به گزارش سازمان زمین شناسی و اکتشافات معدنی کشور، مسعود زمانی پدرام افزود: در این نقشهها واحدهای سنگ، رسوب و خاک و دیگر پدیدههای زمینشناسی با هدف شناخت کنش و واکنشهای متقابل آنها با محیط زیست، معرفی و تفکیک میشوند، همچنین بررسی و درج موقعیت تجمع مواد آلودهکنندهای مانند دپوی باطلههای معدنی زیانبار، اثر نامناسب خاک و سنگ، شناسایی منابع آلودهکننده محیط زیست، زبالههای شهری، جریانهای آلودهکننده شیمیائی در گسترههای شهری و صنعتی که موجب آلوده شدن آبهای زیرزمینی میشود، از جمله موضوع های مورد بررسی در این نقشهها است.
وی تاکید کرد: بررسی چشمهها، سیلابها، آببندها، دریاچهها، آبخوانهای زیرزمینی و نیز راههای آلوده شدن آنها و جلوگیری از آلودگی آنها نیز در این نقشهها مورد بررسی قرار میگیرد.
مدیر زمینشناسی دریایی سازمان زمینشناسی و اکتشافاتمعدنی کشور خاطرنشان کرد: تهیه این نقشهها فرصتی را فراهم میآورد تا طیف وسیعی از دادههای رسوبشناسی، ژئوشیمی، شیمی دریا، زیست محیط و اقلیم، مخاطرات دریایی، منابع اقتصادی دریایی که در گستره سواحل و پهنههای آبی متنوع گسترش یافتهاند، به شکل یکپارچه و منسجم در قالبهای استاندارد، در خدمت برنامهریزان و مسئولان قرارگرفته و امکان خدمترسانی برای سطوح مختلف کاربران، اعم از ارگانهای دولتی، دانشگاهها و بخش خصوصی و عموم مردم در این بستر فراهم شود.
به گفته زمانی، این نقشهها افزون بر توسعه و جلوگیری از آلایندههای زیستمحیطی مناطق شهری، روستایی و بنادر به توسعه زمین گردشگری و نیز شناسایی منابع اقتصادی سواحل شمالی ایران کمک میکند.
وی با تاکید بر اینکه در این طرح پژوهشی، اساس کار تهیه نقشههای یکپنجاههزارم است، تصریح کرد: برحسب ضرورت و مطالعات موردی در مقیاسهای بزرگتر از جمله یکبیست و پنجهزارم نیز این نقشه ها قابل تهیه هستند، مدت زمان تهیه هر یک از نقشه ها بین ۱۲ تا ۱۸ ماه برآورد میشود.
مدیر زمینشناسی دریایی سازمان زمینشناسی و اکتشافاتمعدنی کشور با اشاره به کاربردی بودن نقشههای ژئوشیمی رسوبی و آلایندههای زیستمحیطی، افزود: این نقشهها با همکاری کارشناسان مجرب این سازمان در مراکز تهران، گیلان و مازندران، و در صورت فراهم شدن اعتبارات و بسترهای لازم در قالب طرح تاپ (مشارکت استادان دانشگاهها و دانشجویان دکترا) و نیز توسط شرکت های دانشبنیان و مهندسان مشاور تهیه میشوند.