ساری - ایرنا - مدیریت حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی مازندران از باغداران خواست تا توصیه‌های کارشناسان کشاورزی را برای کاهش خسارت احتمالی در فصل پائیز برای باغ‌های سیاه ریشه جدی بگیرند.

طبق اظهارات کارشناسان حفظ نباتات مبنی بر اهمیت مبارزه پائیزه با عوامل خسارت‌زای درختان میوه هسته دار و دانه دار، توصیه های فنی برای کنترل پاییزه آفات و بیماری های درختان سیاه ریشه اهتمام به زمان مبارزه با آفات و بیماری از نیمه دوم آبان تا هفته اول آذر ماه بعد از ریزش ۷۰ درصد برگ‌هاست.

 استان مازندران ۱۶۰ هزار هکتار باغ دارد که بیش از ۵۰ هزار هکتار آن سیاه ریشه شامل کیوی ، هلو ، شلیل ، آلبالو ، گیلاس ، گردو و گونه های دیگر است.

مدیر حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی مازندران در تشریح توصیه های فنی به باغداران استان تاکید کرد که قبل از هرگونه اقدام با کارشناسان حفظ نباتات و کلینیک‌های گیاه‌پزشکی مشاوره و برحسب توصیه های فنی مربوطه با دریافت نسخه گیاه‌پزشکی نسبت به عملیات مبارزه اقدام کنند.

عبدالرحمان زاغی افزود: عملیات کنترل پاییزه باغات سیاه ریشه به  صورت تلفیقی با انجام مبارزه زراعی، مکانیکی و شیمیایی در زمان مناسب و در نظر گرفتن شرایط آب و هوایی هر منطقه و شرایط خزان درختان (ریزش ۷۰ درصد برگ‌ها) به نتیجه مطلوبی می رسد.

وی با بیان این که مهم ترین عوامل بیماری زای درختان میوه هسته دار شامل بیماری لکه غربالی، لب شتری (پیچیدگی برگ هلو)، شانکر باکتریایی و سفیدک سطحی است، توضیح داد : بیماری‌های لکه سیاه و سفیدک حقیقی درختان دانه دار نظیر سیب و گلابی و آنتراکنوز و بلایت باکتریایی گردو نیز از بیماری‌های رایج باغات سیاه ریشه هستند.

مدیر حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی مازندران  مهم ترین آفات در باغات سیاه ریشه، سپردار سفید توت، شته، مگس گیلاس، کرم آلو، کرم سیب، زنبور آلو و گوجه سبز و  لیسه درختان میوه نام برد.

وی در باره عملیات کنترل پاییزه آفات و بیماری های درختان سیاه ریشه هم گفت : مبارزه زراعی و شخم سطحی یا با بیل کردن سایه انداز درختان، مبارزه مکانیکی با آفت سپردار سفید توت شامل پاک کردن تنه و شاخه های کلفت آلوده با اسفنج یا اسکاچ نرم، برس کشیدن و جمع آوری آن، قرار دادن گونی و یا کارتن دور تنه و شاخه های اصلی درختان آلوده به لاروهای زمستان‌گذاران کرم سیب و جمع آوری و معدوم کردن آن در اواخر زمستان از راه‌های کنترل پاییزه آفات و بیماری های درختان سیاه ریشه هستند.

زاغی روغن پاشی تنه و سرشاخه های اصلی درختان آلوده به سپردار سفید توت مانند هلو، شلیل ،کیوی، گردو و سایر درختان غیرمثمر مانند توت و بید پس از مبارزه مکانیکی با دوز ۲.۵ درصد لیتر آب و مبارزه شیمیایی با بیماری‌های درختان سیاه ریشه با استفاده از ترکیبات مسی بویژه ترکیب بردوی ۱.۵ تا ۲ درصد، اکسی کلرور مس سه در هزار، کاپتان به میزان سه در هزار، قارچکش دودین برای مبارزه با لکه سیاه سیب و گلابی با استفاده از سمپاش های مناسب دارای لانس‌های با قدرت مه پاشی یکنواخت محلول سمی را از دیگر روش های مبارزه و کنترل آفات و بیماری های درختان سیاه ریشه برشمرد.

وی افزود : به منظور پیشگیری از اثرات سوء اختلاط ترکیبات مسی با روغن امولسیون شونده تاکید می شود از اختلاط ترکیبات یاد شده خودداری و فاصله یک هفته ای بین مصرف روغن امولسیون شونده و ترکیبات مسی رعایت شود.

زاغی گفت : توجه به اطلاعات هواشناسی و اطمینان از عدم بارندگی ۲۴ تا ۴۸ ساعت بعد از سمپاشی مورد تاکید است.

وی افزود : کارشناسان حفظ نباتات مدیریت‌های جهاد کشاورزی شهرستان‌ها، مراکز جهاد کشاورزی دهستان‌ها و کلینیک های گیاهپزشکی آماده ارائه راهنمائی‌های لازم به باغداران هستند.