تهران- ایرنا- مدیرعامل دیده‌بان عدالت و شفافیت بابیان اینکه از میان بیش از ۴ هزار سند و پرونده گزارش شده، حدود ۸۰۰ پرونده کلان که بعضی از آنها در سطح ملی است را پیگیری کردیم، اظهارداشت: دیده‌بان برای ریشه کردن فساد در هر سطحی و توسط هر نهاد حاکمیتی عزم جدی دارد و برای رصد، کشف، ارجاع و اقدام علیه مفاسد، اصولگرا و اصلاح طلب نمی شناسد.

«علی اشرف نوری» روز دوشنبه در گفت وگو با خبرنگار سیاسی ایرنا درباره سازمان مردم نهاد دیده بان شفافیت و عدالت اظهارداشت: این مجموعه مردمی از سال ۱۳۹۵ ثبت رسمی شده است و امروز همه نهادهای تقنینی و اجرایی، سازمان دیده بان شفافیت و عدالت را مورد مشورت قرار می دهند.

وی اضافه کرد: ابتدا اساسنامه دیده بان تایید و تصویب شد، بحث چشم انداز و اهداف کلان این مجموعه نیز نوشته شد و تمامی این مراحل توسط هیات امنا تهیه و تصویب شد. چارت سازمان دیده بان شفافیت و عدالت به این شکل است که شامل هیات امنا، هیات مدیره، مدیرعامل و مدیریت های تخصصی عمل می کند.

نوری اظهارداشت: طی سه سال گذشته پرونده های زیادی توسط این سازمان به مراجع قضایی ارجاع داده شده است.  دیده بان در ۲ بعد، اقدامات «پیش گیرانه»، در حوزه آموزشی و پژوهشی و «مقابله ای» انواع و اقسام مفاسد را رصد، کشف، برخورد و یا معرفی کرده است.

وی ادامه داد: از میان بیش از ۴ هزار سند و پرونده گزارش شده به دیده بان، حدود ۸۰۰ پرونده کلان که بعضی از آنها در سطح ملی است، را پیگیری کردیم که تعداد زیادی از این پرونده ها حکم گرفتند و بقیه نیز مراحل رسیدگی یا مقدماتی خود را طی می کنند.

مدیرعامل سازمان دیده بان شفافیت و عدالت با بیان اینکه کارهای بزرگی در حوزه «ایجاد کمبودهای تصنعی» انجام شده است، خاطرنشان کرد: عده ای  برای ضربه زدن به اقتصاد،  در حوزه های کالاهای اساسی و استراتژیک، نهادهای دامی، دارو، لوازم بهداشتی و درمانی القای کمبود کنند که دیده بان ورود کرد و تعدادی فرد و شرکت را در این خصوص شناسایی، رسانه ای و به صورت مستند به مراجع قضایی معرفی کرد.

نوری یادآور شد: دیده بان همچنین با ورود به حوزه خصوصی سازی،  چندین پرونده بزرگ را در این زمینه رصد، کشف، مستندسازی کرد و موضوع را به دادگاه مفاسد اقتصادی معرفی کرد و پی گیرهای بعدی این پرونده ها تا رسیدن به نتیجه را انجام می دهیم.

وی با اشاره به ورود دیده بان شفافیت و عدالت به حوزه زمین خواری و منابع طبیعی، گفت: برخی مدیران در این زمینه تخلفاتی انجام دادند که باعث شد منابع ملی حیف و میل شوند که از ذکر جزئیات خودداری می کنم. لازم به تاکید است که حجم زیادی از زمین خواری اتفاق افتاده بود که دیده بان اقدامات پیش گیرانه و عملی برای برگرداندن حقوق مردم کارهای مقتضی انجام داده است که در موعد مناسب رسانه ها از آن مطلع خواهند شد.

مدیرعامل سازمان دیده بان شفافیت و عدالت با بیان اینکه در حوزه انرژی نیز دست اندازی به منابع عمومی صورت گرفته بود، اظهار کرد: در برخی پروژه های بزرگ، منابع حاصل از فروش انرژی را به صورت مجموعه های هزار فامیلی میان خود قسمت کرده بودند که دیده بان به این موضوع هم ورود کرد و توانستیم جلوی برخی از این تخلفات را از طریق افشاگری و تذکرات لازم بگیریم.

وی ادامه داد: جاهایی که تخلف صورت گرفته بود و کار از نصیحت و جلوگیری گذشته بود را به دستگاه قضایی معرفی کردیم که مراحل قضایی آن را به طور جدی تا رسیدن به نتیجه پیگیری می کنیم تا خدایی ناکرده در مراحل قضایی دچار انحراف نشده و زد و بندی صورت نگیرد.

نوری درباره نحوه بدست آوردن گزارش تخلفات،  گفت: بیشتر این گزارش ها مردمی است و همچنین دلسوزانی داریم که در دستگاه های مختلف دولتی و حاکمیتی مشغول به کار هستند با توجه به اعتمادی که به دیده بان دارند و از جدیت و پشتکار آن با خبر هستند، گزارش می کنند و ما وظیفه خود می دانیم تا حصول نتیجه پیگیری کنیم.

وی افزود: در دیداری که احمد توکلی (رئیس هیات مدیره دیده بان) با رئیس قوه قضاییه داشت، مقرر شد دستورالعملی از سوی دادگاه های مرتبط با مفاسد اقتصادی برای اینکه ارتباط بیشتری میان نهادهای مردمی و دستگاه قضایی تهیه شده و ابلاغ شود که رویه ای واحد و قانونی پیدا کند که می توان از این به عنوان ضابط مردمی قوه قضاییه یاد کرد.

وی افزود: دیده بان هرجا به هر کسی ظلم شود بدون توجه به اینکه این ظلم توسط چه مقام یا نهادی صورت گرفته است ورود می کند.

نوری با اشاره به اینکه در پرونده املاک شهرداری (املاک نجومی) بدون ملاحظه به شهرداری که اصولگرا بود ورود کردیم، یادآور شد: خیلی ها به ما گفتند شما کسی را هدف قرار دادید که اگر این کار را نمی کردید شاید پیروز رقابت انتخابات ریاست جمهوری می شد.

وی اضافه کرد: کارگروهی داریم که حوزه اقتصادی نیروهای مسلح را رصد می کند، برای اینکه بتوانیم حوزه های مختلف را به صورت تخصصی پوشش دهیم حدود ۱۹ کارگروه تخصصی در دیده بان ایجاد شده است و یک کارگروه حقوقی هم در کنار آنها وجود دارد.  

نوری با بیان اینکه کارگروه تخلفات قوه قضاییه نیز در دیده بان ایجاد شده است، اظهار کرد: تخلفاتی بعضا میان قضات و مدیران دستگاه قضایی رخ داده است که باید به آن ورود کرد که اتفاقا از نظر ما این حوزه همان قدر که حساس است به همان اندازه هم ممکن است جرم خیز باشد.

مدیرعامل سازمان دیده بان شفافیت و عدالت با بیان اینکه پرونده معاون اجرایی رئیس سابق قوه قضاییه را دیده بان کشف و معرفی کرد، یادآور شد: مستندات آن را با همکاری نهادهای نظارتی و امنیتی به دست آوردیم، سوژه تکمیل شد و به دستگاه قضایی ارسال شد. البته در دوره رئیس جدید قوه قضاییه انگیزه کار بیشتر شده، چون عزم جدی برای ریشه کن کردن فساد به وجود آمده است.

وی ادامه داد: دیده بان علیه دولت و جریان خاصی نیست، در دولت منتسب به اصولگرایی، آقای توکلی تخلفات دولت نهم و دهم را به زبان آورد و رسانه ای کرد. سازمان دیده بان شفافیت و عدالت برای ریشه کردن فساد در هر سطحی و توسط هر نهاد حاکمیتی عزم جدی دارد و برای رصد، کشف، ارجاع و اقدام علیه مفاسد، اصولگرا و اصلاح طلب نمی شناسد.