مسکو - ایرنا - نماینده روسیه در سازمان‌های بین‌المللی در وین از جمله آژانس بین‌المللی انرژی اتمی اعلام کرد: با توجه به روندی که در برجام آغاز شده، ممکن است این توافق بین‌المللی از بین برود و روسیه به عنوان یکی از طرفین این توافق از چنین وضعیتی خوشحال نیست.

«میخاییل اولیانوف» در گفت وگوی اختصاصی با خبرنگار ایرنا افزود: برجام توافق بسیار مهم و بی‌نظیر است و برای رسیدن به آن بیش از ۱۰ سال تلاش شده است و این توافق نشان داد که مسائل دشوار در عرصه عدم اشاعه را می‌توان از راه‌های سیاسی و دیپلماتیک حل کرد و حتما لازم نیست که جنگ راه انداخت همانطور که در گذشته رخ داده است.

وی با بیان اینکه برجام تنها موفقیت دیپلماسی در منطقه خاورمیانه است، گفت: این توافقی است که نظام منع اشاعه سلاح هسته‌ای را قدرتمندتر کرد به همین دلیل آمریکا با رویکرد چند سال اخیر خود در مقابل برجام، خود را در انزوا قرار دارد.

نماینده روسیه در آژانس بین‌المللی انرژی هسته‌ای اظهار داشت: فقط آمریکا در این وضعیت (برجام) مقصر است و این مسئولیت بر عهده مقامات کاخ سفید است چرا که آنها در طول چند سال اخیر تمام تلاش خود را برای ناکام گذاشتن این توافق و نقض قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت و ماده ۲۵ منشور سازمان ملل (براساس این ماده کشورها موظف هستند قطعنامه‌ها را اجرا کنند) بکار گرفته‌اند.

اولیانوف در واکنش به گام چهارم ایران برای کاهش تعهدات خود در برجام نیز افزود: در وضعیت پیرامون برجام مقصر(آمریکا) کاملا آشکار است، ما در مورد گام چهارم ایران نمی‌توانیم بگوییم که با اشتیاق آن را می‌پذیریم؛ البته در روندی که جریان دارد ممکن است برجام از بین برود و ما از این بابت خوشحال نیستیم.

نماینده روسیه در وین ادامه داد: اما ما همینک می‌توانیم منطق ایران را درک کنیم و تهران سعی می‌کند که در برابر سیاست‌های غیرقانونی واشنگتن مقاومت کند و سیگنال (پیام) می‌فرستد که این توافق ممکن است به پایان برسد و به این ترتیب احساس آمیخته‌ای وجود دارد.

«حسن روحانی» رئیس جمهوری اسلامی ایران چندی پیش از آغاز گام چهارم کاهش تعهدات هسته‌ای ایران خبر داد و گفت: گام چهارم ما هم مثل سه‌گام دیگر قابل بازگشت است. هر زمانی ‌آنها به تعهدات کامل خودشان برگشتند ما هم به تعهدات کامل خود بر میگردیم.معیار را اول ژانویه ۲۰۱۷گذاشتیم و گفتیم آنها برگردند به اول ژانویه۲۰۱۷ ما هم به اول ژانویه ۲۰۱۷ برمی‌گردیم.

۱۹ اردیبهشت‌ماه امسال، نخستین گام جمهوری اسلامی ایران در قالب افزایش میزان تولید اورانیوم در سطح ۳.۶۷ درصد کلید خورد.

براین اساس تهران اعلام کرد که به محدودیت‌های برجام در زمینه میزان ذخایر اورانیوم ۳.۶۷ درصد و ۱۳۰ تن آب سنگین پایبند نخواهد بود.
تهران در این زمینه مهلت ۶۰ روزه داده بود که در صورت برآورده نشدن مطالبات ایران و تداوم بی‌توجهی طرف‌های برجام به تعهدات‌شان، بویژه در تسهیل فروش نفت و انتقال مالی، گام‌های بعدی را برمی‌دارد.
برهمین اساس، به دنبال پایبند نبودن گروه ۱+۴ به تعهداتشان و برآورده نشدن مطالبات تهران در این توافق، گام دوم کاهش تعهدات خود در توافق هسته‌ای از ۱۶ تیرماه اجرایی شد. براساس این برنامه‌، ایران دیگر محدودیت سطح غنی‌سازی تا سقف ۳.۶۷ را رعایت نخواهد کرد و این میزان به ۴.۵ درصد افزایش یافت.

همان زمان جمهوری اسلامی ایران با تاکید بر ادامه کاهش تعهدات برجامی خود تاکید کرد که این گام‌ها در چهارچوب برجام و طبق بندهای ۲۶ و ۳۶ این توافق است؛‌ ضمن آنکه این اقدامات در کاهش تعهدات هسته‌ای برگشت‌پذیر است و هر گاه شرکای اروپایی اقدام به اجرای تعهدات خود در برجام کرده و منافع ایران در توافق هسته‌ای تأمین شود تهران نیز به سرعت می‌تواند کاهش تعهدات خود را متوقف کند.

گام سوم را رئیس جمهوری اسلامی ایران ۱۳ شهریورماه بعد از پایان جلسه سران قوا اعلام کرد و گفت، از ۱۵ شهریور این مرحله کلید می‌خورد. وی تاکید کرد، هر آنچه کشور در زمینه تحقیق و توسعه فناوری هسته‌ای نیاز دارد، سازمان انرژی اتمی اقدام کند.
روحانی افزود:‌ اقدام‌های ایران در چارچوب مقررات آژانس خواهد بود، البته مهلت ۶۰ روزه دیگری پیش روی اروپاست، هر زمان به تعهدات خود برگردند ما نیز به تعهدات برجامی بر می‌گردیم.

درباره جزئیات گام سوم کاهش تعهدات برجامی «بهروز کمالوندی» سخنگوی سازمان انرژی اتمی، ۱۶ شهریورماه در نشست خبری گفت: قرار بود از ابتدای سال یازدهم برجام، گازدهی ماشین آی.آر۶ (IR۶) انجام شود که ما آن را در گام سوم شروع کردیم.