ساز وکار گزارشدهی دوره ای حقوق بشر یکی از مهمترین ساز وکارهای پیش بینی شده در ساختار شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد است و همه اعضا در چارچوب برنامه زمانبندی شده موظف به ارائه و دفاع از گزارش ملی خود هستند.
به گزارش تارنمای اینترنتی کمیساریای عالی حقوق بشر در سازمان ملل متحد (او اچ سی اچ ار- OHCHR)، سابقه حقوق بشر مصر برای سومین بار در روز چهارشنبه ۲۲ آبان (۱۳ نوامبر) در نشست «یو پی آر» که به صورت زنده از طریق اینترنت پخش خواهد شد، بررسی می شود.
مصر یکی از ۱۴ کشوری است که این کارگروه در نشست های خود در بازه زمانی بین ۱۴ تا ۲۴ آبان(۵ تا ۱۵ نوامبر) به بررسی وضعیت حقوق بشر آن خواهد پرداخت.
اولین و دومین نشست بازنگری «یو پی آر» درباره مصر به ترتیب در فوریه ۲۰۱۰ و نوامبر ۲۰۱۴ برگزار شد.
اسنادی که بر اساس آن این بررسی ها انجام خواهد شد شامل گزارش ملی که شامل اطلاعاتی است که کشور تحت بررسی ارائه می دهد، اطلاعات کسب شده از گزارش های کارشناسان و گروه های مستقل حقوق بشر، سازمان های حقوق بشر و دیگر نهادهای سازمان ملل، اطلاعات ارائه شده توسط گروه های ذینفع همچون موسسه های حقوق بشر ملی، سازمان های منطقه ای و گروه های جامعه مدنی می شود.
«یو پی آر» یک روند منحصر بفرد است که شامل بازنگری دوره ای وضعیت حقوق بشر ۱۹۳ کشور عضو سازمان ملل متحد است. از زمان برگزاری نخستین نشست «یو پی آر» در آوریل سال ۲۰۰۸ میلادی، وضعیت حقوق بشر همه کشورهای عضو سازمان ملل متحد دو بار در دوره های نخست و دوم این کارگروه بررسی شده است.
«عمر مروان» وزیر امور پارلمانی ریاست هیات مصری حاضر در نشست های امسال را برعهده خواهد داشت و انتظار می رود در سومین دور نشست «یو پی آر»، کشورها اقدامات خود را درباره اجرای توصیه های ارائه شده در دو نشست قبلی ارائه دهند و بر اقدامات اخیر انجام شده در حوزه حقوق بشر در کشورشان تاکید کنند.
سنگال، فیجی و بریتانیا کشورهای موسوم به تروئیکای بررسی کننده اوضاع حقوق بشر در نشست امسال هستند.
وضعیت حقوق بشر عراق هم موضوع نشست «یو پی آر» در روز دوشنبه ۲۰ آبان(۱۱ نوامبر) خواهد بود و این نشست نیز از طریق اینترنت به زبان های انگلیسی و عربی پخش خواهد شد.
«یو پی آر» در فوریه ۲۰۱۰ و نوامبر ۲۰۱۴ اولین و دومین نشست بازنگری وضعیت حقوق بشر عراق را برگزار کرد.
در رابطه با عراق نیز مانند مصر، اسنادی از جمله گزارش ملی، اطلاعات کارشناسان مستقل حقوق بشر و اطلاعات موسسه های حقوق بشر ملی و سازمان های منطقه ای و گروه های حقوق مدنی در بررسی وضعیت حقوق بشر این کشور لحاظ خواهد شد.
بحرین، جمهوری چک و اروگوئه تروئیکای حاضر در بررسی وضعیت حقوق بشر در عراق هستند.
ریاست هیات عراقی را «فاروق امین عثمان» وزیر دادگستری عراق برعهده دارد.
سی وچهارمین نشست ساز وکار گزارشدهی دورهای شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد چهارشنبه ۱۵ آبان ۹۸ در مقر این سازمان در ژنو آغاز به کار کرد و هیأتی از ایران روز سهشنبه به ریاست محمدجواد لاریجانی دبیر ستاد حقوق بشر ایران، محمد مصدق معاون حقوقی قوه قضائیه و سیامک مرهصدق نماینده اقلیت کلیمیان در مجلس شورای اسلامی به ژنو سفر کرده و در این نشست حضور یافتند.
۱۰۷۱