مدیرعامل موسسه رصد، مطالعات و سیاستگذاری اجتماعی سجا شامگاه پنجشنبه در حاشیه این نشست به خبرنگار ایرنا گفت: با توجه به وجود ناهنجاریهای جنسی و نیاز جامعه به دانستن اطلاعات لازم در این موضوع و همچنین نبود هیچ برنامه مشخصی در مواجهه با آن و سکوت سیاستگذاران حکومتی نسبت به این موضوع، در پی جمعآوری نظر اساتید و کارشناسان مختلف نسبت به این موضوع با برگزای سلسله نشستهایی هستیم.
مرتضی سعیدیزاده افزود: به دلیل عدم برنامهریزی برای شناخت مسائل جنسی به عنوان یکی از نیازها و ویژگی های افراد جامعه، یک خلاء در این موضوع وجود داشت که صاحبنظران مجموعههای رسمی و غیررسمی در طول سالهای انقلاب به آن ورود نکردند و این موسسه به صورت رسمی از سال ۹۵ سعی در جمعآوری نظرات، پرسشها و پاسخگویی به سوالات مرتبط در این موضوع کرد.
وی ادامه داد: رویکرد حیا و عفاف با ملاحظاتی به مسائل و مناسبات جنسی یک امر درست است اما عدم ورود به این موضوع و سرپوش گذاشتن بر آن به بهانه حیا منجر به بروز رفتارهای ناهنجاری شده است به عبارتی اگر از اول انقلاب سیاستگذاری درستی انجام می شد چالشهای موجود در این موضوع به این اندازه شکل نمیگرفت.
این پژوهشگر اجتماعی گفت: با توجه به اینکه رویکرد اسلامی به حوزه روانشناسی بسیار کم بوده است، مناسبات جنسی نیر با این نگرش به درستی تبیین نشده است و یک خلاء تئوریک در حوزه پروتکلهای درمانی در موضوعات جنسی وجود دارد.
سعیدیزاده افزود: طبیعی است که ظرفیتهای نخبگانی دانشگاهها و کلینیک ها مبتنی بر نظریات دانشمندان غربی به موضوع مناسبات جنسی شکل گرفته است و به همین دلیل نیاز است تا با روشی علمی و با رویکرد اسلامی در موضوعات مرتبط با حوزههای روانشناسی و علوم اجتماعی به این موضوع ورود کنیم.
وی ادامه داد: نگاه روانشناسان غربی به حوزه روانشناسی جنسی، سلامت محوراست و نگاه اسلامی به این حوزه ارزش مدار است و به همین دلیل باید دراین حوزه خط تمایزها به درستی مشخص شود که چه خطوط قرمزی در این موضوع وجود دارد که اگر به درستی رعایت نشود به دام روانشناسی غربی خواهیم افتاد و امیدوارم با ظرفیت ویژهای که در حال شکل گیری است به علوم مرتبط با انسان، با رویکردی دینی پرداخته شود.
این پژوهشگر افزود: ماموریتهای موسسه رصد شامل پایش و تحلیل مناسبات جنسی جامعه، تولید دانش تخصصی در حوزه مسائل جنسی مبتنی بر رویکرد اسلامی و آموزش و تربیت منابع انسانی متخصص در راستای مواجهه عالمانه و متعهدانه با مشکلات و چالشهای جنسی است تا بر اساس مطالعات مبتنی بر رصد متقن و هوشمند از وضعیت تحولات جنسی جامعه به سیاستگذاری و برنامهریزی راهبردی در حوزه مسائل جنسی با استفاده از علوم میان رشتهای بپردازد.
عضو هیأت علمی گروه روانشناسی اسلامی پژوهشگاه قرآن و حدیث قم نیز به خبرنگار ایرنا گفت: نگاه اسلام به امر جنسی مثبت است زیرا اهداف عالیه مانند ایجاد نسل توحیدی و باقی ماندن نسل انسان از کارکردهای آن است.
حجتالاسلام دکتر مهدی عباسی افزود: خانواده سیستم اجتماعیای است که میتواند هدف اصلی نسل توحیدی را پی بگیرد و این خانواده برای تولید نسل توحیدی نیاز به میل جنسی که منعکس کننده امر جنسی است دارد.
وی ادامه داد: مدیریت میل جنسی با مباحث مختلفی رو به رو است که اسلام پیشنهاد و الگوی ازدواج را برای ارضای نیاز جنسی مطرح می کند.
این روانشناس گفت: در تعالیم اسلامی برای اینکه خانواده از انحرافات جنسی به جهت لذت بخشی آن مصون بماند در کنار راهکار تشکل خانواده، عفتورزی نیز مطرح شده است.
او افزود: خانواده ها و مخصوصا والدین برای تربیت فرزندان خود در مورد مسائل جنسی، میتوانند به کتابهای متعددی که در این موضوع نوشته شده است مراجعه کنند و به شکل مطالعه فردیبه این موضوع و به عبارتی بسیاری از مطالب نباید به اطلاع کودکان رسانده شود.
حجتالاسلام عباسی ادامه داد: خانواده ها و والدین باید با مراحل مختلف رشد بچهها آشنا باشند، همچنین آموزش و پروش هم در حد خودش باید به این موضوع ورود پیدا کند ولی نکته مهم این است که آموزش مسائل جنسی به کودکان بدون نقش والدگری اشتباه بزرگی است، بلکه باید نقش والدین درآموزش و تربیت جنسی تقویت شود نه اینکه آموزش این مسائل به مهدکودکها و مدرسهها واگذار شود.
دانشیار سایکو- سکسولوژی پژوهشگاه ابن سینا نیز به خبرنگار ایرنا گفت: فضای جنسینگی از فرد شروع میشود او در دامان خانواده رشد میکند و سپس تشکیل خانواده میدهد و به همین دلیل خانواده آجر چینش جامعه معرفی شده است و این شناخت به جامعه تسری پیدا میکند.
دکتر سید علی آذین افزود: هر کدام از افراد در جامعه نقشی دارند و در دنیای امروز میطلبد که با خرد ورزی مبتنی بر شرایط علمی و البته متناسب با فرهنگ جامعه به آموزش مسائل جنسی پرداخت.
تاریخ انتشار: ۲۴ آبان ۱۳۹۸ - ۰۷:۳۳
مشهد- ایرنا- سلسله نشستهای اندیشهورزی حکمت جنسی برای ارائه پاسخ حکیمانه به مساله تربیت و آموزش جنسی در نظام تعلیم و تربیت کشور در مشهد برگزار شد.