تاریخ انتشار: ۲۳ آبان ۱۳۹۸ - ۱۰:۳۷

تهران- ایرنا- ستاره‌شناسان موفق به کشف ستاره‌ای شده‌اند که با سرعتی بیش از ۱۰ برابر سریع‌تر از بیشتر ستاره‌های کهکشان راه شیری حرکت می‌کند.

به گزارش روزنامه دیلی میل، این ستاره که S۵-HVS۱ نام دارد، در فاصله ۲۹ هزار سال نوری از زمین کشف شده است و با سرعت بیش از ۳.۷ میلیون مایل در ساعت حرکت می کند. این ستاره پنج میلیون سال پیش یعنی حدود زمانی که اجداد انسان یاد گرفتند روی دو پا راه بروند، توسط یک سیاه چاله ابرجرم به مرکز کهکشان راه شیری پرتاب شده است. 

«سرگئی کوپوسوف» از دانشگاه «کارنگی ملون» این ستاره را در صورت فلکی «درنا» ( Grus) کشف کرد. کشف این ستاره بسیار هیجان انگیز است زیرا ستاره شناسان مدت هاست که در مورد پرتاب ستاره های بسیار پرسرعت توسط سیاه چاله ها شک داشتند.   

وی افزود: با این حال ما هرگز قبلا یک ارتباط مشخص از چنین ستاره پرسرعتی را با مرکز کهکشانی نداشتیم. دانشمندان کشف ستاره S۵-HVS۱ را به دلیل سرعت زیاد این ستاره و عبور نسبتا نزدیک آن به زمین بی سابقه عنوان می کنند. آنها تائید کردند: مسیری که این ستاره در آن قرار دارد و سرعتی که پیش می رود، به معنای آن است که این ستاره کهکشان راه شیری را ترک خواهد کرد و هرگز برنمی گردد.

محققان توانستند با استفاده از سرعت و مسافت این ستاره از زمین مشخص کنند که این ستاره باید از سیاه چاله  Sagittarius A* پرتاب شده باشد؛ Sagittarius A* نام سیاه چاله ابرجرم کهکشان راه شیری است که اندازه آن چهار میلیون برابر خورشید است.

تینگ لی از رصدخانه کارنگی می گوید: دیدن این ستاره واقعا شگفت انگیز است زیرا می دانیم که باید در مرکز کهکشانی ، مکانی بسیار متفاوت با محیط محلی ما شکل گرفته باشد. S۵-HVS۱ یک ستاره از نوع A است و یک ستاره جوان است که احتمالا تنها چند صد میلیون سال سن دارد. این در حالی است که خورشید ما ۴.۶ میلیارد میلیارد سال قدمت دارد.

دمای سطح ستارگان از نوع A از ۱۳ هزار تا حدود ۱۸ هزار درجه فارنهایت متغیر است. این در حالی است که خورشید ما  که یک ستاره کوتوله زرد رنگ است، دارای دمای سطح ۹ هزار و ۹۴۰ درجه فارنهایت است.

این ستاره پرسرعت با استفاده از تلسکوپ ۳.۹ متری Anglo-Australian در نزدیکی Coonabarabran ، واقع در «نیو ساوت ولز»  در استرالیا کشف شد. ستاره شناسان همچنین با استفاده از مشاهدات ماهواره «گایا» آژانس فضایی اروپا  توانستند سرعت کامل این ستاره و سفر آن را فاش کنند.