام حاکمیتی این صندوق تاکید دارند.

نوسانات ارزی نیز یک میلیارد دلار از تعهدات اولیه این صندوق کاسته است. این صندوق ۷.۲ میلیارد دلار برای تامین مالی پروژه هایش در بازه زمانی بین سالهای ۲۰۱۵ تا ۲۰۱۹ میلادی اختصاص داده است.

تامین مالی جدید برای سالهای ۲۰۲۰ تا ۲۰۲۳ موفق به  جلب ۹.۸ میلیارد دلار کمک از ۲۷ کشور شده است.

انگلیس بزرگترین تامین کننده مالی این صندوق به مبلغ ۱.۸۲ میلیارد دلار است.

فرانسه (۱.۷ میلیارد دلار)، آلمان (۱.۷۵ میلیارددلار) و ژاپن (۱.۵ میلیارد دلار) متعهد شده اند.

اعلام حمایت این کشورها از این صندوق یک روز بعد از آن انجام شد که ترامپ بار دیگر طرح خود را برای خروج از توافق آب و هوایی پاریس ۲۰۱۵ تکرار کرده است.

تقریبا همه کشورهای عضو این توافق متعهد شده اند گازهای گلخانه ای را به زیر دو درجه سلسیوس کاهش دهند.

انتظار می رود آمریکا ماه آینده بطور رسمی خروج از این توافق را به سازمان ملل متحد اعلام کند و این پروسه به حدود یک سال زمان نیاز خواهد داشت.

ترامپ روز پنجشنبه توافق آب و هوایی پاریس را یک «فاجعه کامل» برای آمریکا توصیف کرد و گفت، این توافق ثروت هنگفتی از آمریکا را به کشورهای خارجی مسوول بیشترین آلودگی جهان انتقال داده است.

سطح بودجه آب و هوایی به طور آشکار در توافق پاریس مشخص نشده است. اما در کنار این توافق، کشورهای توسعه یافته کمک سالانه به مبلغ ۱۰۰ میلیارد دلار به مسائل آب و هوایی را از آغاز سال ۲۰۲۰ آغاز کرده اند که ترکیبی از کمک های دولتی و عمومی است.

صندوق اقلیم سبز سازمان ملل متحد برای تسهیل چنین تلاش هایی تشکیل شد.

کشورهای توسعه یافته هنوز به هدف تعیین شده یعنی اختصاص ۱۰۰ میلیارد دلار دست نیافته اند و گزارش اخیر سازمان همکاری و توسعه اقتصادی(او ای سی دی - OECD) نشان می دهد کمک مالی سالانه کشورها در مقابله با تغییرات آب و هوایی در سال ۲۰۱۷ حدود ۷۱ میلیارد دلار بوده است.

1071