تهران - ایرنا - رئیس گروه دوستی پارلمانی پاکستان و ایران گفت: اسلام آباد هرگز از واشنگتن در قبال تحریم های غیر قانونی علیه ایران حمایت نکرده و نخواهد کرد چرا که این تحریم ها نه تنها به زیان ایران که به زیان پاکستان و منطقه است.

سید نوید قمر"  روز یکشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا تاکید کرد که خواسته پاکستان پایان دادن هر چه سریع تر تحریم های یکجانبه آمریکا علیه جمهوری اسلامی ایران است.

**اسلام آباد از هیچ کوششی برای کاهش تنش بین تهران و ریاض کوتاهی نخواهد کرد

رئیس گروه دوستی پارلمانی پاکستان و ایران همچنین گفت: اسلام آباد برای ایجاد کاهش بین ایران و عربستان و نزدیک کردن هر بیشتر این دو کشور منطقه به یکدیگر از هیچ کوششی دریغ نخواهد کرد و همچنان به تلاش های خود ادامه خواهد داد.

نوید قمر در خصوص تلاش های اخیر اسلام آباد برای میانجی گری در جهت کاهش تنش های اخیر بین دو کشور ایران و عربستان و سفر اخیر"عمران خان" نخست وزیر پاکستان به ایران تصریح کرد؛ مهم ترین و بنیادی ترین مسئله ای که باید به آن اشاره کرد این است که پاکستان کشوری مسلمان متشکل از هر دو فرقه شیعه و سنی است که علاوه بر روابط تاریخی و اشتراکات فرهنگی دیرینه ای که با جمهوری اسلامی ایران دارد با دیگر کشورهای خاورمیانه از جمله عربستان سعودی نیز در ارتباط است.

وی افزود : بر این اساس اگر کشورهای منطقه به ویژه همسایگان مسلمان پاکستان دچار تنش شوند این نه تنها به سود پاکستان نخواهد بود بلکه منجر به بروز مشکلاتی برای اسلام آباد نیز خواهد شد.

رئیس گروه پارلمانی پاکستان در ادامه یادآور شد که تلاش های پاکستان برای ایفای نقش ثالث بین ایران وعربستان در حکومت های سابق نیز وجود داشته است اما هرگز به شکلی که در ماه های اخیر مطرح شد، علنی نشده بود.

وی افزود: در این خصوص عمران خان نخست وزیر پاکستان ضمن سفر به ایران و دیدار با مقامات عالی رتبه جمهوری اسلامی ایران و همچنین سفر به عربستان سعودی، با مقامات هر دو کشور رایزنی های را انجام داده است اما نتیجه این رایزنی ها به صورت علنی مطرح نشده و صرفا گروه خاصی در سطوح بالا از جزئیات نتایج دیدارهای مذکور مطلع هستند. بنابراین نمی توان به طور قطع در مورد میزان پیشرفت در این زمینه اظهار نظر کرد اما چیزی که به طور قطع می توان گفت این است که دولت اسلام آباد برای ایجاد کاهش بین ایران و عربستان و نزدیک کردن هر بیشتر این دو کشور منطقه به یکدیگر از هیچ کوششی دریغ نخواهد کرد و همچنان به تلاش های خود ادامه خواهد داد.
 

**حجم تجاری بین دو کشور بیشتر از آمارهای اعلام شده است

سید نوید قمر در خصوص اقدامات صورت گرفته از سوی دو کشور ایران و پاکستان برای افزایش حجم روابط تجاری تهران- اسلام آباد گفت که یکی از اهداف مهمی که گروه دوستی پارلمانی ایران و پاکستان دنبال می کند نیز تحقق این مهم است اما نکته ای که در اینجا باید مطرح کرد این است که حجم روابط تجاری بین ایران و پاکستان بیش از آمار اعلام شده توسط منابع رسمی دو کشور است و دلیل آن نیز تجارت های صورت گرفته بین دو کشور از طریق قاچاقچیان و یا  به طریق غیرقانونی است و در اینجا سودی که قاچاقیچان از این تجارت می برند بیش از سودی است که  نصیب دو کشور ایران و پاکستان می شود.

وی در ادامه گفت؛ اما موضوعی که نمی توان آن را نادیده گرفت نیاز مردم ایران و پاکستان کشور به کالاهایی که به صورت قانونی و یا غیر قانونی وارد دو کشور می شود. بنابراین ضروری است که  دو دولت ایران و پاکستان برای تامین قانونی نیازهای مردم گام های اساسی بردارند و تمامی تلاش خود را دراین زمینه به کار ببندند چرا که در این غیر این صورت تجارت از طریق روش های غیر قانونی بر روش های قانونی پیشی خواهد گرفت.

رئیس گروه پارلمانی پاکستان گفت که اما مسئله دیگری که در اینجا باید به آن توجه داشت به روز کردن زیر ساخت های لازم برای گسترش حجم روابط تجاری و همچنین افزایش هم آهنگی بین طرفین است.

وی افزود که بعد از همه این مسائل، نوبت به پایان دادن به همه سد های تعرفه ای و عقلانی ساخت میزان مالیات اعمال شده بر کالاهای وارداتی و صادراتی است. به طور مثال اگر نرخ تعرفه اعمال شده بر برنج صادر شده از سوی پاکستان به ایران به حد معقولی کاهش نیابد، علاوه بر تاثیر سوء بر روابط تجاری و کاهش صادرات، قاچاقچیان و افراد سود جود از این موقعیت بهره برده و به انجام خرید و فروش از طریق غیر قانونی خواهند پرداخت.

سید نوید قمر همچنین با اشاره به مرزهای زمینی طولانی بین ایران و پاکستان و تاکید بر به صرفه بودن و ارزان بودن انتقال کالا از مسیرهای زمینی به جای مسیرهای هوایی و دریایی گفت که ضروری است که دو کشور با فراهم ساختن زیر ساخت های مناسب در راستای افزایش روابط تجاری خود از این ظرفیت به نحو احسنت استفاده کنند.

**زیرساختهای ایجاد بازارچه های مرزی فراهم شده است
رئیس گروه دوستی پارلمانی پاکستان  و ایران در خصوص اقدامات لازم برای افزایش رونق در بازارچه مرزی تفتان  و همچنین راه اندازی بازارچه های مرزی در مناطق "کوهک"، "ریمدان" و "پیشین" گفت که به دلیل اینکه  زیرساخت های اساسی برای ایجاد بازارچه های مرزی در منطقه تفتان به طور کامل فراهم شده است این اقدام ابتدا از تفتان آغاز شده و پس از آن با عملیاتی ساخت ایست های بازرسی، گمرگ و سایر زیرساخت های ضروری در سه منطقه مرزی مذکور، عملیات ایجاد بازارچه های مرزی آغاز خواهد شد.

سید نوید قمر در ادامه راه اندازی بازراچه های مرزی را اقدامی موثر برای نزدیکی مردم دو کشور به یکدیگر عنوان کرد و اظهار امیداواری کرد که این طرح هر چه سریع تر منجر به نتیجه مطلوب گردد.

وی در خصوص پیشرفت های صورت گرفته در زمینه مذاکرات دو کشور برای ایجاد منطقه تجاری آزاد در میرجاوه گفت که از جزئیات این طرح اطلاع دقیقی ندارد اما تلاش می شود که با ایجاد ساز و کارهای مناسب، اقتصاد در تمام ماطق مرزی مشترک رونق بگیرد.

**همکاری مشترک دو کشور برای مبارزه با تروریست ها در مرزهای مشترک ضروری است
رئیس گروه دوستی پارلمانی پاکستان و ایران در خصوص اقدامات صورت گرفته برای مبارزه با تروریسم و همچنین تقویت امنیت در مرزهای مشترک، ضمن تاکید بر ضرورت همکاری دوکشور با یکدیگر گفت که  تروریست هایی که از مرزهای مشترک سوء استفاده می کنند دشمن مشترک ایران و پاکستان هستند و به این خاطر ضروری است که اسلام آباد و تهران با در نظر گرفتن این مهم برای کنترل مرزها و بهبود امنیت در این مناطق از هیچ گونه همکاری دریغ نکنند.

وی در خصوص پروژه حصار کشی مرزهای مشترک ایران و پاکستان گفت که  این پروژه هنوز آغاز نشده است و اگر قرار باشد که دراین خصوص اقدامی صورت بگیرد باید با مشاورت و رایزنی های دو طرف، صورت بگیرد.

سید نوید قمرهمچنین تاکید کرد که علاوه بر مبارزه مشترک علیه تروریسم در مناطق مرزی، ایجاد اقداماتی نظیر بازارچه های مرزی که منجر به رونق اقتصاد می شود نیز می تواند در کاهش اقدامات تروریستی موثر واقع شود چر که هر کجا که اقتصاد رونق بیگرد به خودی خود اقدامات تروریستی نیز کاهش خواهد یافت.

**اسلام آباد برای تکمیل طرح خط لوله گاز ایران به پاکستان تلاش می کند
رئیس گروه پارلمانی ایران و پاکستان درخصوص تکمیل خط لوله گاز بین ایران و پاکستان موسوم به خط لوله صلح که به دلیل عدم انجام اقدامات لازم از سوی پاکستان نیمه تمام مانده است، گفت که در سال 2010 و زمانی که قرارداد گازی بین ایران و پاکستان امضا شد وی سمت وزیر نفت پاکستان را به عهده داشته است.

سید نوید قمر گفت که متاسفانه کارشکنی های و همچنین تحریم های جهانی مانع از تکمیل این طرح شد و بانک هایی که سرمایه گذاری این پروژه را به عهده داشتند نیز از سرمایه گذاری در این طرح کناره گیری کردند و افزون بر این به دلیل تحریم های اعمال شده از سوی آمریکا علیه ایران، معاملات بانکی و نقل و انتقال وجه بین دو کشور با مشکلات عدیده ای روبه رو شود و همه این ها دست به دست هم دادند و منجر به نیمه تمام ماندن این طرح شدند.

وی اما ضمن تاکید بر یافتن راه کار های لازم در خصوص حل مشکلات بانکی گفت که پاکستان به دلیل مواجه با بحران انرژی و همچنین نیاز ضروی به گاز تمام تلاش خود را برای از سرگیری مجدد این پروژه و تکمیل طرح خط لوله گاز ایران-پاکستان به کار خواهد بست.

سید نوید قمر اما گفت که هنوز تاریخی از سوی دولت وقت برای آغاز مجدد این پروژه اعلام نشده است اما دولت پاکستان از هیچ تلاشی برای تکمیل این طرح دریغ نخواهد کرد.


وی در خصوص همکاری های ایران و پاکستان در قالب سازمان همکاری اقتصادی اکو گفت که ایران و پاکستان بیش از این به همراه ترکیه در قالب سازمان همکاری منطقه ای (آر سی دی) با یکدیگر همکاری داشتند و بعد از آن با عضویت دیگر کشورهای آسیای میانه به سازمان همکاری منطقه ای، این سازمان به اکو تغییر نام داد و اکنون نیز همکارهای همه جانبه ایران و پاکستان در قالب این سازمان با یکدیگر ادامه دارد.

سید نوید قمر در خصوص همکاری های ایران و پاکستان در بنادر بین المللی چابهار و گوادر گفت که این دو بندر در اصل مکمل یکدیگرند و با توجه به موقعیت استراتژیک هر دو بندر چابهار و گوادر همکاری های ایران و پاکستان در این دو بندر منجر به توسیع روابط تجاری با تمام کشورهای دنیا خواهد شد و خواست پاکستان نیز این است که دو بندر گوادر و چابهار با همکاری با یکدیگر به گسترش روابط تجاری بپردازند.