علیرضا شهیدی روز یکشنبه در جریان بازدید از شهرستان آرانوبیدگل افزود: پدیدههای فراوان زمینشناسی و باستانی در کنار هم در کویر مرنجاب و دریاچه نمک وجود دارد که میتوان با بررسی مطالعات و اقدامهای اولیه، این منطقه را به یک ژئوپارک مطرح در کشور تبدیل کرد.
وی بیان کرد: سازمان زمین شناسی متولی ثبت ژئوپارکها است که از گذشته تا کنون مطالعات زیادی روی منطقه مرنجاب انجام داده و از جمله میتوان به تهیه نقشه ۱۰۰ هزار منطقه مرنجاب اشاره داشت که بسیار کارشناسی شده است.
رییس سازمان زمینشناسی و اکتشافات معدنی کشور با اشاره به ظرفیت گردشگری کویر مرنجاب اضافه کرد: گردشگران خارجی به دنبال هتلهای باشکوه نیستند، بلکه اقامت در کومههای گلی و نمکی را ترجیح میدهند که چنین ظرفیتی در این منطقه وجود دارد.
وی تصریح کرد: نباید مسوولان استان اصفهان و شهرستان آرانوبیدگل خیلی به دنبال معدن باشند چرا که وجود ظرفیت گردشگری دریاچه نمک بسیار مهمتر و اقتصادیتر از جنبه معدنی آن خواهد بود.
شهیدی در ادامه یکی از هدفهای سازمان زمینشناسی کشور را شناسایی و اکتشاف ذخایر پنهان معدنی موجود در اعماق زمین برشمرد و اظهار کرد: رویه اکتشاف سطحی را از دهه ۸۰ تغییر دادیم و کارهای بزرگی در این زمینه در جریان است.
وی به اکتشافهای سازمان زمینشناسی در استان قم اشاره کرد و یادآور شد: با این یافتههای جدید که بیشتر شامل آهن، طلا و مس است، توانستیم قم را به یک استان فلزی تبدیل کنیم.
قم، بهرهبردار اصلی دریاچه نمک اصفهان
رییس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان اصفهان در ادامه گفت: نزدیک به ۵۰ درصد دریاچه نمک در حوزه جغرافیایی این استان قرار دارد؛ در گذشته پروانه بهرهبرداری آن به استان قم واگذار شده بود، در حالی که تنها راه ارتباطی آن از شهرستان آرانوبیدگل است.
ایرج موفق با اشاره به تلاشها برای اصلاح در مدیریت بهرهبرداری دریاچه نمک افزود: این دریاچه سرشار از انواع مواد معدنی است که به دنبال استخراج و استحصال آن هستیم.
وی بیان کرد: بحث طبیعتگردی برای دریاچه نمک هم به طور جدی مطرح است و با این ظرفیت میتوان بیشترین بهرهبرداری را از این نعمت خدادادی داشت.
فرماندار آرانوبیدگل نیز در این نشست تشریح کرد: ساختار زمینشناسی منطقه مرنجاب و دریاچه نمک فرصتهای زیادی برای بحث ژئوپارک در خود جای داده که میتواند در سطح کشور و حتی جهان مطرح شود.
اسماعیل بایبوردی اضافه کرد: ژئو پارکها در دنیا فرصتهای اقتصادی بسیاری را برای جوامع محلی و حتی ملی ایجاد میکنند، چنان که وقتی منطقهای به عنوان ژئوپارک توسعه مییابد، در درجه نخست محیط زیست طبیعی آن حفظ میشود.
وی یادآور شد: دریاچه نمک حدود ۲۴۰۰ کیلومتر مربع وسعت دارد که ۴۲ درصد آن در حوزه جغرافیایی استان اصفهان، ۲۲ درصد استان قم و سایر آن مربوط به استان سمنان است که به دنبال تعیین نظام حقوقی آن هستیم.
فرماندار آرانوبیدگل اظهار کرد: ظرفیت دریاچه تنها برداشت نمک نیست بلکه ثروتهای عظیم خدادادی را در خود جای داده و میتواند موجب رونق هر چه بیشتر صنعت گردشگری در منطقه شود.
وی بیان کرد: شهرستان آرانوبیدگل تولیدمحور و اقتصادپایه شده که علت آن هم برخورداری از ۸۱۰ واحد صنعتی است که توانست درآمد صادرات کالاهای غیرنفتی در یکسال گذشته را به نزدیک ۱۵۰ میلیون دلار برساند.
بایبوردی ظرفیتهای حوزه گردشگری آرانوبیدگل را نیز مورد اشاره قرار داد و افزود: وجود بیش از ۵۰۰ اثر با ارزش تاریخی و کویرهای بکر و بیمانند زمینه ورود گردشگران را به این شهرستان فراهم کرده که باید از چنین فرصتی به خوبی بهرهبرداری شود.
ژئوپارک (Geopark) به محدودهای از اراضی طبیعی گفته میشود که در آن یک یا چند میراث زمینشناسی برجسته و با اهمیت جهانی وجود دارد، میراث زمینشناسی بخشی از تنوع زمینشناسی است که چشم اندازها و پدیدههای آن از نظر آموزشی، پژوهشی و زیباییشناختی کممانند و شگفتآور هستند.
میراث زمینشناسی هر ناحیهای میتواند شامل مجموعه کانیها، سنگها و فسیلها، لایهها و سازندها و فرم و شکل اراضی یا اشکال زمینشناسی ساختمانی ویژهای باشد که هر یک نمونه بسیار آشکار و بارزی از سیر رویدادها و نقاط عطف تاریخ سیاره زمین و یا فرآیندهای حاکم بر آن باشد.
منطقه نمونه گردشگری مرنجاب در شمال شهرستان آرانوبیدگل جزو بکرترین و زیباترین کویرهای کشور است که از شمال به دریاچه نمک، از غرب به کویر مسیله، دریاچه حوض سلطان و حوض مره و از شرق به پارک ملی کویر منتهی میشود.
مرنجاب با برخورداری از ظرفیت فعالیتهایی مانند کویرنوردی، آفرود، موتورسواری، سافاری، شترسواری و اسکی روی شن و ماسه، سالانه میزبان دهها هزار نفر گردشگر داخلی و خارجی است.
آرانوبیدگل با جمعیت بیش از ۱۰۳ هزار نفر درفاصله نزدیک به ۶ کیلومتری کاشان و ۲۱۵ کیلومتری شمال اصفهان قرار دارد.