۱۵ نوامبر مصادف با ۲۴ آبان ماه روز جهانی خون بند ناف نامگذاری شده، فرصتی مناسب برای آشنایی بیشتر مردم با این موضوع است.
خون بند ناف، امیدهای فراوانی را برای درمان خیلی از بیماریهای صعب العلاج فراهم کرده است.
دکتر مرتضی ضرابی مدیرعامل شرکت فناوری بن یاختههای رویان به مناسبت روز جهانی خون بند ناف گفت: پیشرفتهای خوبی در زمینه استفاده از خون بند ناف در دنیا و ایران رخداده تا از این طریق خدمات بهتری به بیماران ارائه شود.
وی افزود: با استفاده از سلولهای بنیادی خون بند ناف میتوان بیش از ۸۰ بیماری خونی و غیرخونی را به نوعی درمان کرد. اصلیترین بیماریهایی که در حال حاضر درمان میشوند بیماریهایی با منشاء خونی مانند تالاسمی، سرطانهای خون و نقص سیستم ایمنی هستند.
ضرابی افزود: این موضوع بسیار نوید بخش است که سلول درمانی ظرف سالهای آینده به یک روش درمانی موثر و مطمئن در خیلی از بیماریها تبدیل خواهد شد.
وی به اهمیت ضمائم زایمانی اشاره کرد و گفت: در ضمائم زایمانی به جز خون بند ناف، بند ناف هم از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است.
مدیرعامل شرکت فناوری بن یاختههای رویان با اشاره به اینکه در صدد جمع آوری خون بند ناف هستیم، افزود: بند ناف هم سلول بنیادی خاصی دارد که ما می توانیم به عنوان یک محصول در کنار خدمات خودمان، آن را ارائه کنیم.
وی به تولید پرده آمنیوتیک در این مجموعه اشاره کرد و گفت: این محصول به عنوان پاسمان بیولوژیک برای زخم هایی مانند دیایت، سوختگی ها و جراحی قرنیه، قابل استفاده می باشد که آن را تولید کردیم و بزودی وارد بازار خواهد شد.
ضرابی ادامه داد: امروزه مشخص شده که فاکتورهای رشد اثربخشی در مایع جنینی هم وجود دارد و برخی کشورها این مایع را برای رفع صدمات غضروفی جمع آوری میکنند. در آمریکا این مایع جمع آوری می شود و در صدمات غضروفی خصوصا ورزشکاران مورد استفاده قرار میگیرد.
تلاش برای راه اندازی دفاتر در کشورهای همسایه
وی بیان داشت: ما در تلاش هستیم که بنا به درخواست کشورهای مختلف همسایه بانک خون بند ناف را راه اندازی کنیم و پس از آن، نمونه ها را به داخل کشور ارسال نکنیم و در کشورهای مبدا ذخیره سازی کنیم.
مدیرعامل شرکت فناوری بن یاختههای رویان مکان دفاتر خارجی موجود این مجموعه را در کشورهای عمان و عراق اعلام کرد و گفت: دفاتری در شرف راه اندازی است تا بتوانیم نمونه های بیشتری از خون بند ناف را ذخیره سازی کنیم.
ضرابی با اشاره به اینکه ما در مقایسه با سایر کشورها در موضوع اطلاع رسانی، جایگاه بسیار خوبی داریم، گفت: مطالعه ای انجام شده نشان داد که در آمریکا میزان آگاهی افراد موضوع با ذخیره سازی خون بند ناف، کمتر از ۱۰ درصد است اما در ایران، میزان آگاهی و استفاده از خون بند ناف نزدیک به ۴۰ درصد رسیده است.
ذخیره سازی پالپ دندان شیری در آینده نزدیک
وی با اشاره به اینکه ذخیره سازی پالپ دندان شیری نیز بزودی آغاز خواهد شد، گفت: دندانهای شیری به عنوان منشایی از سلولهای بنیادی مورد توجه هستند.
ضرابی افزود: دانش فنی این کار در رویان پیاده سازی شده و بزودی خدمات آن را ارایه خواهیم کرد.
وی با اشاره به اینکه عرضه محصولات سلولی به خارج از کشور مورد تاکید قرار گرفته است، اظهار امیدواری کرد با برند کشورمان بتوانیم محصولات سلولی را صادر کنیم.
مدیرعامل شرکت فناوری بن یاختههای رویان بیان داست: امروزه بخش قابل توجهی از درآمد حوزه پزشکی در محصولات سلولی متمرکز شده، لذا با قوت به دنبال امکان صادرات سلول ها هستیم.
وی با اشاره به اینکه پرده جنینی، نمونه های خون بند ناف و حتی خون بند ناف امکان صادرات دارند، گفت: واردات هر نمونه خون بند ناف بین ۳۰ تا ۴۰ هزار دلار هزینه دارد.
فراهم شدن ظرفیت برای افزایش ۲ برابری ذخیره سازی خون بند ناف
وی گفت: زیرساختهای لازم برای اینکه ما بتوانیم ظرفیت ذخیرهسازی نمونههای خون بند ناف را ۲ برابر افزایش دهیم، فراهم است.
ضرابی ادامه داد: چشم انداز این است که تا ۲۰ سال آینده امکان ذخیره سازی خون بند ناف به میزان تقاضا در کشور، فراهم شود.
وی افزود: در حال حاضر بانک خون بند ناف عمومی در رویان، سازمان انتقال خون و بیمارستان شریعتی انجام میشود و مجموعا در این بانکها ۱۵ هزار نمونه ذخیره سازی شده است.
مدیرعامل شرکت فناوری بن یاختههای رویان ادامه داد: به دنبال این هستیم که با جلب حمایتهای دولتی و خیرین، بانک عمومی را توسعه دهیم.
وی تعداد ذخیره نمونه در بانک خصوصی را بیش از ۱۲۰ هزار نمونه اعلام کرد و گفت: هزینه ذخیره سازی خون بند ناف در بانک خصوصی نزدیک به ۳ میلیون تومان به عنوان هزینه اولیه و سالی هم ۱۶۰ هزار تومان هزینه نگهداری سالیانه است .
ضرابی بیان داشت: هزینه ذخیره سازی خون بند ناف در کشورهای مختلف بین ۲۵۰۰ تا ۳ هزار دلار است و ما برای افراد غیر ایرانی به مبلغ ۱۷۰۰ دلار این کار را انجام میدهیم که یک قیمت کاملا رقابتی است.
وی با اشاره به اینکه ما محدودیت در ذخیره سازی نداریم، افزود: هدفگذاری ما برای رشد ذخیره سازی ۱۰ تا ۱۵ درصد است که سالانه حدود ۲۰ هزار نمونه میشود که براساس آن، زیرساخت ها آماده شده است.
مدیرعامل شرکت فناوری بن یاختههای رویان گفت: اگر تعداد نمونههای ذخیره سازی افزایش یابد یا حتی امکان صادرات آن فراهم شود، قطعا میتوانیم ظرفیت ذخیره سازی را افزایش دهیم.
همچنین عبدالحسین شاهوردی رئیس پژوهشگاه رویان در این مراسم گفت: محققان کشور و جامعه علمی در پزشکی نوین قدم های خوبی برداشتند و جایگاه قابل قبولی در جامعه علمی بدست آوردند.
وی افزود: پزشکی بازساختی، ژن درمانی، پزشکی مبتنی بر فرد، سلول درمانی و مهندسی بافت؛ آینده پزشکی است و هر کشوری در این مسیر برای رفاه و درمان مردم خود گام برندارد، حتما نیازمند کشورهای پیشرو در این زمینه خواهد بود.
شاهوردی افزود: حرکت علمی در حوزه سلول های بنیادی چشم انداز روشن و موثری را برای درمان بیماری ها نوید می دهد و محققان ما در این مسیر گام برداشته اند.
دکتر مرتضی ضرابی مدیرعامل شرکت فناوری بن یاخته های رویان نیز در این مراسم گفت: با ذخیره سازی حدود ۱۲۰ هزار نمونه در مجموع ما بزرگ ترین ذخیره سلولی را در خاورمیانه ایجاد کردیم.
وی افزود: ما حتی نمونه از سایر کشورها مانند ترکیه ، ترکمنستان، رومانی، عراق، افغانستان ، نروژ، کانادا، انگلیس، امارات و عمان جمع آوری کردیم.
ضرابی ادامه داد: بانک خصوصی این مجموعه در سال ۱۳۸۴ راه اندازی شده و تعداد نمونه های ذخیره سازی در این بانک به نزدیک ۱۲۰ هزار نمونه رسیده است.
وی به وضعیت بانک عمومی خون بند ناف اشاره کرد و گفت: بانک عمومی خون بند ناف در بیمارستان شریعتی بیش از ۳ هزار نمونه ذخیره سازی شده و مجموعا پیوندهای انجام شده از این نمونه ها ۶۰ مورد است.
ضرابی افزود: در بانک عمومی سازمان انتقال خون، نزدیک به ۳ هزار و ۹۰۰ نمونه ذخیره سازی صورت گرفته است.
وی افزود: بانک عمومی خون بند ناف رویان در سال ۱۳۷۸ راه اندازی شده و تاکنون تعداد ۵ هزار و ۱۰۰ نمونه ذخیره سازی شده است.