دومین روز از سمینار صلح و توسعه در جنوب آسیا، خاورمیانه و آسیای مرکزی امروز (پنجشنبه) با حضور برخی از مقامات ارشد دولت پاکستان، هیات هایی از کشورهای مختلف، اندیشمندان و کارشناسان در محل همایشهای هتل سرینا در شهر اسلامآباد برگزار شد.
جواد کچوئیان کارشناس ارشد مرکز مطالعات سیاسی و بینالمللی وزارت امور خارجه و سفیر سابق ایران در ایرلند و فنلاند از سخنرانان اصلی نشست امروز با موضوع چشمانداز ایران درخصوص تجارت منطقهای و ابتکارات حمل ونقلی بود.
نماینده ایران طی سخنانی در این سمینار گفت: از نگاه جمهوری اسلامی ایران درک مشترک از مفهوم همسایگی و همسایگی به عنوان عامل همبستگی و ائتلاف، توسعه زیرساختها برای همکاری های گسترده تر و همه جانبه اقتصادی و تجاری و همچنین توسعه مشارکتها در بخشهای حمل و نقل جادهای، دریایی، هوایی و خط لوله سه قطب اصلی تضمین ثبات، امنیت و سعادت در منطقه است.
کچوئیان تاکید کرد: امنیت، صلح و توسعه در هم تنیدهاند و برای رسیدن به آن باید به تعاملی فراگیر و سازنده و در همافزایی با یکدیگر به این مهم دست یابیم.
وی افزود: راهبرد جمهوری اسلامی ایران بر توسعه و تقویت همکاریها در حوزههای مختلف به ویژه تجارت منطقهای و گسترش راههای حمل و نقلی استوار بوده است.
این دیپلمات ادامه داد: ایران همواره امنیت، صلح، ثبات و توسعه کشورهای پیرامونی خود را امنیت و توسعه خود دانسته و همچنین همواره مشارکت فعال و موثری در تقویت صلح و امنیت منطقه غرب آسیا، مرکزی و شبه قاره داشته است. ایران طی ۴۰ سال گذشته تلاش کرده تا نقش و سهم مناسبی در گسترش همکاریهای اقتصادی در مناطق مهم جهان در عرصههای مختلف تجاری، انرژی، سرمایهگذاری، همکاریهای بانکی و مالی و اجرای طرحهای عمرانی ایفا کند.
جواد کچوئیان تاکید کرد: موقعیت راهبردی، ژئوپلتیک و ژئواستراتژیک ایران و موقعیت مناسب ریلی و جادهای و دسترسی ما به سواحل طولانی خلیج فارس، دریای عمان، مکران، اقیانوس هند و سواحل دریای خزر همواره مورد توجه تولیدکنندگان بزرگ اقتصادی جهان بوده است.
وی افزود: جمهوری اسلامی ایران با ایجاد ۱۰ کریدور شمال-جنوب و شرق-غرب به طول ۲۱ هزار کیلومتر در ثبات اقتصادی و امنیتی منطقه نقش مهمو فوقالعادهای را ایفا میکند؛ ما همچنین زیرساختهایخود در بخشهای حملونقل زمینی، دریایی، ریلی و ظرفیتهای ترانزیتی خود را در اختیار کشورهای منطقه قرار داده ایم.
به گفته سفیر سابق ایران در ایرلند، راه گذر حمل و نقل بین المللی شمال-جنوب یکی از مهم ترین حلقه تجارت بین آسیا و اروپا است که در مقایسه با مسیرهای سنتی از نظر مسافت و زمان تا ۴۰ درصد کوتاهتر و از نظر هزینه ۳۰ درصد ارزانتر میباشد. این راهگذر یکی از مسیرهای مهم ترانزیتی در آسیای مرکزی است؛ همچنین ارتباط ترانزیتی کشورهای شمال اروپا و روسیه از طریق ایران و دریای خزر به کشورهای حوزه اقیانوس هند، خلیج فارس و جنوب آسیا را برقرار میسازد.
**همگرایی منطقهای تهران-اسلامآباد
کارشناس ارشد مرکز مطالعات سیاسی و بین المللی وزارت امور خارجه ایران همچنین گفت: روابط تاریخی و پیوندهای عمیق سیاسی و فرهنگی ایران و پاکستان تاثیر بسزایی در ثبات، امنیت آسیای غربی و جنوبی دارد و میتواند در توسعه هرچه بیشتر کشورهای پیرامونی نقش مهمی ایفا کند.
وی تاکید کرد: جمهوری اسلامی ایران همواره در برقراری روابطی دوستانه، برادرانه و متوازن مبتنی بر اصول احترام متقابل و منافع مشترک با همه کشورهای این مناطق پیشگام بوده و تاکید داشته است.
کچوئیان افزود: سیاست تعامل فعال و همه جانبه با کشورهای منطقه از اولویت اصلی سیاست خارجی ایران است و ما معتقدیم که چالشهای مشترک درخصوص توسعه در عین حال توام با فرصتهایی برای همکاری و رسیدن به اهداف مشترک است.