مسکو – ایرنا – وزیر پیشین انرژی آمریکا اعلام کرد: من آدم خوش بینی هستم و هنوز امید دارم که جامعه بین المللی به طریقی با ایران گرد هم آیند تا به طور اساسی برجام در مسیری که دو سال اول (آغاز توافق) تعیین شده بود حرکت کند.

«ارنست جفری مونیز» که برای شرکت در نشست عدم اشاعه به مسکو سفر کرده است در واکنش به پرسش خبرنگار ایرنا در خصوص وضعیت برجام و اقدامات آمریکا علیه این توافق بین‌المللی افزود: فکر نمی‌کنم در وضعیت کنونی، رمزو رازی وجود داشته باشد؛ ایالات متحده مشخصا از توافق خارج شده است و اکنون ایران هم به صورت نظام‌مند از محدودیت‌های مختلف فاصله می‌گیرد.

وی افزود: از یک جایی به بعد، زمان به اصطلاح «بریک اوت» ایران به طور قابل ملاحظه‌ای از بین می‌رود و اصلا معلوم نیست که پس از آن چه می‌شود.

مونیز خاطرنشان کرد: همانطور که در اظهاراتم گفتم، فکر می‌کنم خیلی مهم و قابل ملاحظه است؛ رویه فعلی فاصله گرفتن ایران از بندهای مختلف برجام ادامه دارد. ایران - حداقل تا امروز - روابط با سازمان بین المللی انرژی اتمی در زمینه بازرسی ها را تغییر نداده است. پس باز هم ابراز امیدواری می‌کنم که این رویه (همکاری ایران با آژانس) ادامه داشته باشد.

مونیز با تکرار اتهامات آمریکا علیه ایران در خصوص برنامه هسته‌ای، گفت: خب ابتدا ما باید این را به رسمیت بشناسیم که کاملا روشن است که ایران یک برنامه هسته‌ای ساختارمند از سال ۲۰۰۳ (میلادی) داشته است، بنابراین ایران باید اعتماد جامعه بین‌المللی را درباره برنامه هسته‌ای خود دوباره بدست آورد.

وزیر انرژی آمریکا در زمان ریاست جمهوری باراک اوباما افزود: به همین دلیل هم در برجام فعالیت‌های صلاح‌آمیز ایران تا حد زیادی به مدت ۱۵ سال پس از اجرا(ی برجام) محدود شد.

مدیر اجرایی سازمان «ابتکارات برای کاهش تهدیدهای هسته‌ای» افزود: به همین دلیل یک نظام راستی آزمایی فوق‌العاده وجودی دارد. مشخص است که دلیل اینها کمبود اعتمادی است که از رفتار گذشته بر جای مانده است.

وی گفت: امید می‌رفت که با اجرای موفقیت آمیز برجام در آن ۱۵ سال و البته همیشه همراه با پشتوانه نظام قدرتمند راستی‌آزمایی، دوره‌ای از اعتمادسازی با یک برنامه صلح‌آمیز همراه باشد.

مونیز ادامه داد: همیشه گفته‌ایم که این توافق بر اعتماد استوار نشده است بلکه اساس آن بر راستی آزمایی است البته حالا که این توافق رعایت نمی‌شود اعتمادسازی بسیار دشوارتر می‌شود، با این حال من آدم خوش‌بینی هستم و هنوز امید دارم که جامعه بین‌المللی به طریقی با ایران گرد هم آیند تا به طور اساسی در مسیری که دو سال اول (آغاز توافق برجام) تعیین شده بود حرکت شود.

کنفرانس عدم اشاعه (خلع سلاح و انرژی هسته‌ای) در حالی پس از سه روز امروز یکشنبه با حضور مقامات و کارشناسان بلند پایه از ۴۰ کشور مطرح جهان در مسکو پایان می‌یابد که اکثر صاحبنظران شرکت کننده در آن، ضمن محکوم کردن اقدامات ضدایرانی واشنگتن، خواهان بازگشت آمریکا به برجام و عمل به تعهدات خود در این توافق بودند.

یکی از موضوعات محوری کنفرانس امسال، موضوع برجام و آینده این توافق بود به شکلی که در بیشتر جلسات و گفت‌وگوها، سخن از برجام و مخصوصا بدعهدی آمریکا به میان می‌آمد و صاحبنظران به اقدامات غیرقانونی و یک جانبه آمریکا اشاره می‌کردند که هرگونه اعتمادی در جهان را خدشه‌دار کرده است.

«سیدعباس عراقچی» معاون سیاسی وزیر امور خارجه که به نمایندگی از ایران در این کنفرانس در روسیه شرکت کرده بود در دو روز نخست دیدارهای دوجانبه‌ای را با معاونان مختلف وزیر امور خارجه روسیه داشت تا مشخص شود علاوه بر برجام، موضوعات دیگری نیز میان دو کشور وجود دارد که پیگیری آنها در دستور کار عراقچی در سفر به مسکو قرار گرفته است.

شرکت در پنل ویژه برجام در کنفرانس عدم اشاعه آخرین برنامه عراقچی در مسکو بود و وی پس از آن، یکشنبه شب مسکو را به مقصد تهران ترک کرد.

در این پنل که با حضور سرگئی ریابکوف معاون وزیر امور خارجه روسیه و مذاکره کننده ارشد هسته‌ای این کشور و «فو کانگ» مدیرکل اداره کنترل تسلیحات وزارت امور خارجه چین و نماینده این کشور در برجام برگزار شد، عراقچی به صورت مشروح به تبیین دکترین هسته‌ای ایران، شرایط برجام و انتظارات ایران از دیگر طرفین این توافق پرداخت و سایرین نیز اقدامات آمریکا علیه ایران را محکوم و خواهان بازگشت آمریکا به این توافق و عمل به تعهدات این کشور شدند.