گروه اطلاع رسانی بنابه رسالت خبری ایرنا، به عنوان خبرگزاری رسمی نظام، دولت و مردم، به منظور ایجاد پل ارتباطی در مسیر گسترش آگاهی سازی، با مروری بر برجسته ترین گزارش های پایگاه های خبری داخلی منتشر شده در طول ۴۸ ساعت گذشته، گزیده ای از این گزارش ها را انتخاب و با عنوان «برجسته های تارنماها» منعکس کرده است.
روزهای سخت اقتصاد ایران به پایان رسیده است؟
وبگاه خبری خبرآنلاین گزارش داد: دوران سخت اقتصاد ایران به پایان خود نزدیک شده است؟ این سئوالی است که این روزها، در آستانه تدوین لایحه بودجه بسیاری از کارشناسان اقتصادی در معرض پاسخ بدان قرار میگیرند.
سال ۱۳۹۷، آغازی سخت برای اقتصاد ایران داشت. در میانه تعطیلات نوروز سال گذشته بود که خرید و فروش ادامهدار ارز در بازار فردوسی، حرارت بالایی را نشان میداد. قیمت ها از ۵ هزار تومان فراتر رفته بود و افکار عمومی به دنبال پاسخ به این سئوال بودند که قیمت ارز بر کدام عدد خواهد ایستاد؟ در رفتن لنگر نرخ ارز از دی ماه سال ۱۳۹۶ اغاز شده بود، وقتی که ترامپ زمزمه میکرد که میخواهد از برجام خارج شود. در فاصله زمستان ۹۶ تا دومین ماه بهار ۱۳۹۷ بود که اقتصاد ایران در دورهای پر التهاب، با افزایش لحظه به لحظه قیمتها روبرو بود و پس از آن خروج ترامپ از برجام و اعمال تحریمهای نفتی علیه ایران بود که وضعیت را دگرگون کرد.
تحریم دوباره نفتی برای کشوری که صد سال وابستگی به نفت را تجربه کرده بود، اتفاقی ناگوار تلقی می شد. قیمت ارز افزایشی لحظه به لحظه را تجربه میکرد و همپای نرخ ارز، سایر بازارها نیز به حرکت درآمده بودند تا از قطار تورم عقب نمانند. سکه، مسکن، خودرو و هر آنچه در بازار یافت میشد، با رشد قیمت مواجه شد و در نهایت سال ۱۳۹۷ با رشد منفی اقتصادی از یک سو و تورمی ۳۸.۲ درصدی از سوی دیگر به پایان رسید.
پایان سال ۱۳۹۷ اما پایان اقتصاد ایران نبود، در عمل آنچه رخ داد بنیانهای اقتصادی را چنان تغییر داد که حالا صندوق بین المللی پول از مثبت شدن رشد اقتصادی ایران در سال آینده با وجود تحریم حداکثری خبر میدهد و در تازهترین بررسی خود وضعیت ایران را امیدوارکننده تلقی میکند. نه فقط صندوق بین المللی پول که مراکز پژوهشی داخلی و برخی کارشناسان نیز بر این اعتقادند که اقتصاد ایران در سال آینده از پس دو سال پسرفت، دوباره پیشروی را آغاز خواهد کرد و هر چند تحریمهای امریکا سبب شد ایران با فشاری خارجی و پیشبینی نشده مواجه شود اما زمینه را برای تغییر وضعیت نیز مهیا نمود. در شرایط کنونی نیز نشانههای فروکش بحران در بازار ارز، مسکن، طلا و سکه و دیگر بازارها مشهود است و شاید بتوان به صراحت گفت تنها بازاری که هنوز از قواعد حاکم بر بازارها تبعیت نمی کند، بازار خودروست.
صادرات غیرنفتی از صادرات نفتی پیشی میگیرد
شاید باید سالها قبل این اتفاق رخ میداد، زمانی که ایران هنوز با تحریم نفتی روبرو نشده بود. پیشی گرفتن صادرات غیرنفتی از صادرات نفتی. اقدامات فراوانی با هدف تبدیل درآمد نفت به موتور توسعه صورت گرفت اما در عمل انچه محقق شد از برنامههای تدوین شده عقبتر ماند. این چنین بود که نفت به اهرم فشاری علیه ایران تبدیل شد و انچه سال ها اقتصاد ایران را به خود معتاد کرده بود چون ابزاری جنگی علیه اقتصاد ایران به کار گرفته شد. حالا اما قرار است دوقلوهای دردسر ساز ایران جدا شوند، نفت و بودجه.
تنها مدیران سازمان برنامه و بودجه نیستند که از کاهش سهم نفت از بودجه خبر میدهند. بلومبرگ نیز در گزارشی تاکید کرده است: «پیشبینی میشود صادرات غیرنفتی ایران به رکورد ۴۰ میلیارد دلار برسد. این اولین بار در تاریخ مدرن ایران خواهد بود که صادرات غیرنفتی ایران از صادرات نفتی آن جلو میزند. انتظار میرود صادرات نفتی ایران تحت تحریمهای ترامپ به حدود ۱۰ میلیارد دلار محدود شود. درحالی که افت صادرات نفت ایران قطعا درآمد ارزی خارجی و درآمد دولت ایران را کاهش داده است، اصلاحات ساختاری به سوی صادرات نفتی در حال انجام است. این واقعیت اغلب نادیده گرفته شده است که صنعت نفت تنها ۲۰ درصد از تولید ناخالص داخلی ایران را تشکیل میدهد و در واقع ایران یک اقتصاد نفتی نیست. بلومبرگ در این گزارش تاکید کرده است: هرچند افراد معمولی ایران حس خوبی راجع به اقتصاد این کشور ندارند، اما نظرسنجیهای جدید نشان میدهند تعداد افرادی که معتقدند وضعیت اقتصاد در حال بهبود است، به شدت در حال افزایش است.»
صندوق بینالمللی پول: رفع کسری بودجه ایران با نفت ۱۹۵ دلاری
وب سایت خبری عصر ایران گزارش داد: به نقل از رویترز، صندوق بینالمللی پول در تازهترین گزارش خود از اقتصاد ایران که روز دوشنبه (امروز) منتشر شده، تاکید کرده ایران برای جبران کاهش بودجه خود از ناحیه تحریمهای نفتی آمریکا، به فروش نفت ۱۹۴.۶ دلاری برای سال آتی (۲۰۲۰) نیاز دارد. این پیش بینی در حالی است که مقامات اقتصادی ایران تاکید کرده اند در نظر دارند بودجه سال آتی (۱۳۹۹) کشور را بدون در نظر گرفتن درآمدنفت ببندند.
قیمت سبد نفتی اوپک که ایران نیز عضوی کلیدی و موسس آن است، در جمعه گذشته ۶۲ دلار بوده است. صندوق بینالمللی پول پیشبینی کرده امسال (۲۰۱۹) کسری مالی ایران ۴.۴ درصد و سال آتی (۲۰۲۰) ۵.۱ درصد باشد. همچنین صندوق پیشبینی قبلی خود درباره کوچک شدن ۶ درصدی اقتصاد ایران در سال ۲۰۱۹ به دلیل تحریمها را تغییر داده و این رقم را به ۹.۵ درصد برای امسال افزایش داده است؛ اما همزمان صندوق پیشبینی کرده رشد واقعی تولید ناخالص داخلی ایران در سال آتی (۲۰۲۰) سر به سر (بدون رشد و بدون کاهش) باشد.
«جهاد آذور»، مدیر بخش خاورمیانه و آسیای مرکزی صندوق بینالمللی پول درباره تاثیر تحریمهای آمریکا بر اقتصاد ایران در سال آتی میلادی (۲۰۲۰) به رویترزگفته است: «تخمین این است که ... تحریمهایی که سال گذشته (۲۰۱۸) دوباره (بر ایران) اعمال شده و امسال (۲۰۱۹) شدت گرفتند، سال آینده (۲۰۲۰) تأثیر دیگری نخواهند داشت.» کاهش ارزش پول ملی ایران (ریال) به دنبال اعمال مجدد تحریمها، تجارت خارجی ایران را مختل کرده و تورم سالانه را تقویت کرده است که صندوق بینالمللی پول پیشبینی کرده تورم ایران در سال جاری میلادی ( ۲۰۱۹) ۳۵.۷ درصد و در سال آتی (۲۰۲۰) ۳۱ درصد باشد.
«جهاد آزور» درباره راههای کنترل تورم ایران به رویترز گفت: «مقامات ایران برای کنترل تورم باید نرخ رسمی ارز را با نرخ بازار تراز کنند.» صندوق بینالمللی پول پیشبینی کرده صادرات کالا و خدمات ایران که در سال ۲۰۱۸، ۱۰۳.۲ میلیارد دلار بوده در سال جاری میلادی به ۶۰.۳ میلیارد دلار کاهش یابد و در سال ۲۰۲۰ به ۵۵.۵ میلیارد دلار برسد.
چطور میتوان از قضایی شدن دعاوی کار جلوگیری کرد؟
پایگاه خبری خبرآنلاین در گفتوگو با جعفر کوشا، رئیس انجمن جرم شناسی کشور و استاد دانشگاه شهید بهشتی، آورده است: آزادی فعالان کارگری در روزهای اخیر با استقبال افکار عمومی روبرو شده است. ولی چرا باید مسایل کارگری تبدیل به پرونده قضایی شود؟ رئیس انجمن جرم شناسی کشور درباره بحرانهای کارگری معتقد است با آموزش مناسب کارگران و ارتباط وکلای متخصص با سه بخش کارگران، وزارت تعاون، کار و رفاه و همچنین قوه قضاییه، می توان مسایل حقوقی و جرم شناسانه بحران های کارگری را مدیریت کرد.
جعفر کوشا ضمن بیان این که «مدیریت قضایی» در پرونده های اعتراضات کارگری بسیار مهم است، می گوید الگوی آموزش حقوق شهروندی و تخصصی به گروه هایی که در معرض جرم های عمومی از جمله برهم زدن نظم و امنیت عمومی هستند، می توان از تراکم پرونده ها در محاکم کاسته و آسیب بحرانهای اجتماعی واقتصادی را مهار کند. در ادامه گزیده ای از این گفت و گو را می خوانید:
در روزهای اخیر، آزادی متهمان و فعالان کارگری با استقبال جامعه روبرو شده است. چه اقداماتی می توان انجام داد تا از قضایی شدن مسایل اعتراض کارگری جلوگیری شود؟
در مورد مسایل کارگری و اتفاقاتی که در این حوزه افتاده است، باید ابتدا این مسایل را از بعد جامعه شناسی و سپس جرم شناسی نگریست. به خصوص باید دقت شود شرایط جامعه از لحاظ مسایل بیکاری و اقتصادی حساس است و نهایتا انتظار می رود اقدامات و رفتارهایی که ممکن است کارگران شریف و مستاصل انجام دهند، در دستگاه قضایی به عنوان یک امر قضایی صرف دیده نشود و باید با «مدیریت قضایی» این قبیل پرونده ها پیگیری شود. ممکن است اتفاقاتی از سوی جامعه کارگری بیفتد که نظم عمومی را مورد تعرض قرار دهد ولی بحث اساسی این است که با توجه به شرایط و اوضاع جامعه زحمتکش کارگری، باید قضات محترم پرونده ها را از منظر جامعه شناسی نگاه کنند و این اقتضا می کند در رسیدگی ها تحقیقات جامع تری داشته باشند، قضات محترم باید از این جهت توجه کنند که بحران اقتصادی، اثرات تحریم در کشور و اوضاع و احوال منطقه که برای آحاد ملت از لحاظ رکود، تورم، گرانی و بیکاری مشکلاتی را به وجود آورده است، به صورت جامع نگاه شود. اگر ما بخواهیم یک رسیدگی درست انجام دهیم باید قضات محاکم و حتی در دادسرا، بازپرسان، دادیاران و دادستانها این مسایل را به صورت یک مسئله صرف قضایی نبینند. قضات محترم باید توجه داشته باشند ممکن است آثار و عواقب تصمیمات مقامات محترم قضایی در جامعه کارگری و حوزه کار و صنعت بسیار عمیق باشد.
به هر جهت قضات طبق قانون عمل می کنند، ولی اخیرا دستور رئیس قوه قضاییه درباره بازداشتی های کارگری گره بسیاری از پرونده ها را باز کرده است. این دستورات و بخشنامه ها چقدر می تواند مشکلات جامعه کارگری در محاکم را کم کند؟
اقداماتی که ریاست محترم قوه قضاییه دستور آن را داده اند بسیار بجاست که نشان از تدبیر، دوراندیشی و آینده نگری ایشان دارد. از این جهت باید در کنار قدردانی از ایشان، توجه کنیم که دستورات رئیس قوه قضاییه تبدیل به رویه ای برای سایر پرونده های متهمانی شود که به دلایل بحرانهای اقتصادی و اجتماعی، متاسفانه مرتکب برخی مسایل شده اند. امیدواریم با تبدیل این روند به رویه محاکم، مشکلات فعالان اقتصادی و اجتماعی در محاکم به حداقل برسد. ریاست محترم قوه درباره منع بازداشت کارآفرینان و نحوه خاص تحقیق از صاحبان حرف و مشاغلی که کارگر دارند، دستورالعمل بجایی هم صادر کرده اند که مجموع این اقدامات نشان می دهد عزم قوه قضاییه در راستای کاهش تنش های اجتماعی است و این نگاه مناسبی در شرایط فعلی است.
قرار نیست به گروه خاصی باج بدهیم؛ میخواهیم همه جریانات اصولگرا را دور یک میز جمع کنیم؛ اختلافنظر بین اصولگرایان طبیعی است
وب سایت خبری تابناک در گفتوگو با حجتالاسلام «سیدرضا اکرمی»، عضو جامعه روحانیت مبارز، آورده است: از هفته گذشته، خبر انتخاب «شورای ائتلاف اصولگرایان» به عنوان ساز و کار انتخاباتی این طیف در انتخابات پیش روی مجلس فضای سیاسی را متأثر ساخته است. تا بدین ترتیب اصولگرایان با تمسک به «شورای ائتلاف» و اصلاح طلبان با توسل به «شورای سیاستگذاری» کار خود را برای انتخابات اسفند ماه دنبال کنند تا در نهایت ببینیم کدام یک از این دو جریان سیاسی توانسته قدرت اقناع بیشتری در جهت ارائه لیست واحد و همچنین جذب آرای مردمی ایجاد کند.
حجتالاسلام «سیدرضا اکرمی» درباره انتخابات پیش روی مجلس و نقش جامعه روحانیت مبارز در هدایت و وحدت اصولگرایان اظهار کرد: جامعه روحانیت مبارز در بخش حضور مردم در انتخابات یک نظر واحد و جامع دارند و همه جریانات سیاسی از جمله مردم را برای حضور در انتخابات دعوت میکنند که این روند درباره انتخابات مجلس سال جاری نیز مصداق دارد. بالاخره کشور ما دارای نظام جمهوری اسلامی است و جمهوری یعنی توجه به نظرات مردم و حضور آنها در عرصههای سیاسی که امری مهم است.
عضو جامعه روحانیت مبارز تصریح کرد: درباره نحوه جامعه روحانیت مبارز با گروههای اصولگرا نیز بنده در ابتدای ساکن معتقدم که در مقطع فعلی پرداختن به موضوع انتخابات امری زودهنگام است چرا که باید زمان و موسم انتخابات فرا برسد و مشخص شود که اصولگرایان چند لیست انتخاباتی خواهند داشت و به چه نحوی در انتخابات حضور پیدا خواهند کرد تا آن مقطع جامعه نظر و راأی خود را اعلام کند.
اکرمی خاطرنشان کرد: اصولگرایان در دایره خودشان بیش از بیست حزب، جمعیت و جریان دارند؛ بنابراین، وجود اختلافنظرها در روشها و بینشها در بدنه این جریان امری عادی است. از این روی، بدون شک باید منتظر باشیم و ببینیم که این جریان به چه شکلی در انتخابات عمل خواهد کرد. جامعه روحانیت مبارز طی سالهای اخیر همواره نظر مشاورهای و نظارتی بر فرآیند تحرکات و فعالیت جریانات اصولگرا چه در کارزار انتخابات چه در بیرون از آن داشته است. از این روی، با حفظ این رویکرد اجازه نخواهد داد هیچ جریانی به دنبال سوءاستفاده از جایگاه این تشکل باشد.
عضو جامعه روحانیت مبارز با بیان اینکه این نهاد به هیچ جریان و گروه سیاسی باج نمیهد گفت: ما بر اساس مصلحت و منافع نظام و رعایت شاخصههای مدنظرمان که در چارچوب تبعیت از رهبری و اصول نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران است درباره حمایت از لیست مدنظرمان و حفظ جایگاه نظارتی خود عمل خواهیم کرد و در این مسیر اجازه هیچگونه برداشتی غیر از این روند را نخواهیم داد.
اکرمی اظهار کرد: شاخصها و خط مشی جامعه روحانیت مبارز برای همه جریانات اعم از اصولگرا و اصلاحطلب مشخص است. از این روی، اینکه برخی از جریانات بخواهند با نام بردن از این تشکل فضای انتخابات را به نفع خود تغییر دهند. بدون شک روندی قابل قبول نیست و جامعه قطعا با این رویکردها برخورد خواهد داشت. بحث نظارت جامعه روحانیت مبارز بر روند ائتلاف گروههای سیاسی ذیل جریان اصولگرایی بدین معناست که این تشکل روحانی تلاش خواهد کرد همه گروهها و جریانات سیاسی که خود را اصولگرا میدانند، دور یک میز جمع کند.
چرا فضای کسب و کار در ایران نامناسب است؟
پایگاه خبری فرارو در گفت و گو با علی دینی ترکمانی، استاد دانشگاه، آورده است: در جدیدترین گزارش شاخص سهولت انجام کسب و کار ۲۰۲۰ که توسط بانک جهانی منتشر شد، ایران در رتبه ۱۲۷ ام در بین ۱۹۰ کشور جهان قرار گرفت. در گزارش امسال، امتیاز ایران در این شاخص در مقایسه با سال گذشته با ۰.۱ واحد کاهش از ۵۸.۶ به ۵۸.۵ «از ۱۰۰ امتیاز ممکن» کاهش یافته است. شاخص سهولت کسب و کار، یکی از شاخصهای بین المللی است که بر اساس آن، بانک جهانی، سالانه ۱۹۰ کشور جهان را با ۱۰ شاخص «شروع کسبوکار»، «اخذ مجوز ساخت و ساز»، «ثبت مالکیت»، «اخذ مالیات»، «تجارت فرامرزی»، «دسترسی به برق، «اخذ اعتبار»، «ورشکستگیوپرداخت دیون»، «حمایت از سهامداران خرد» و «اجرای قراردادها» مورد ارزیابی قرار داده و طبق امتیازات مکتسبه، کشورها را رتبه بندی میکند.
علی دینی ترکمانی معتقد است که موانع زیادی برای بهبود فضای کسب و کار در اقتصاد ایران وجود دارد وی با بیان اینکه رتبه جهانی ایران در زمینه فضای کسب و کار طی سالهایی با چند پله صعود همراه بوده و در سالهایی نیز چند رده نیز نزول کرده، اظهار داشت: «اما آن چیزی که مهم قلمداد میشود، این است که همواره رتبه ایران در این رابطه پایین بوده و به هیچ عنوان وضعیت فضای کسب و کار در کشورمان مناسب نیست.» «با توجه به این موضوع هم میزان سرمایهگذاریهای صورت گرفته در اقتصاد ایران کاهش مییابد و هم هزینههای معاملات نیز با افزایش روبرو میشود، به بیان دیگر از یک طرف هزینه تولید زیاد شده و از دیگر سو نیز بهرهوری سرمایه به میزان بسیاری با افت همراه میشود.»
این کارشناس مسائل اقتصادی با اشاره به اینکه در فضای نامساعد کسب و کار، سرمایهگذاریهای مولد اقتصادی نیز به حداقل خود میرسد، گفت: «در فضایی که موانع بسیار زیادی بر سر راه فعالیتهای مولد اقتصادی وجود دارد، به جای اینکه این عوامل مزاحم از سر راه برداشته شود، این معضلات روز به روز بیشتر میشود، نتیجه نیز افزایش شکلگیری فعالیتهای غیر مولد در عرصه اقتصاد است.»
دینی ترکمانی کیفیت نازل نظام اداری و بروکراسی ناکارآمد حاکم بر آن را مصداق عینی فضای نامناسب کسب و کار دانست و اضافه کرد: «زمانیکه شما با قوانین قدیمی، زائد و ناکارآمد روبرو باشید، که بعضا نیز بایکدیگر متناقض یا موازی هستند و یا اینکه با انواع کاغذبازیهای بیهوده مواجه شوید که هیچ منفعتی ندارد و تنها وقت فعالین اقتصادی را میگیرد، معلوم است که نباید انتظار داشته باشید، رتبه خوبی در زمینه بهبود و تسهیل فضای کسب و کار داشته باشید.»
وی ادامه داد: «در ساختار دولت سازمانهایی وجود دارند که موازی یکدیگرند و فرد برای فعالیتهای اقتصادی و تولیدی که میخواهد انجام دهد، باید از این نهادها مجوزهای گوناگونی را بگیرد، در صورتیکه اگر واقعا، قصد داریم فضای کسب و کار را مناسب سازی کنیم، باید این مجوز گرفتنها به حداقل خود برسد و کوتاهترین مسیر برای یک فردی که میخواهد یک فعالیت مولد اقتصادی را ایجاد کند، طراحی و اجرا شود.»
ریشهیابی علل افزایش آمار نزاع ودرگیری
وب سایت خبری فرارو در گفت و گو با سید حسن حسینی استاد گروه جامعه شناسی دانشگاه تهران، آورده است: بر اساس اعلام سازمان پزشکی قانونی، در نیمه نخست سال ۹۸ آمار مراجعین نزاع به پزشکی قانونی در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته افزایشی ۲.۵ درصدی داشته است.
سید حسن حسینی عضو هیات علمی گروه جامعه شناسی دانشگاه تهران در مورد علل افزایش نزاع و درگیری در جامعه ایران اظهار داشت: «یکی از مهمترین دلایل این امر بروز ناکامیها و محرومیتهایی است که در زندگی افراد جامعه به وجود میآید، این مسئله باعث ایجاد جمع شدن خشونت در فرد میشود و احساس نارضایتی در افراد را هویدا میکند.» «در چنین شرایطی بازتولید خشونت به سرعت انجام میشود و فرد با کوچکترین حرف یا رفتاری، از خودش پرخاش نشان میدهد، که این امر در نهایت به نزاع ودرگیری منجر خواهد شد، از سوی دیگر این محرومیتهای اجتماعی به شرایط نابرابر در سطج جامعه دامن زده و طیف برخوردار را در مقابل طیف محروم قرار میدهد.» «در چنین شرایطی، طبقه محروم گستره بیشتری از جامعه را در برمیگیرد و افراد این طبقه از اجتماع به دلیل شرایط محیطی که در آن قرار دارند، آماده درگیری هستند و با کوچکترین مسئلهای از کوره در رفته و ممکن است سر یک موضوع جزئی حتی یک نزاع دستهجمعی شکل گرفته که این امر میتوان صدمات جبران ناپذیری را به دنبال خود داشته باشد.»
حسینی با اشاره به اینکه بوروکراسی حاکم بر ادارات نیز خود به تولید خشونت اقدام میکند، بیان داشت: «با توجه به اینکه در این سیستم رشوه، فساد، باندبازی، پارتی بازی و... وجود دارد، کارهای افراد جامعه در چنین محیطهایی به کندی پیش میرود و به همین دلیل اکثریت شهروندان از این سیستم بروکراسی که ناکارآمد هم است تا حدودی، رضایت ندارند و این احساس به آنها دست میدهد که کارشان انجام نشده است.» «در ادامه یک نارضایتی ناشی از این موضوع در فرد ایجاد میشود که ممکن است، این شخص عصبانیت خود را از راه نیفتادن کار خود در محیط خانواده یا در سطح جامعه خالی کند و باعث نزاع و درگیری شود، این درحالیست که اگر قانون خوب اجرا شود، تا حدود زیادی میتوان از به وجود آمدن این نزاعهای خیابانی جلوگیری کرد.»
حسینی کمبود امکانات را یکی از زمینههای جدی افزایش نزاع و درگیری در سطح جامعه قلمداد کرد و گفت: «این امر تنها مختص به شهرهای کوچک و روستاها نیست، بلکه امروزها کمبود امکانات در کلانشهرها نیز مشکلات بسیاری را به وجود آورد، در این زمینه کمبود وسائل حمل و نقل همگانی وعدم دسترسی همه به حمل و نقل ارزان و سریع، باعث شده افراد در کلانشهرها بهخصوص تهران روزانه ساعتهای زیادی را در ترافیک گیر کنند، بدون اینکه کار مفیدی انجام دهند، این امر فشار عصبی محیطی را به وجود میآورد و در مقابل آن کنترل اجتماعی را تضعیف میکند.»
این جامعهشناس با تاکید بر اینکه سیستمهای کنترل اجتماعی و همچنین نظام بیمهای به خوبی به وظایف خود عمل نمیکنند، اظهار داشت: «در این زمینه به عنوان مثال دو طرفی که تصادف کردهاند، در شرایطی که از نظر روحی و روانی تحت فشار هستند و مستعد پرخاش و نزاع باید زمان زیادی را صبر کنند، تا پلیس اقدامات مربوط به خود را در مورد تصادف انجام دهد، در صورتیکه که میتوان این موضوع را به سرعت بیشتری پیش برد.»
وقتی طاهری، انگلیسی صحبت کردن فردوسیپور را سخره میگیرد!
به گزارش وب سایت خبری پارسینه؛ در دو روز گذشته باز هم مدیرعامل سابق پرسپولیس یعنی علی اکبر طاهری تیتر یک رسانه های ورزشی شده است چرا که او با حضور در برنامه «فوتبال برتر» باز هم نکاتی را مطرح کرد تا هواداران یاد دوران مدیریت او در تیم محبوبشان بیوفتند.
البته درخصوص طاهری دیدگاه متفاوت است و بسیاری عقیده دارند که او یکی از بهترین مدیران پرسپولیس بعد از انقلاب بوده اما گروه دیگر عقیده دارند سنگین ترین شکست های حقوقی و البته محرومیت های سنگین برای باشگاه من جمله محرومیت از دو پنجره نقل و انتقالاتی بخاطر جعل اسناد پرونده طارمی در دوره ایشان رخ داده پس نمی توان او را مدیری موفق دانست.
طاهری که فرصت را با حضور در برنامه فوتبال برتر غنیمت شمرده بود به هر دری زد تا از کسانی که در دو سال گذشته منتقد او بودند حمله کند و با نیش و کنایه به ظاهر حال آنها را بگیرد. یکی از این اتفاقات این بود که طاهری بارها سعی کرد به فردوسی پور تیکه بیاندازد و به شکل زننده ای او را ضایع کند. در بخشی از صحبت های طاهری گفته شد: «طرف هجده سال در صدا و سیما حضور داشت اما به زبان انگلیسی مسلط نبود»! اینکه طاهری به کسی تیکه می اندازد و زبان انگلیسی او را مورد نقد قرار می دهد که سالها استاد زبان انگلیسی در دانشگاه برتر صنعتی شریف است دیگر نوبر است که فقط این اتفاق از علی اکبر طاهری بر می آید! هرچند کاش طاهری آن روزها که باید پاسخگوی اشتباهات مدیریتی خود بود به جای فرار و لغو نشست خبری با خبرنگاران، با اقتدار می آمد و پاسخگوی ابهامات مالی و مدیریتی خود می بود.
البته هواداران پرسپولیس باید خدا را شکر کنند که علی اکبر طاهری به زبان انگلیسی مسلط است و چنین سوتی وحشتناکی را درخصوص پرونده مهدی طارمی مرتکب شد تا پرسپولیس از دو پنجره نقل و انتقالاتی محروم شود در غیر این صورت مشخص نبود باشگاه با مدیریت او چه سرنوشتی را دنبال می کرد. تازه با اغماض از پرونده عجیب گولچ که پرسپولیس محکوم به پرداخت چندین برابر از قرارداد این بازیکن استرالیایی شد هم می گذریم!
آمد ربیع، فصل شکـُفتن، رها شدن
وبگاه خبری خبرآنلاین در این گزارش آورده است: ماه ربیع الاول سومین ماه از ماه های قمری و ماهی پر از وقایع مهم و شاد برای مسلمانان است. حادثه مهم و تاریخی لیله المبیت، هجرت حضرت محمد (ص) از مکه به مدینه، ولادت پیامبر اکرم و امام جعفر صادق، ازدواج پیامبر با حضرت خدیجه از جمله وقایع فرخنده این ماه است. در سنت های عبادی، ائمه شیعه خصوصا برای ۵ روز از ماه ربیع، آداب عبادی و آئین دینی معین کرده اند: اعمال عبادی ماه ربیع الاول
«آمد ربیع، فصل شکـُفتن رها شدن
با رویش گـــل نبوی هم صدا شدن» *
بنابر مستندات تاریخی و روایی معتبر شیعه و سنی، شب اول ماه ربیع الاول به واسطه واقعه مهم خوابیدن حضرت علی(علیه السلام) در بستر پیامبر اکرم(صلی الله علیه وآله) در سال سیزدهم بعثت ـ در همان شبی که کفار مکه تصمیم به قتل دسته جمعی حضرت رسول(ص) در بستر خواب گرفته بودند و در همان شب ایشان به مدینه هجرت فرمودند ـ به «لیلة المبیت» مشهور است.
«فصل برون نمودن هرکینه ازدل است
هنگام آشنایی دل، با خــــــداشدن» *
اول: پاسخ به یک پرسش تقویمی
در خصوص مسائل تقویم قمری برخی این سوال را مطرح کرده اند که چرا ماه ربیع، اول سال قمری نیست؟ برخی نیز با نگاه های فردی، تلاش کردند اول را ربیع را به دلیل اینکه کلمه ربیع به معنای بهار است و آغاز ماه شادی شیعه است، آغاز سال قمری بنامند. مرحوم علامه عاملی یکی از چهره های مطرحی است که در این باره تحقیقات و پاسخ های مستدلی داده است. خبرآنلاین پیشتر در گزارش مشروحی به این پرسش، پاسخ داده است: محرم یا ربیع، کدام اول سال قمری هستند؟
دوم: پاسخ به یک حدیث ضعیف
یکی دیگر از موضوعات مطرح درخصوص ربیع، حدیث بشارت است. آیا حدیث پیامبر(صلی الله علیه و آله و سلم) که می فرماید: «هر کسی مرا بخروج ماه صفر بشارت دهد من او را به بهشت بشارت می دهم». درست است؟ فلیسوف برجسته، علامه میرداماد در صفحه ۲۸۷ کتاب الرواشح السماویة به بررسی این حدیث پرداخته و معتقد است این حدیث، ضعیف است.
خبرآنلاین برای پاسخ به این پرسش که «آیا این حدیث ضعیف است» یا «به متن کامل حدیث توجه نشده و این حدیث را پاره پاره و نادرست متوجه شده اند» دلائل مطرح در کتب حدیثی را در پنج گروه دسته بندی کرده است که مشروح آن را در گزارش «چرا حدیث بشارت ربیع الاول، صحیح نیست و سندیت ندارد؟ » بخوانید. گرچه مساله دیگری نیز درباره این حدیث مطرح است که اساسا بسیاری این حدیث را به صورت پاره پاره و نادرست متوجه شده اند
سوم: پاسخ به یک عمل خرافی
از جمله اعمالی که در دهه های اخیر، همچون یک سنت خرافی رواج یافت این بود که از حدود نیمه شب تا اذان صبح شب اول ربیع، افرادی با در دست داشتن شمع پشت در مساجد مراجعه و با کوبیدن به در مساجد و خواندن اذکاری توسل جسته و حاجات خود را طلب می کنند و این عمل را تا هفت مسجد ادامه می دهند. نام این عمل را «دق الباب» نامیدند که بعدها گسترش یافت. عموم مراجع نظرات خود را درباره خرافی بودن این اقدام اعلام کرده اند: نظر مراجع درباره کوبیدن در مساجد در شب اول ربیع الاول. آیت الله خامنه ای، رهبر انقلاب از جمله مراجعی بود که در اعلام خرافی بودن این عمل پیشگام بود و از علماء خواست در مقابل این خرافات بایستند: نظر آیت الله خامنه ای درباره اعمال خرافی ربیع و وظیفه علماء
در میان همه این چون و چراها، حقیقت آن است که برای دلبستگان به وادی عشق الهی، صدای اذان صبح ربیع که بلند میشود، مژده آغاز ماه ربیع را با خود می آورد. ماه ربیعالاول، ماه شادی اهل بیت(درود خدا برآنان) است.
بردهای استقلال به مدیریت ربطی ندارد، تراکتوریها بدانند فوتبال قانون دارد!
وب سایت خبری مشرق در گفت و گو باعلیرضا نیکبخت واحدی، پیشکسوت استقلال، آورده است: در آستانه دیدار تیم های تراکتور و استقلال اخبار زیادی حول و حوش برگزاری این دیدار، سفر تیم تهرانی به تبریز و رویارویی شاگردان دنیزلی و استراماچونی به گوش می رسد.
علیرضا نیکبخت واحدی بازیکن اسبق استقلال در گفت و گو با مشرق، درباره دیدار تراکتور – استقلال و حاشیه های آن پیش از برگزاری به ویژه لغو. تمرین استقلال قبل از سفر به تبریز حرف زد.
* اوضاع استقلال در آستانه دیدار با تراکتورسازی را چطور ارزیابی می کنید؟
- متأسفانه تیم خیلی مصدوم می دهد و این برای آینده تیم بد است. مسابقات پشت هم و زمین های بدی که داریم باعث می شود تا تیمی مانند استقلال با این همه طرفدار هرگز نتواند از همه مهره هایش در ترکیب تیم خود استفاده کند. با این همه با بردهای اخیر اوضاع استقلال خیلی بهتر است و اگر واقعا برای این تیم حاشیه درست نکنند توانایی این را دارد که به خواسته هایش در لیگ دست پیدا کند.
* بازی با تراکتور را چطور پیش بینی می کنید؟
- این قبیل بازیها کری های خاص خودش را دارد ولی قطعا تیمی که از موقعیت هایش بهتر استفاده کند می تواند برنده این دیدار باشد.
* ظاهرا طرفداران تراکتور برای استقلالی ها خط و نشان کشیده اند؟
- فوتبال قانون دارد و هرگز کسی نمی تواند خارج از قواعد فوتبالی اقدامی انجام بدهد. البته این حق تراکتور است که از شرایط میزبانی اش استفاده کند ولی استقلال هم تیم بی تجربه ای نیست.
* اما برخی از استقلالی ها تجربه بودن در جوی مانند یادگار امام را ندارند؟
- اتفاقا همه آنها در چنین شرایطی بازی کرده اند. ضمن اینکه بازیکنانی مانند قائدی دربی را هم دیده اند و از طرفی بالاخره باید در چنین شرایطی به میدان بروند و اگر بازیکن بزرگ هستند و یا می خواهند در این فوتبال بزرگی کنند باید از چنین مسابقاتی شروع کنند و خودشان را نشان بدهند.
* شما از دنیزلی شناخت دارید و شاگردش بوده اید. او چطور مربی است؟
- دنیزلی رابطه خیلی خوبی با تیمش دارد و از نظر روحی روانی شرایط خیلی خوبی برای شاگردانش ایجاد می کند. او بلد است فکر تیم حریف را بخواند و برای همین استراماچونی باید تاکتیک ویژه ای برای این بازی داشته باشد.
عضو حزب ندا: ظریف در نظرسنجیها جزو ردههای اول تا سوم است؛ نام او در کنار عارف میتواند مدنظر اصلاحطلبان برای ۱۴۰۰ باشد
تارنمای خبری تحلیلی نامه نیوز در گفت وگو با شهاب طباطبایی عضو شورای مرکزی حزب ندا، آورده است: محمدجواد ظریف از چهره ای کاریزما نزد مردم برخوردار است. به نظر می رسد اصلاح طلبان می خواهند از ظرفیت ظریف برای احیای سیاسی خود در ۱۴۰۰ بهره گیرند. قسمتی از این گفت وگو را در ادامه بخوانید.
*شانس آقای ظریف در انتخابات ۱۴۰۰ را چقدر می دانید و به نظر شما آقای ظریف در آن مقطع ریاست جمهوری خودش را کلید حل مشکلات کشور می داند و وارد این عرصه می شود یا خیر؟
-این سئوال را حدود چهار سال پیش از آقای ظریف پرسیدم و از آن تاریخ تاکنون چندین بار دیگر نیز این سئوال مطرح شد و آقای ظریف برعکس برخی سیاسیون که پاسخ را به آینده موکول می کنند، بی درنگ و بدون تأمل همیشه چنین احتمالی را رد کرده است بنابراین احتمال آنکه آقای ظریف به نامزدی در انتخابات ۱۴۰۰ فکر کند کم است. نکته مهمتر این است که آقای ظریف در حوزه سیاست خارجی نقش آفرینی می کند. کسانی که در حوزه سیاست خارجی توانمندند و بیشتر روی آن حوزه متمرکز هستند کمتر بر حوزه سیاست داخلی تسلط دارند. البته ممکن است استثنایی هم وجود داشته باشد.
*آقای روحانی سال ۹۲ بحث تنش زدایی را مطرح کرد و مورد اقبال مردم قرار گرفت؛ این گفتمان با پرچمداری آقای ظریف در سال ۱۴۰۰ هم با اقبال مواجه خواهد شد؟
- معتقدم ۱۴۰۰ که هیچ، ۲۰۰ سال دیگر هم اگر کسی بیاید و خواستار اعمال سیاست تنش زایی در جهان باشد کسی به او اقبال نشان نمی دهد بنابراین هیچ نامزدی در شعارهای انتخاباتی خود صحبتی از تنش زایی و جنگ با دنیا نخواهد کرد.
* با توجه به نظرسنجی هایی که وجود دارد، آیا اصلاح طلبان حاضرند یا در این اندیشه هستند روی حمایت از آقای ظریف در ۱۴۰۰ اجماع کنند؟
- به شرایط یک سال آینده و نتیجه انتخابات مجلس هم بستگی دارد. در مجموع ممکن است آقای دکتر ظریف هم جزء گزینه هایی باشد که اصلاح طلبان به آنها فکر می کنند.
*در واقع می فرمایید، آقای ظریف می تواند یک گزینه در کنار نام آقای عارف و دیگران باشد؟
- آقای ظریف در نظرسنجی ها همیشه جزء رده های اول تا سوم است. این میزان محبوبیت مردمی را نشان می دهد اما دلیل نمی شود اگر میزان محبوبیت یک نفر بالا بود حتما برای ریاست جمهوری هم او کاندیدای اصلی مردم باشد.
زهرا ساعی: افزایش حضور زنان و جوانان در مجلس آینده؛ اصولگرا و اصلاح طلب اکثریت مجلس آینده را کسب خواهند کرد
پایگاه خبر اطلاع رسانی شفقنا در گفت و گو با زهرا ساعی، عضو فراکسیون زنان مجلس، آورده است: این نماینده مجلس در رابطه با آرایش سیاسی مجلس یازدهم اظهار کرد: شاید زود باشد که از الان بخواهیم آرایش سیاسی مجلس یازدهم را پیش بینی کنیم اما همانطور که تجربه ۱۰ دوره پیش مجلس هم نشان داده است اکثریت مجلس را اصولگرا، اصلاح طلب و جریان میانه تشکیل دادند و مجلس یازدهم هم از این امر مثتثنی نیست؛ بنابراین پیش بینی من این است که آرایش سیاسی مجلس یازدهم هم همانند مجلس دهم خواهد بود.
عضو کمیسیون اجتماعی مجلس درخصوص حضور زنان و جوانان در مجلس آینده اظهار کرد: در مجلس دهم ترکیب جمعیتی مجلس جوانتر شده بود و این امر باعث شد جوانان نسل سوم انقلاب هم وارد مجلس شده و فراکسیون جوانان را تشکیل دهند. به نظر من با توجه به حمایتهایی که مقام معظم رهبری خصوصا در بیانیه گام دوم انقلاب داشتند که محور اصلی آن را اعتماد به جوانان تشکیل میدهد که آینده سازی برای چهل سال بعد از انقلاب را بر عهده آنان گذاشته است، به نظر من تعداد جوانان در مجلس آینده صد در صد بیشتر خواهد شد.
نماینده مردم تبریز، آذرشهر و اسکو در مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: همچنین زنان در این دوره حضور خوبی داشتند و این نشان میدهد که اعتماد عمومی جامعه به زنان بسیار بیشتر شده و با توجه به عملکردی که فراکسیون زنان و جوانان در این دوره داشت که قانون منع به کارگیری بازنشستهها یکی از مهمترین آنها است، شاهد حضور بیشتر زنان و جوانان در مجلس آینده خواهیم بود.
ساعی در رابطه با مشارکت مردم در انتخابات گفت: مردم در این ۴۰ سال نشان دادند که به عنوان صاحبان انقلاب همواره در صحنه حاضر بودند و در زمان انقلاب و جنگ، امتحانات خوبی را با کمک مردم پس دادیم و مطمئنا مثل همه ادوار در صحنه حضور خواهند داشت. به نظر من مشارکت مردم در انتخابات بالا خواهد بود چراکه جامعه نسبت به مسایل کلان کشور اهمیت قایل است و نگاه سیاسی و منطقی بر آنها حاکم است و جامعه خصوصا قشر نخبگان تاثیر مثبتی خواهند داشت تا تصمیم گیری درستی اتخاذ شود.