دهلی نو-ایرنا- پس از گذشت ۱۰۰ روز از لغو امتیازات خاص کشمیر و وضع محدودیت های گسترده در این منطقه، حرکت قطارها به سوی کشمیر امروز (سه شنبه) از سر گرفته شد.

روزنامه  " تایمز او ایندیا" روز سه شنبه نوشت: پس از آنکه دولت هند امتیازات خاص کشمیر را بیش از ۳ ماه پیش لغو کرد، محدودیت های رفت و آمد و حرکت قطار ها به سوی کشمیر وضع شده بودند.

نخست وزیر هند ۵ اوت(۱۴ مرداد) از تصمیم خود برای لغو خودمختاری نسبی و اختیارات ویژه منطقه جامو و کشمیر خبر داد.

طبق اصل ۳۷۰ قانون اساسی هند، این منطقه به جز در مسایل دفاعی و امور خارجی، در سایر موارد از اختیارات خاص برخوردار بود.

طبق بند ۳۵ قانون هند فروش هرگونه اموال غیر منقول به افرادی که بومی ایالت جامو و کشمیر نیستند، ممنوع است و ساکن دائمی جامو و کشمیر فردی است که پیش از سال ۱۹۵۴ مقیم این ایالت بوده باشد یا ۱۰ سال دائم و مستمر در آن زندگی کرده باشد.

یک مقام در سازمان ریل آهن هند گفت، پس از اطمینان پلیس مبنی بر فعالیت امن قطار ها در کشمیر، روز سه شنبه حرکت قطار ها در منطقه فیروزپور کشمیر به صورت محدود انجام می شود. همچنین حرکت قطار ها میان شهرهای  سرینگر و بانیهال در چند روز آینده آغاز خواهد شد.

پس از آنکه دولت هند امتیازات خاص کشمیر را بیش از ۳ ماه پیش لغو کرد، محدودیت های رفت و آمد در کشمیر وضع  و حرکت قطار ها در کشمیر متوقف شده بود.

از آن زمان تاکنون محدودیت های کشمیر مانند منع رفت و آمد، وصل بخشی از خدمات تلفن ثابت و تلفن های همراه به صورت مرحله ای کاهش یافته اند. مقامات هندی همچنین  دانش آموزان کشمیری و کارمندان را ترغیب کرده اند تا به محل تحصیل و کار خود بازگردند.

اما کشمیریها عمدتا به دلیل واهمه از  خشونت و همچنین عدم اعتماد در خانه های خود  ماندگار شده اند.

با ادامه این محدودیت ها، کشمیریها بی سر و صدا و به قیمت هزینه اقتصادی خود از ادامه زندگی طبیعی امتناع ورزیده و حاضر به پذیرش شرایط جدید نشده اند.

دهلی نو می گوید که لغو خود مختاری محدود کشمیر  با هدف  توسعه  این منطقه خشونت زده انجام شده است اما بسیاری از کشمیری ها معتقدند که هند قصد دارد با سکونت هندوها، جمعیت مسلمان منطقه را تغییر دهد. پیش از تقسیم بندی جدید جامو و کشمیر، این ایالت تنها ایالت هند با جمعیت اکثریت مسلمان بود.

روابط هند با پاکستان  از زمان لغو امتیازات خاص کشمیر وارد تنش  های تازه ای شده است. پاکستان "الحاق غیرقانونی" کشمیر از سوی هند را محکوم کرده است و تجارت، حمل و نقل با هند را قطع و همچنین  سفیر هند را اخراج کرده است.

درخواست رهبر کشمیر از پاکستان برای لغو معاهده های صلح با هند

سید علی شاه گیلانی یک رهبر کشمیری از عمران خان نخست وزیر پاکستان درخواست کرده است تا با خروج از  توافقنامه های تاشکنت، شیملا و لاهور، به اقدام هند در "الحاق" کشمیر پاسخ دهد.

وی گفت: اسلام آباد باید از تمام توافقنامه های صلح با هند خارج شود و خط واقعی کنترل در کشمیر را دوباره تعیین کند.

این رهبر ۹۲ ساله کشمیری که بیش از یک دهه در حبس خانگی قرار دارد گفت: از آنجایی که هند به صورت یک جانبه تمام توافقنامه های دو جانبه را لغو کرده است، پاکستان نیز باید از توافقنامه های تاشکنت، شیملا و لاهور خارج شود.

وی افزود: اقدام هند در لغو امتیازات خاص کشمیر، الحاق اجباری کشمیر به خاک این کشور و همچنین تقسیم بندی این منطقه، اقدامی برای تغییر وضعیت "مورد اختلاف" کشمیر است. این اقدام یکجانبه بر خلاف قطعنامه های سازمان ملل که حق مردم برای تعیین سرنوشت را تضمین می کند است.

درگیری در کشمیر

این درحالی است که پلیس کشمیر روز سه شنبه اعلام کرد که بر اثر درگیری میان شبه نظامیان و نیروهای امنیتی در منطقه گاندربال کشمیر، یک شبه نظامی کشته شده است.

یک مقام پلیس گفت: پس از دریافت اطلاعات مبنی بر حضور شبه نظامیان در کشمیر، نیروهای امنیتی عملیات جست و جو را آغاز کردند. در طول این عملیات، شبه نظامیان به سوی نیروهای امنیتی تیراندازی کردند و پلیس در دفاع از خود به سوی شبه نظامیان تیراندازی کرد.

حکومت مستقیم بر کشمیر

هند و پاکستان هر دو  کنترل بخش هایی از کشمیر را در اختیار دارند اما هر دو کشور ادعای حاکمیت بر کل کشمیر را می کنند. چین نیز بخشی از این منطقه مورد اختلاف را در اختیار دارد اما این هند و پاکستان هستند که از سال ۱۹۴۷ تاکنون سه بار بر سر کشمیر با یکدیگر جنگیده اند.

این منطقه در ماه ژوئن سال ۲۰۱۸ تحت حکومت مستقیم دهلی نو قرار گرفت. این اقدام پس از پایان حمایت دولت مرکزی هند از دولت کشمیر و لغو دولت انتخابی این ایالت انجام شد.

از آن زمان تاکنون انتخابات برای پارلمان محلی کشمیر به تعویق افتاده است و این منطقه توسط رییس جمهوری هند اداره می شود.

گروه های مخالف در کشمیر خواستار تشکیل یک کشور جدید در کشمیر بر اساس قطعنامه های سازمان ملل هستند. اکثر مردم کشمیر از اهداف گروه های شبه نظامی مخالف هند در کشمیر حمایت می کنند.

از سال ۱۹۸۹ تاکنون بیش از ۱۰۰ هزار نفر در درگیری های مسلحانه و اعتراضات کشمیر کشته شده اند.