تهران- ایرنا- رسانهها چهارم آبان ۱۳۹۸ (۲۶ اکتبر ۲۰۱۹) خبر عملیاتی نظامی را منتشر و ادعا کردند در جریان آن «ابوبکر البغدادی» سرکرده داعش کشته شده است. این خبر به سرعت مورد توجه قرار گرفت و با واکنشهای گستردهای روبهرو شد.
اگرچه از ماهها پیش از انتشار این خبر از داعش تنها پیکره نیمه جانی باقی نمانده بود اما خبر کشته شدن البغدادی در آبان ۱۳۹۸ به دست نیروهای آمریکایی و سپس حمله موشکی به محل اختفای وی بار دیگر این گروه را مرکز توجه افکار عمومی جهان قرار داد. رسانهها اعلام کردند حمله کماندوهای آمریکایی و سپس اصابت موشکهای بالگردهای ارتش این کشور به روستایی در شمالغرب شهر ادلب سوریه، موجب هلاکت ابوبکر البغدادی سرکرده داعش شدهاست.
حدود پنج سال بود که تصویری از البغدادی در رسانهها منتشر نمیشد اما وی به یکباره در اردیبهشت ماه ۱۳۹۸ با انتشار پیام ویدئویی ۱۸ دقیقهای نام خود را دوباره مطرح کرد. با این حال البغدادی از چند ماه پیش از آنچه حمله آمریکا نامیده و ادعا شد که به مرگ وی انجامید، به ویژه با شکستهای گسترده گروه تروریستی داعش در عراق در اختفای کامل به سر میبرد.
دونالد ترامپ رییسجمهوری آمریکا که در آستانه انتخابات ریاست جمهوری قرار دارد پس از انتشار اخبار انجام این عملیات و کشته شدن البغدادی، در پیامی توییتری نوشت: اتفاق بزرگی رخ دادهاست.
ماجرای کشته شدن «ابوبکر البغدادی» سرکرده گروه داعش، اگرچه از همان ساعات نخست در صدر اخبار رسانههای منطقهای و بینالمللی قرار گرفت اما تردیدهای بسیاری در مورد صحت و چگونگی و اهداف کاخ سفید نیز ارائه شد. حاشیههای مربوط به این موضوع باعث بروز تردیدهای فراوانی در صحت آن شد. آمریکاییها پیش از این هم در زمینه کشتن یا اعلام زمان مرگ اسامه بن لادن سرکرده گروه تروریستی القاعده و ابومصعب الزرقاوی جانشین بن لادن رویکردهای خاصی را دنبال کردند.
به نظر برخی تحلیلگران، کاخ سفید همان مسیر را بار دیگر در مورد ابوبکر البغدادی سرکرده گروه تروریستی داعش تکرار کرد و به اعتقاد آنها نوع نگاه دولتمردان آمریکایی به انتخابات و مدیریت شرایط داخلی این کشور مهمترین انگیزه برای انجام این عملیات و اعلام آن بود.
برخی تحلیلگران نیز البغدادی را مهره سوخته آمریکا دانستند و این موضوع را دلیل کاخ سفید برای حذف او ارزیابی کردند.
دولت آمریکا اعلام کرد پس از انجام آزمایشهای تشخیصی بر جسد البغدادی و اطمینان از هویت وی، جسد به دریا انداخته شده است.
بسیاری از تحلیلگران و حتی مقامات و قانونگذاران آمریکا هم کشته شدن البغدادی را به معنای پایان کار داعش ندانستند و اعتقاد داشتند گرچه کشته شدن او ضربهای سخت به داعش وارد ساخت اما در عین حال برای اعضای آن قابل پیشبینی بود و ایدئولوژی این گروه تروریستی همچنان وجود خواهد داشت.
چند روز پس از اعلام خبر کشته شدن البغدادی، توئیت ترامپ خبرساز شد؛ رییسجمهوری آمریکا با فتوشاپ کردن یک عکس نشان داد که وی مدال افتخاری را بر گردن سگ زخمی شده در حملهای که منجر به مرگ البغدادی سرکرده گروه تروریستی داعش شد، انداخته است. نکته اینجا بود که تصویر حقیقی متعلق به «جیمز سی. مک کلوئن» پزشک بازنشسته ارتش آمریکا بود که ترامپ پیش از این برای قدردانی از وی برای نجات دهها نفر در جنگ ویتنام بر گردن او مدال افتخار انداخته بود.
در حالی که رسانهها از «ابوعبدالرحمن الجزراوی» و «ابوعثمان الفرنسی» به عنوان جایگزینهای احتمالی «ابوبکر البغدادی» سرکرده این گروه تروریستی نام میبردند، داعش پس از تأیید کشته شدن ابوبکر البغدادی اعلام کرد «ابو ابراهیم الهاشمی القریشی» را به جای وی برگزید.
با وجود آنکه گروه تروریستی داعش مرگ البغدادی سرکرده خود را در جریان حمله آمریکا تایید کرده و واشنگتن نیز تبلیغات گستردهای را برای خارق العاده نشان دادن اقدام خود در سوریه به راه انداخته اما مقامات و صاحبنظران روس علاوه بر اینکه باور ندارند آمریکاییها راست میگویند به این نکته اشاره دارند که اگر هم ادعای آمریکایی ها درست باشد باز هم به واقعیت موجود یعنی تداوم جنگ با داعش پایان نداده است.
در میان واکنش ها به خبر اعلام کشته شدن البغدادی، اظهارات بشار اسد رییسجمهوری سوریه نیز قابل تامل است؛ وی گفت: کشته شدن ابوبکر البغدادی تروریست رهبر گروه داعش، بخشی از نیرنگ آمریکاست و ما نباید آنچه را آنها میگویند باور کنیم، مگر اینکه دلیل بیاورند.
به گزارش پنجشنبه شب خبرگزاری سوریه (سانا)، اسد افزود: البغدادی تنها یک شخص است که هر لحظه جایگزین می شود، معتقدم که به نام و شخص دیگری بازخواهد گشت و چه بسا داعش بر حسب نیاز، با عنوان دیگری بازتولید خواهد شد. اما تفکر همان است و گرداننده نیز خود آمریکاست.