پنجشنبه، ۲۳ آبانماه روز مهمی برای فوتبال ایران خواهد بود. شاگردان مارک ویلموتس در چهارمین پیکار خود در مرحله دوم رقابتهای انتخابی جامجهانی ۲۰۲۲ قطر و جام ملتهای ۲۰۲۳ چین باید به مصاف تیم صدرنشین گروه یعنی عراق بروند. نتیجه این دیدار در سرنوشت تیمملی جهت حضور در دور نهایی مسابقات انتخابی جامجهانی قطر اهمیت بالایی دارد.
همواره جدال عراق و ایران آبستن حوادث بسیاری بوده است. در سالهای ابتدایی ملیپوشان برنده مطلق جدال با عراق بود اما در سالهای اخیر، این تیم عربی توانسته با پیشرفت چشمگیری که داشته عملکرد متعادلی مقابل ایران داشته باشد. در ادامه به بررسی پیشینه پیکارهای ایران و عراق میپردازیم.
برتری ۲ برابر + ۲ بردی ایران مقابل عراق
۲ تیم پیش از این ۲۸ بار به مصاف یکدیگر رفتهاند که حاصل آن ۱۶ برد، پنج تساوی و هفت باخت برای ملیپوشان ایران بوده است. ۳۸ گل در برابر عراق به ثمر رساندهایم و ۲۰ بار نیز دروازهمان باز شده است. اولین بازی ۲ تیم در تاریخ ۱۱ خرداد ۱۳۴۱ در قالب یک دیدار تدارکاتی بود که با نتیجه مساوی یک بر یک به اتمام رسید و آخرین جدال نیز به جام ملتهای آسیای سال ۲۰۱۹ بر میگردد که در تاریخ ۲۶ دی ماه ۱۳۹۷ طرفین تن به تساوی بدون گل دادند.
تراژدی ۲۰۱۵، پرگلترین جدال ایران و عراق
پرگلترین بازی ایران و عراق به دیدار خاطرهانگیز جام ملتهای سال ۲۰۱۵ مربوط میشود که در خاک استرالیا ۲ تیم به تساوی سه بر سه در پایان ۱۲۰ دقیقه رسیدند و عراق در ضربات پنالتی توانست ایران را از پیش رو بردارد و به مرحله نیمهنهایی برسد. در سوی مقابل پنج دیدار ۲ تیم هم با تساوی بدون گل به اتمام رسیده است.
بهترین پیروزی ایران مقابل عراق؟ بازگشت به ۵۶ سال قبل
بهترین پیروزی ایران در تاریخ ۲۳ آذرماه ۱۳۴۲ رقم خورد که شاگردان حسین فکری با نتیجه چهار بر صفر در ورزشگاه امجدیه و در چارچوب مسابقات مقدماتی المپیک ۱۹۶۴ توانستند به برتری برسند. حمید شیرزادگان در آن مسابقه هتتریک کرد و دیگر گل ایران توسط مصطفی عرب زده شد. در سوی مقابل تمام بردهای عراق با اختلاف یک گل بوده یا در ضربات پنالتی رقم خورده است. آنها سه پیروزی با نتیجه ۲ بر یک، ۲ برد با حساب یک بر صفر و ۲ پیروزی در ضربات پنالتی ثبت کردهاند.
بهترین گلزن ایران در برابر عراق؟ همان همیشگی!
تا به حال ۲۵ بازیکن ایران توانستهاند به عراق گل بزنند. بهترین گلزن ما در بازی برابر تیم ملی عراق مطابق انتظار علی دایی است. اسطوره فوتبال کشورمان چهار بار موفق به باز کردن دروازه تیم ملی عراق شده است. بعد از دایی نوبت به حسین کلانی و حمید شیرزادگان میرسد که با سه گل در جایگاه بعدی قرار دارند. هر ۲ نفر در یک بازی موفق به هتتریک شدند اما دایی گلهای خود را در چهار بازی مختلف وارد دروازه عراق کرده است. اما در بین عراقیها تنها بازیکنی که بیش از یک بار موفق شده دروازه ایران را باز کند یونس محمود است. کاپیتان تیم ملی عراق در جام ملتهای ۲۰۰۷، ۲۰۱۱ و ۲۰۱۵ موفق شد ۲ بار دروازه ایران را باز کند. از تیم کنونی ایران مرتضی پورعلی گنجی و سردار آزمون موفق به گلزنی مقابل عراق شدهاند.
شاگردان ویلموتس امیدوار به شکستن ۲ طلسم مقابل عراق
عراق و ایران برای پانزدهمین بار در کشوری ثالث به مصاف هم میروند. البته برای اولین بار است که ۲ تیم به اجبار و به خاطر مسائل سیاسی این کار را انجام میدهند. پیش از این و در چهارده دیدار قبلی ۲ تیم در کشور ثالث، هفت برد نصیب ایران شده، سه بار تساوی نتیجه نهایی بوده و چهار مرتبه نیز پیروزی نهایی با عراق بوده است. ایران در سه بازی اخیر خود مقابل عراق ۲ باخت و یک تساوی داشته و به برتری نرسیده است. آخرین پیروزی ملیپوشان به دیدار دوستانه پیش از آغاز جام ملتهای ۲۰۱۵ برمیگردد که شاگردان (کارلوس) کیروش با تک گل سردار آزمون به پیروزی دست پیدا کردند. از طرفی ملیپوشان در ۲ جدال نهایی در برابر سبزپوشان، گلی نیز به ثمر نرساندهاند و آخرین گل توسط گوچی (رضا قوچاننژاد) در جام ملتهای ۲۰۱۵ و در دقیقه ۱۱۸ وارد دروازه جلال حسن شد.
عراق به دنبال تاریخسازی در برابر ایران
حال باید دید بیست و نهمین تقابل عراق و ایران با چه نتیجهای خاتمه پیدا میکند. ایران به هفدهمین پیروزی میرسد و طلسم حدود پنج ساله را میشکند یا این عراق است که برای چهارمین بازی متوالی مقابل ایران شکست نمیخورد تا رکورد خود را شکسته و پس از نباختن در سه جدال با ایران در فاصله سالهای ۱۳۶۸ تا ۱۳۷۹، از این رکورد عبور کند.