به گزارش گروه نشریات خبری ایرنا؛ وزارت خارجه آمریکا ضمن تمدید معافیت های مربوط به همکاری های صلح آمیز هسته ای با تهران اعلام کرد تحریمهای جدیدی علیه بخش عمران و مواد مرتبط با فعالیتهای هستهای، نظامی و موشک بالستیک ایران اعمال کرده است.
مورگان اورتاگوس سخنگوی وزارت خارجه آمریکا بامداد جمعه در بیانیهای مدعی شد که مایک پمپئو وزیر خارجه آمریکا محدودیتهای هستهای علیه ایران را با هدف حفظ نظارت بر برنامه هستهای صلحآمیز تهران، کاهش خطر اشاعه، مهار توانایی ایران برای کاهش زمان رسیدن به سلاح هستهای و پیشگیری از بازسازی سایتهایی با هدف اشاعه، تمدید میکند.
عبدالناصر همتی رئیس کل بانک مرکزی روز جمعه در صفحه اینستاگرام خود در واکنش به وضع تحریم های جدید علیه ایران نوشت: اخبار تحریمهای جدید در ادامه فشار حداکثری در دو روز گذشته: «برایان هوک: صادرات نفت ایران به ۱۲۰ هزار بشکه در روز رسیده!!» «آمریکا تحریمهای جدیدی در مورد واردات و صادرات برخی لوازم و مصالح ساخت و ساز وضع کرد! » «آمریکا با همراهی ۶ کشور منطقه ۲۵ شخص حقیقی و حقوقی را تحت تحریم قرارداد»... هرسه گزاره پیشتر نیز تحت عنوان های مختلف اعلام شده بود. اگر گزاره اول درست بود، شاید می شد به اثر بخشی دو گزاره دیگر اعتنا کرد. اقتصاد ایران مسیر تجارت در شرایط تحریمی و رشد صادرات نفتی و غیر نفتی را طی میکند.
بررسی امروز(۱۱ آبان) روزنامه ها، خبرگزاری ها و تارنماهای داخلی نشان می دهد که رسانه های اصلاح طلب این اقدام را اصرار آمریکا بر توهم فشار حداکثری برشمردند و تاکید کردند: آمریکاییها در دو جبهه جنگ را بر علیه ایران آغاز کردهاند اول جبهه فرسایشی نظامی در منطقه است و دوم در جبهه اقتصادی است که روزانه میلیونها دلار خسارت به مردم ایران وارد میکنند.
تبعات ادامه تحریم های ظالمانه؛ پیامدهای عدم عضویت ایران در FATF و موضع دیدبان حقوق بشر در حمایت از ایران از دیگر محورهای مورد توجه این طیف از رسانه ها است.
رسانه های اصولگرا نیز اقدام اخیر آمریکا را تحریم هالووینی ترامپ نامیده و تاکید کردند: همزمان با جشن هالووین در آمریکا که نماد آن کدویی توخالی با شکل و شمایل هولناک برای ترساندن است، دولت ترامپ امیدوار است با نقاشی چشم و دهان جدید برای تحریمهای قبلی، ترسی جدید به ایرانیان القا کند.
این جریان رسانه ای تلاش آمریکا برای شناسایی راههای دور زدن تحریمها توسط ایران از طریق FATF و تحریم شرکت هواپیمایی ماهان از سوی ایتالیا را نیز مورد توجه قرار دادند.
رسانه های اصلاح طلب
خبرگزاری ایلنا:در حال حاضر ایران عضو FATF نیست اما مشمول تحریمهای FATF هم نشده است. اگر به کارگروه ویژه اقدام مالی یا همان FATF نپیوندیم تحریمهای این کارگروه هم بر ما اعمال میشود که در این صورت طرفهای خارجی که عضو FATF هستند برای معاملات و مبادلات اقتصادی با ایران دچار مشکل میشوند.تکراری بودن تحریم های جدید
روزنامه مردم سالاری زیر عنوان اصرار آمریکا بر توهم فشار حداکثری نوشت: وزارت خارجه آمریکا ضمن تمدید معافیتهای مربوط به همکاریهای صلح آمیز هسته ای با تهران اعلام کرد تحریمهای جدیدی علیه بخش عمران و مواد مرتبط با فعالیتهای هستهای، نظامی و موشک بالستیک ایران اعمال کرده است. مورگان اورتاگوس، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا بامداد جمعه در بیانیهای مدعی شد که مایک پمپئو وزیر خارجه آمریکا محدودیتهای هستهای علیه ایران را با هدف حفظ نظارت بر برنامه هستهای صلحآمیز تهران، کاهش خطر اشاعه، مهار توانایی ایران برای کاهش زمان رسیدن به سلاح هستهای و پیشگیری از بازسازی سایتهایی با هدف اشاعه، تمدید میکند. به گفته اورتاگوس، وزیر خارجه آمریکا همزمان با تمدید محدودیتهای هستهای، دو تصمیم دیگر نیز گرفته که در ارتباط با فصل ۱۲۴۵ از «قانون آزادی و تقابل با اشاعه ایران» مصوب سال ۲۰۱۲ است...وزارت خارجه آمریکا مدعی شده است که واشنگتن با این تحریمها توانایی بیشتری برای پیشگیری از دسترسی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و بخش عمرانی و برنامههای اشاعه [تسلیحاتی] آن به مواد راهبردی خواهد داشت.
تبعات ادامه تحریم های ظالمانه
جنگ فرسایشی، هدف تداوم تحریمها عنوان یادداشتی از فریدون مجلسی، تحلیلگر مسائل بینالملل در روزنامه آرمان ملی است که در بخشی از آن می خوانیم: برایان هوک نماینده ویژه آمریکا در امور ایران اخیرا گفته است که واشنگتن تا رسیدن به توافقی جدید، همچنان به اعمال تحریمها علیه ایران ادامه خواهد داد. در این باره با صراحت میتوان گفت که هدف آمریکاییها از تحریمهای ظالمانه علیه مردم ایران ایجاد جنگ بوده است. آمریکاییها در دو جبهه جنگ را بر علیه ایران آغاز کردهاند اول جبهه فرسایشی نظامی در منطقه است دوم در جبهه اقتصادی است که روزانه میلیونها دلار خسارت به مردم ایران وارد میکنند. آثار ادامه چنین روندی از سوی ایالات متحده تشدید فشار اقتصادی بر روی مردم ایران است. همچنین در خصوص خبری که منابع رسانهای مبنی بر رایزنی ضد ایرانی «استیون منوچین» وزیر خزانهداری آمریکا در دیدار با مقامات هندی منتشر کردهاند میتوان گفت که هندیها ظاهرا ناچارند تا با آمریکا همکاری داشته باشند به دلیل آنکه نیازهایشان به بازارهای مالی و کالاهای ایالات متحده دهها برابر بیشتر از ایران است. اما چون تاسیساتی در بندر چابهار دارند احتمالا با توسل به شیوههای خاص خود حمل و نقل مقادیری نفت و انرژی را از طریق چابهار ادامه خواهند داد. در عین حال بخشی از نیازهای ایران را برطرف خواهند کرد اما ایران ثروتمند با مردمی فهیم و بزرگ باید بتوانند بهصورت کاملا آزادانه با دنیا معامله و تجارت نماید. ایران احتیاج دارد تا استقلال خود را ضمن حضور در عرصه جهانی بازیابد به گونهای که بتواند آزادی مبادلات کالا و خدمات و همچنین دستیابی به سیستمهای بانکی جهانی داشته باشد. آمریکاییها در پی آنند تا با استفاده از ابزار تحریم ایران را از پای درآورند در نتیجه آنها این نیاز را نمیبینند که به دنبال جنگ افروزی باشند. بنابراین به نظر میرسد آمریکاییها در پی ادامه روند تحریم خواهند بود که چنین روندی یادآور دوران تحریم عراق است. همچنین ممکن است آمریکاییها تحریم هوایی و دریایی را به تحریمهای خودشان بیفزایند. در چنین شرایطی کشورهای حاشیه خلیج فارس این نکته را مد نظر دارند که در صورت بروز هر گونه جنگ احتمالی این کشورها در تیررس موشکها و توپهای ایرانی هستند و آسیب بسیار خواهند دید در نتیجه برخی از این کشورها از جمله قطر در پی آن هستند تا بدون آنکه هیچ گونه درگیری احتمالی رخ دهد به نحوی این مسائل با گفتوگو و تعامل حل و فصل گردد.
روزنامه آرمان ملی در یادداشتی به قلم عبدالله ناصری، فعال سیاسی اصلاحطلب آورد: بررسیها نشان میدهد که طبق مطالعات علمی و نظرسنجیها، میزان امید مردم نسبت به قبل کمتر شده است. بنابراین اگر بخواهیم اتفاقی را شکل دهیم، البته بزرگترین دغدغه مردم فارغ از گرایشهای سیاسی معیشت و اقتصاد است، برای اینکه بتواند آن اتفاق صورت بگیرد، زمینههای سیاسی و امنیتی نیز دارد چون بحران معیشت و اقتصاد امروز به صادرات و تحریم گره خورده، مهمترین کاری که باید صورت بگیرد این است که تا بحث مذاکره با قدرتهای بزرگ جدی گرفته نشود و ایران مناسبات خود را با دنیای بینالملل حل نکند، طبیعتا اتفاقی هم در اقتصاد و وضع معیشت مردم نخواهد افتاد.
پیامدهای عدم عضویت ایران در FATF
مرتضی عزتی کارشناس اقتصادی در گفت و گو با ایلنا درباره پیامدهای عدم عضویت ایران در FATF اظهار داشت: در حال حاضر ایران عضو FATF نیست اما مشمول تحریمهای FATF هم نشده است. اگر به کارگروه ویژه اقدام مالی یا همان FATF نپیوندیم تحریمهای این کارگروه هم بر ما اعمال میشود که در این صورت طرفهای خارجی که عضو FATF هستند برای معاملات و مبادلات اقتصادی با ایران دچار مشکل میشوند. در همین شرایط با وجود اینکه فرصت پیوستن به این کارگروه برای ایران تمدید شده است به دلیل تحریمهای آمریکا فشار زیادی بر روی اقتصاد ایران وارد آمده و انجام مراودات و مبادلات اقتصادی با مشکلات متعددی مواجه است. اما بخشی از تحریمها شامل حال ایران نشد چراکه هنوز تحریمهای FATF درباره ایران اعمال نشده است و از این طریق میتوان بخشی از مبادلات اقتصادی را انجام داد.
موضع دیدبان حقوق بشر در حمایت از دولت ایران
روزنامه شرق در مطلبی با عنوان تحریمهای امریکا، صدای مخالفان بینالمللی را هم درآورد نوشت: به دنبال شدت یافتن تحریمهای امریکا علیه ایران و مسدود شدن اغلب روزنههای بینالمللی انتقال پول برای خرید دارو و تجهیزات پزشکی، دیدبان حقوق بشر برای اولین بار، گزارشی با رویکرد حمایت از جمهوری اسلامی ایران و شهروندان ایرانی، انتقاد از تحریمهای امریکا علیه مردم ایران، ابراز نگرانی از تاثیر غیرقابل انکار این تحریمها بر سلامت و زندگی شهروندان ایران و زیر سوال بردن سیاستها و شعارهای بیمفهوم دولت امریکا منتشر کرد. خلاصه این گزارش روز ۲۹ اکتبر با عنوان «فشار حداکثری؛ آسیب تحریمهای اقتصادی امریکا به حق سلامتی ایرانیان» در پایگاه اطلاعرسانی این نهاد بینالمللی و به دنبال آن، در تمام رسانههای فارسیزبان خارج از کشور منتشر شد. متن کامل گزارش اما، یک تحقیق گسترده است که اتفاقات یک سال اخیر- نوامبر ۲۰۱۸ تا اکتبر ۲۰۱۹- و شرایط پس از خروج رییسجمهوری امریکا از برجام و بازگرداندن تحریمهای اقتصادی علیه ایران را با اشاره به مصداقهای دقیق و عینی تاثیرات منفی هر دو اتفاق؛ به خطر افتادن سلامت شهروندان ایرانی مورد توجه قرار داده اما محور اصلی گزارش، از دست رفتن حاشیه امن حق سلامت ۸۰ میلیون شهروند تبعه جمهوری اسلامی ایران است.
رسانه های اصولگرا
روزنامه جوان:وزارت خارجه امریکا بخش عمرانی ایران را هم تحریم کرد تا نشانی باشد بر اینکه سیاست فشار حداکثری امریکا هیچ خط قرمزی مقابل ایران برای خود قائل نیست. تحریمهای جدید امریکا البته چیز جدیدی نیست و صرفاً تلی روی انباشت تحریمهای قبلی است که شکل و شمایل آنها تغییر میکند با این امید که رفتار ایران تغییر کند.تکراری بودن تحریم های جدید آمریکا
روزنامه جوان در مطلبی با عنوان تحریم هالووینی ترامپ گزارش داد: وزارت خارجه امریکا بخش عمرانی ایران را هم تحریم کرد تا نشانی باشد بر اینکه سیاست فشار حداکثری امریکا هیچ خط قرمزی مقابل ایران برای خود قائل نیست. تحریمهای جدید امریکا البته چیز جدیدی نیست و صرفاً تلی روی انباشت تحریمهای قبلی است که شکل و شمایل آنها تغییر میکند با این امید که رفتار ایران تغییر کند. همزمان با جشن هالووین در امریکا که نماد آن کدویی توخالی با شکل و شمایل هولناک برای ترساندن است، دولت ترامپ امیدوار است با نقاشی چشم و دهان جدید برای تحریمهای قبلی، ترسی جدید به ایرانیان القا کند.
(تارنمای مشرق نیز این خبر را بازنشر داده است.)
به گزارش تارنمای مشرق، سید عباس موسوی سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در واکنش به تحریم بخش عمرانی ایران توسط آمریکا اظهار داشت: اینگونه اقدامات نشانه ضعف و ناکارآمدی این کشور در دیپلماسی است. متاسفانه دستگاه دیپلماسی آمریکا ناتوان از انجام ابتکار و راهکارهای دیپلماتیک و معقول بوده و تنها اتکاء آنها به زور و تروریسم اقتصادی است. دیپلماسی قلدرمآبانه ایالات متحده که در ارتباط با سایر کشورها و حتی سازو کارهای بینالمللی و چند جانبه نیز به کار گرفته میشود، به یک معضل جهانی تبدیل شده است. بهتر است ایالات متحده به جای تحریمهای تکراری و غوغا سالاری که قطعا آنها را به اهدافشان نخواهد رساند، از غوطه ور شدن هر چه بیشتر در توهمات خود ساخته دست برداشته و به اجرای تعهدات خود در برجام بازگردد.
تلاش آمریکا برای شناسایی راههای دور زدن تحریمها توسط ایران از طریق FATF
جمشید جعفرپور نماینده مردم لارستان در مجلس شورای اسلامی در گفت و گو با خبرنگار پارلمانی خبرگزاری فارس، با اشاره به اصرار مقامات دولتی بر تصویب لوایح مرتبط با FATF در کشور گفت: اصرارهایی که آمریکا آن هم در شرایط تحریم کشور ما برای کشاندن جمهوری اسلامی ایران به کنوانسیونهای FATF دارد، نشاندهنده آن است که عضویت ما در این کنوانسیونها میتواند کمکی برای شناسایی راههای مربوط به دور زدن تحریمها باشد. ما باید متوجه باشیم که حداقل در شرایط فعلی که ما در شرایط تحریم به سر میبریم، عضویت در این کنوانسیونها به صلاح ما نیست و باید این موضوعات در شرایط عادی و به دور از هر گونه تحریم و در یک فضای کارشناسی مورد بررسی قرار گیرد.
تحریم شرکت هواپیمایی ماهان از سوی ایتالیا
به گزارش تارنمای جهان نیوز، در پی سفر اخیر وزیر خارجه آمریکا به رم، یک روزنامه ایتالیایی روز جمعه از تصمیم دولت این کشور مبنی بر ممنوعیت پرواز یک شرکت هواپیمایی ایران به ایتالیا خبر داد. بر اساس این گزارش، روزنامه ایتالیایی « LA STAMPA» (لا استامپا) گزارش داد که دولت ایتالیا مانند دیگر کشورهای اروپایی همچون فرانسه و آلمان تحت فشارهای آمریکا پرواز شرکت هواپیمایی ماهان به این کشور را ممنوع کرده است. این روزنامه لغو مجوز پرواز شرکت هواپیمایی ماهان به ایتالیا را از جمله مهمترین موضوعات مطرح در سفر اخیر مایک پمپئو وزیر خارجه آمریکا به این کشور طی ماه گذشته اعلام کرد.