تهران- ایرنا- سفیر اسبق ایران در لبنان و اردن تاکید کرد: هرچند اختلافاتی در کمیته تدوین قانون اساسی سوریه و مسائل آن وجود دارد اما نفس تشکیل کمیته اهمیت دارد چرا که طرفین منازعه از طریق گفت‌وگو مسائل را حل و فصل می کنند و گلوله جایش را به گفت‌وگو می دهد.

«احمد دستمالچیان» در گفت‌وگو با خبرنگار سیاسی ایرنا، با اشاره به آغاز به‌کار تشکیل کمیته تدوین قانون اساسی سوریه و نشست وزرای امور خارجه عضو روند آستانه گفت: ابتکار روند آستانه که با همکاری ایران و روسیه و همراهی ترکیه برای حل بحران سوریه شکل گرفته است، نشان داد چندجانبه‌گرایی در دنیای فعلی می‌تواند پایه مهمی برای آرامش و صلح باشد و دیپلماسی و گفت‌وگو می‌تواند ابزار مهمی در مقابل یکجانبه‌گرایی و نظامی‌گری باشد که آمریکا هم‌اکنون آن را دنبال می‌کند.

وی ادامه داد: این سازوکار در چند سال گذشته نشان داده می‌توان بحران‌ها را را از طریق مذاکره و گفت‌وگو حل کرد و موفقیت روند آستانه بر تاکید ایران بر حل و فصل سیاسی بحران‌های منطقه‌ای مهر تائید می‌زند.

کارشناس مسائل غرب آسیا با تاکید بر اینکه با همکاری ایران، روسیه و ترکیه دست‌های تکفیری و تروریستی قطع شد، اظهار داشت: با کشته شدن ابوبکر البغدادی رهبر داعش، راه هموار شده تا سوریه آینده درخشانی داشته باشد چون این برخلاف خواست کشورهایی بود که می‌خواستند دولت قانونی سوریه را دچار فروپاشی کرده و سوریه را تجزیه کنند اما اینک نه تنها تروریست‌ها سرکوب شده‌اند بلکه کمیته تدوین قانون اساسی سوریه کار خود را آغاز کرده تا قانون اساسی مدرن و جدیدی برای این کشور تدوین شده و راه برای گفت‌وگوهای داخلی میان گروه‌های سوری فراهم شود.

با دیپلماسی می‌توان بر مشکلات غلبه کرد

دستمالچیان درباره حمله ترکیه به شمال سوریه و تاثیر این مسئله بر حل بحران سوریه تصریح کرد: در مسیر پرتلاطمی که در پیش‌روی سوریه وجود دارد و بحران عمیقی که از سال‌های گذشته در این کشور ایجاد شده، طبیعی است کشورهای همکار با یکدیگر در برخی از مقاطع دچار اختلاف شوند. حمله ترکیه و اشغال بخشی از خاک سوریه، هرچند امری محکوم و غیرقابل دفاع است اما باید ملاحظات امنیتی ترک‌ها را هم مدنظر قرار داد و برای برطرف کردن آن چاره‌ای اندیشید.

وی افزود: در مسیر همکاری سه کشور برای حل بحران سوریه، اختلاف سلیقه و عمل در روش‌های ایران، روسیه و ترکیه وجود دارد اما مهم آن است که با دیپلماسی و گفت‌وگو می‌توان بر همین مشکلات غلبه کرد.

دیپلمات پیشین کشورمان با اشاره به توافق روسیه و ترکیه درباره شمال سوریه خاطرنشان کرد: مذاکرات اخیر روس‌ها و ترک‌ها درباره شمال سوریه که با مشارکت و حمایت ایران همراه شد و موجب دستیابی طرفین به یک راه حل میانه شد – که هرچند مطلوب و ایده‌آل نیست – اما موجب خاتمه دادن به جنگ شد.

سازوکار آستانه می‌تواند به عرفی برای حل بحران منطقه‌ای تبدیل شود

دستمالچیان با تاکید بر اینکه گفت‌وگو و دیپلماسی در عصر امروزی کارسازتر از سیاست‌های جنگ‌طلبانه و یکجانبه‌گرایی است، ابراز داشت: همکاری سه جانبه ایران، روسیه و ترکیه می‌تواند به عرف بین‌المللی تبدیل شده و از طریق ایجاد سازوکار مشابهی برای حل بحران‌های منطقه‌ای دیگر از جمله یمن کارگشا باشد.

وی تشکیل کمیته تدوین قانون اساسی سوریه را گام مهمی برای حل بحران سوریه از طریق روش‌های سیاسی دانست و بیان کرد: هرچند اختلافاتی در این کمیته وجود دارد اما نفس تشکیل کمیته اهمیت دارد چراکه طرفین منازعه را جمع کرده تا آنها با یکدیگر گفت‌وگو کنند یعنی سلاح جایش را با دیپلماسی و گلوله جایش را گفت‌وگو عوض می‌کند.

این کارشناس مسائل سوریه درباره کشته شدن رهبر داعش یادآور شد: سازمان نظامی داعش با کشته شدن ابوبکر البغدادی و شکست‌های پی در پی از هم فروپاشیده ولی داعش زائیده تفکر تروریستی‌ای است که توسط تکفیری‌های وهابی به رهبری عربستان تزریق شده و مورد حمایت لجستیکی و مالی قرار می‌گیرد.

آمریکا و اسرائیل دست از فتنه‌انگیزی دست برنمی‌دارند

دستمالچیان اضافه کرد: اگرچه از بین رفتن این تفکر زمان می‌برد ولی به نظر می‌رسد تفکر سلفی – تکفیری داعش از سوی جهان اهل سنت دیگر مورد استقبال نگیرد. ضمن اینکه همکاری علمای شیعی و سنی می‌تواند از بین رفتن این تفکر کمک شایانی کند.

وی با یادآوری نقش آمریکا و اسرائیل عنوان کرد: آمریکا و اسرائیل برای دستیابی به مقاصد خود، ضمن کنار زدن مهره‌های سوخته و فاسد، دست از فتنه‌انگیزی دست برنخواهند داشت و بی‌تردید ما باید شاهد تلاش‌های آنها برای ایجاد گروه‌های تروریستی با نام‌های جدید باشیم.

سفیر اسبق ایران در لبنان و اردن درباره خروج نیروهای آمریکایی از شمال سوریه و بازگشت تعدادی از نظامیان این کشور به مناطق نفتی سوریه گفت: از زمان حضور ترامپ در کاخ سفید شاهد سردرگمی در سیاست‌های خاورمیانه ای آمریکا بوده ایم. از جمله دلایل این سردرگمی هم عدم تسلط قدرت هژمونیک است. ترامپ اعتقادی برای برقراری امنیت ندارد بلکه تاکید می‌کند برای برقراری امنیت، کشورها هزینه پرداخت کنند در صورتی که امنیت کالا نیست که خرید و فروش شود بلکه حاصل همکاری‌های مشترک است.

خروج آمریکا از سوریه نقطه عطفی برای خوش‌خیالان به حمایت آمریکا بود

دستمالچیان با بیان اینکه سردرگمی آمریکا موجب تغییر در معادلات منطقه‌ای شده است، اظهار داشت: سردرگمی آمریکا در منطقه غرب آسیا موجب سردرگمی برخی از متحدان منطقه‌ای این کشور همچون عربستان و امارات هستند که حساب زیادی بر حمایت‌های ایالات متحده کرده بودند اما برخی از تحولات مانند حمله به تاسیسات نفتی آرامکو، سرنگونی پهپاد متجاوز آمریکایی، توقیف کشتی انگلیسی و حمله به کشتی‌ها در خلیج فارس و دریای عمان و عدم اقدام جدی از سوی آمریکا، سبب شده تا آنها در رویکردهای خود تغییراتی ایجاد کنند.

وی با بیان اینکه خروج آمریکا از شمال سوریه نقطه عطفی برای کسانی بود که به حمایت آمریکا خوش خیال بودند، تصریح کرد: نظریه‌پردازان و تحلیلگران بسیاری معتقدند هژمونی آمریکا در عرصه بین‌المللی رو به افول است چراکه هزینه‌های گزاف ناشی از تجاوز به کشورها، موجب عقب‌ماندگی آنها در عرصه زیرساخت و عدم نوسازی صنایع و اقتصادشان شده است و همین مسئله موجب شده تا ترامپ هم معتقد به عدم هزینه دادن در عرصه سیاست خارجی به ویژه منطقه غرب آسیا باشد.

این کارشناس منطقه غرب آسیا با تاکید بر اینکه بازگشت آمریکا به مناطق نفتی سوریه را یکی از بهانه‌های ایالات متحده برای حضور در این کشور است، خاطرنشان کرد: بازگشت‌ آمریکایی‌ها به سوریه به دلیل فشارهای زیاد لابی‌های اسرائیلی و سعودی انجام شده و این در حالی است به نظر نمی‌رسد تصمیمات آمریکا در این زمینه هم از پایداری لازم برخودار باشد.

به گفته دستمالچیان، بازگشت آمریکا به مناطق نفتی سوریه برای استفاده از این مسئله با هدف در اختیار داشتن برگه برنده‌ای برای معاملات بعدی و اعمال فشار برای تاثیرگذاری در سوریه است.