"احمد نادری" روز یکشنبه در نشستی با عنوان بررسی نگرش مردم نسبت به مذاکرات هستهای در دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران افزود: ریشههای برجام را باید در اواخر دوره قاجار جستجو کرد؛ زیرا مسئلهای که در آن زمان بود مواجهه بین ما شرقی با آنهای غرب بود که ابتدا به صورت جنگهای ایران و روسیه بروز کرد.
عضو هیات علمی دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران گفت: این شرایط تا زمان فعلی ادامه داشته و امروزه به شکل جدیدی از کنشگری تبدیل شده است تا عدهای در کشور متمایل به سمت بومی گرایی و عدهای دیگر به نوع مدل غربی متمایل شوند.
استاد دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران افزود: این مدل سبب شد دو گروه توسعه یافته و کمتر توسعه یافته شکل گیرد. ولی غربیها معتقد بودند که برای آنکه به شکل توسعه یافتگی برسید لازم است شبیه ما شوید. برای همین نیز اسطوره توسعه بسط داده شد.
نادری با اشاره به اینکه این مدل از توسعه یافتگی از ابتدای دهه ۷۰ شمسی در ایران آغاز شد، افزود: این مدل از توسعه یافتگی بعد از انقلاب و تا پایان جنگ مسکوت ماند و از ابتدای دهه ۷۰ و با امکانات دولتی پررنگ شد؛ زیرا نهاد قوه مجریه در آن زمان معتقد بود راه توسعه کشور از غرب میگذرد.
وی با تاکید بر اینکه مخالف مذاکره نیست ولی باید منافع ملت در مذاکره حفظ شود، افزود: مشکلی برای مذاکره با هر کشوری به جز رژیم غاصب اسرائیل وجود ندارد، اما وقتی قرار است نماینده ملت با کشورهای خارجی مذاکره کند، باید منافع ملت را در نظر بگیرید. ولی در کشور بعضی از مسئولان تنها راه رسیدن به توسعه را مذاکره می دانستند و برای رسیدن به آن حتی حاضر بودند به بعضی از داشتهها چوب حراج بزنند.
این کارشناس مسائل علوم اجتماعی و سیاسی افزود: اما بر خلاف این تصور، جنبش های منطقهای نشان داد که هیچ معادلهای در منطقه شکل نمیگیرد، مگر اینکه جمهوری اسلامی ایران یک ضلع آن باشد.
وی به قدرت ایران بدون نیاز به مذاکره اشاره کرد و افزود: غنی سازی ۲۰ درصد اورانیوم و قدرت موشکی ایران با برد ۲ هزار کیلومتر از جمله بخش های قدرتی ایران محسوب میشود که به خوبی دیده نشد؛ زیرا در صورتی که جنگی صورت گیرد ایران می تواند در همان ابتدای وقوع جنگ ۱۱ هزار موشک را روانه مواضع دشمن کند.
نادری معتقد است که برجام با جدایی آمریکا از این پیمان و بدعهدی کشورهای اروپایی عملا از بین رفته است و تنها نتیجه آن برچیدن تاسیسات هستهای فردو بود.
وی ادامه داد: در جامعه فعلی تورم و بیکاری دو مشکل اساسی کشور محسوب میشود تا بنده که استاد دانشگاه هستم و طبق روال معمول باید وضعیت مالی خوبی داشته باشیم، جزء جامعه فقیر محسوب شوم.
این استاد دانشگاه خاطرنشان کرد: نقد من به این جریان اجتماعی است و اینکه همه چیز را در سبد غرب تعریف نکنیم. بلکه پتانسیل داخلی را هم ببینیم. زیرا اگر با همین ۱۰ تا ۱۵ کشور دوست و همسایه به خوبی مراوده میکردیم، امروز نیازی به پایبندی اروپا به پیمان برجام نبود.
نشست بررسی نگرش مردم نسبت به مذاکرات هستهای امروز با همت بسیج دانشجویی دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران برگزار شد.