کسب این تعداد مدال برای یک استان با جمعیت نزدیک به یک میلیون، آیا خوب است یا همچنان جا برای کسب مدال دارد؟
کسب این تعداد مدال با هر کیفیتی که باشد به عنوان یک شاخص در توزیع امکانات ورزشی اثرگذار است و این در حالی است که بخشی از نخبگان ورزشی چهارمحال و بختیاری از این استان به دیگر استانهای کشور کوچ کردهاند.
ورزش به عنوان یک محرک اجتماعی، همچنان رویکرد رقابتی خود را حفظ کرده است ولی این روزها این رقابت بین دارا و ندار است و ورزشکاران که حامی مالی دارند بدون شک در کسب قهرمانی یا مدال موفقتر هستند.
زودزمانی چهارمحال و بختیاری قطب اصلی پرورش استعداد ماده پرتاب دیسک در ایران بود، اما با کنار رفتن برادران صمیمی شلمزاری و تمرکز تمام عیار فدراسیون دوومیدانی بر روی احسان حدادی، باید منظر ماند و دید آیا نسل نوی در این رشته در استان پا خواهد گرفت یا خیر؟
بدنه اصلی دوومیدانی چهارمحال و بختیاری را ورزشکاران چهارمحال و بختیاری از برادران صمیمی گرفته تا محمد ارزنده و برادران مرادی تشکیل میدادند و با رفتن این ورزشکاران از تیم ملی، سهم چهارمحال و بختیاری از دوومیدانی اینک تنها امیر مرادی است.
بخشی از ورزشکاران چهارمحال و بختیاری به دلیل نبود حامی مالی قدرتمند و باشگاههای توانمند به استانهای دیگر کوچ کردند و برای تیم های مطرح به میدان رفتند، مانند ووشوکاران این استان که با نام باشگاههای اصفهان در جهان این رشته تاریخساز شدند.
حتی در دوچرخهسواری نیز سمیه یزدانی از شهرستان بروجن موفق شد، نخستین مدال تاریخ این رشته را در سطح بینالمللی کسب کند ولی او نیز در تهران تمرینات خود را ادامه داد.
بهنام یخچالی، محمد جمشیدی و رسول مظفری نیز ۳ ورزشکاران بسکتبال ایران نیز به دلیل نبود حامی قَدر از این استان رفتند و در استانهای دیگر توپ زدند.
در ورزش قهرمانی و حرفهای، جا به جایی ورزشکاران یک امر متداول و رایج است و هیچ مانعی برای این رفت و آمدها نیست ، اما این باید در شرایط یکسان و برابری باشد.
در بخش حرفهای، مهاجرت ورزشکاران امری رایج است اما براساس استانداردهای بین المللی این مهاجرتها به وسلیه شرکتهای دارای مجوز و با پرداخت مالیات و براساس قوانین بینالمللی فدراسیونهای جهانی باید صورت بگیرد.
حتی در برخی از کشورها و تیمهای ورزشی مهاجرت ورزشکاران باید براساس تاییدهای پزشکی انجام شود و پس از دریافت مجوز پزشکی ورزشکار میتوان در تستهای ورزشی شرکت کند.
این مساله در ورزش نیز مشخصه خود را دارد به گونهای که ورزشکاران نخبه از یک شهر یا یک کشور به نقطه دیگر برای دسترسی به امکانات بیشتر مهاجرت میکنند.
مهاجرت از یک شهر یا کشور برای حضور در باشگاهها و تیمهای ورزشی بهتر و پولدارتر امری رایج است و حرفهای است اما در آن سوی میدان ، برای جبران خسارت وارده به شهرها یا کشورهای مبدا تیم یا شهر مقصد ' حق رشد ' به باشگاه سابق پرداخت می کند.
این حق رشد چند سالی است در ورزش ایران به ویژه فوتبال نیز رایج شده است هر چند تا رسیدن به نقطه ای حرفه ای کمی فاصله دارد اما در نهایت باب این مساله حرفه ای آغاز شده است.
ولی این حق رشد هنوز در شهرها یا استانهای کم برخوردار به باشگاه ها یا شهرهای محل رشد ورزشکار پرداخت نمیشود و به طور کلی از اصل درباره آن بحثی صورت نمیگیرد.
یک ورزشکار از امکانات شهر زادگاه خود استفاده میکند و از این رو برای جا به جای به شهر یا تیم رقیب، براساس اصول نانوشته حرفهایگری پس از پایان رسمی انتقال به تیم دیگر حق رشد پرداخت میشود.
در رشتههای دیگر ورزشی این مساله هنوز رواج نیافته است و با وجود اینکه برخی از استانها مانند چهارمحال و بختیاری است مهد قهرمانپروری است، تیمها و باشگاهها و استانهایی که از ورزشکاران این استان بهره میگیرند ، بهتر است حق رشد به چهارمحال و بختیاری پرداخت کنند.
حال قرار است آذرماه از مدالآوران ورزش چهارمحال و بختیاری تجلیل شود و این در حالی است که باشگاههای مطرحی که ورزشکاران این استان را در خدمت گرفتهاند برای بهبود شرایط رشتههای مستعد این استان اقدام به اجرای طرح استعدادیابی کنند.
هر چند باشگاههای مهم ورزشی کشور نیز این روزها با مشکلات مالی روبرو هستند اما به جای پرداختن به قهرمانی صِرف، باید مانند باشگاههای بزرگ دنیا راهکاری برای حذب استعدادهای استانهای کمتر برخوردار نیز داشته باشند.
رئیس فدراسیون بسکتبال جمهوری اسلامی ایران میگوید: چهارمحال و بختیاری به دلیل شرایط فیزیکی ورزشکاران، یکی از قطبهای آیندهساز این رشته در کشور است.
رامین احمدی طباطبایی در سفر به شهرکرد افزود: زمانی اصفهان بیشترین تعداد ورزشکاران در این ملی بسکتبال ایران را داشت اما پس از آنکه این استان در لیگ برتر تیم نداد، تعداد بازیکنان ملیپوش این استان نیز کم شد.
به گفته وی، وقتی چهارمحال و بختیاری در لیگ برتر باشگاههای بسکتبال ایران تیم دارد، یعنی میتواند بر روی استعدادهای ورزشی خود سرمایهگذاری کند و برای بسکتبال ایران در آینده ورزشکار تربیت کند.
رئیس فدراسیون ووشو جمهوری اسلامی ایران نیز میگوید: چهارمحال و بختیاری در چند سال اخیر موفق به پرورش استعدادهای مهم در این رشته شده است.
مهدی علینژاد افزود: این استان یکی از قطبهای رشته ورزشی ووشو کشور است ولی برای اینکه قطب اصلی ورزش ووشو ایران شود باید سرمایهگذاری کرد و این رشته را در تمام مناطق استان گسترش داد.
رئیس گروه ورزش قهرمانی و حرفه ای چهارمحال و بختیاری گفت: در یک سال اخیر ورزشکاران این استان موفق به کسب یک هزار و ۳۸۵مدال در رقابت های بین المللی و ملی شدهاند.
ایرج فاضلیان دهکردی افزود: آیین تجلیل از قهرمانان ورزشی سال ۱۳۹۷ استان روز پنجشنبه ۷ آذرماه در شهرکرد برگزار و از مدالآوران سراسر استان تجلیل خواهد شد.
به گزارش ایرنا، هر ساله تعدادی از استعدادهای ورزشی از استانهای دیگر از جمله چهارمحال و بختیاری به استانهای دیگر مانند تهران، اصفهان و خوزستان میروند و شاید سهم استانهای دیگر از کسب مدال قهرمانی در میدان ورزشی را بالا ببرند.