روحالله شیرازی روز شنبه در اولین همایش بین المللی باستان شناسی عصر ایران عصر آهن غرب ایران و مناطق همجوار در دانشگاه کردستان اظهار داشت: تغییرات انجام گرفته در عصر آهن زمینههای لازم را برای به وجود آمدن فرهنگ مناسب مهیا کرده است.
وی تاکید کرد: در دوره آهن با خلاء فرهنگی روبرو هستیم چون مستندهایی بر داده های علمی و تاریخی دقیق وجود ندارد و تنها فرضیاتی است که با انجام مطالعات راهبردی میتوان امکان صحت و سقم آن را دریافت.
شیرازی با تاکید بر اینکه در حوزه جغرافیایی باید کار بسیاری انجام و خلاهای موجود در بخشهای سرزمینی کشورمان را از لحاظ اطلاعاتی روشن کنیم، افزود: مسئلهای که در زمینه عصر آهن وجود دارد درباره کنشگران این عصر است که باید از علوم میان رشته ای در این زمینه استفاده و ابعاد مختلف آن روشنتر شود.
وی یکی دیگر از چالشهای جدی در بخش پژوهش های عصر آهن را یکسان سازی گاهنگاری برشمرد و گفت: باید با روشن کردن ابعاد مختلف گاهنگاری و یکسان سازی درگاه شناسی آن، جدول قابل قبولی برای گاهنگاری تنظیم کنیم و برای همه به عنوان ملاک مورد استفاده قرار گیرد.
رئیس پژوهشکده باستان شناسی کشور از انجام مطالعات جدید رادیوکربن در محوطه هایی که مطالعات باستان شناسی از قبل روی آن انجام گرفته خبر داد و گفت: باید مطالعات در این محوطهها به روز رسانی شود.
شیرازی مطالعات زبان شناسی را از داده های مهمی دانست که در ارتباط با عصر آهن میتواند به باستان شناسان کمک کند و افزود: متون مختلف باستانی بسیاری از جای نامها و یا خدایان و شاهان ایرانی در عصر آهن وجود دارد که شناخت و درک آن میتواند به بازشناسی فرهنگ عصر آهن کمک کند و لذا پژوهشها باید به این سمت هدایت شود.
وی با بیان اینکه از هر اقدام مشترکی که با کمک زبان شناس ها برای تقویت بازشناسی فرهنگی عصر آهن انجام شود استقبال میکنیم، اظهار داشت: یکی از مشکلات این بخش کمبود دادههای اقلیم دیرین است، ضمن اینکه در دریاچه زریوار و برخی مناطق غرب مطالعاتی صورت گرفته اما هنوز جای کار بسیاری دارد.
شیرازی اضافه کرد: تعیین اولویت های پژوهشی در عصر آهن برای بازشناسی فرهنگ عصر آهن و همچنین وضعیت پراکندگی محوطه ها و داده های شاخص اثر آهن از جمله مواردی است که پژوهشکده باستان شناسی بر آن تاکید دارد چون باور ما بر این است که بدون درک درست از فرهنگ عصرآهن و دریافت درست از پراکندگی جغرافیایی محوطه های عصر آهن امکان بازسازی و در کل روند تحولات این عصر امکان پذیز نیست.
وی گفت: پژوهشگران این همایش گام بزرگی برای برطرف کردن خلاء های اطلاعاتی در این عصر برداشتهاند چون پرسش های مبتنی بر دادههای اساسی و کلیدی عصر آهن قطعاً میتواند به روشن تر شدن این وضعیت کمک کند.
رئیس پژوهشکده باستانشناسی کشور ادامه داد: در حال حاضر عمده پژوهش ها مربوط به عصر آهن در حوزه غرب ایران قرار دارد و محوطه های شاخص زیادی داریم که در برخی از آنها کاوش های دامنه دار و مستمر باستان شناسی انجام می گیرد و در برخی محوطه های کمتر شناخته شده مانند زیویه با وجود معروفیت فراوان، هنوز کار چندانی انجام نشده است.
اولین همایش بینالمللی باستانشناسی عصر آهن غرب ایران و مناطق همجوار ۱۱ و۱۲ آبان در دانشگاه کردستان برگزار میشود.