تهران-ایرنا- نتایج یک تحقیق جدید نشان داد که با استفاده از نور لیزر یا چراغ قوه، می‌توان دستیارهای صوتی را از راه دور هک کرده و تحت کنترل گرفت؛ مشکلی که رفع آن تنها با طراحی مجدد میکروفون این دستگاه‌های هوشمند ممکن است.  

به گزارش تارنمای روزنامه نیویورک تایمز، از همان زمان که فناوری دستیارهای صوتی معرفی شد، نگرانی‌های کارشناسان امنیتی نیز درباره این که سیری (Siri) اپل و الکسای (Alexa) آمازون تهدیدی برای حریم شخصی افراد هستند و به راحتی می‌توان آن‌ها را هک کرد، شروع شد. اما هک این دستگاه‌ها آن هم تنها با تاباندن هوشمندانه نور، به فکر کمتر کسی می‌رسید.

محققان ژاپنی و پژوهشگران دانشگاه میشیگان اعلام کردند که توانسته‌اند با تاباندن نور لیزر و حتی چراغ قوه به میکروفون‌های دستیارهای صوتی چون گوگل هوم، سیری و الکسا، از فاصله صدها فوتی آن‌ها را تحت کنترل درآورند.

به گفته این پژوهشگران، آن‌ها در یک مورد از آزمایش‌های خود موفق شدند درب یک گاراژ را تنها با تاباندن اشعه لیزر به یک دستیار صوتی که به آن متصل شده بود، باز کنند. این محققان در آزمایش دیگری توانستند کنترل یک دستیار صوتی گوگل هوم را در طبقه چهارم یک ساختمان در فاصله ۷۰ متری، با موفقیت به دست بگیرند. این تیم همچنین توانست با متمرکز کردن اشعه لیزر خود با استفاده از لنزهای تله فوتو که از قابلیت فوکوس در فاصله‌های دور برخوردارند، یک دستیار صوتی را در فاصله ۱۰۶ متری نیز فریب دهند.

این محققان می‌گویند که به راحتی می‌توانستند چراغ‌ها را از راه دور خاموش یا روشن کنند، خریدهای آنلاین انجام داده و دربی را که توسط قفل هوشمند محافظت می‌شد، باز کنند. آن‌ها حتی می‌توانستند از راه دور قفل ماشینی که به یک دستیار صوتی وصل شده بود را باز کرده و آن را روشن کنند.

به گفته کوین فو استادیار مهندسی برق و علوم کامپیوتر دانشگاه میشیگان، «این کشف درها را به روی دسته جدیدی از آسیب پذیری‌ها باز می‌کند. این آسیب پذیری آنقدر ابتدایی است که به دشواری می‌توان گفت چه گستره‌ای از محصولات را در برمی‌گیرد.»

افشای خبر این کشف باعث سقوط ۵ درصدی سهام شرکت تراشه سازی اینتل شد.  

این محققان که به مدت ۷ ماه بر روی جریان نور مطالعه کرده بودند، می‌گویند کشف کرده‌اند که واکنش میکروفون‌های موجود در دستیارهای صوتی به نور به گونه‌ای است که انگار صوت است. در داخل هر کدام از این میکروفون‌ها صفحه کوچکی به نام دیافراگم وجود دارد که در اثر برخورد صوت به حرکت درمی‌آید. این حرکت را می‌توان با متمرکز کردن نور لیزر یا چراغ قوه بر روی دیافراگم که نور را به سیگنال‌های الکتریکی تبدیل می‌کند، شبیه سازی کرد. واکنش بقیه سیستم همان واکنشی است که به صوت نشان می‌دهند.

به گفته محققان برای حل این مشکل بیشتر میکروفون‌های دستیارهای صوتی باید دوباره طراحی شوند و تنها پوشاندن میکروفون با یک تکه چسب راهگشا نخواهد بود.