مشهد- ایرنا- همزمان با هشتم ربیع الاول سالروز شهادت امام حسن عسکری(ع) آئین‌های سوگواری و عزادارای در مشهد برگزار شد و با حضور دسته های سوگوار و عزادار هیات‌های مذهبی در حرم مطهر رضوی به اوج خود رسید.

از صبح امروز زائران و مجاوران بارگاه منور رضوی برای عرض تسلیت به مناسبت شهادت امام یازدهم عازم حرم رضوی شدند و هیات‌های مذهبی و دسته های عزاداری نیز از چهار خیایان اصلی منتهی به حرم خود را به صحن و سرای امام رضا(ع) رساندند تا ارادت خود را به آن امام همام و خاندان مطهرش به نمایش گذارند.

آنچه را که می توان به عنوان یکی از ویژگی‌های سوگواری در روز شهادت حضرت امام حسن عسکری(ع) در حرم امام رضا(ع) برشمرد برگزاری مراسم دعا و ذکر مصیبت همراه با دعا برای تعجیل در فرج حضرت حجت (عج) است.

با توجه به اینکه پس از غروب، آغاز سالروز امامت حضرت مهدی(عج) گرامی داشته می شود و پس از دو ماه سوگواری محرم و صفر نوبت به اعیاد ربیع الاول می رسد دعا برای فرج مورد توجه عاشقان اهل بیت عصمت و طهارت (ع) قرار دارد.

برنامه زندگی شیعیان متاثر از مبارزات امام عسکری(ع) شود

مراسم رسمی عزاداری و سوگواری سالروز شهادت امام حسن عسکری(ع) نیز با حضور زائران و مجاوران در رواق امام خمینی(ره) برگزار ‌شد که در این برنامه مداحان خاندان عصمت و طهارت به مرثیه سرایی و سینه زنی ‌پرداختند و سپس نماینده ولی فقیه در خراسان رضوی در سخنانی درباره تبیین زندگی و مبارزات امام حسن عسکری(ع) گفت: آنچه که  از زندگی و مبارزات آن امام معصوم تحلیل و برداشت می شود باید تمام حرکات و برنامه زندگی اجتماعی و سیاسی ما شیعیان را تحت تاثیر قرار دهد.

آیت الله سید احمد علم الهدی افزود: مقاومت حضرت امام حسن عسکری(ع) و زندگی و مبارزات سیاسی آن حضرت امامت را به عنوان یک اصل دینی و سیاسی در جامعه آن زمان تبدیل کرد.

وی به محدودیت شدید امامان معصوم پس از امام رضا (ع) اشاره و بیان کرد: این مصائب برای امام هادی(ع) و امام عسکری(ع) با حبس‌های طولانی مدت همراه بود.

امام جمعه مشهد گفت: دوران حبس حضرت امام حسن عسکری(ع) از سنین ۱۴ سالگی ایشان و زمانی که پدر بزرگوارشان امام هادی(ع) به زندان‌های سامرا برده می شدند آغاز شد و پس از امامت نیز طول دوران حبس ایشان زیاد بود.

علم الهدی افزود: دوران زندانی شدن امام حسن عسکری(ع) با احتساب حبس‌های پیش از امامت ایشان به ۱۱ سال می رسد که در بین امامان شیعه(ع) از همه بیشتر است.

دسته عزای خادمان رضوی

صبح امروز هم جمعی از خادمان حرم مطهر امام رضا (ع) در قالب دسته عزا مراسم سوگواری شهادت این امام همام را با سینه‌زنی و نوحه خوانی از ایوان باب الکاظم (ع) آغاز کردند و با گذر از صحن کوثر و باب السلام در صحن آزادی گردهم آمدند و شهادت مظلومانه یازدهمین پیشوای مسلمانان را به محضر حضرت علی بن موسی الرضا (ع) و حضرت صاحب الزمان (عج) تسلیت گفتند.

در این مراسم که با ذکر مصیبت خاندان عصمت و طهارت همراه بود حجت الاسلام والمسلمین جعفر اسلامی فر به عنوان کارشناس مذهبی به ایراد سخنرانی پیرامون برکات وجود مبارک اهل بیت(ع) پرداخت و گفت: عزت و سربلندی در پرتو بندگی خدا و حرکت در مسیر توحید، نبوت و امامت محقق می‌شود.

وی با بیان اینکه اهل بیت(ع) رنج‌های زیادی را در مسیر تبلیغ دین متحمل شدند افزود: ائمه عصمت و طهارت(ع) به وسیله بندگی و عبودیت پروردگار مورد توجه خداوند قرار گرفته اند ولی در مقابل، کفار به دلیل سرکشی از دستورات الهی پست و ذلیل شده اند.

این کارشناس دینی با استناد به حدیثی از امام حسن عسکری(ع) گفت: انسان به عزت نفس و تکریم شخصیت بیش از همه چیز نیازمند است چرا که رنج و سختی قابل تحمل است اما تحقیر شخصیت و پایمال شدن عزت انسان قابل جبران نیست.

اسلامی فر افزود: عزتمندی، مهمترین پیام زندگانی ائمه اطهار(ع) است بنابر این کسانی که در مسیر این بزرگواران حرکت کنند از نور هدایتشان بهره مند شده و گرفتار مشکلات زندگی نخواهند شد.

همچنین مراسم عزاداری ویژه بانوان نیز در روز شهادت این امام مظلوم با عنوان "خورشید سامراء" در رواق حضرت زهرا (س) همراه با سخنرانی و روضه خوانی برگزار ‌شد.

برپایی حلقه‌های معرفت، سخنرانی در مسجد گوهرشاد و همچنین برگزاری سخنرانی ویژه زائران غیر ایرانی از دیگر برنامه‌های شب و روز شهادت امام حسن عسکری(ع) در حرم مطهر رضوی بوده است.

بازار مشهد رخت شادی به تن می کند

بر اساس رسمی دیرینه بیشتر مغازه ها و واحدهای صنفی در بازار مشهد صبح شهادت امام حسن عسکری(ع) تعطیل کرده و در عزا و ماتم اهل بیت(ع) به سوگواری می نشینند و در دوره معاصر نیز هر چند از تعداد واحدهای صنفی تعطیل و عزادار کاسته شده است اما هنوز هم برخی از مغازه داران به ویژه در بافت پیرامونی حرم دست از کسب و کار کشیده و خود را برای بازگشایی مغازه در غروب روز هشتم ربیع الاول آماده می کنند.

بازاریان پس از غروب، پرچم ها و پارچه‌های سیاه عزا را که به مناسبت به مناسبت ماههای محرم و صفر بر سر در مغازه ها نصب کرده بودند باز می کنند و لباس سفید می پوشند و برخی نیز با توزیع شیرینی فرارسیدن سالروز آغاز امامت حضرت حجت(ع) و اعیاد ماه ربیع الاول را گرامی می دارند.

پس از پیروزی انقلاب اسلامی مرسوم شده است که در این روز کاسبان، پرچم جمهوری اسلامی را به عنوان پرچم حکومت زمینه ساز ظهور حضرت مهدی(عج) بر سر در مغازه ها نصب کنند و هنوز نیز برخی از بازاریان به صورت خودجوش این اقدام نمادین را انجام می دهند.