خرم آباد - ایرنا - آب و هوای مناسب و وجود تالاب های 11 گانه در پلدختر این شهرستان را به محل امنی برای زمستان گذرانی پرندگان مهاجر تبدیل کرده است.

به گزارش خبرنگار ایرنا ، حدود ۱۰ تا ۱۱ هزار سال پیش رانش لایه های سنگی در یال شمالی تاقدیس کبیر کوه بر اثر لغزش زمین موجب مسدود شدن رودخانه های سیمره و کشکان و حجم تقریبی ۳۵ کیلومتر مکعب از مصالح و رسوبات به هم ریخته شد.

تالاب های ۱۱ گانه پلدختر براساس وضعیت زمین شناسی و توپوگرافی منطقه که نسبت به محدوده های همجوارخود پست تر هستند براثر این زمین لغزش تشکیل شدند.

 این تالاب‌ها که در بستر تپه ماهورهای منطقه چل ایجاد شدند از ارزش اکولوژیکی بالایی برخوردارند که حفاظت از آنها ضرورت دارد.

 تالابهای پلدختر به عنوان مهم ترین اکوسیستم های آبی هستندکه نقش بسزایی در تعدیل آب و هوا، تامین آب، بقا و تغذیه سفره‌های آب زیرزمینی، ایجاد زیستگاه پستانداران ،پرندگان و آبزیان محسوب می‌شوند.

با توجه به برخی نظریات بعد از وقوع لنداسلاید سیمره تعداد تالاب های پلدختر به ۵۰ تالاب کوچک و بزرگ  رسیده که تا 100 سال پیش وجود داشته و به تدریج به علت عوامل طبیعی خشک شدند به طوری که در حال حاضر ۱۱ تالاب دائمی و فصلی در این منطقه وجود دارد.

رییس اداره حفاظت محیط زیست پلدختر در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت:  بارش های قابل توجه سال گذشته باعث شد تا سطح آب تالاب های پلدختر پس از چندین دهه به صورت چشمگیری افزایش پیدا کند و تالاب ها گسترش سطحی و افزایش مساحت پیدا کنند.

علی الشتری نژاد افزود: بر اثر این بارش‌ها تالاب "گری بلمک" که چند سالی خشک شده بود ، آبگیری و تالاب‌های آبتاف تنگ فنی پلدختر که کاهش سطح پیدا کرده بودند ، بسته به نام آن سرریز و آب تالاب بالا به داخل پایین می ریزد که موضوع عینیت پیدا کرد.

وی یادآورشد:حجم بارش‌های چشم‌گیر سال گذشته باعث شد جاهایی که درگذشته تالاب بوده ، آبگیر و هر چند با گذشت مدتی آب آن فروکش کرد، اما جای این تالاب ها پس از سالها مشخص شد وسایر زمین های مستعد اطراف نیز آبگیری شدند.

رییس اداره حفاظت محیط زیست پلدخترگفت: بر این اساس در محدوده تالاب‌های دائمی فصلی و خشک شده پلدختر، با توجه به قرارگیری در کریدور بین المللی مهاجرت پرندگان مهاجر، پرندگان زیادی با اهمیت ملی و بین‌المللی به این منطقه مهاجرت ، در این تالاب‌ها اتراق و زمستان گذرانی می کنند.

وی افزود: تالاب های پلدختر علاوه بر زیستگاه انواع پرندگان بومی، خشکزی ، آبزی ،کنار آبزی و پرندگان مهاجر،آبزیان دیگر، موجودات بنتوزی و کفزی در آن زندگی می کنند و همچنین محل زندگی جانورانی مانند گرگ، روباه، خرگوش و کفتار هستند.

الشتری نژاد به اقدام های انجام شده برای حفاظت از تالابهای پلدختراشاره کرد و یادآورشد: تدوین مدیریت زیست بومی تالاب گری بلمک از جمله تالاب های پلدختر با حضور ذینفعان و با هدف تامین معیشت پایدار جوامع محلی از اقدام های مهم و گامی در راستای حفاظت و بهره‌برداری مناسب از این تالاب‌ها  است .

وی افزود: پاسگاه محیط بانی در محل تالابهای پلدختر احداث شده که به صورت شبانه‌روزی ، تالاب ها مورد پایش و حفاظت نیروهای این پاسگاه هستند.

رییس اداره حفاظت محیط زیست پلدخترگفت: راه اندازی گشت های پیاده و خودرویی به صورت مستمر در منطقه تالاب ها ، سرشماری و پایش حیوانات و وحوش منطقه از جمله پرندگان مهاجر از دیگر اقدام های لازم جهت حفاظت از محدوده تالاب های پلدختر است.

وی افزود: برگزاری کلاس‌های آموزشی برای جوامع محلی از دیگر اقدامات است زیرا تالاب‌ها با کارکردهای مختلف اکولوژیکی ،میکروکلیمایی ، تفریحی و گردشگری ، منظر شناسی  ، تغذیه آبهای زیرسطحی و غیره حفاظت از این منابع ملی و طبیعی نیاز به همکاری و یاری همه مردم دارد.

الشتری نژاد به مشکلات پیرامون تالابهای 11 گانه پلدختراشاره کرد و یادآورشد: تغییر اقلیم بر اثر خشکسالی های پی در پی، موجب کاهش آب تالاب های پلدختر و کاهش ارزش ها، ظرفیت و کارکردهای اکوسیستمی آنها به عنوان مامنی برای حیات وحش می‌شود.

وی افزود: آتش‌سوزی هایی که گاهی اوقات بر اثر سهل انگاری برخی افراد در محیط پیرامون تالابهای پلدختر رخ می دهد از مشکلات انکار ناپذیر پیرامون این تالاب‌ها است.

رییس اداره حفاظت محیط زیست پلدخترگفت :پسماند و زباله های برجای مانده از گردشگران و تفرج کنندگانی که تالاب‌ها را برای گذراندن ساعاتی از اوقات خود انتخاب می کنند، متاسفانه موجب آلودگی منظر این تالاب‌ها و منطقه می‌شود.

الشتری نژاد افزود: عبور خطوط انرژی در محدوده تالاب ها و چرای بی رویه و بیش از ظرفیت پیرامون تالاب‌ها از سایر مشکلات این زیبایی های خدادادی و مناظر زیبای طبیعی است.

برچسب‌ها