موسی شاعری روز چهارشنبه در نشست تخصصی بررسی نقش آلایندهها و گیاهان در بروز آلرژی تنفسی در تالار مهتاب اهواز اظهار داشت: گیاه کنوکارپوس باعث افزایش سرانه فضای سبز اهواز شده و در اندازه سهم خود این فضای سبز را متحول کرده است به همین دلیل نباید یک نگاه صفر یا صدی به آن داشته باشیم.
وی افزود: پس از اولین بارش پاییز امسال نوک پیکان انتقادها در خصوص بروز عارضه تنفسی شهروندان اهوازی به سمت مدیریت شهری بود و وزیر بهداشت و سخنگوی دولت عامل اصلی بروز عارضه تنفسی شهروندان اهوازی را گیاه کنوکارپوس و عدم هرس صحیح آن توسط شهرداری اهواز اعلام کردند.
وی یادآور شد: پس از انتخاب به عنوان شهردار اهواز، دستور دادم که کاشت گیاه کنوکارپوس به علت عدم تنوع رنگی متوقف شود و کاشت گیاهان بومی از جمله نهال و درختان تنومند نخل در اهواز آغاز شود.
بررسی نشدن نقش آلایندههای دیگر متوقف
شهردار اهواز خاطرنشان کرد: استان خوزستان و کلان شهر اهواز دارای آلایندگیهای بسیار است اما همه این آلایندهها رها شده و تنها انتقادات به یک گیاه است در حالی که تاکنون هیچ مقاله رسمی و علمی در خصوص سمی یا آلرژیزا بودن آن ارائه نشده است.
وی افزود: تنها برخی از پزشکان معتقد هستند که بروز عارضه تنفسی پس از اولین بارش باران پاییزی به دلیل ذرات صنعتی نیست و یک موجود زنده عامل آن است.
شاعری گفت: یکی از سوالات مهمی که در این خصوص به ذهن متبادر می شود آن است که آیا در شهرهای دیگر گیاه کنوکارپوس در آنها فراوان کاشته شده است نیز همین مشکلات تنفسی ایجاد میشود یاخیر.
وی ادامه داد: سوال دیگر در این خصوص از چرا عارضه تنفسی تنها پس از اولین بارش پاییزی ایجاد می شود گردهافشانی گیاهان همزمان با نخستین بارش پاییزی نیست پس چرا در بارشهای بعدی این عارضه دیده نمیشود.
سهم اهواز از نفت فقط آلودگی
شهردار اهواز بیان کرد: سهم اهواز از نفت فقط آلایندگی و آلودگی است وزارت نفت به مسئولیت خود برای توسعه این استان و کلان شهر اهواز توجه نمیکند در حالی که از تمام ظرفیت برای استخراج نفت استفاده می شود.
وی با اشاره به اینکه مردم از فلرهای نفتی آزار میبینند تصریح کرد: در همه دنیا ورود صنعت به ۱۶۰ باعث توسعه و خدماترسانی بهتر به شهروندان میشود اما عجیب است که نفت در استان خوزستان باعث عقب ماندگی شده است.
شاعری گفت: ما منکر و برخی اقدامات اما رفتار وزارت نفت در خصوص اهواز مسئولانه نیست آنها باید نسبت به پرداخت حق آلایندگی اهتمام داشته باشند.
وی افزود: وضعیت فضای سبز در پشت دیوار محوطه شرکت نفت در اهواز نسبت به داخل آن قابل قیاس نیست آثار کم توجهی وزارت نفت به اهواز از همین مورد مشخص میشود.
شهردار اهواز اظهار داشت: یکی دیگر از ایرادهای وارده به گیاه کنوکارپوس ورود آن به شبکه فاضلاب است و باید توجه داشت که شبکه فاضلاب اهواز قدیمی و لوله های آن اغلب بتنی هستند که به مرور زمان به وسیله اسید فاضلاب دچار خوردگی شده اند از این رو امکان ورود ریشه این گیاه به درون آن وجود دارد.
وی افزود: اگر شبکه فاضلاب اهواز با بکارگیری لولههای جدید نوسازی شود ، دیگر ریشه این درخت قابلیت نفوذ به آن را ندارد.
به اندازه کافی کنوکارپوس کاشتیم
شاعری در بخشی دیگر ادامه داد: به اندازه کافی در اهواز گیاه کنوکارپوس کاشته شده است و باید به سمت کاشت گونه های بومی و محبوب برویم.
وی افزود: شهر اهواز از کمبود رنگ در فضای سبز رنج می برد در واقع فضای سبز به عنوان مجموعه ای از محیط سبز خارج از شریان ها و معابر است از این رو اگر درختان کاشته شده در فضاهای عمومی و بلوار ها را نادیده بگیریم مقدار فضای سبز اهواز کم است.
نبود پژوهش علمی دال بر آلرژی زا بودن کنوکارپوس
مدیرعامل سازمان پارک ها و فضای سبز شهرداری اهواز نیز در این نشست خاطرنشان کرد: هر سال در فصل پاییز درخصوص تنگی نفس شهروندان انتقادات زیادی وارد میشود که بخشی از این انتقادها متوجه موجود زنده ای به نام درخت کنوکارپوس است.
صالح عبداللهی گفت: هدف این نشست تبرئه کردن شهرداری اهواز از کاشت درخت کنوکارپوس و یا متهم کردن یک ارگان و دستگاه دیگر نیست.
وی افزود: اگر ثابت شود که عامل اصلی تنگی نفس شهروندان اهوازی درخت کنوکارپوس است، تمام امکانات و تجهیزات شهرداری را برای مدیریت این مشکل به کار خواهیم گرفت.
عبداللهی با اشاره به اینکه حفظ سلامت شهروندان از این مسئله دیگری مهمتر است بیان کرد: تاکنون به صورت علمی مطالعاتی صورت نگرفته که به صورت ۱۰۰درصدی و متقن گیاه کنوکارپوس را عامل اصلی تنگی نفس شهروندان اهوازی معرفی کند.
وی یادآور شد: یکی از توضیحاتی که مجموعه شهرداری در بیگناهی گیاه کنوکارپوس به آن اشاره می کند این است که برخی کارگران شهرداری در تمام ایام سال به طور مستقیم با این گیاه در ارتباط هستند اما مشکلات تنفسی برای آنها ایجاد نشده است.
عبداللهی گفت: باید در سایر شهرهایی که با کثرت پوشش گیاهی کنوکارپوس مواجه هستند مطالعاتی صورت گیرد تا مشخص شود شهروندان آنها چه میزان با مشکلات تنفسی مواجه هستند
وی ادامه داد: طبق آموزه های دینی هیچ گیاه و موجود زندهای بیهوده و عبث آفریده نشده است.
مدیرعامل سازمان فضای سبز و شهرداری اهواز اظهار داشت: در ابتدا باید موضوعات علمی و تحقیقات دانشگاهی انجام گیرد و سپس وارد فاز اجرایی و عملیاتی در این خصوص شد.
اولین باران پاییزه اهواز، بیش از ۱۲ هزار نفر را راهی مراکز درمانی کرد. در ۲ سال گذشته آمار مراجعات تنگی نفس همزمان با نخستین بارانهای پاییزی کاهش چشمگیری نشان میداد. مراجعات تنگی نفس اهوازیها امسال از ۲۸ مهر و یک روز قبل از بارندگیها آغاز شد و تقریبا تا دهه اول آبان طول کشید.
با گذشت ۶ سال از بروز بحران تنگی نفس اما علت وقوع آن هنوز محل مناقشه است. محققان دانشگاه علوم پزشکی اهواز، همچنان علت تنگی نفسها را گردههای درخت غیربومی «کنوکارپوس» میدانند، اگر چه برخی اساتید دانشکده کشاورزی دانشگاه شهید چمران اهواز نتایج مطالعات را هنوز نپذیرفتهاند و گیاه کنوکارپوس را تبرئه کردهاند.گفته میشود ۳۶۸ هزار اصله نهال کنوکارپوس در فضای سبز شهری اهواز وجود دارد که این رقم به جز درختانی است که در فضاهای محصور و تحت پوشش شرکتهاست. بر مبنای نظریه دانشگاه علوم پزشکی اهواز، شورای سلامت خوزستان، هرس کردن درختان کنوکارپوس را پیش از آغاز بارندگیها مصوب کرد.