تاریخ انتشار: ۱۱ آبان ۱۳۹۸ - ۱۱:۲۰

همدان - ایرنا - کتاب "قلندر نقاش" پژوهشی درباره تاریخ نقاشی قهوه‌خانه‌ای در همدان است که به تازگی توسط حوزه هنری همدان چاپ و منتشر شد.

کتاب "قلندر نقاش" با موضوع نقاشی قهوه‌خانه‌ای در همدان و با محوریت نقاشی‌های استاد "حسین دستخوش‌همدانی" از مجموعه دانشنامه استان همدان است.

 مولف این کتاب در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: "نقاشی قهوه‌خانه‌ای" مکتبی از نقاشی روایی رنگ روغن است که در اواخر دوره‌ قاجار و جنبش مشروطیت، با محتوا و موضوع رزمی، بزمی و مذهبی، به دست هنرمندانی مکتب ‌نرفته و در قهوه‌خانه‌ها شکل گرفت.

کریم زارعی خاستگاه این جریان هنری در تاریخ نقاشی ایران را سنت کهن قصه‌خوانی، مرثیه‌سرایی، تعزیه‌خوانی و نقالی دانست و پیشینه‌اش را به قرن‌ها پیش از پدید آمدن قهوه‌خانه‌ها منسوب کرد. 

وی خاطر نشان کرد: بنیان‌گذاران معاصر این جریان هنری ۲ نفر از نقاشان مردمی، به‌نام‌های "حسین قوللر آقاسی" و "محمد مدبر" هستند و "حسین دستخوش‌همدانی" از هنرمندان معاصری بوده که به نقاشی قهوه‌خانه‌ای پرداخته است. 

زارعی افزود: این هنرمند یکی از نقاشان صاحب سبک در نقاشی قهوه‌خانه‌ای محسوب می شود و کتاب "قلندر نقاش" مجموعه ای از آثار وی را گرد آورده است.

عضو هیات علمی دانشکده هنر و معماری دانشگاه بوعلی سینا همدان، حفظ و صیانت از این نوع هنر خاص و تحقیقات متعدد را از وظایف محققان، پژوهشگران، دانشگاهیان و هنردوستان دانست و گفت: "نقاشی قهوه‌خانه‌ای" به عنوان یک پیشینه هنری بومی باید زنده نگه داریم.

وی تاکید کرد: معرفی هنرمندان نام‌آشنا و بنیان‌گذاران آن و آثار معرفی‌نشده‌ آن‌ها که در دست مجموعه‌داران ایرانی و خارجی است را در دست کار قرار دهیم.

زارعی با اشاره به اینکه کتاب "قلندر نقاش" در ۱۹۷ صفحه، چهار فصل و با مقدمه ای از"هادی سیف" به چاپ رسیده است گفت: در این پژوهش سعی شده که ضمن پرداختن به منشا نقاشی قهوه‌خانه‌ای و زندگی حسین دستخوش‌همدانی و سبک و سیاق هنری وی، آثاری از این استاد معرفی شود که در دست مجموعه‌داران خصوصی، نگارخانه‌ها و موزه‌ها قرار دارد.

استاد "حسین دستخوش همدانی" در سال ۱۳۰۵ ه‍جری شمسی در همدان دیده به جهان گشود و در ۹ آبان‌ماه ۱۳۸۴ به دیار باقی شتافت.

درآمد دستخوش از راه نقاشی تامین می‌شد و در مدت اقامتش در مشهد مقدس سفارش‌هایی با موضوع های جنگ خیبر، جنگ چالدران و مجلس زلیخا را در کارنامه خود دارد که در این منطقه همه را به‌نام خود ماندگار کرده است.