تبریز- ایرنا - رئیس سازمان جهادکشاورزی استان آذربایجان‌شرقی با اشاره به تلف شدن ۱۵۰۰ راس دام سبک و سنگین در زلزله ۱۷ آبان با قدرت ۵.۹ ریشتر ( امواج درونی زمین ) در این استان، گفت: بیش از ۵۰۰ واحد دامداری هم از ۴۰ تا ۱۰۰ درصد خسارت دیده ‌اند .

اکبر فتحی روز یکشنبه در حاشیه بازدید از روستای زلزله زده ورنکش بخش ترکمانچای شهرستان میانه در گفتگو با خبرنگاران درباره تلفات کشاورزی و دامداری زلزله آذربایجان شرقی گفت: براساس بررسی های انجام شده، بخشی که بیشترین خسارت را از این زلزله دیده است بخش کشاورزی است و بیشترین زیرمجموعه آسیب ‌دیده از این بخش نیز دامداری ها هستند.

وی افزود: بر اساس آماری که به دست آوردیم، از میان دامداری های روستاهای مختلف بخش های زلزله زده، نزدیک به یکهزار و ۵۰۰ راس دام تلف شده‌اند که از این میزان یک هزار و صد راس دام سبک و ۴۰۰ راس دام سنگین است.

رئیس سازمان جهادکشاورزی استان گفت: با توجه به سرد شدن هوا و در ارتفاعات بودن بخشهای زلزله زده، تهیه محل نگهداری موقت برای دامهای زنده کار را مشکل کرده است و باید تا زمان ساخت و ترمیم دوباره دامداری ها از این دام ها نگهداری کنیم.

فتحی با بیان اینکه سعی داریم در کمترین زمان دامهای زنده ساماندهی و برای آنها محل نگهداری موقت تعبیه شود، ادامه داد: بنا بر تماسی که با صندوق بیمه محصولات کشاورزی داشته‌ایم بنا شده است تا این صندوق برای پرداخت خسارت کشاورزان و دامدارانی که تحت پوشش بیمه هستند به فوریت اقدام کند .

وی خاطرنشان کرد: متاسفانه تعداد بسیار کمی از کشاورزان و دامداران تحت پوشش بیمه هستند و تنها ۵ درصد از کشاورزان و دامداران خسارت دیده تحت پوشش صندوق بیمه محصولات کشاورزی هستند.

وی افزود: درباره بقیه کشاورزانی که تحت پوشش بیمه نیستند به جمع بندی رسیدیم و در شورای مدیریت بحران استان مصوب شد که خسارات این دامداران و کشاورزان در دولت تامین شود و مبلغی برای جبران خسارت دام‌ های تلف شده و مبلغی هم برای نوسازی اماکن دامی به صورت تسهیلات پرداخت شود.

فتحی اعلام کرد: در حال پیگیری هستیم که تسهیلات با سود چهار درصد برای نوسازی و بهسازی دامداری‌ها در اختیار کشاورزان قرار گیرد.

رئیس سازمان جهادکشاورزی استان ادامه داد: بخشی از زیرساختهای بخش کشاورزی اعم از کانالها و قناتها و استخرها خسارت دیده‌اند که در قیاس با بخش دامداری کمتر است.

وی گفت: در بخش باغداری در حال بررسی‌های میدانی به منظور برآورد خسارت وارد شده هستیم اما هنوز آمار دقیق از میزان آسیب‌ها مشخص نیست. 

فتحی با اشاره به میزان خسارت‌های وارد شده به بخش‌های مختلف کشاورزی استان افزود: چیزی که مشخص است براساس بررسی های انجام شده تا به حال بخش کشاورزی استان ۵۰۰ میلیارد ریال خسارت دیده است.

وی از اقدامات پیش‌ روی این سازمان به نمایندگی از وزارت جهاد کشاورزی برای جبران خسارات زلزله در بخش کشاورزی گفت و اعلام کرد: درصدد تامین تسهیلاتی برای نوسازی دامداری‌ها هستیم و قرار است درباره کم و کیف آن تصمیم گیری نهایی شود اما بناست که خود دامداران تسهیلات را بگیرند و به بازسازی دامداری‌های خود بپردازند.

رئیس سازمان جهادکشاورزی استان با اشاره به رایزنی های انجام شده با مدیران ستاد اجرایی فرمان ۱۰۰ امام جهت کمک این ستاد در احداث جایگاه های موقت نگهداری دام و اهدای دام زنده ادامه داد: سعی ما این است که تا قبل از اتمام فصل پاییز بتوانیم اماکن دامداری را بازسازی کنیم و خوشبختانه خود دامداران نیز در این فرایند مداخله کرده‌اند و فقط منتظر تسهیلات هستند و در حال حاضر دو روستا نیز شروع به بازسازی دامداری‌ها کرده‌اند .

وی در خصوص زیرساختهای زراعی و باغی گفت: با توجه به آسیبهایی که این بخشها دیده‌اند قرار است از محل منابع دولتی آنها را ترمیم کنیم.

فتحی در پایان گفت: باید تمام تلاش ما این باشد که کشاورزان سرپا بایستند و سال آینده در مسیر تولید قرار گیرند.

به گزارش ایرنا، هیات دولت در نشست امروز خود تسهیلات تا سقف ۱۵۰ میلیون ریال به ازای هر واحد دامی آسیب دیده ناشی از زلزله و کمک بلاعوض جهت احداث ۲ هزار واحد جایگاه دامی به ازای هر واحد ۵۰ میلیون ریال اختصاص داد.