تاریخ انتشار: ۱۹ آبان ۱۳۹۸ - ۰۹:۵۰

کابل - ایرنا - اعلام نشدن نتایج چهارمین دوره انتخابات ریاست جمهوری افغانستان پس از گذشت یک و نیم ماه از روز رای گیری این کشور را در وضعیت پیچیده ای قرار داده است و به گفته تحلیلگران فراخوان مردم برای اعتراض و تحریم روند بازشماری نخستین گام ها بسوی بحران انتخابات ریاست جمهوری شمرده می شود.

شماری از نامزدان انتخابات ریاست جمهوری ششم مهرماه افغانستان بارها از کمیسیون انتخابات خواسته بودند که هرچه زودتر نتیجه انتخابات را اعلام کنند، زیرا به باور آنها تأخیر بیش از حد کشور را به بحران می برد.

اما برخی کشورهای خارجی از جمله آمریکا تأکید کرده بودند که کمیسیون وقت لازم را در اختیار دارد و نباید شفافیت را قربانی زمان کمتر کند اما اکنون با گذشت یک نیم ماه از انتخابات، گام هایی برداشته می شود که به عقیده محققان و صاحبنظران تهدیدی علیه سلامت انتخابات افغانستان است.

دیروز تیم ثبات و همگرایی به رهبری عبدالله عبدالله از ناظران خود در تمام استان ها خواست که در روند بازشماری آراء در دفاتر استانی کمیسیون شرکت نکنند و این عمل کمیسیون را قانون شکنی عنوان کرد.


افزون بر تیم ثبات و همگرایی ستادهای انتخاباتی «گلبدین حکمتیار» و «رحمت الله نبیل» نیز روند بازشماری آراء انتخابات را تحریم کردند.

تیم ثبات تأکید دارد که در گام نخست باید بررسی و تفکیک آراء بیومتریک شده پایان و آراء غیر بیومتریک شده باید بدون بررسی باطل اعلام شود اما کمیسیون با توجه به فیصله کمیسیون رسیدگی به شکایت های انتخاباتی که دستور بازشماری آراء دوهزارو ۱۱۸ محل را در استان های این کشور صادر کرده بود، دیروز آن را بدون توافق به ستادهای انتخاباتی نامزدان آغاز کرد.

صفحه اجتماعی مربوط به تیم ثبات و همگرایی امروز یکشنبه اعلام کرد که اعضای این تیم از جمله «ژنرال عبدالرشید دوستم»، «محمد محقق»، «محمدکریم خلیلی»، «همایون همایون»، «ظاهرقدیر» و «صلاح الدین ربانی» افراد شناخته شده این تیم در ۱۱ استان فراخوان عمومی داده اند تا مردم به گفته آنها برای حفاظت از آراء خود به میدان بیایند.

نهادهای ناظر انتخاباتی در افغانستان هم اعلام کرده اند که اختلاف در باره روند بازشماری آراء، انتخابات را به بحران خواهد برد.

«صغرا سعادت» سخنگوی بنیاد انتخابات شفاف افغانستان به رسانه های محلی این کشور گفت: کمیسیون انتخابات بر خلاف فیصله های قبلی خود تصمیم گرفته تا آرای غیربیومتریک را محاسبه کند.

وی افزود: این اقدام در حالی آغاز شده است که براساس برنامه های قبلی و تعهدات کمیسیون آرای غیربیومتریک شده باید بطور کامل از دور خارج می ‌شد.

به گفته خانم سعادت آغاز بازشماری آراء غیر بیومتریک نقطه آغاز اختلاف بین کمیسیون و نامزدان است.

سعادت تاکید کرد که اگر در این رابطه اتفاق نظر بوجود نیاید احتمال آنکه انتخابات ریاست جمهوری به بحران برود، قوت می ‌گیرد.

«سمیرا رسا» سخنگوی نهاد «انتخابات آزاد و عادلانه افغانستان»، مبهم بودن سرنوشت آرای مشکوک را زمینه ‌ساز اختلاف در روند بازشماری آرا خواند و تأکید کرد که ۱۳۸ هزار رای مشکوک در کمیسیون وجود دارد که تاکنون روی آن تصمیم گرفته نشده است.

خانم رسا افزود که کمیسیون انتخابات می ‌بایست، با نظارت ستادهای انتخاباتی سرنوشت آرای مشکوک را مشخص می‌ کرد و اکنون کمیسیون باید پاسخ گو باشد.

اما «حوا علم نورستانی» رئیس کمیسیون انتخابات افغانستان روز جمعه گذشته برخلاف نامزدان و نهادهای ناظر بر انتخابات، هرگونه تأخیر در آغاز روند بازشماری آراء دوهزارو ۱۱۸ محل ابراز نگرانی کرده و گفته بود که این کار زمینه ‌ساز بحران در کشور خواهد شد.

                                                            حوا نورستانی رئیس کمیسیون انتخابات افغانستان 

روزنامه «صبح کابل» نیز امروز یکشنبه نوشته است که همه رویدادهای چند هفته گذشته باعث شده است که مردم از انتخابات و مدیریت کمیسیون ناامید شوند.

این روزنامه نوشته است که دیگر سوال مردم این نیست که چه کسی برنده است و باور همه بر این است که نتیجه انتخابات توسط نامزدان پیشتاز بدون کشمکش پذیرفته نخواهد شد.

صبح کابل تأکید کرده است که تا دیروز بحران انتخابات مورد شک و تردید بود اما طی ۲۴ ساعت گذشته تبدیل به یقین شده است.

«فضل احمد معنوی» رئیس سابق کمیسیون انتخابات افغانستان هم اعتقاد دارد که کمیسیون حاضر نیست به خواست مشروع، معقول و قانونی تمکین کند.

به اعتقاد وی روند انتخاباتی  در حال بحرانی شدن است و آنانی که چشم طمع به قدرت و ثروت دوخته اند به اشتباه رفته اند.

وی ابراز نگرانی کرده است که کمیسیون خود قربانی شود و اعتبار این نهاد برای همیشه پایان یابد.  او به اعضای کمیسیون توصیه کرده است که  محتاط باشند.

نامزدان پیشتاز انتخابات ریاست جمهوری افغانستان که خود آنها بر امور کشوری حکومت می کنند، اگر با صبرو شکیبایی رفتار نکنند و کمیسیون های انتخاباتی هم بی طرفی و صداقت خود را از دست بدهند، زیان پیامدهای آن را نه تنها خود آنها بلکه مردم این کشور خواهند پرداخت.