نیکنام حسینیپور روز سه شنبه در مراسم تجدید میثاق اهالی کتاب، اعضای ستاد برگزاری هفته کتاب و کتابداران با آرمان های بنیانگذار کبیر جمهوری اسلامی ایران حضرت امام خمینی(ره) همزمان با بیست و هفتمین هفته کتاب جمهوری اسلامی ایران با تاکید بر اهمیت کتاب در دین اسلام عنوان کرد: پیامبر اکرم(ص) معجزهاش کتاب بود و تمدن اسلامی از همان آغاز ظهور اسلام، شروع خودش را با نوای خوش «اقراء» آغاز کرد و اولین سرود زندگی را که بیشتر آن روز و امروز با نوای پیامبررحمت شنید، موسیقی خواندن بود.
حسینیپور ادامه داد: خواندن، مطالعه، تدبر و تفکر اساس دین مبین اسلام را تشکیل میدهد و بارها در قرآن انسانها را به آن دعوت کرده است. در قرآن مجید نیز واژه «کتاب» به معنای نوشتن، ۳۶۰ بار به کار رفته است. از این رو میتوان گفت دین اسلام دین اندیشه، دانایی، دانش، کتاب و معنویت و پرچمدار کتاب و کتابخوانی است. همچنین خداوند در این کتاب به قلم و هر آنچه با آن نوشته میشود، قسم یاد کرده است.
وی با اشاره به اندیشههای قرآن در آموزههای انقلاب اسلامی عنوان کرد: جمهوری اسلامی ایران با رهبری حضرت امام خمینی(ره) بر اساس این آموزهها شکل گرفت و بنیانگذار این انقلاب و جانشین بزرگوارش، حضرت آیتالله خامنهای، همیشه دغدغه کتاب و مطالعه را داشتهاند.
دبیر بیست و هفتمین هفته کتاب جمهوری اسلامی ایران با برشمردن ویژگیهای بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران در حوزه کتاب و کتابخوانی گفت: نخستین ویژگی امام خمینی(ره) ناقد بودن و توجه ایشان به نقد بود.
وی ادامه داد: اینکه فقیهی برای نقد یک کتاب، کتابی را بنویسد از نوادر تاریخ کتاب در ایران است زیرا کتابی در نقد یک کتاب نوشته میشود و معمولا مقاله یا یادداشتی درباره آن نوشته میشود.
حسینیپور دومین ویژگی امام راحل در حوزه کتاب و کتابخوانی را تالیفات و آثار قلمی وی دانست و گفت: ایشان شخصیتی بودند که در حوزه شعر و نقد ادبی نظر داشتند و مانوس با کتاب بودند، یعنی در زندگی حضرت امام کتاب نقش اول را داشته است. همچنین تعداد تالیفات ایشان نشان میدهد که ایشان یک زندگی کتاب محور داشتهاند.
وی دیگر ویژگی امام خمینی(ره) را توجه به کتابخانهها حتی در ایام پس از پیروزی انقلاب اسلامی ایران اعلام کرد و گفت: توجه ایشان به کتابخانه و حفظ و گسترش آنها به عنوان یک میراث فرهنگی و معنوی نشان میدهد که ایشان از دوران جوانی تا کهولت، اهتمامشان به کتاب فراموش نشده و میتواند برای بسیاری از دولتمردان و حوزویان یک الگو باشد. ایشان کتابخانه را به عنوان مهمترین محل نام میبرند و در یادداشتی که در تاریخ ۱۲ مرداد ۱۳۱۶ به همراه دوستانش در دفتر کتابخانه تربیت تبریز نگاشتهاند، به این موضوع اشاره دارد:کتابخانه دولتی تبریز را با آقایان حاجی آقا روحالله و حاجی میرزا ابولفضل نجمآبادی و آقا سید صادق لواسانی سیاحت و برای استفاده مطالب علمی و ادبی بهترین محل، و زحمات مدیر و وسسیتم آن را قابل تمجید و اعجاب یافتیم».
حسینی پور تصریح کرد: اگر به مانند ایشان و جانشین وی، حضرت آیتالله خامنهای، این علاقهای که به کتاب وجود داشت و دارد، تسری داده شود، وضعیت بهتری درحوزه کتاب خواهیم داشت. باید این نگاه در این زمانه، به بدنه اجرایی کشور منتقل شود. به قول مقام معظم رهبری کتاب و کتابخوانی باید وارد زندگی مردم شود و تبدیل به یک عادت رفتاری گردد.
دبیر بیست و هفتمین هفته کتاب جمهوری اسلامی ایران در پایان خاطر نشان کرد: باید نسبت به بازخوانی و بازگویی این افکار و نگاهها همت کرد تا به ملکه ذهنی تبدیل شوند تا روزهای بهتری برای کتاب و کتابخوانی و حال خوش خواندن در هفته کتاب رقم بخورد.
معرفی کتاب «سیره نبوی» برای اهالی کتاب
در ادامه این مراسم علیرضا مختارپور با اشاره به حضور مجدد اهالی کتاب، اعضای ستاد برگزاری هفته کتاب و کتابداران در حرم امام خمینی(ره) و تبریک هفته وحدت، به معرفی کتاب «سیری در سیره نبوی» اثر استاد مطهری پرداخت و گفت: این کتاب سیره و رفتار پیامبر را معرفی میکند و چند اصل را به عنوان اصول سیره نبوی برمیشمارد. این اصول عبارتند از ساده زیستی، عزتمندی، پافشاری در مبانی، عدم مسامحه در اصول، مهربانی با اقشار مختلف. همچنین اصولی بودند که پیامبر اکرم(ص) التزام داشتند که حتما آنها را انجام ندهد مانند نپذیرفتن ذلت.
وی ادامه داد: اگر انقلاب ما توسط امام خمینی(ره) پیروز شد دلیلش آن بود که با مستکبران سازش نکرد و وارد هیچ معامله سیاسی نشد و کشور ایران را که تا آن زمان گمنام بود را به یک قدرت تاثیرگذار در جهان تبدیل کرد. همچنین به دلیل پایبندی به همان اصول است که به رغم تمامی مشکلات، خلف ایشان حضرت آیتالله خامنهای توانسته است کشور را به جلو هدایت کند.
وی خاطرنشان کرد: اگر قرار است کتابداران در مسئولیت اجتماعی و فرهنگی خود موفق باشند باید این اصول را ملکه ذهن خود کنند و با بهرهگیری از اصول سیره نبوی به وظایف خود در زندگی بپردازیم.
بر اساس این گزارش، همچنین در این مراسم از مزار همسر بنیانگذار انقلاب اسلامی، آیتالله توسلی، آیتالله بروجردی طباطبایی و دکتر بروجردی بازدید و بر مزار آنها فاتحهای قرائت شد.
هفته کتاب ۹۸ در یک نگاه
بر اساس اعلام دبیرخانه هفته کتاب جمهوری اسلامی ایران افتتاحیه این رویداد فرهنگی روز چهارشنبه (۲۲ آبان ماه) در یزد خواهد بود و نامگذاری ایام هفته به قرار زیر اعلام شده است:
چهارشنبه(۲۲ آبان ماه): کتاب و پایتخت کتاب ایران
پنجشنبه(۲۳ آبان ماه): کتابخانه، کانون فرهنگی محله
جمعه(۲۴ آبان ماه): کتاب، کتابخوانی و کتابدار
شنبه(۲۵ آبان ماه): وقف کتاب، ترویج کتابخوانی
یکشنبه(۲۶ آبان ماه): مدرسه کتاب محور، دانش آموز کتابخوان
دوشنبه(۲۷ آبان ماه): کودک، کتاب، آینده
سهشنبه(۲۸ آبان ماه): کتاب مبنای تمدن
چهارشنبه(۲۹ آبان ماه): کتاب، رسانه و فضای مجازی
پنجشنبه(۳۰ آبان ماه): کتابفروشی، پاتوق فرهنگی
برگزاری پنجمین کنگره متخصصان علوم اطلاعات با نشست های تخصصی، همایش ادبیات کودک و نوجوان با بررسی بیش از ۸۶ مقاله توسط دانشگاه شهید بهشتی، اختتامیه دومین دوره پوپک دانا با گزینش ۱۴ اثر از میان ۵۸۰ اثر، نشست های حقوق و مالکیت معنوی در پژوهشگاه فرهنگ و هنر و ارتباطات، جشن ملی مترجمان در فرهنگسرای اندیشه، و اعزام نویسندگان کودک و نوجوان به مدارس با همکاری انجمن نویسندگان کودک و نوجوان و رونمایی از جلد دوم تاریخ شفاهی نشر ایران از دیگر برنامه های اجرایی هفته کتاب خواهد بود.
مدیرکل چاپ و نشر وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی نیز از اهدا و توزیع بیش از ۱۲ میلیارد ریال کتاب به مناسبت فرارسیدن بیست و هفتمین هفته کتاب جمهوری اسلامی ایران، در سراسر کشور خبر داده است.
رونمایی از کتاب های مختلف در حوزه های گوناگون، تکریم و تجلیل از اهالی فرهنگ و قلم و نویسندگان، اهدای کتاب های مختلف به مناطق سیلزده، کتاب گردی اهالی فرهنگ و هنر و رسانه از دیگر برنامه های هفته کتاب به شمار می آید.
بیست و هفتمین دوره هفته کتاب جمهوری اسلامی ایران با شعار «حال خوش خواندن» از تاریخ ۲۳ تا ۳۰ آبان ماه در سراسر کشور برگزار میشود. همچنین فایل پوستر و تیزر بیست و هفتمین دوره هفته کتاب جمهوری اسلامی ایران بر روی سایت هفته کتاب به نشانی اینترنتی hafteyeketab.ketab.ir بارگذاری شده است.