دهلی نو - ایرنا - با توجه به گسترش بازار پرتاب ماهواره های کوچک توسط موشک های ارزان، چین در حال توسعه چند سامانه موشکی است تا بتواند با هند در این زمینه رقابت کند.

به گزارش روز دوشنبه نشریه "تایمز او ایندیا"،  در چند روز گذشته شرکت "چین راکت" -وابسته به آکادمی تکنولوژی پرتاب موشک چین- از چند موشک سوخت جامد موسوم به "اژدهای باهوش" رونمایی کرد. به گفته مقامات چینی این موشک ها تا ۲ سال آینده آماده بهره برداری خواهند بود.

رونمایی از موشک های جدید چین در زمانی انجام می شود که سازمان تحقیقات هوا و فضای هند (ایسرو) برای آزمایش موشک کوچک اس اس ال وی خود آماده می شود.

این موشک مورد تقاضای بسیاری از کشورها است و با هدف خاص پرتاب ماهواره های کوچک طراحی شده است. یک شرکت آمریکایی اولین سازمانی خواهد بود که با استفاده از موشک اس اس ال وی هند ماهواره خود را در سال آینده به فضا پرتاب خواهد کرد.

برخلاف موشک های بزرگ، آماده سازی موشک کوچک هند تنها به ۳ یا ۴ روز زمان احتیاج دارد و هزینه تولید آن تنها یک دهم هزینه ساخت موشک های بزرگ این کشور است.

چین نیز سه موشک کوچک اس دی-۱، اس دی-۲ و اس دی- ۳ را تولید کرده است. موشک اس دی-۱ می تواند تا وزن ۲۰۰ کیلوگرم را با خود حمل کند. دو موشک دیگر به ترتیب قادر به حمل ماهواره هایی به وزن ۵۰۰ کیلوگرم و یک و نیم تن هستند.

سازمان ایسرو هند هم اکنون سهم خود را در بازار فضایی به دست آورده است و چین باید برای رقابت با هند تلاش کند.

موشک پی اس ال وی هند تاکنون ۲۹۷ ماهواره خارجی را با موفقیت به فضا پرتاب کرده است و دارای رکورد جهانی پرتاب ۱۰۴ ماهواره به فضا در یک موشک است.

در بیشتر سفرهای فضایی و پرتاب فضاپیماها از مبدا هند از راکت خوش سابقه پی اس ال وی ( Polar Satellite Launch Vehicle) استفاده می شود.

بر اساس گزارش های جدید، ارزش بازار جهانی ماهواره های کوچک در سال ۲۰۱۸ حدود ۵۱۴ میلیون دلار بوده است و تخمین زده می شود که این ارزش تا سال ۲۰۳۰ به ۲.۹ میلیارد دلار برسد.

در سطح جهانی احتمال می رود که ۱۷ هزار ماهواره کوچک بین سال های ۲۰۱۹ تا ۲۰۳۰ به فضا پرتاب شوند.

هر دو  کشور هند و چین برای رقابت در اکتشاف فضا رقابت می کنند. هند مانند چین سیستم ره یاب (جی پی اس) بومی خود را تولید و در جو زمین قرار داده است.

از سوی دیگر چینی ها  شاهد گسترش حضور بخش خصوصی در این عرصه بوده اند که این مهم سبب افزایش ارزش صنعت فضایی این کشور شده است. در این زمینه هند هنوز موفق نبوده و بودجه فضایی چین بسیار بیشتر از هند است.