تاریخ انتشار: ۱۲ آبان ۱۳۹۸ - ۰۹:۰۰

تهران- ایرنا- دست خالی ملی‌پوش وزنه‌برداری ایران از رقابت‌های گزینشی المپیک ۲۰۲۰ توکیو که در سوییس برگزار شد، زمینه را برای انتشار خبر خداحافظی دارنده مدال طلای ریو ۲۰۱۶ فراهم کرد.

وزنه‌برداری ایران در کمتر از یکسال مانده به المپیک توکیو ۲۰۲۰ شرایط مناسبی ندارد و ستاره‌های توانمند این رشته یا با مصدومیت دست به گریبانند یا به خاطر بی‌توجهی به رقابت‌های گزینشی المپیک مجبورند نمایش رقیبان خود در توکیو ۲۰۲۰ را از گیرنده‌های تلویزیونی نظاره‌گر باشند. نخستین وزنه‌بردار ایرانی که از کاروان اعزامی ایران به توکیو جا ماند «سعید علی‌حسینی» ملی‌پوش دسته به اضافه ۱۰۹ کیلوگرم است.

وی که شهریورماه به خاطر مصدومیت اردوی تیم ملی را ترک کرده بود نتوانست در  مسابقه‌های  وزنه‌برداری قهرمانی ۲۰۱۹ جهان که در تایلند برگزار شد حضور پیدا کند و نام او نیز برای گزینشی المپیک ۲۰۲۰ در کشور سوییس رد نشد. علی‌حسینی با این شرایط رسما توکیو ۲۰۲۰ را از دست داد. هر چند که وی پس از این ناکامی فدراسیون را مقصر دانست اما دارنده مدال نقره بازی‌های آسیایی ۲۰۱۸ جاکارتا خیلی زود پذیرفت که رویای حضور در توکیو برایش امکان‌پذیر نیست.

در این دسته «علی داودی» قهرمان جوانان جهان امید زیادی به حضور در المپیک ۲۰۲۰ توکیو دارد اما رسیدن به سکو برای این جوان سخت است زیرا نامدارانی مانند «لاشا تالاخادزه» حضور دارد.

اما همزمان با خبر حذف علی‌حسینی از المپیک توکیو، نام «کیانوش رستمی» نیز به عنوان یکی از غایبان وزنه‌برداری ایران در توکیو مطرح شد. نامی که مدال طلای ریو ۲۰۱۶ و لندن ۲۰۱۲ را در کارنامه دارد. البته داستان رستمی متفاوت از علی‌حسینی است. رستمی از آن دسته وزنه‌بردارانی بود که بدون حضور در انتخابی تیم ملی و رکورد گیری راهی کشور تایلند شد اما علی‌حسینی به خاطر شرکت نکردن در اردوی رکوردگیری شهرستان نور از سفر به تایلند با ماند.

دارنده مدال طلای المپیک ریو ۲۰۱۶  سودای شکستن رکورد جهان و قهرمانی در دسته ۹۶ کیلوگرم در ذهن خود می‌پروراند. خیالبافی این وزنه‌بردار هیچ تناسبی با عملکرد او بر روی تخته نداشت. وی در  مسابقات قهرمانی جهان سه بار وزنه ۱۸۰ کیلوگرمی را در تک‌ضرب اوت کرد و هیچ امتیازی از این گزینشی کسب نکرد. حضور وی در تایلند موجب شده بود تا نام او  برای رقابت‌های گزینشی سوییس رد نشود و این موجب شد تا شایعه حذف وی از توکیو ۲۰۲۰ قوت بگیرد.

یکی از مهمترین دلایل حذف احتمالی وزنه‌بردار کرمانشاهی تیم ملی از توکیو ۲۰۲۰، عدم توجه و پایبندی به قوانین ورزش ایران است. رستمی از سال ۲۰۱۶ خارج از اردوهای تیم ملی و زیر نظر برادرش که هیچ سابقه‌ای در وزنه‌برداری ندارد، تمرین می‌کند. البته این ملی‌پوش دسته ۹۶ کیلوگرم چندی پیش آتش‌بس را با فدراسیون پذیرفت اما این کار نتیجه‌ای برای ۲ طرف ندارد زیرا رستمی با اوت کردن وزنه در رقابت‌های قهرمانی جهان تایلند عملا خود را در جرگه غایبان توکیو ۲۰۲۰ قرار داد.

تفاوت علی‌حسینی با رستمی زمانی نمایان‌تر از گذشته شد که دارنده مدال نقره المپیک ۲۰۱۲ لندن هیچگاه اشتباه خود را نپذیرفت بلکه با دل بستن به وعده تلویحی «تاماش آیان» رییس فدراسیون جهانی وزنه‌برداری راهی سوییس شد. سفری که تعجب بسیاری از کارشناسان این رشته را برانگیخت. حضور رستمی در سوییس با این راهبرد طراحی شده بود که وی وداع باشکوهی با دنیای فولاد سرد داشته باشد.

بر پایه این راهبرد رستمی قرار بود با شکستن رکورد جهان اعلام کند حذفش از المپیک غیر منصفانه است اما رویای او در این مسابقات برآورده نشد زیرا در مسابقات سوییس رستمی نه تنها امتیازی کسب نکرد بلکه با وجود قرار گرفتن در جایگاه نخست وزن خود، نتوانست به روی سکو گام بگذارد و حضورش در سوییس نمادین بود.

در این دسته «تیان تائو» چینی رکورد ۱۵۰ یک‌ضرب، ۱۷۰ دوضرب و مجموع ۳۲۰ کیلوگرم دوضرب و سهراب مرادی با رکورد ۸۰ کیلوگرم یک ضرب و ۱۲۰ کیلوگرم ۲ ضرب در جایگاه اول و دوم قرار گرفتند.

رستمی در حرکت  نخست تک‌ضرب وزنه ۱۶۵ کیلوگرم را با خطا مهار کرد و در حرکت دوم نیز مجبور به زدن همان وزنه‌ شد. تلاش رستمی برای مهار وزنه ۱۷۷ کیلوگرمی هم ناموفق بود. او در حالی از مهار ۱۷۷ کیلوگرم عاجز بود که در رقابت‌های تایلند داوران را مقصر در عدم مهار وزنه ‌۱۸۰ کیلوگرم معرفی کرد. در ۲ ضرب نیز عملکر او تنها به مهار وزنه ۱۹۰ کیلوگرمی ختم شد و حمله او به رکورد ۲ ضرب جهان در دسته ۹۶ کیلوگرمی ناکام ماند.

با این وزنه‌ها کیانوش بازنده بزرگ سفر سوییس شد زیرا از یک سو نتوانست امتیازی کسب کند و در سوی دیگر با انداختن وزنه های ۱۷۷ و ۲۳۲ کیلوگرم نشان داد توانی برای رقابت در این  دسته ندارد. مجموع این شرایط موجب شد تا کارشناسان اذعان کنند که رستمی باید پس از قهرمانی جهان تایلند مانند سعید علی‌حسینی با حذف از توکیو کنار می‌آمد. اگر دارنده مدال طلای ریو ۲۰۱۶ با واقعیت‌های دسته ۹۶ کیلوگرم کنار می‌آمد بدون شک زانو زدنش در کنار میز آیان سوژه رسانه‌ها نمی‌شد.

حال که خبر خداحافظی رستمی از وزنه‌برداری و عدم شرکت وی در مسابقات گزینشی توکیو که در کشور «پرو» در حال انتشار در رسانه ها است باید اذعان کرد که رستمی مهره‌ای کارآمد در وزنه‌برداری ایران بود که قربانی خودسری‌ها شد. خودسری‌هایی که این ورزشکار و فدراسیون وزنه‌برداری مقصر اصلی آن به شمار می‌روند. مدیران این نهاد ورزشی با تن دادن به خواسته های این ورزشکار داستان کیانوش را به مساله جدی ورزش ایران تبدیل کردند.  

همچنین در میان دیگر ملی‌پوشان وزنه‌برداری ایران سهراب مرادی و علی هاشمی با مصدومیت دست به گریبان هستند مصدومیتی که نتایج آنان را ممکن است تحت تاثیر قرار دهد. این مصدومیت تا جایی است که مرادی مجبور شد در گزینشی توکیو ۲۰۲۰ رکورد ۲۰۰ کیلوگرم مجموع را ثبت کند و علی هاشمی نیز پس از ۲ قهرمانی متوالی در مسابقات جهانی در تایلند عنوانی  بهتر از هفتم کسب نکند.

برچسب‌ها