تاریخ انتشار: ۱۳ آبان ۱۳۹۸ - ۰۹:۲۱

تهران- ایرنا- نفت اگرچه روزهای خوبی را سپری می‌کند و همه عوامل دست به دست هم داده‌اند تا قیمت طلای سیاه تقویت شود، اما به نظر می‌رسد با آغاز زمزمه‌ها درباره فروش سهام آرامکو، چشم‌انداز روشنی درباره آینده قیمت‌ها وجود نداشته باشد.

در گزیده ای از گزارش روزنامه همدلی، آمده است:‌  این‌روزها یکی از اتفاقات مهم در بازار طلای سیاه، بحث درباره عرضه سهام یکی از بزرگترین غول‌های نفتی است. سه سالی از اولین زمزمه‌ها درباره فروش بخشی از سهام آرامکو می‌گذرد و بر اساس گزارش‌ها تا یک ماه آینده مالکیت بخشی از این شرکت تغییر خواهد کرد.
آرامکو که در تامین ۱۰درصد از نفت بازارهای جهانی نقش دارد و فقط در یکسال گذشته درآمدش از شرکت‌های اپل، گوگل و چند غول ثروتمند دیگر سبقت گرفته، حالا در لیست شرکت‌هایی قرار دارد که سهامشان در بورس عرضه می‌شود. آنطورکه مسئولان سعودی در مصاحبه با رسانه‌های خارجی گفته‌اند، برای جلوگیری از وابستگی به نفت و کمک به رشد اقتصادی تصمیماتی در زمینه فروش بخشی از سهام آرامکو گرفته شده، اما هیچ تحلیلی درباره تاثیر این اتفاق بر بازار نفت نیامده است.
 

ماجرای فروش سهام این غول نفتی مدت‌هاست که در رسانه‌های داخلی و خارجی مطرح شده و تحلیل‌گران داخلی یا خارجی در حوزه انرژی تنها به ماجرای این واگذاری اکتفا کرده و تحلیل مفصلی درباره تاثیر این موضوع بر بازار نفت ارائه نکرده‌اند. صحبت از فروش سهام آرامکو در حالی مطرح است که در اواخر تابستان همین امسال تاسیسات نفتی عربستان مورد حمله قرار گرفت و درست همان‌روزها بود که نگرانی‌ها درباره قیمت نفت به اوج خود رسید.
هر چند آن‌روزها بازار جهانی به دلیل نگرانی از کاهش عرضه نفت هیجانی شده و نوسان قیمت طلای سیاه مهمترین خبری که در صدر رسانه‌ها قرار گرفته بود و پیش‌بینی‌ کارشناسان حکایت از رسیدن قیمت نفت به بالاتر از ۷۰ دلار داشت؛ در حال حاضر نیز به نظر می‌رسد تصمیم سعودی‌ها درباره عرضه سهام این شرکت نیز در کوتاه‌مدت یا بلندمدت بی‌تاثیر بر این بازار نباشد و حداقل برای مدت کوتاهی بازار نفت را هیجانی کند.
 


ایجاد فضای مثبت در بازار نفت
حمید حسینی، یکی از کارشناسان انرژی درباره تاثیر این اتفاق بر بازار نفت به «همدلی»، می‌گوید: «عرضه سهام آرامکو ربط چندانی بر قیمت نفت در بازارهای جهانی ندارد و نمی‌تواند این موضوع را تحت‌الشعاع قرار دهد. چرا که سیاست‌های عربستان در بازار نفت با این کار تغییری نکرده و تنها مالکیت بخشی از این شرکت به دیگران واگذار می‌شود».
این تحلیل‌گر حوزه انرژی صحبت‌های خود با «همدلی» را اینطور ادامه می‌دهد: «به نظر می‌رسد که تلاطمی با این عرضه در بازار نفت ایجاد نخواهد شد». حسینی تاکید می‌کند: «درست است که به دلیل اتفاقاتی که برای آرامکو در گذشته افتاد قیمت نفت ابتدا افزایش و سپس کاهش یافت و حالا مجددا قیمت‌ها در مسیر افزایشی قرار گرفته است، اما جریان واگذاری آرامکو نمی‌تواند مانند این اتفاق بازار نفت را هیجانی کند».
این کارشناس در ادامه می‌افزاید: «نکته اصلی که بر بازار نفت تاثیرگذار است، احتمال توافق میان چین و آمریکا است که این موضوع فضای مثبتی را در بازار نفت ایجاد کرده است».


احتمال استقبال از سهام آرامکو
حسن مرادی، کارشناس انرژی، نیز درباره تاثیر عرضه سهام آرامکو بر بازار نفت به «همدلی»، می‌گوید: «عربستان سعودی این‌روزها با کمبود شدید بودجه مواجه است. تراز تجاری این کشور منفی است و راهی جز جبران کسری بودجه ندارد.
این کشور برای جبران این کسری باید به راه‌هایی متوسل شود تا بتواند بر مشکلات خود غلبه کند که یکی از این راه‌ها عرضه سهام آرامکو است».
مرادی در ادامه می‌افزاید: « با توجه به اینکه آرامکو یکی از شرکت‌هایی است که از شهرت جهانی برخوردار است، بنابراین به نظر می‌رسد عرضه سهام این شرکت با استقبال مشتریان همراه خواهد شد و افرادی از کل دنیا این سهام را خریداری کنند». این تحلیل‌گر در حوزه انرژی صحبت‌های خود با «همدلی» را اینطور ادامه می‌دهد: «به نظر می‌رسد تاثیر عرضه سهام آرامکو تاثیر معنی‌داری بر بازار نفت نخواهد داشت.
عدم تاثیر عرضه سهام آرامکو بر بازار نفت موضوعی است که نیاز به تحلیل‌های پیچیده‌ای دارد و برای پاسخ به این سوال باید واکنش بازار نفت بعد از این واگذاری دید». این تحلیل‌گر انرژی درباره تاثیر واگذاری سهام آرامکو در بورس به فروش نفت ایران نیز می‌افزاید: «با توجه به میزان حضور ایران در بازارهای جهانی عرضه سهام این شرکت تاثیر معنی‌داری بر کشور ما نیز نخواهد داشت».


حال و روز این‌روزهای نفت
مجموعه عوامل دست به دست هم دادند تا در روز پایانی هفته بازار جهانی نفت، شاخص‌ها رشد ۳.۵ درصدی را تجربه کنند. تقویت احتمال توافق تجاری میان چین و امریکا که در نتیجه اعلام حصول توافقات اولیه در فاز نخست این توافق صورت گرفت، مهم‌ترین عامل موثر بر قیمت نفت بود و آمارهای اقتصادی مثبت از هر دو کشور باعث تقویت قیمت‌ها شد. آمار اشتغالزایی در ایالات متحده فراتر از حد انتظار بود و شاخص مدیران خرید بخش تولید در چین نیز آمار امیدوارکننده‌ای را ارایه دادند.
رونق بازار سهام در اروپا و امریکا، کاهش تولید نفت روسیه و تقویت گمانه‌زنی‌ها درباره شدت بخشیدن اوپک به کاهش تولید نفت نیز از عواملی بودند که قیمت نفت را در پایان روز جمعه بالا بردند. با وجود همه این موارد، طلای سیاه نتوانست کاهش هفتگی قیمت‌های خود را جبران کند و سایه ضعف اقتصاد جهانی و ضعف در تقاضای نفت همچنان بر بازار سنگینی می‌کند.

بهای معاملات آتی نفت برنت ۲ دلار و ۷ سنت یا ۳.۵ درصد افزایش یافت و در ۶۱ دلار و ۶۹ سنت در هر بشکه بسته شد. بهای معاملات آتی وست تگزاس اینترمدیت امریکا نیز با ۲ دلار و ۲ سنت یا ۳.۷ درصد افزایش، در ۵۶ دلار و ۲۰ سنت در هر بشکه بسته شد.
هر چه که هست در میان بیم و امید عربستانی‌ها و نگاه بازار نفت به این موضوع، عرضه سهام آرامکو آغاز می‌شود و فروش این سهام که مدت‌ها حرف آن بر سر زیان‌ها افتاده بود، کلید خورده است. نفت حالا از یک سو درگیر نگرانی‌های اقتصادی، جنگ تجاری چین و آمریکا است و از سوی دیگر نیز عرضه یکی از بزرگترین شرکت‌های نفتی، است.