سردار غلامرضا جلالی پیش از خطبههای نماز جمعه تهران در دانشگاه تهران، گفت: محورهای استراتژی فعال کشور کاملا موفق و جدی بود و همه استراتژیستهای غربی موافقند که ما در این دوره توانستیم یک نوع دفاع غیرعامل ترکیبی را سازماندهی کنیم و تحت نظارت رهبری به نتیجه برسانیم.
وی افزود: اولین دستاورد این است که توانستیم یک بازدارندگی نامتقارن را در دفاع تعریف کنیم که مدلی از بازدارندگی که قادر است تهدیدهای ناهمطراز را از مدل نامتقارن پاسخ دهد و به نقطه متعادل برساند.
جلالی اضافه کرد: زمانی که پهباد دشمن سقوط می کند، مفهوم آن این است که الگوی نامتقارن ما پاسخ مثبت داده و می تواند تحولات موثری را در منطقه ایجاد کند.
وی تاکید کرد: در فضای پساپیروی باید بتوانیم دستاوردهای این پیروزی را حفظ کنیم که مهمترین مولفه ها تداوم پیروی از رهبری و استقامت بر راهبرد مقاومت فعال است که رهبر معظم انقلاب تعیین کردند و مساله دیگری که به آن باید توجه کنیم عبارت است از بصیرت مردم ونقش فعال آنان در این دفاع و همچنین دشمن شناسی و عدم اعتماد به دشمن که رهبر معظم انقلاب نیز اخیرا به این مساله اشاره کردند.
به گفته جلالی حفظ روحیه سلحشوری و حماسی ملت در این دوره ضروری است و امروز در مدلی نوین از جنگ قرار داریم که مدلی از دفاع نیز می خواهد و حفظ همسویی و انسجام درونی کشور بین مردم، دولت، حاکمیت و نیروهای مسلح می تواند تضمینی برای کشور داشته باشد.
پدافند غیرعامل یک عنصر مکمل دفاعی است
سردار جلالی با اشاره به سالروز تشکیل پدافند غیرعامل اظهار داشت: پدافند غیرعامل به عنوان عنصر دفاعی و عنصر مکمل دفاعی کشور در برابر تهدیدات و حوادث و همچنین دفاع از زیرساخت های کشور در بخش های اجرایی کشور شکل گرفته است و بعد از انقلاب اسلامی و حتی بعد از جنگ شاهد چنین نقیصه ای بودیم که رهبر معظم انقلاب مکررا آن را مطالبه می کردند.
وی افزود: در هشتم آبان ۸۲ ساختار پدافند غیرعامل به فرمان رهبر معظم انقلاب در ستاد کل نیروهای مسلح شکل گرفت تا این مطالبات رهبر انقلاب را در بخش های اجرایی و مردمی کشور سازماندهی و هدایت کند.
فاصله خاکریز درگیری ما با آمریکا کوتاه شده است
رئیس سازمان پدافند غیرعامل کشور یکی از ویژگی های مهم امسال در مسائل مربوط به پدافند غیرعامل را نزدیک شدن یا کوتاه شدن فاصله خاکریز درگیری ما با آمریکا و دشمن دانست و گفت: ما از سال ۹۷ شاهد نوع جدیدی از تهدید در این حوزه بودیم که به آن تهدیدات ترکیبی یا هیبریدی گفته می شود که به تعبیر استفاده از همه مولفه هایی قدرتی است که آمریکایی ها می توانند در حوزه های مختلف بر علیه کشور ما داشته باشند.
وی افزود: این تهدید ممکن است در ابعاد مختلف مانند فناوری های نو شکل بگیرد و ما با یک مفهوم چند وجهی روبرو هستیم. یعنی در جایی وجه سیاسی، در جایی دیگر وجه اقتصادی یا نظامی و در جایی دیگر وجه امنیتی و وجه مربوط به حوزه های سایبری و شبکه های اجتماعی را دربرمی گیرد که ترکیب همه مولفه های قدرت دشمن، متناظر با ضعف های احتمالی ما در آن حوزه شکل می گیرد.
جلالی با اشاره به این تهدید در محیط خارجی اظهار داشت: امکان استفاده همزمان از همه مولفه های قدرت را به کشور مهاجم می دهد. یعنی اگر کشوری در حوزه های نظامی، سیاسی، اجتماعی، امنیتی و اقتصادی و حتی سایر مولفه های تکنولوژیک، توانمندی و قابلیتی داشته باشد، آنگاه می تواند به صورت هم افزا و هماهنگ بر علیه کشور به کارگیری کند. شاید یک جایی مدل قدرتمند هوشمند را بتوان به آن ابلاغ کرد که از همه مولفه های قدرت ملی بر علیه کشور استفاده شود.
وی افزود: این تهدید در محیط داخلی ما و سایر کشورها تاثیری متفاوت دارد. در محیط داخلی باعث اختلاط تهدید و فرصت در حوزه ها می شود. چون فناوری های نو در قالب زیرساخت های کشور شکل می گیرد ولی اجباری برای بهره گیری از فناوری های نوین ما با نوعی از رویکرد تهدید شکل می گیرد که در درون فناوری بوجود آمده است.
سردار جلالی اضافه کرد: بنابر این ضمن این که در درون این تهدیدها در محیط داخل، فرصت وجود دارد در کنار آن نیز تهدیدهایی نهادینه شده که ویژگی این تهدید، درهم تنیدگی آن است که مقابله با آن را برای ما پیچیده و علمی می کند که باید به آن توجه کرد.
تلاش برای نگهداری برجام یکی از مولفه های سیاسی آمریکاست
وی افزود: آمریکا از سال ۹۷ تلاش کرد تا با این مولفه ها بر علیه کشور اقدام کند. در مولفه سیاسی خروج از برجام، اتخاذ راهبرد فشار حداکثری مادون جنگ به کشور و تلاش برای نگهداری ما در برجام با کمک اروپایی ها و زمان دادن به آمریکایی ها برای اعمال فشار و اثرگذاری فشار اقتصادی بر کشور یکی از مولفه ها بود که ایجاد و فعال سازی دوقطبی میان مردم و حاکمیت در این رویکرد سیاسی آمریکاها دیده شد و تلاش کردند تا از ابزار داخلی و خارجی برای به هم زدن انسجام کشور استفاده کنند.
رئیس سازمان پدافند غیرعامل کشور اضافه کرد: آمریکایی ها در مولفه نظامی سعی کردند تا شبهی از جنگ را درست کنند و روبری ما قرار دهند. چون آنها فکر می کردند شاید صرف تمرکز بر مولفه های داخلی بدون فشار داخلی موثر نباشد.
وی درباره شبه جنگ گفت: در ذات استراتژی دشمن، مادون جنگ پیش بینی شده و شبه جنگ فقط برای نمایش قدرت و رژه نظامی و نشان دادن سایه جنگ است و یکی از دلایل آن این است که بتواند از مولفه ایجاد ترس در درون کشور برای فشار در لایه دو قطبی استفاده کنند و به تعبیری تهدید و لشکرکشی کند.
سردار جلالی اعلام کرد: دشمن در لایه اقتصادی به دنبال توسعه و فشار همه جانبه و تحریم هاست و بسیاری معتقدند موضوعی از تحریم نمانده است. چون تحریم یک سطحی از تهدید را برای کشور تامین می کند که اگر ما توانستیم در برابر دشمن مقاومت کنیم، فرصت هایی درون همین تهدید وجود دارد که می تواند اقتصاد را ما بارور کند.
استفاده دشمن از شبکه های اجتماعی برای مدیریت ذهن مردم
وی افزود: شاید نقطه اوج حرکت دشمن در سال ۹۷ را بتوانیم بهره گیری از شبکه های اجتماعی خارجی برای به هم زدن ذهنیت و مدیریت ذهن مردم ما به سمت یک جنگ اقتصادی دانست. یعنی تلاش کردند همه مولفه هایی که در هدف جنگ اقتصادی علیه ما تنظیم کردند را از طریق شبکه های اجتماعی هدایت کنند که می توان به مواردی همچون هدایت مردم به سمت خرید مازاد نیاز، ایجاد انبار در داخل خانه، خرید طلا و سکه، خرید پول خارجی و کاهش ارزش پول ملی اشاره کرد که اینها جزو مولفه هایی بود که دشمن از شبکه اجتماعی استفاده کرد.
جلالی اضافه کرد: دشمن با ایجاد درگیری و آشوب میان مردم تلاش کرد تا اعتراض های مردم را به بهانه تبدیل کرده و آن را به عنوان محور اعتراض مطرح کند و در سال ۹۸ نیز تداوم آنها با رویکردی دیگر مدنظر بود.
اعلام جنگ سایبری آمریکا به ایران
وی افزود: آمریکایی ها در لایه جنگ زیرساخت سایبری برای اولین بار به طور رسمی اعلام کردند که ما در پاسخ به حمله، یک حمله سایبری به زیرساخت های ایران در حوزه های دریایی، انرژی، گاز و برق داشتیم. این مساله در واقع یک اعلام جنگ سایبری بود که آمریکایی ها با وجود این که کوهی از آسیب پذیری های سایبری هستند، ما را به حمله سایبری تهدید کردند.
سردار جلالی افزود: رهبر معظم انقلاب بیشترین نقش را در این مقابله داشتند. اولین نقش ایشان این بود بود که استراتژی مقاومت و دفاع فعال را مطرح کردند و فرمود ما در برابر دشمن یک رویکرد قاطع دفاعی را سازماندهی می کنیم.
وی افزود: هرچند ما چند گزینه یعنی مذاکره، موافقت، ترساندن از جنگ و مقاومت فعال را پیش رو داشتیم ولی مقام معظم رهبری به صراحت گفتند که جنگ نخواهد شد و ما مذاکره هم نخواهیم کرد. استراتژی دفاع فعال یعنی دفاع قاطع در حوزه نظامی، دریا زمین و هوا.
رئیس سازمان پدافند غیرعامل ادامه داد: وقتی افسر پدافند ما در نیمه شب هواپیمای دشمن را شناسایی و در نهایت سرنگون می کند، ناشی از تبلور این استراتژی دفاعی است و اراده قاطع ما را در استراتژی فعال نشان می دهد.
وی افزود: وقتی رهبر معظم انقلاب موضوع کاهش تدیجی تعهدات برجامی را مطرح کردند، این موضوع بخشی از این استراتژی بود و نکته دیگر در این زمینه مردمی کردن این دفاع و مقاومت بود که رهبر انقلاب تصمیم گرفتند تا یک دفاع مردمی را هدایت کنند و محور دیگر جدا کردن صف ضد انقلاب و صف خودی یک محور استراتژیک و اساسی بود.
جلالی تاکید کرد: به حق دانستن اعتراض های مردم نسبت به اشکالات اقتصادی و دستور برای حل آنها و همچنین برخورد قاطع قوه قضاییه با فساد وفاسد و مفسد یکی از مولفه های استراتژی های فعال بود که در اینجا شکل گرفت. البته ایجاد ثبات اقتصادی با ثبات بازار در واقع مقاومت مردم ما بود که در لایه اقتصادی جواب داد.