شرکت آب منطقهای و سازمان جهاد کشاورزی مازندران وضعیت ذخیره آب پشت سدها، آببندان ها و حاصلخیزی خاک برای کشت محصولات پاییزه را مناسب توصیف کرده و اعلام کرده اند: بارشهای مطلوب باعث ترغیب کشاورزان به کشت محصولات پاییزه شدهاست .
بر اساس برنامه سازمان جهاد کشاورزی مازندران، کشت ۴۰ هزار هکتار کلزا، ۵۱ هزار هکتار گندم و حدود ۱۰۰ هزار هکتار نیز انواع علوفه از جمله جو، گیاهان علوفه ای، صیفی و سبزی در استان آغاز شده است.
مطابق آمار هواشناسی مازندران، مهرماه امسال ۷۰ میلی متر بارندگی در استان به ثبت رسیده است که در واقع بارندگیهای بههنگام برای کشت پاییزه محسوب میشود.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای مازندران در گفت و گو با خبرنگار ایرنا، ذخیره آب پشت دو سد بزرگ شهید رجایی ساری و البرز سوادکوه را تا پایان دهم آبان ماه ۲۱۰ میلیون مترمکعب اعلام کرد که نسبت به همین موقع در سال گذشته حدود ۳۰ درصد افزایش نشان میدهد.
ابراهیم یخکشی ظرفیت سدهای مازندران را حدود ۳۳۰ میلیون مترمکعب اعلام و گفت: البته بخشی از ذخیره آب پشت سدها و آببندانها باقی مانده از سال آبی گذشته است.
استان مازندران دارای دو سد بزرگ شهید رجایی و البرز و هشت سد کوچک است.
وی مقدار آب ذخیره شده در سد شهید رجایی و البرز را به ترتیب ۱۱۵ و ۹۲ میلیون مترمکعب اعلام کرد و بیان داشت: با توجه به بارندگیهای ملایم پاییزی روند رو به رشد دبی آب، روزانه شاهد افزایش ذخیره آب پشت سدها هستیم.
یخکشی از آب بندانها به عنوان ظرفیت های مهم مازندران در ذخیره آب اشاره کرد و گفت: ۸۰۰ قطعه آببندان با ظرفیت حدود ۳۷۰ میلیون مترمکعب در استان وجود دارد که در این مدت ۴۰ درصد از ظرفیت آب بندان ها آبگیری شده که در مقایسه با سال گذشته ۱۰درصد بیشتر نشان می دهد.
وی بر لزوم مشارکت کشاورزان در امر آبگیری آب بندانها،آماده سازی سردهنه ها و لایروبی انهار تاکید کرد و گفت: باید تلاش کنیم تا آبگیری کامل سدها و آب بندان ها انجام شود.
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای مازندران در عین حال به اهمیت رعایت ذخیره آب با هدف جلوگیری از سیلاب احتمالی پائیزی نیز اشاره کرد و گفت: به نظر میرسد با توجه به پیش بینی هواشناسی سال آبی مناسبی برای ذخیره و فعالیتهای کشاورزی داشته باشیم.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی مازندران نیز در گفت و گو با ایرنا گفت که بارندگیهای به موقع پاییزی افزون بر افزایش ذخیره آب پشت سدها، سبب شد تا شرایط بسیار عالی برای بذرپاشی دو محصول راهبردی دانه روغنی کلزا و گندم به وجود آید.
عزیزالله شهیدی فر با اعلام اینکه بذرپاشی به موقع همراه با بارندگی مهمترین مقوله در کشت این دو محصول است، افزود: وضعیت مناسب جوی و بستههای حمایتی دولت سبب شده است تا رغبت کشاورزان به کشت محصولات پاییزه دوچندان شود.
وی ادامه داد: طبق برنامه امسال باید سطح زیر کشت دانه روغنی کلزا تا ۴۰ هزار هکتار برسد که در همسنجی با سال گذشته دو برابر است.
او تصریح کرد: دانه روغنی کلزا و گندم دو محصول راهبردی کشت پاییزه مازندران هستند که با بارندگیهای به موقع منجر به خوشحالی کشاورزان شده است.
کشت پاییزه کلزا در زمینهای خشکه زاری از اواخر شهریور آغاز شد و این محصول راهبردی در زمینهای شالیزاری نیز از دهه اول آبان زیر کشت رفته است.
رئیس سازمان جهادکشاورزی مازندران با بیان اینکه امسال ۵۱ هزار هکتار از زمینهای استان زیر کشت گندم میرود، ادامه داد: همه شرایط برای کشت گندم که از ۱۵ آبان تا ۱۰ آذر انجام میشود، مهیا است.
بر پایه پیش بینی هواشناسی مازندران، از امشب نیز شاهد بارش چشمگیر در استان خواهیم بود که به طور یقین سبب افزایش ذخیره آب می شود و زمین را نیز آماده بذر پاشی محصول مهم گندم خواهد کرد.