به گزارش گروه تحلیل، تفسیر و پژوهشهای خبری ایرنا، پس از اعتراضات عراق و لبنان، صدها تن از مردم کویت نیز از چهارشنبه شب گذشته بنا به دعوت «صلاح الملا» نماینده سابق پارلمان این کشور با شعار «بس مصخت: دولت به دزدیدن پول مردم پایان دهد» در میدان «الاراده» در پایتخت تجمع کردند.
تظاهرکنندگان با سردادن شعارهایی خواستار برکناری «مرزوق الغانم» رئیس مجلس الامه شدند. همچنین شرکتکنندگان در این تجمع با گلایه از وخامت اوضاع، خواستار اصلاح نظام آموزشی، نوسازی بیمارستانها، مقابله با فساد، عفو محکومان سیاسی، جلوگیری از خدشه به آزادی بیان، حل مشکل بیکاری، بخشودگی وامها و حلوفصل مشکل «البدون» (بدون تابعیتیهای کویت) شدند. این تظاهرات در حالی برگزار شد که دو جوان از «البدون» به تازگی در اعتراض به اوضاع نابسامان این قشر در کویت خودکشی کردهاند. در پی اعتراضهای اخیر در این کشور «نایف حجروف» وزیر دارایی کویت استعفا داد و «مریم عقیل» وزیر مشاور در امور اقتصادی به عنوان سرپرست وزارت دارایی کویت انتخاب شد.
تظاهرات مردمی کویت؛ علل و پیامها
روزنامه الکترونیکی «رای الیوم» نوشت: صدها تن از مردم کویت در اعتراض به فساد در داخل نهادها برابر مجلس الامه کویت دست به تظاهرات زدند. تظاهرکنندگان خواستار بخشودن وام ها، حل و فصل مشکل البدون، اصلاح قانون بیمه و نظام آموزشی، حل مشکل مسکن، حل مشکل بیماران در داخل و خارج، اصلاح نظام انتخاباتی، انحلال مجلس الامه کویت، اسقاط حکومت، مبارزه با فساد و جولان بستگان و پیرامونیان قدرت شدند.
به نوشته روزنامه رای الیوم، «ابراهیم دشتی» تحلیلگر مسائل سیاسی کویت در این باره می گوید: شهروندان در همه جا فساد را احساس میکنند. ما ثروتمندترین کشور هستیم اما حتی یک جاده هموار نداریم. آموزش در پایین ترین سطح خود است و خدمات بهداشتی در شرایط نابسامانی است. دشتی پیش بینی کرد که در صورت ادامه تظاهرات، دولت کویت کنارهگیری کند و انتخابات زودهنگامی در کویت برگزار شود. تظاهرات مردم به معنی خیزش شهروندان علیه پادشاه است. اگر او پیام مردم را دریافت کند از حکومت چشم پوشی و بر پایه اختیارات قانونی خود خواستار برگزاری انتخابات خواهد شد.
روزنامه «الانباء» کویت از قول «احمد السعدون» رئیس سابق مجلس الامه کویت نوشت حضور مردم کویت در میدان «الاراده» بیانگر خشم مردمی از مجلس الامه و دولت است.
تارنمای «میدل ایست اونلاین» هم به نقل از «محمد الحمیدی» وکیل و حقوقدان کویتی آورد: تظاهرات کویت این پیام را به مجلس الامة و دولت کویت ارسال میکند که مردم با فساد هدفمند مخالفند. هیچ جریان سیاسی در پسِ این تظاهرات نیست و تنها مردمی این تظاهرات را پیش می برند که مشکلات مسکن، آموزش و بهداشت و درمان را دارند و از فروش شرکتهای دولتی و دست اندازی برخی در بیتالمال ناخرسند هستند.
روزنامه «القبس» کویت هم در گزارشی به قلم «شیخة الجاسم» نوشت: هشتگ «بس مصخت» که صالح الملا نماینده سابق مجلس الامه ایجاد کرده به معنای آن است که مردم خسته شده اند و دیگر نمیتوانند در برابر اوضاع ناگوار کشور سکوت کنند. نیازی به این نیست که در شاخصهای جهانی درباره سطح مبارزه با فساد و آموزش و دیگر مسائل کویت تحقیق کرد. کافی است که یک روز از منزل خارج شوید و تپهای از آشغالهایی که خودروهای شهرداری آن را جمع نکردهاند ببینید در این صورت به فسادی که در تار و پور کشور رسوخ کرده است، پی خواهید برد.
روزنامه «وطن» چاپ کالیفرنیا هم نوشت: منحنی تظاهرات مردم کویت پس از مشارکت صدها تن از مردم این کشور بالا رفته است و نتایج آن با استعفای «نایف الحجروف» وزیر دارایی کویت و انتخاب مریم العقیل وزیر مشاور در امور اقتصادی به عنوان سرپرست وزارت دارایی کویت در حال آشکار شدن است.
البدونها و اعتراضات کویت
به نوشته نشریه «المجد» مصر، اعتراضها در کویت پس از آنکه دو تن از جوانان بدون تابعیت در نتیجه ناگواری اوضاع دست به خودکشی زدهاند آغاز شده است. جمعیت البدون در کویت بیش از ۱۰۰ هزار تن است و آنان از بسیاری از حقوق اجتماعی خود محرومند.
این نشریه آورد: کویت از زمان کاهش بهای نفت تاکنون رنج میبرد. طی پنج سال گذشته این کشور به دلیل افزایش هزینهها و کاهش بهای نفت با کمبود بودجه روبرو بوده است. مخالفان دولت را بی کفایتی در اداره منابع دولتی و فساد در دستگاههای دولتی متهم میکنند. هزاران تن در این کشور بیکارند. فاصله طبقاتی در این کشور زیاد است و به دلیل کاهش درآمدهای دولتی، فساد و هدر دادن اموال دولتی شکافها در حال افزایش است. این موضوع در سالهای اخیر بر اوضاع البدون هم تاثیر گذاشته است. البدون پس از استقلال کویت در سال ۱۹۶۱ در این کشور متولد شده اند اما آنان دارای تابعیت کویتی نیستند. دولتهای مختلف کویت هم مخالف دادن تابعیت به آن به عنوان یک شهروند کویتی هستند. دولتهای کویت میگویند بسیاری از این افراد دارای اسنادی نیستند که ثابت کنند که کویتی اند.
نشریه المجد افزود: این نگرانی وجود دارد که دادن تابعیت سبب تغییر ساختار اجتماعی کویت شود. البدون به دلیل نداشتن تابعیت و هویت کویتی از بسیاری از مزایایهای اساسی که دیگر شهروندان کویت برخوردارند مثل آموزش همگانی مجانی، کار و فعالیت در بخشهای دولتی، حق سفر و نقل و انتقال و ... محرومند و به دلیل این موضوع ثروتمدان از آنان در بخشهای خصوصی سوء استفاده میکنند و با دستمزد بسیار پایین آنان را به کار میگیرند.