تهران- ایرنا- هفته گذشته در حوزه های مختلف سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی تحولات بسیاری رخ داده است که مهم ترین آن اظهارات آذری جهرمی در خصوص وضعیت VAS بود که بازتاب بسیار وسیعی در رسانه ها داشت و همچنین توقیف مجدد فیلم خانه پدری ساخته کیانوش عیاری که در صدر اخبار قرار گرفت.

گروه اطلاع رسانی ایرنا براساس وظایف آگاهی بخشی خود رسانه‌های مختلف را در هفته گذشته مورد واکاوی قرار داد و برجسته‌ترین و مهم‌ترین موضوعات را رصد و بررسی کرده است.

وزیری که «حق‌الناس» برایش مهم است

موضوع عملکرد وزیر ارتباط در خصوص سامانه واس و احقاق حقوق از دست رفته مردم در ارزش افزوده از جمله مباحث بسیار مهم و مورد توجه عموم مردم در فضای مجازی بود که در روزهای اخیر، حواشی زیادی به وجود آورده و باعث شده است تا رسانه ها این مهم را از زوایای مختلف مورد بررسی و تحلیل قرار دهند. محمدجواد آذری جهرمی وزیر ارتباطات مدتی است که با شرکت‌های ارزش افزوده وارد جدالی حقوقی و رسانه‌ای شده است. آذری جهرمی که از ابتدای حضورش در دولت بر فعالیت این شرکت‌ها متمرکز شد، معتقد است این شرکت‌ها از عدم اطلاع مردم سوء استفاده کرده و میلیاردها تومان درآمد غیر مشروع داشته‌اند. وزیر ارتباطات چندی پیش اعلام کرده بود: «دامنه‌ کلاهبرداری خدمات ارزش افزوده بسیار گسترده است و تنها در یک پرونده، ۳۳ میلیارد پول را برگرداندیم.» بنابرگفته‌ی وی، پنج شرکت در این زمینه شناسایی شده‌اند که اعلام کرده‌اند یک شرکت پشت همه‌ آن‌ها است!

وزارت ارتباطات برای مقابله با این دسته از شرکت‌ها "ستاره ۸۰۰ مربع" را راه‌اندازی کرد تا از این طریق مردم بتوانند از سوءاستفاده‌هایی که از آن‌ها صورت گرفته شده مطلع شوند و گزارش تخلف را به وزارت ارتباط اعلام کنند. طبق اعلام وزیر ارتباطات، جمع پول‌هایی که شرکت‌های خاص از محل این سرویس‌ها از مردم می‌گیرند سالانه سر به فلک می‌زند!

پس از آنکه چندی پیش وزیر ارتباطات در مجلس شورای اسلامی نطق مهمی علیه شرکت‌های ارزش افزوده انجام داد، بسیاری از کاربران در فضای مجازی خواستار تعطیلی این شرکت‌ها شدند. کاربران با هشتگ "پایان وس" دیدگاه‌های خود را در این باره مطرح کردند. وزیر ارتباطات نیز در ابتدا از ساماندهی آن‌ها سخن گفت، اما در ادامه حرف از تعطیلی کل بساط ارزش افزوده به میان آورد.

چنین به نظر می‌رسد که وعده به سرآمده و جنگ مغلوبه شده است و پس از بسیاری حرکت‌ها که تا پیش از آمدن آذری جهرمی به کابینه و وزارتخانه ارتباطات به نوعی خط قرمز محسوب می‌شد حالا به یکی از عادی ترین کارها تبدیل شده است.

آذری جهرمی تا این لحظه؛ از عبارت و شعار مردم و برای مردم، استفاده ابزاری نکرده است پس وقتی می‌نویسیم عادی ترین؛ باید اضافه کنیم، البته به قیمت هزینه‌ها و فشارهایی که محمد جواد آذری جهرمی برای تحمل کردنش، ابرو نیز خم نکرد...

یادگار طالقانی خاموش شد

خبر درگذشت اعظم طالقانی از جمله مهم ترین زنان تاریخ انقلاب ایران از جمله مهمترین رویدادهای هفته گذشته بود.دقیقا پنج ماه بعد از آنکه زنان پژوهشگر تاریخ بزرگداشت اعظم طالقانی را برگزار کرد او برای همیشه از میان ما پرکشید. دختر آیت‌ا... طالقانی دیروز در ۸۳ سالگی به‌سوی پدرش رفت. او که چند روز قبل بر اثر عارضه سکته مغزی در بیمارستان بستری شده بود، با کوله باری سنگین از خدمت به ایران و اسلام به دیار حق شتافت.

اعظم طالقانی از همان جوانی در جمع مبارزان علیه رژیم ستمشاهی قرار گرفت و به‌واسطه همین فعالیت‌ها دستگیر و در زندان‌های قصر و اوین زندانی شد. اعظم طالقانی همچنین اولین زن مبارز و مسلمان است که در رژیم پهلوی به حبس ابد محکوم شد. فَوَران قیمت نفت و اعلام حزب واحد رستاخیز و تصور ضعف و فتور مخالفان، رژیم را سرمست کرده و به سرکوب گسترده‌تر سوق داده بود. این حکم در سال ۱۳۵۴ صادر شد و او طبعا به خاطر درگرفتن و سپس پیروزی انقلاب آزاد شد. اما شایعات مختلفی بر سر زبان‌ها بود که بر اعظم طالقانی سخت می‌گیرند تا شاید پدرش را شکنجه کنند. این در حالی بود که آیت‌ا... طالقانی در زندان قصر بسیار مورد احترام بود و شخص رئیس زندان (تیمسار کورنگی) ملاحظه او و دیگر زندانیان سیاسی را داشت (و به همین خاطر بعد از انقلاب نه تنها مجازات نشد که معاون شهربانی کل کشور شد).

اعظم طالقانی فقط با نام پدرش؛ یعنی آیت‌الله محمود طالقانی شناخته نمی‌شود، زیرا او مستقل از پدرش یک شخصیت برجسته در عرصه سیاسی و خاصه حقوق زنان بود و تلاش‌های او در خصوص پیگیری مطالبات زنان فراموش‌شدنی نیست. طالقانی علاوه‌بر اینها به‌شدت بر امر انتخابات نیز تأکید داشت و با نامزدشدن در انتخابات‌های متعدد سعی می‌کرد در وهله نخست امکان ریاست‌جمهوری برای زنان را به‌عنوان یک حق دنبال کند و در وهله دوم انتخابات را به‌عنوان مهم‌ترین راه نیل به دموکراسی معرفی کند. افزون‌بر اینها سابقه روشن او در حوزه مطبوعات هم از یاد نمی‌رود. این مبارز انقلابیِ پیش از انقلاب و فعال سیاسی بعد از انقلاب شامگاه چهارشنبه به دیار حق شتافت و صبح پنجشنبه با حضور دوستدارانش تشییع شد.

تحریم های جدید آمریکا علیه ایران

تحریم های جدید آمریکا که شامل اشخاص و نهادها بود یکی دیگر  از موضوعات مورد توجه رسانه ها در هفته گذشته بود که بازتاب گسترده ای داشت: وزارت خارجه آمریکا ضمن تمدید معافیت های مربوط به همکاری های صلح آمیز هسته ای با تهران اعلام کرد تحریم‌های جدیدی علیه بخش عمران و مواد مرتبط با فعالیت‌های هسته‌ای، نظامی و موشک بالستیک ایران اعمال کرده است.

مورگان اورتاگوس سخنگوی وزارت خارجه آمریکا بامداد جمعه در بیانیه‌ای مدعی شد که مایک پمپئو وزیر خارجه آمریکا محدودیت‌های هسته‌ای علیه ایران را با هدف حفظ نظارت بر برنامه هسته‌ای صلح‌آمیز تهران، کاهش خطر اشاعه، مهار توانایی ایران برای کاهش زمان رسیدن به سلاح هسته‌ای و پیشگیری از بازسازی سایت‌هایی با هدف اشاعه، تمدید می‌کند.

عبدالناصر همتی رئیس کل بانک مرکزی روز جمعه در صفحه اینستاگرام خود در واکنش به وضع تحریم های جدید علیه ایران نوشت: اخبار تحریم‌های جدید در ادامه فشار حداکثری در دو روز گذشته: «برایان هوک: صادرات نفت ایران به ۱۲۰ هزار بشکه در روز رسیده!!» «آمریکا تحریم‌های جدیدی در مورد واردات و صادرات برخی لوازم و مصالح ساخت و ساز وضع کرد!

» «آمریکا با همراهی ۶ کشور منطقه ۲۵ شخص حقیقی و حقوقی را تحت تحریم قرارداد»... هرسه گزاره پیش‌تر نیز تحت عنوان های مختلف اعلام شده بود. اگر گزاره اول درست بود، شاید می شد به اثر بخشی دو گزاره دیگر اعتنا کرد. اقتصاد ایران مسیر تجارت در شرایط تحریمی و رشد صادرات نفتی و غیر نفتی را طی می‌کند.

بورس بهترین گزینه برای سرمایه گذاری

در حالیکه شاهد رکود در برخی بازارهای سرمایه از جمله مسکن و دلار و سکه هستیم بورس اوراق بهادر از جمله مراکز پرمخاطب به شمار می آید که اخبار مربوط به آن در رسانه های داخلی منعکس فراوانی داشته است. بورس همچنان بهترین گزینه برای سرمایه گذاری است.کامین خیریان کارشناس بازار سرمایه در این باره مطرح کرد: انتظار رشد قیمتی برای هیچ یک از بازارهای طلا، ارز و مسکن در کوتاه مدت و میان مدت نباید داشت بلکه باید منتظر کاهش قیمت مسکن و افزایش قدرت برابری ریال در برابر دلار باشیم، لذا در حال حاضر همچنان بورس بهترین گزینه برای سرمایه گذاری است.  کامین خیریان با اشاره به هشدار قبلی نسبت به اصلاح انتظاری و اثرات منفی ریزش مهرماه سال قبل در حافظه سهامداران اظهار کرد» به نظر من ریزش چند وقت اخیر انتظار اصلاحی مد نظر سهامداران را به طور کامل بر طرف کرده است.

وی با بیان اینکه دلایل زیادی برای ریزش شدید اخیر وجود داشت، اظهار کرد: دلیل اصلی این ریزش، افزایش حباب گونه قیمت سهام برخی از شرکت‌های کوچک بود که هر لحظه انتظار ترکیدن این حباب میرفت، علی رغم اعتقاد اکثریت سهامداران به شکل گیری این حباب ترجیح می‌دادند که این واقعیت را نادیده بگیرند و همچنان اصرار بر خرید اینگونه سهام‌ها بدون هیچ پشتوانه بنیادی یا تکنیکالی داشته باشند.  

به گفته خیریان، پس از مصاحبه‌ای که در جهت عمق دادن به بازار سرمایه صورت گرفت وزیر اقتصاد به دنبال تلفن مشاوران دلواپس در جهت عمق دادن به بازار سرمایه منجر به تبدیل اصلاح انتظاری بازار به ریزش انتظاری شد و بهترین دلیل و بهانه ریزش برای بازار سراسرهیجان این چند وقت مهیا شود.  شاید به جرات بتوان گفت: در حال حاضر مشکل بازار بورس عدم آشنایی سهامداران با روش‌های ارزش گذاری سهام، مصاحبه‌های از این جنس و عدم اعتماد سهامدارن به متولیان این بازار است نه هیجان منتسب به افراد تازه وارد و کدهای جدید

خیریان افزود: عمق دادن به بازار بعد از صحبت‌های رئیس جمهوری روحانی و افتخار ایشان به بازده ۷۰ درصدی بورس نسبت به بقیه بازارها و دعوت مردم به بورس و صحبت‌های قابل تامل وزیر اقتصاد در فردای همان روز و اظهار نگرانی برای سرمایه سهامداران  پس از برخی تماس‌ها همگی نشان ازعدم اطلاع از عواقب سخنانی از این جنس دارد.  به نظر راه‌های بهتری برای تخلیه حباب برخی از سهام شرکتها، که عمدتا شرکت‌های کوچک هستند وجود دارد، اکنون و در مقطع کنونی مشکل بازار، حباب مثبت یا منفی شرکت‌ها نمی‌باشد بلکه بزرگترین مشکل حال حاضر اعتماد از دست رفته سهامداران است.

بیانات رهبری به مناسبت ۱۳ آبان

اظهارات آیت الله خامنه ای در جمع کثیری از دانش آموزان به بهانه ۱۳ آبان و تاثیرگذاری این بخش مهم و آینده ساز جامعه در رسانه ها انعکاس وسیعی داشت. در آستانه‌ ۱۳ آبان، روز ملی مبارزه با استکبار جهانی و روز دانش‌آموز، هزاران نفر از دانش‌آموزان و دانشجویان، روز گذشته(یکشنبه)با حضور در حسینیه‌ امام خمینی(ره) با مقام معظم رهبری دیدار کردند.

آیت‌الله خامنه‌ای مقام معظم رهبری، در این دیدار، نسل جوان پرتوان، پرنشاط و پر انگیزه را نعمتی بزرگ و ذخیره‌ای ارزشمند برای ایران خواندند و با اشاره به استمرار خصومت عمیق آمریکا با ملت ایران از کودتای ۱۳۳۲ تاکنون تاکید کردند: آمریکای گرگ‌صفت البته ضعیف‌تر اما وحشی‌تر و وقیح‌تر شده است و در مقابل، جمهوری اسلامی ایران با دفاع مقتدرانه و منع مستدل مذاکره، راه نفوذ و ورود مجدد آمریکا به کشور را سد کرده است.

مقام معظم رهبری همچنین رونق تولید را کلید حل مشکلات اقتصادی مردم از جمله گرانی، تورم و کم شدن ارزش پول ملی خواندند و افزودند: نباید همچنان که مدتی بیهوده منتظر برجام ماندیم حالا در انتظار اقدامات اروپایی‌ها یا مسائل دیگر معطل بمانیم بلکه باید به داخل دل ببندیم و همه توان را برای رونق تولید به‌کار گیریم.

مقام معظم رهبری با یادآوری برخی اقدامات آمریکایی‌ها در ۴۱ سال گذشته از جمله تهدید، کودتا، تحریم، تحریک قومیت‌ها، تجزیه‌طلبی، آشوب‌طلبی، محاصره اقتصادی، نفوذ و روش‌های دیگر تأکید کردند: آنها در این مدت هرچه بلد بودند و می‌توانستند علیه نهادهای برخاسته از انقلاب به‌ویژه اصل جمهوری اسلامی توطئه و اقدام کردند که البته ما هم در مقابل هر کاری توانستیم کردیم و در موارد زیادی حریف را به گوشه رینگ بردیم. حضرت آیت‌ا... خامنه‌ای سد کردن راه نفوذ مجدد سیاسی و تسلط دوباره آمریکایی‌ها بر ایران را مهم‌ترین پاسخ جمهوری اسلامی در مقابل توطئه‌های حاکمان واشنگتن برشمردند و تأکید کردند: منع مکرر مذاکره با آمریکا یکی از ابزارهای مهم بستن راه ورود آنان به ایران عزیز است. ایشان مخالفت جمهوری اسلامی با آمریکایی‌ها را دارای منطقی مستحکم خواندند و افزودند: این روش عقلانی، راه نفوذ مجدد آمریکایی‌ها را می‌بندد، ابهت حقیقی و اقتدار ایران را به جهانیان ثابت می‌کند و ابهت پوشالی طرف مقابل را در دنیا فرو می‌ریزد.

مقام معظم رهبری در این مراسم با اشاره به اصرار دولت فرانسه به واسطه‌گری گفتند: رییس‌جمهوری فرانسه یک ملاقات با ترامپ را حلال همه مشکلات ایران دانسته بود که باید بگوییم این شخص یا خیلی ساده است یا همدست امریکایی‌هاست. رهبر معظم انقلاب اسلامی افزودند: اخیرا نیز با اینکه می‌دانستم نمی‌شود، اما برای امتحان و به منظور روشن شدن موضوع برای همگان، گفتم با وجود خطایی که امریکایی‌ها با خروج از برجام مرتکب شدند، اگر همه تحریم‌ها را بردارند، می‌توانند در مجموعه برجام شرکت کنند اگرچه می‌دانستم که قبول نمی‌کنند و به همین صورت هم شد. ایشان با طرح این سوال که حد توقف خواسته‌ها و توقعات امریکا از ایران کجاست، گفتند: آنها فعلا می‌گویند در منطقه فعال نباشید، به جبهه مقاومت کمک نکنید، در برخی کشورها حضور نداشته باشید و توان دفاعی و تولید موشکی خود را متوقف کنید و بعد از این خواسته‌ها خواهند گفت از قوانین و حدود دینی دست‌ بردارید و بر موضوع حجاب اسلامی نیز تاکید نکنید، بنابراین خواسته‌های امریکا هیچ‌گاه تمامی ندارد.

شانگهای؛ یک فرصت همیشگی

برگزاری نشست شانگهای و شرکت حسن روحانی رییس جمهور در این همایش از جمله خبرهای پربازدید هفته اخیر بود که در رسانه ها بازتاب داشت. ۷ سال پیش ایران عضو ناظر سازمان همکاری شانگهای شد؛ سازمانی که نیمی از جمعیت جهان را پوشش می‌دهد و به تعبیری بزرگترین تشکل اقتصادی، سیاسی و فرهنگی دنیا است. اما سازمانی به این بزرگی چه مزیتی دارد و چگونه می‌تواند به کشورهای عضو خود کمک کند؟سازمان همکاری شانگهای با پیشنهاد چین ایجاد شد و هدف اصلی آن در سال‌های اولیه همکاری کشورهای آسیای میانه، شمال افغانستان و پاکستان برای مبارزه با تروریسم بود. در شمال غرب چین، سین کیانگ (اویغورها) به‌دنبال جدایی‌طلبی بود و در روسیه هم گروه چچن شکل گرفته بود لذا چین، روسیه، قزاقستان، قرقیزستان، تاجیکستان و ازبکستان سازمان همکاری شانگهای را ایجاد کردند تا بتوانند در منطقه امنیت ایجاد کنند.

بعد از سال ۲۰۰۵ که شرایط امنیتی کنترل شد، این سازمان تصمیم گرفت به غیر از مسائل سیاسی به مباحث اقتصادی و فرهنگی ورود کند. با چنین جریانی سال ۲۰۱۲ بود که ایران، پاکستان، هند و افغانستان به این سازمان پیوستند. طی این مدت تمام این کشورها به جز ایران عضو دائم سازمان همکاری شانگهای شدند اما ایران همچنان عضو ناظر است. اگر از کارشناسان حوزه بین‌الملل پرسیده شود که فرق بین عضو ناظر و دائم برای ایران در سازمان همکاری شانگهای چیست، می‌گویند: در شرایطی که ایران در تحریم به سر می‌برد فرقی بین عضو ناظر و دائم نیست، چرا که نمی‌توان بخوبی از تسهیلات این سازمان بهره برد. از آنجا که معلوم نیست تحریم‌ها طولانی مدت باشد یا مقطعی پیوستن به همکاری‌های مشترک و موافقتنامه‌ها بسیار ضروری است و حرکتی که ایران در این حوزه بخصوص در مورد کشورهای همسایه در پیش گرفته است بسیار مناسب است.

یک منبع مطلع در سازمان توسعه تجارت درباره سازمان همکاری شانگهای می‌گوید: برای اینکه بتوان عضو سازمان تجارت جهانی شد باید کشور را آماده کرد. یکی از اهرم‌های کمک‌کننده حرکت به سمت موافقتنامه‌ها و همکاری‌های مشترک است. بدین جهت همکاری ایران در سازمان همکاری شانگهای می‌تواند ایران را آماده پیوستن به WTO کند. وی ادامه می‌دهد: ایران باید در همکاری با کشورهای عضو سازمان همکاری شانگهای پویا شود به گونه‌ای که صادرات خود را توسعه دهد. اکنون کشور ویتنام تنها با صادرات کفش و کتانی سالانه بیش از ۳۰ میلیارد دلار درآمد دارد که معادل کل درآمد صادراتی ایران احتساب محصولات پتروشیمی و میعانات گازی است.

همچنان به اکران خانه پدری امیدوارم

اکران دوباره و توقیف مجدد فیلم خانه پدری ساخته کیانوش عیاری از برجسته ترین عناوین خبری هفته گذشته بود که موجی از اظهار نظرها را در فضای مجازی و حقیقی به وجود آورده است. هفته گذشته اتفاق بی‌سابقه‌ای در سینمای ایران رخ داد. فیلم «خانه پدری» به کارگردانی کیانوش عیاری برای دومین بار از پرده سینماها پایین کشیده شد. این اتفاق در حالی رخ داد که دستور توقف اکران این فیلم از سوی وزارت فرهنگ و ارشاد نبود بلکه دادستانی تهران بود که بعد از ۴ روز نمایش، دستور توقیف این فیلم را صادر کرد، پیرو اتفاقات به وجود ‌آمده، اعضای خانه سینما با حجت‌الاسلام رییسی(رییس قوه قضاییه) دیدار و گفت‌وگویی داشته باشند. به همین منظور با کیانوش عیاری گفت‌وگویی انجام دادیم.

عیاری در این باره گفت: از مدت‌ها پیش در ارتباط با اکران این فیلم فکرهایی می‌کردیم و البته صحبت‌های آقای داروغه‌زاده(در این مورد که فیلم خانه پدری مجوز نمایش در گروه هنر و تجربه را دارد) انگیزه مهمی برای ما در اکران این فیلم بود. اینکه فیلم پروانه نمایش ولو برای گروه هنر و تجربه را دارد و ما شاید طی گفت‌وگوها و تفاهم بتوانیم، فیلم را در گروه‌های وسیع سینمایی و به صورت گسترده‌تر اکران کنیم. من فکر نمی‌کنم این عقلایی به نظر برسد که نمایش فیلم در گروه هنر و تجربه با سینمای محدود برای من سینماگر قانع‌کننده باشد. همیشه هم نظر من این بود که چطور فیلم «خانه پدری» می‌تواند برای گروه نخبه و برگزیده هنر و تجربه نمایش داده شود اما برای قشر عادی مردم که فیلم‌های جریان روز سینما را پیگیری می‌کنند، اکران نمی‌شود؟ آیا این بی‌احترامی به تماشاگر عام نیست؟ به همین جهت از چند ماه پیش ما صحبت‌هایی برای اکران این فیلم داشتیم و می‌دانستیم که امکان پخش فیلم برای‌مان به وجود می‌آید.

وی همچنین می افزاید: ۱۰ سال است که علیه این فیلم جوسازی می‌شود. حالا این جوسازی‌ها بسته به شرایط خاص متفاوت بوده است. چه در زمانی که فیلم برای دو روز در گروه هنر و تجربه اکران شد و ۱۰ سانس نمایش داشت و چه زمانی که فیلم در سال‌های ۸۹ و ۹۲ قرار بود در جشنواره فیلم فجر شرکت کند یا زمانی که فیلم در جشنواره ونیز شرکت کرد.