تهران- ایرنا- طیفی از تحلیلگران، شکست داعش در عراق و سوریه و مرگ «ابوبکر البغدادی» سرکرده این گروه را به معنای افول نهایی داعش نمی‌دانند، بلکه می‌گویند سرنوشت این گروه بسته به اراده کشورهایی است که با هدف پیش‌بردن طرح اسلام‌هراسی دست به تاسیس و پرورش این گروه افراطی زده‌اند.

به گزارش گروه تحلیل، تفسیر و پژوهش‌های خبری ایرنا، پس از حوادث یازده سپتامبر سال ۲۰۰۱ میلادی، موضوع اسلام‌هراسی به شکل ویژه‌ای در دستور کار دولت‌های غربی قرار گرفت و با ایجاد نوعی ذهنیت منفی نسبت به اسلام و مسلمانان در افکار عمومی جهان به جریانی فراگیر و تأثیرگذار تبدیل شد. عواملی نظیر گسترش و تقویت افراط‌گرایی در خاورمیانه، آشوب و بی ثباتی در آن در کنار تلاش گسترده سیاست‌مداران اسلام ستیز و چهره‌های منحرف مسلمان و رسانه‌ها تشدید اسلام هراسی در جهان را به دنبال داشت. استفاده از تروریسم به عنوان ابزاری برای به راه ‌انداختن جنگ‌های نیابتی در منطقه و حمایت‌های مالی و اطلاعاتی از تروریست ها از مسائلی بودند که می‌توان از آنها به عنوان اتخاذ «سیاست خارجی تروریسم پرور» از سوی کشورهای غربی نام برد. اکنون با قتل ابوبکر البغدادی سرکرده گروه تروریستی داعش اگرچه برخی ها گمانه زنی می‌کنند که داعش به پایان عمر خود برسد، اما به نظر می‌رسد سرنوشت داعش در گرو اراده کسانی است که داعش را برای پیش بردن پروژه اسلام هراسی خود تاسیس کرده بودند و درباره فعالیت آینده آن تصمیم می‌گیرند.

 استفاده سیاسی غرب از داعش

روزنامه «الخلیج» امارات در گزارشی به قلم «محمد السعید ادریس» نوشت: گمانه‌زنی‌های بسیاری درباره آینده گروه تروریستی داعش پس از مرگ ابوبکر البغدادی می‌شود. این گمانه‌زنی‌ها بیانگر این است که به طور عمدی ماهیت گروه تروریستی داعش و چگونگی برخورد با آن به عنوان یک گروه مستقل دارای پیام و اهداف نادیده گرفته شده است. داعش تنها ابزاری است که برای اهداف مشخصی تاسیس شده است که برجسته‌ترین آن پیش بردن طرح اسلام هراسی در جهان و معرفی اسلام به عنوان خطر و دشمن و تهدید واقعی جهان است. گروه داعش تصادفی به وجود نیامده است. دستگاه‌های اطلاعاتی آمریکا، انگلیس و رژیم اسرائیل و برخی کشورهای عربی در این زمینه همکاری کرده‌اند.

پس از مرگ ابوعمر البغدادی، ابوبکر البغدادی به عنوان جانشین وی برگزیده شد. او پیش از آن در زندان های آمریکا در عراق به سر می برد. «مایکل فیکرز» مسوول سابق دستگاه اطلاعاتی آمریکا مسوول پیگیری امور ابوبکر البغدادی و نظارت بر گروه داعش بود. اسنادی که «ادوارد اسنودن» مسوول سابق دستگاه امنیت ملی آمریکا فاش کرده است نشان می دهد دستگاه اطلاعات مرکزی آمریکا، انگلیس و رژیم اسرائیل برای شکل‌گیری داعش همکاری کرده اند. «هیلاری کلینتون» وزیر امور سابقه آمریکا هم در کتاب «گزینه های سخت» خود به نقش آمریکا در زمینه شکل‌گیری داعش اعتراف کرده است. این مسائل نشان می‌دهد که آینده داعش پس از مرگ البغدادی در گرو اراده کسانی است که درباره فعالیت داعش تصمیم می‌گیرند.

روزنامه «الصباح العربی» مصر در گزارشی به قلم «مجاهد خلف» آورد: داعش تنها بازیچه‌ای بود که دستگاه اطلاعاتی آمریکا آن را به وجود آورد و از آن برای ویران سازی منطقه استفاده کرد. داعش اندیشه و ابزار تهدیدی بود که سیاست ویرانگر آمریکا از آن برای جلوگیری از گسترش تمدن واقعی اسلام استفاده کرد.

در گزارش روزنامه «الاخبار» لبنان به قلم «عبدالله السناوی» می خوانیم: به یقین مرگ البغدادی ضربه سنگینی را به گروه افراطی داعش وارد خواهد کرد، اما مرگ وی به منزله پایان جنگ علیه تروریسم نیست. برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه ای از داعش استفاده کردند و این موضوع با گذر زمان آشکارتر می‌شود. ریشه پدیده داعش به گروه‌هایی بر می‌گردد که دستگاه اطلاعاتی آمریکا از آنها به اسم دفاع از اسلام برای مقابله با شوروی سابق استفاده کرد. در آن زمان بسیاری از کشورهای منطقه هم نیروهایی را به افغانستان گسیل داشتند. هنگامی که این نیروها به کشورهای خود برگشتند پدیده خشونت را هم با خود منتقل کردند.

به نوشته روزنامه «العربی الجدید»، داعش در عراق و سوریه تنها سازمانی است که حتی پس از شکست آن هم در حال تخریب چهره اسلام است.

روزنامه «المصری الیوم» در گزارشی به قلم «عبدالطیف المناوی» نوشت حتی اگر بیشتر گروه‌های تکفیری هم شکست بخورند تا زمانی برخی از کشورها از تروریسم حمایت می کنند و از آنها برای رسیدن به اهداف سیاسی خود استفاده می کنند داعش و اندیشه آن از بین نخواهد رفت. تنها راه حل برای پایان دادن به این اندیشه از طریق آموزش، روشنگری و حمایت از جوانان است. در غیر این صورت پیروزی بر تروریسم به مرحله پایانی خود نخواهد رسید.

سودجویی پوپولیست‌های افراطی از داعش برای اهداف انتخاباتی و سیاسی

به گزارش تارنمای «الخلیج اونلاین» امارات پس از حوادث یازدهم سپتامبر، اسلام هراسی به یک پدیده در جوامع آمریکایی و اروپایی تبدیل و اسلام مسوول جنایت تندروها و تروریست ها شناخته شد. اسلام هراسی در غرب به عنوان یک پدیده تبدیل شده است و در راس قدرت‌ها افراد با نفوذی با اسلام دشمنی کردند. با ورود ترامپ به کاخ سفید این موضوع به اوج رسیده است. سیاست‌های داخلی و خارجی ترامپ نشان داده‌است که او موضوع اسلام هراسی، نفرت از مهاجران، دشمنی با اقلیت‌ها و سیاه پوستان را در اولویت قرار داده است.

در این زمینه «دالیا فهمی» استاد دانشگاه «لونگ آیلاند» امریکا به الخلیج اونلاین گفت پدیده اسلام هراسی در سطوح اجتماعی مختلف رشد یافت تا اینکه به یک رویکرد هدفمند در سیاست آمریکا تبدیل شد و نتیجه آن به قدرت رسیدن ترامپ از طریق کسب آرای راستگرایان اسلام ستیز بود. ترامپ هم پس از به قدرت رسیدن این رویکرد را به طور عملی به پیش برد که ممنوعیت سفر شهروندان کشورهای اسلامی به آمریکا نمونه ای از این موضوع است.

روزنامه «العین» امارات هم نوشته است: قدرت‌یابی راستگرایان افراطی و جریان های وابسته به آن و «گرگ های تنها» واقعیتی است که نمی‌توان آن را انکار کرد. دلایل بسیاری سبب رشد راست افراطی و گسترش دامنه تبلیغات آن شده است و اکنون این موضوع به خطری برای جوامع غربی تبدیل شده است. تردیدی نیست که پیدایش داعش و گسترش دامنه فعالیت آن در این زمینه سرنوشت ساز بوده است. پس از اقدامات داعش و گرگ های تنها در کشورهای اروپایی موضوع اسلام هراسی روند رو به رشدی گرفت. حوادث تروریستی در کشورهای غربی بهانه‌ای سیاسی برای خشونت علیه اقلیت های مسلمان بود و کینه و کدورت‌ها را افزایش داد. جریان ها و احزاب تندرو و گفتمان راست افراطی و پولیست های رادیکال از افزایش خطرات حوادث تروریستی در تبلیغات انتخاباتی خود استفاده کردند. در بیشتر کشورهای اروپایی جریان راست افراطی به طور کلی علیه مهاجران عمل کرد و به دشمنی با مسلمانان ادامه داد.