به گزارش گروه تحلیل، تفسیر و پژوهشهای خبری ایرنا، مسائل اقتصادی کشور از جمله تشریح وضعیت موجود، بحث سهمیهبندی سوخت و برنامههای حمایتی خانوارها را میتوان در اظهارات یک هفته گذشته رئیس جمهوری ردیابی کرد. افزون بر آن شرح وضعیت منطقه، اهتمام به مساله فلسطین و مدیریت مسائل خاورمیانه از مهمترین محورهای مورد توجه رئیس جمهوری در یک هفته گذشته بوده است. همچنین تشریح دستاوردهای دولت و دستاوردهای سفر به استان های کرمان و یزد در اظهارات رئیس جمهوری وزن و جایگاه خاصی دارد.
این گزارش به بررسی و محوربندی مواضع و اظهارنظرهای رئیس جمهوری طی یک هفته منتهی به یکشنبه ۲۶ آبان ماه پرداخته است.
تشریح وضعیت اقتصادی کشور و راهکارهای دولت
بخش مهمی از اظهارات رئیس جمهوری در یک هفته گذشته به ارایه تصویری روشن از وضعیت اقتصادی کشور و ارایه راهکار جهت غلبه بر مشکلات در این حوزه اختصاص داشت که به طبقه بندی آن پرداخته ایم.
الف- وضعیت سیاسی و اقتصادی ملت ایران نسبت به پارسال رشده کرده است
روحانی در سی و سومین کنفرانس بین المللی وحدت اسلامی با تاکید بر اینکه راه نجات ما امروز صبر، استقامت و مقاومت است، خاطرنشان کرد: ایران این را تجربه کرده است و آمریکا شدیدترین فشار اقتصادی و سیاسی را در طول یک سال گذشته بر کشور ما روا داشت و تحمیل کرد. فشار هه جانبهای که خود آنها میگویند نسبت به هیچ کشوری تاکنون چنین فشاری اعمال نشده است.
روحانی با اشاره به نتیجه صبر و مقاومت مردم از سیزده آبان سال گذشته تا ۱۳ آبان سال جاری؛ گفت: ۱۳ آبان سال گذشته آخرین فشارها و شدتها از لحاظ اقتصادی و سیاسی بر مردم ما وارد شد و یک سال گذشت و در ۱۳آبان امسال، تمام شاخصهای ما میگویند وضع اقتصادی و سیاسی ملت بزرگ ایران امسال نسبت به پارسال به طور فوق العاده ای رشد پیدا کرده و حتی در ماههای اخیر رشد هر ماه نسبت به ماه قبل بیشتر شده است.
وی افزود: در ماه شهریور مجموعه تجارت خارجی ما ۶/۶ دهم میلیارد دلار بوده و در ماه مهر مجموعه حجم تجارت خارجی ما ۴/۷ دهم میلیارد دلار بوده است. هر ماه شاهد پیروزی و موفقیت هستیم. من روزهای گذشته در ۲ استان شاهد افتتاح طرحها و پروژه هایی به ارزش ۱۹ هزار میلیارد تومان بودم که این به معنای آن است که صبر وایستادگی در برابر بزرگترین قدرت اقتصاد دنیا می تواند توطئههای آنها را درهم بشکند و این نمونه را می توان به جهان اسلام تعمیم داد.
ب- شرایط ویژه اقتصادی کشور
روحانی روز سهشنبه در نشست شورای اداری استان کرمان با بیان اینکه کشور در یک شرایط عادی نیست و شرایط سخت و پیچیدهای دارد گفت: از آغاز پیروزی انقلاب اسلامی تاکنون سختترین سالها، این روزها و ماههای اخیر بوده زیرا از ابتدای انقلاب تاکنون برای فروش نفت و حرکت یک کشتی نفتکش اینگونه مشکل نداشتیم.
روحانی کسانی که به بودجه و به اقتصاد کشور آشنا نیستند؛ میگویند نفت را می توان بعد به فروش رساند اما منابع بزرگ خدادادی برای استفاده است و درب بستن و قفل کردن هنر نیست.
رئیس جمهوری افزود: در سال ۹۰ و ۹۱ که تحریم به نفت فشار آورد، فروش آن کاهش پیدا کرد و بعد از برجام از یک میلیون بشکه به ۲ میلیون ۸۰۰ هزار بشکه نفت رسیدیم و در سال ۹۴، ۸۰۰ میلیون دلار خرج کردیم تا چاهها را روی خط بیاوریم و در سال ۹۵ بالاترین فروش را داشتیم و ایران در آن سال بالاتر رشد اقتصادی را در سطح جهان داشت.
وی با اشاره به اینکه وقتی نفت استخراج نمیشود، دوباره به روی مدار آوردن چاهها سخت است، تصریح کرد: وقتی کشور با مشکلات فروش نفت مواجه میشود چگونه باید کشور را اداره کنیم؟ سالانه حدود ۴۵۰ هزار میلیارد تومان بودجه برای اداره کشور در خزانه نیاز است و باید به همه خدمات هم پاسخ دهد و یکی از راهحل ها در این زمینه نیاز به ریال برای اداره کشور داریم.
رئیس جمهوری اظهار داشت: در سال ۶۴ و در جریان جنگ تحمیلی بعثیها علیه ایران، ۲ هفته نفت ایران به خاطر بمبارانهای شدید قطع شد ولی این قطعی تا آخر تکرار نشد؛ آن حادثه باعث شد مسئولان عالی کشور ستاد پدافند را تشکیل دهند و در سایه تلاش همه رزمندگان آن حادثه تکرار نشد.
ج- سالهای ۹۷ و ۹۸ سختترین سالهای پس از انقلاب از لحاظ اقتصادی بود
روحانی یکشنبه شب در نشست شورای اداری استان یزد در ادامه سخنان خود، سخت ترین سالهای بعد از انقلاب از لحاظ فشار اقتصادی را سال های ۹۷ و ۹۸ دانست و گفت: هیچ سالی در طول سالهای پس از انقلاب از لحاظ فشار اقتصادی مانند این دو سال نبوده است.
وی تاکید کرد: مسوولیت های مختلفی داشتم و آگاه هستم و حضور داشتم و قاطعانه می گویم هیچ زمانی حتی زمان جنگ هم اینطور نبود که کل دربهای بانک به روی ما بسته شود و صادارت نفت ما با مشکل روبرو گردد و در بیمه و کشتیرانی و فلزات گرانبها و ریال مشکلاتی برای ما ایجاد کنند ولی مردم ما بعد از یکسال سختی توانستند راه را باز کنند هنوز هم مشکل داریم ولی امروز وضع ما و امید ما از پارسال بهتر است و روز به روز بیشتر می شود و ما با همه توان به فکر منافع عمومی مردم هستیم.
رییس جمهوری تصریح کرد: برای منافع عمومی ملت باید ایستادگی کنیم و مقاومت و صبر داشته باشیم، سخت کوش باشیم و به جوانان خود اعتماد کنیم و هم اینکه با دنیا در تعامل باشیم.
د- برای اداره کشور به پول نیاز داریم
روحانی روز سهشنبه در نشست شورای اداری استان کرمان در پاسخ به کسانی که میگویند «برخی میگویند دولت چرا فلان کار را انجام داد یا فلان کار را با تاخیر انجام داد» اظهار داشت: بدون پول که نمیشود کاری کرد، بالاخره به یک منبع مالی نیاز است.
وی با تاکید بر اینکه «دادن مالیات یک امر واجب است» افزود: ما فکر می کنیم خمس و زکات واجب و مالیات مستحب است و اگر از مالیات فرار کنیم زرنگی کردهایم، در حالی که مالیات واجب است و مقام معظم رهبری گفتند، همه به مردم تاکید کنند که پرداخت کردن مالیات واجب شرعی و قانون است.
رییس جمهوری با طرح این سوال که دولت تا چه میزان میتواند مالیات بگیرد، ادامه داد: بالاترین درآمد مالیاتی که برای سال آینده پیش بینی شده، ۱۵۰ هزار میلیارد تومان است؛ اما برای اداره کشور به ۴۵۰ هزار میلیارد تومان نیاز است و حال باید پرسید ۳۰۰ هزار میلیارد تومان باقیمانده را باید از کجا آورد.
روحانی میزان درآمدهای دولت از محل حقوق گمرکی را حدود ۲۲۰ هزار میلیارد تومان برآورد کرد و گفت: با وجود برخی درآمدهای متفرقه، درآمدی که میتواند کشور را اداره کند، پول نفت است.
وی تصریح کرد: اگر امروز در شرایط عادی بودیم، در هر سال به طور متوسط ۶۰ میلیارد دلار نفت میفروختیم و اگر هر دلار را ۱۰ هزار تومان محاسبه کنیم، مبلغی معادل ۶۰۰ هزار میلیارد تومان به دست میآمد.
رییس قوه مجریه اضافه کرد: اینکه پول نفت را کجا مصرف کنیم بحث دیگری است، اما کشور چگونه باید اداره شود وقتی اداره کشور به ریال نیاز دارد.
وی گفت: اکنون با وجود همه تلاشها تنها ۳۰ درصد درآمد مورد نیاز دولت از طریق مالیات و عوارض گمرکی به دست میآید در حالی که در سایر کشورها درآمد مالیاتی ۸۰ تا ۱۰۰ درصد خزانه دولتها را تشکیل میدهد.
روحانی بیان کرد: مردم باید همکاری کنند و دادن مالیات را وظیفه خود بدانند چرا که منابع حاصل از مالیات صرف امنیت، آموزش، بهداشت و درمان، محیط زیست و انرژی میشود.
ه- افزایش قیمت بنزین؛ دلایل و دستاوردها
رییس جمهوری روز جمعه ۲۴ آبان در دیدار برخی اعضای دولت و مسئولان کشور به مناسبت میلاد پیامبر گرامی اسلام (ص) و امام جعفر صادق(ع)، به افزایش نرخ بنزین اشاره کرد و اظهارداشت: دولت مدت ها به دنبال آن بود تا از طریقی بتواند از اقشار ضعیف کشور که بواسطه شرایط اقتصادی در فشار هستند، حمایت و به آنها کمک کند اما به دلیل کمبود منابع درآمدی و بودجه توان اجرای آن وجود نداشت.
وی با یادآوری اینکه امروز اقشاری در جامعه هستند که در زندگی خود با مشکلات مواجه هستند، یادآور شد: فشارهای اقتصادی شدید در سال ۹۷ و ۹۸ به زندگی مردم وارد شد و دولت می خواهد در حد تامین نیازمندی های ضروری، حمایتی از مردم کرده و به خانواده هایی که احساس می کنیم در فشار بیشتر هستند کمکی کرده باشیم.
رئیس جمهوری با بیان اینکه برای تعیین اقشار ضعیف جامعه نیاز به آمار و ارقام دقیق داریم اما در همین حدی که امکان تشخیص وجود دارد می توانیم جامعه را به دو بخش تقسیم کنیم، گفت: بر این اساس حدود ۷۵ درصد در شرایط فشار قرار دارند و حدود ۲۵ درصد هم شرایط زندگی شان خوب است و بر مبنای محاسبات ۱۸ تا ۱۹ میلیون خانوار و جمعیتی در حدود ۶۰ میلیون نفر مشمول طرح حمایتی دولت خواهند بود و این مبلغ هم کمک به فرد نبوده و کمک به خانوار به شمار می رود.
روحانی افزود: تلاش ما این است بتوانیم این مبلغ را ماهیانه به حساب خانوارها پرداخت کنیم و در اوایل آذر ماه اولین نوبت آن پرداخت شود.
وی همچنین اظهار داشت: این اقدام برای اقشار مستضعف جامعه کمک کوچکی به شمار می رود و در مجموع اصل این کار ضروری است.
رئیس جمهوری ادامه داد: برخی معتقد بودند که قیمت انرژی در ایران با قیمت آن در کشورهای منطقه فاصله زیادی دارد که البته این موضوع موجب ایجاد مفاسدی از جمله قاچاق خواهد بود و اگر بخواهیم این معضل را از بین ببریم باید به گونه ای قیمت را افزایش دهیم که تقریبا با قیمت انرژی در کشورهای همسایه برابری داشته باشد و ما با آن مخالفت کردیم.
روحانی تصریح کرد: البته این اقدام از سوی دولت انجام نشد به خاطر این بود که معتقد بودیم این افزایش قیمت به نرخ هایی مثل ۵ هزار تومان برای هر لیتر بر زندگی مردم تاثیر مستقیم داشته و موجب افزایش تورم خواهد بود.
وی به شدت مصرف انرژی در کشور و تاثیر آن بر آلودگی هوا اشاره کرد و گفت: انرژی که در ایران مصرف می شود با سایر کشورهای دنیا متفاوت و مقدار زیادی است که اصلاح این کار البته نیاز به فرهنگ سازی و تولید خودروی خوب دارد.
رئیس جمهوری تاکید کرد: هدف اصلی از این اقدام این بود که از یک طرف فشار زیاد به مردم وارد نشود و از سوی دیگر برای کسانی که مصرف روزانه معمول دارند نرخ بنزین گران نشود. به همین دلیل ۶۰ لیتر را با یک نرخ و نرخ آزاد را به گونه دیگر تعیین کردیم.
روحانی از وزرا و مسوولان ذیربط خواست تا به طور شفاف اهمیت این اقدام را برای مردم به خوبی توضیح دهند و افزود: چهار سال است که دولت نسبت به تغییر نرخ بنزین اقدامی نکرده است و امروز بعد از چهار سال این اقدام انجام شده است.
وی خاطرنشان کرد: باید این را برای مردم توضیح دهیم که این اقدام به نفع آنان خواهد بود و دولت علیرغم مشکلات اقتصادی که دارد هرگز قصد برداشت از این پول را نداشته و هر چه درآمد از این محل عاید شود به خانوارها بازخواهد گشت.
رئیس قوه مجریه افزود: هیچ کس تصور نکند چون شرایط اقتصادی دولت سخت شده دست به این اقدام زده است تا بخواهد بودجه خود را جبران کند؛ هرگز اینطور نیست و ریالی از این پول به خزانه نخواهد رفت.
روحانی گفت: این کار به نفع مردم و اقشار تحت فشار جامعه بوده و می تواند مفید و موثر باشد.
و- طرح حمایتی دولت از ۱۸میلیون خانوار
روحانی روز دوشنبه در جمع مردم رفسنجان با بیان اینکه ما میدانیم که مردم از لحاظ تامین مخارج زندگی خود در فشار قرار دارند و میدانیم زندگی مردم به ویژه کسانی که درآمد ثابت دارند؛ سخت می گذرد اما در روزهای آینده دولت برای خانوارهایی که در فشار اقتصادی هستند طرح حمایتی خود را ارائه می کند گفت: در کشور ایران حدود ۲۴ میلیون و ۶۰۰ هزار خانوار وجود و یک عدهای از آنها وضع زندگی مناسب دارند و اکثریتی هستند دچار فشار هستند و باید از راهی به آنها کمک شوند و در کشور ما ۷ میلیون خانوار وضع زندگیشان خوب است و ۱۸ میلیون خانوار نیاز به مساعدت و کمک دارند امیدوارم از ماه آینده یک حمایتی از سوی دولت به این ۱۸ میلیون خانوار در این طرح شود.
رییس جمهوری تصریح کرد: این طرح مهم دولت در سال ۹۸ است که در روزهای آینده و هفتههای آینده مشخصات آن برای مردم اعلام خواهد شد و به عنوان یک قدم دولت برای حمایت مردم در زندگی روزمره آنها است تا بتوانیم از این تحریم و مشکلات عبور کنیم و راه بزرگان و شهیدان را ادامه دهیم که راه نجات کشور است.
وی یادآور شد: آیتالله هاشمی رفسنجانی نمرده است و برای همشیه زنده است و نام ، راه، سیاست و خدمات او برای همیشه در تاریخ کشور ما جاودان خواهد بود.
ز- لزوم اتحاد در مقابله با فساد
روحانی روز چهارشنبه در جلسه هیات دولت در خصوص مقابله با فساد گفت: ما میگوییم بیاییم در این مبارزه با فسادی را که از سال ۹۲ شروع کردیم و الحمدالله بعضی دیگر هم آمدند و کمک میکنند، قاطعانه عمل کنیم و این مبارزه با فساد را تبدیل به اختلاف نکنیم؛ بلکه تبدیل به وحدت کنیم.
وی اظهار داشت: اگر دیده شود همه جناحها، گروهها و تفکرها و هر فردی که فساد کرده پای میز محاکمه است، این وحدت ایجاد می کند اما اگر ببینیم یک عده آن گوشه و کنار پردهای رویشان کشیدهاند و یک عده پای میز محاکمهاند، آن موقع دعوا میشود و نباید اجازه داد دعوا شود.
رئیس جمهوری با بیان اینکه باید متحد بوده و وحدت داشته باشیم، گفت: رئیس جمهوری نمیتواند بگذرد و بحث این ۲ میلیارد و ۷۰۰ میلیون دلار را بار دهم است که تکرار میکنم و طی چند سال گذشته مداوم گفتهام. مردم حق دارند که بدانند این ۲ میلیارد و ۷۰۰ میلیون دلار، سودش چه شد و پشت پرده چه کسانی بودند.
روحانی خاطر نشان کرد: این را ۳ سال پیش در سخنرانیام گفتم که اگر شما یکی را بگیرید و اعدام کنید کار درست نمیشود و ما دنبال اعدام نیستیم بلکه دنبال پول هستیم. این پول کجاست؟ این که بد نیست و همه باید خوشحال بشویم و فکر کردم این را بگویم همه خوشحال میشوند و میگویند این عیبی ندارد که رئیس جمهوری که طبق قانون اساسی مسوول اجرای این قانون و احقاق حقوق مردم است، میگوید حساب و کتاب این پولها روشن شود.
رئیس جمهوری تصریح کرد: میگویند چرا رئیس جمهور تازه گفته است! ما تازه گفتیم؟ این ۲ میلیارد دلار را چند سال پیش در شورای امنیت ملی تصویب کردیم و چند سال پیش وزیر اقتصاد زمان ما به قوه قضائیه نامه رسمی نوشته است. این تازه نیست بلکه همه تکرار مکررات است منتها گرفتاریهای ما زیاد است و حافظه ما یک کم مشکل پیدا کرده، یادمان میرود!
روحانی اظهارداشت: خود من اینها را بارها و در سخنرانیهای متعدد گفتم و باز هم خواهم گفت تا روزی که حل بشود. حل که شد آن وقت میآییم از همه آنهایی که مشکل را واقعاً حل کردند، تشکر میکنیم.
رئیس جمهوری گفت: یکی ۲۶۰ میلیون دلار و دیگری ۴۲۰ الی۴۳۰ میلیون دلار از ما نفت برده پولش را نداده است. بیایید حساب پس بدهید این حدود ۷۰۰ میلیون دلاری که نفت ما را بردید، چه کار کردید؟ این که عیبی ندارد. ممکن است بیایید حساب پس بدهید ما شما را تشویق کنیم و بگوییم شما کارهای خوبی کردید.
روحانی با اشاره به نامه نگاری هایی که از سال اول ریاست جمهوری دوره یازدهم برای مشخص شدن سرنوشت پول این نفت و سود آن نوشته است، گفت: مقام معظم رهبری به من فرمود اینهایی که شما میگویید حق شماست و اینها باید به شما جواب بدهند و بگویند چه کردند، این دستور آقا، اسلام و قانون است.
رئیس جمهوری افزود: ممکن است طرف ها بیایند و بگویند این پول را درکجا و طبق قانون صرف کردیم. ما که نمیگوییم حتماً محکوم شوند، ما میگوییم روشن شود.
تاکید بر تعامل، صلح و پایبندی به تعهدات
تاکید بر تعامل، صلح و پایبندی به تعهدات، از محورهای برجسته اظهارات رئیس جمهوری در یک هفته گذشته بوده است.
الف- اشاره به صلح پیامبر که از جنگ برتر بود
روحانی روز جمعه در دیدار مسئولان نظام، میهمانان کنفرانس بین المللی وحدت اسلامی، سفیران کشورهای اسلامی و جمعی از قشرهای مختلف مردم با رهبر انقلاب اسلامی اظهارداشت: پیامبر عظیم الشان اسلام با ایمان، قانون، اخلاق و پیمان، جامعه را اداره کرد، او تنها با مردها پیمان نبست و بیعت نکرد، زنان هم در کنار مردان بودند. او پیمانش تنها با مسلمانان نبود، با اهل کتاب و یهود هم پیمان بست و اساس و زیربنایش در پیمان عقبه بود.
رئیس دولت تدبیر و امید تصریح کرد: او با معجزه سیاسی اش پیمانی را بست و صلحی را امضا کرد که از دهها و صدها جنگ برتر و بالاتر بود و خدا مدال فتح را به پیامبر در آن صلح عطا کرد و نه در جنگ؛ "إِنَّا فَتَحْنَا لَکَ فَتْحًا مُبِینًا " . و همان صلح کنار مکه بود که بزرگترین پیروزی را در سال های بعد به ارمغان آورد و به همان شهری که پیامبر را از آن بیرون رانده بودند و قصد جانش را داشتند بازگشت، بدون آنکه خونی ریخته شود.
روحانی در ادامه با بیان اینکه پیامبر با معجزه کتاب، حکمت، اخلاق و سیاستش، تمدن نوینی را برای جهان به ارمغان آورد، تصریح کرد: امروز ما به عنوان مدعیان پیروی از پیامبر و ایجاد حکومتی بر مبنای الگوی حکومت نبوی همانند او بدنبال امپراطوری نبوده ایم و نیستیم.
رئیس جمهوری با تاکید بر اینکه "او با هر جمعیتی پیمان می بست یک معیار بود"، گفت:پیامبر هیچگاه هیچ پیمانی را نشکست، آنها بودند که پیمان شکن بودند اما او پای پیمان خود تا اخر ایستاد و مدینه النبی را ساخت و حکومتی را استقرار بخشید که هنوز هم بهترین الگو برای اداره جامعه است.
ب- راه مذاکره را رها نمی کنیم
روحانی روز سهشنبه در نشست شورای اداری استان کرمان با بیان اینکه در این شرایط کار بسیار سختی است که بخواهیم به رئیس جمهور آمریکا اعتماد کنیم تصریح کرد: اگر رئیس جمهور دیگر در آمریکا بود کار از اول مهرماه انجام شده بود و هنوز هم همه کشورها پیشنهاد و در حال گفت و گو هستند و تقریباً در اصول به توافق رسیدهایم و در شیوه و نحوه اجرا مشکل داریم اما راه مذاکره را رها نمیکنیم و به مذاکره هم اتکا نمیکنیم بلکه باید تلاش کنیم.
ج- مذاکره
رئیس جمهوری روز یکشنبه در حاشیه افتتاح کارخانه فولاد در شهرستان بافت با بیان اینکه ایستادگی، مقاومت، صبر و تحمل و سختکوشی منافاتی با تعامل با دنیا ندارد، خاطرنشان کرد: برخیها فکر میکنند اگر با دنیا حرف بزنیم دستهای ما از توان میافتد؛ مگر میشود یک کشوری در مسیر پیشرفت قرار بگیرد و منزوی باشد؟ اگر تعامل نکنیم یعنی منزوی شویم.
رییس جمهوری تاکید کرد: باید سر هر میز مذاکره ای که برای منافع ملی ما ضرورت دارد، با افتخار به گفت و گو نشست.
د- منافع ما ماندن در برجام است
رئیس شورای عالی امنیت ملی روز دوشنبه در جمع مردم رفسنجان به موضوع برجام اشاره کرد و اظهار داشت: ما برای مصالح جامعه و کشور خودمان با ۶ کشور توافقی را امضا کردیم و یکی از کشورها از توافق خارج شد و عهد و پیمان خود را زیر پا گذاشت.
روحانی ادامه داد: ما چند کار می توانستیم انجام دهیم؛ عده ای می گفتند شما هم بلافاصله از توافق خارج شوید و عدهای می گفتند در هر شرایطی باید در این توافق پیدا کنید؛ عده ای هم می گفتند راه بینابین را پیدا کنید و لذا ما با همین تجربه، دیدیم راه بینابین به نفع ما هست.
وی اظهار داشت: مردم عزیز ایران و رفسنجان بدانید با ادامه برجام سال آینده ما به هدف بزرگ سیاسی، امنیتی و دفاعی دست پیدا میکنیم.
روحانی ادامه داد: قبل از برجام سالها خرید سلاح از طرف ایران طبق قطعنامه سازمان ملل ممنوع بود و خرید سلاح کشور دیگر از ایران نیز هم ممنوع لذا طبق این توافق و قطعنامه ۲۲۳۱ سال آینده اگر برجام را نگه داریم، تحریم تسلیحاتی ایران برداشته می شود و به راحتی می توانیم سلاح خرید و فروش کنیم این یکی از آن آثار مهم توافق است.
وی تصریح کرد: میتوان از الان از برجام بیرون رفت اما آن ثمری که پیش روی ما هست، نخواهد بود و قطعنامه های شورای امنیت علیه ایران نیز بر می گردد؛ لذا ما باید فکر کنیم ببینیم منافع کشور در کجاست.
وی بیان کرد: حالا که منافع ما در ماندن است، آیا دیگران دست روی دست بگذارند و به این توافق عمل نکنند و ما یک جانبه ۱۰۰ درصد عمل کنیم؟ این هم مورد قبول ما نیست.
رییس جمهوری تاکید کرد: پس ما یک راه بینابین انتخاب کردیم که برجام را حفظ کنیم و در عین حال ما هم آنچه را در این توافق گذاشته بودیم پله پله کاهش دهیم؛ این مسیر درستی است و امروز توان هستهای ما از هر زمان دیگری بهتر است زیرا در این مدت تلاش کرده و توسعه پیدا کردیم.
ه- آمریکا بداند با تحریم و فشار نمی تواند این ملت را به زانو در بیاورد
روحانی روز دوشنبه در جمع مردم رفسنجان وی با بیان اینکه امروز طرحهای عظیمی در این استان افتتاح میشود و این مهم بدین معنی است که آمریکا بداند با تحریم و فشار نمی تواند این ملت غیور را به زانو در بیاورد گفت: ما با همه توان در برابر دشمنان این نظام ایستادگی می کنیم و ما حاضر نیستیم در برابر دستورات آنها سر فرود بیاوریم و به ما اعتراض می کنند چرا آب سنگین اراک را تحرک بخشیدیم ؛ به آنها می گویم که هرروزی شما به همه تعهدات عمل کردید ما هم به همه تعهدات عمل میکنیم؛ نمی شود ما به تعهدات عمل کنیم و شما تماشاچی باشید.
رییس جمهوری ادامه داد: آقا در کاخ سفید میگوید در برجام سر ما کلاه رفت؛ مگر دولت، وزیر و حقوقدان نداشتید؛ این چه سری است هر لحظه کلاه سر آن می رود ما ۲ سال با شما گفتوگو کردیم و در نهایت به یک توافق رسیدیم حالا بعد از ۲ سال می آید میگوید سر ما کلاه رفته در این توطئه جز۲ کشور هیچ کشوری حتی کشورهای همسایه و اروپایی شان از آنها حمایت نکردند.
وی بیان داشت: در این سفر یکهزار و ۸۰۰ میلیارد تومان پروژه افتتاح میشود؛ پس ما شکست نمیخوریم و نخواهیم خورد و این راه را همان را ادامه میدهیم.
تشریح مسایل منطقه
برگزاری کنفرانس وحدت اسلامی فرصتی بود که رئیس جمهوری در آن در حضور سران کشورهای مسلمان به بیان مهمترین مسایل منطقه بپردازد و راهکارهای جمهوری اسلامی برای برون رفت از این مشکلات را بیان کند.
الف- محبوبیت انقلاب اسلامی در منطقه
حجت الاسلام و المسلمین «حسن روحانی» روز جمعه در دیدار مسئولان نظام و میهمانان کنفرانس بین المللی وحدت اسلامی با رهبر معظم انقلاب تاکید کرد: پیامبر با معجزه کتاب، حکمت، اخلاق و سیاستش، تمدن نوینی را برای جهان به ارمغان آورد و امروز ما به عنوان مدعیان پیروی از پیامبر و ایجاد حکومتی بر مبنای الگوی حکومت نبوی همانند او دنبال امپراتوری نبودیم و نیستیم. وی افزود: نفوذ ما در منطقه به دلیل قدرت ما نیست به دلیل توانمندی های نظامی و علمی و جایگاه استراتژیک جغرافیایی نیست، نفوذ ما به خاطر دعوت انقلاب اسلامی است، نفوذ این انقلاب است که دل ها را به خود جذب کرده است.
رئیس جمهوری تاکید کرد ما به آن انقلابی ایمان داریم و مردم ما برای او فداکاری کردند که آن انقلاب برای اسلام و تحقق اخلاق نبوی است. امروز اگر مردم عراق ، سوریه ، لبنان ، یمن و بحرین رابطه نزدیکی را با جمهوری اسلامی ایران احساس می کنند به خاطر جاذبه آن دعوت و پیام بزرگ انقلاب اسلامی است که در مسیر و راه پیامبر عظیم الشان اسلام است.
روحانی یادآور شد: فرزندان ما در عراق و سوریه به عنوان مستشار حضور یافته اند و جان خود را برای آزادی مردم و مبارزه با تروریزم در کنار ملت ها در طبق اخلاق گذاشتند. فرزندان ما در عراق، سوریه، لبنان و هر کجای دیگر که اگر حضور داشته باشند برای آنها آزادی انسان معیار است، مسلمان و مسیحی و ادیان دیگر و کرد و ترکمن و عرب همه برای آنها یکسان بود. نه فارس بودن از دید ما امتیاز است و نه عرب بودن ، آنچه امتیاز است پیروی از راه رسول ما است.
ب- اهتمام به مساله فلسطین
روحانی روز پنجشنبه در سی و سومین کنفرانس بین المللی وحدت اسلامی در محل سالن اجلاس سران تهران گفت: موضوعی که در دستور کار این کنفرانس قرار گرفته یکی از مهمترین موضوعات جهان اسلام است. گرچه دشمنان ما در طول سالهای اخیر تلاش کردند که موضوع فلسطین و قدس شریف را از عنوان مسئله اول و مشکل اول دنیای اسلام خارج کنند و حتی آن را به فراموشی بسپارند، اما افکار عمومی دنیای اسلام، عالمان و فرهیختگان این اجازه را بهآنها نداده اند و نخواهند داد.
رئیس جمهوری افزود: مهمترین طرحی که در دهههای اخیر علیه ما مسلمانها طراحی کردند، تبلیغ نسبت به موضوع قدرتهایی است که با جهان اسلام دشمنی دیرینه دارند، همه تلاشها بر این بود که ما فراموش کنیم غرب و در راس آن آمریکا در طول سالیان دراز چه جنایتهایی بر دنیای اسلام روا داشته است.
روحانی گفت: همه تلاشها بر این مبناست که فراموش کنیم سرزمین مقدس فلسطین توسط گروهی اشغالگر به تصرف درآمده است و از یاد ببریم که میلیونها مسلمان فلسطینی در منطقه و جهان آواره هستند. از اهمیتآن کاسته شود که اراده مسلمانان آن است که مردم فلسطین به سرزمین وطنی و مادری خود بازگردند.
وی اضافه کرد: در این زمینه توفیقاتی را به دستآوردند اما خوشبختانه به اهداف شوم خود نرسیدند آنها میخواستنند اسرائیل در منطقه یک کشور عادی ومعمولی و مورد پذیرش همه مردم مسلمان منطقه و حتی فلسطینیان قرار گیرد حتی رژیم جدید حاکم بر آمریکا تلاش کرد که موضوع فلسطین را با پول معامله کند و آن را به عنوان معامله قرن نامید. حتی تلاش کردند که قدس شریف را پایتخت اشغالگران قرار دهند اما در این راستا توفیق چندانی به دست نیاورند
رئیس جمهوری با بیان این که عدم موفقیت آمریکا و رژیم صهیونیستی در سایه بیداری و هوشیاری دنیای اسلام است، گفت: اگرآنها بتوانند نسل جوان ما را از آرمانهای به حق دور کنند و اگر بتوانند دشمن را دوست و دوست را دشمن معرفی کنند در این توطئه موفق شده اند. اما امروز در منطقه و در دنیای اسلام هیچ کس تردید ندارد که در طول دهههای گذشته هیچ اثر نیکی را از استکبار جهانی وآمریکا در این منطقه ندیده اند لااقل در این سه دهه اخیر هرچه جنگ و کشتار و خونریزی و اختلاف و تشتت درمنطقه ما بوده منشاء آن آمریکا و رژیم صهیونیستی بوده است.
ج- ایران در صف مقدم مبارزه با رژیم صهیونیستی است
روحانی روز پنجشنبه در سی و سومین کنفرانس بین المللی وحدت اسلامی خاطر نشان کرد: بدون اغراق و مبالغه و بدون آنکه بخواهم ملتی را بر ملتی ترجیح دهم، در این که جمهوری اسلامی ایران و ملت ایران که در صف مقدم مبارزه با استکبار و رژیم صهیونیستی قرار دارد، نباید تردید کنیم. البته به این معنا نیست که ملتهای فلسطین، سوریه، عراق و یمن در صف مقدم قرار ندارند، اما آن نظامی که بهای بزرگ در طول ۴۱ سال برای ایستادگی خود و دشمنی با آمریکا و صهیونیزم پرداخته است، ایران اسلامی است.
رئیس جمهوری با اشاره به حرکتها و تلاش های همه رهبران و عالمان در دنیای اسلام افزود: نمی توانیم فراموش کنیم امام خمینی (ره) در راس حرکتهای قرن اخیر بود؛ او به عنوان فرمانده بزرگ در میدان منطقه در برابر آمریکا و رژیم صهیونیستی ایستادگی کرد.
روحانی افزود: نباید یادمان برود که ایران تنها کشور اسلامی است که خانه و مرکز اسرائیلیها در تهران را به سفارت فلسطین تبدیل کرد، نباید یادمان برود که جنبشهای آزادیخواه و گروه های مقاومت در تمام دنیای اسلام، مورد حمایت جمهوری اسلامی ایران هستند.
وی گفت: جمهوری اسلامی ایران در مبارزه پیشتاز در منطقه بود، اما می داند که بدون حضور، برادری و ایستادگی سایر ملت های اسلامی این نبرد حق با باطل به پیروزی نمی رسد همه باید در کنار هم قرار بگیریم.
رئیس جمهوری با تاکید بر این که پیروزی ملت های بزرگ در طول تاریخ در سایه صبر و مقاومت اتحاد بوده است، گفت: نباید تردید داشته باشیم که هر زمان که ملتی خسته شد و هر زمانی که تفرقه میان امتی ایجاد شد، شکست آغاز میشود.
حجت الاسلام روحانی با تاکید بر اینکه هر آنگاه که ملتی خسته شد یا تفرقه ای میان امتی ایجاد شد شکست آغاز می شود، گفت: حضرت علی (ع) می فرماید هرجا که ملتی در برابر دشمنان مقاومت و ایستادگی کرد و صبر خود را از دست نداد، خداوند راه نجاتآنها را گشود. سپس مولای متقیان فرمود که اگر در راه حق بایستید و مقاومت کنید؛ به نقطه ای میرسید که در خیال وآرزوی شما هم نبوده است. «آنها که مقاومت میکنند به نقطه ای میرسند حتی درآمال و آرزوهای آنها نبوده است.»
وی افزود: برادران عزیز و فرهیختگان علمای اسلام این واقعیت انقلاب اسلامی ما در ایران بود که به نقطه ای رسیدیم که در خیال و آرزوی ما هم نبود. ملت ما در برابر یک رژیم تا دندان مسلح ایستاد و مقاومت کرد اما فکر نمی کرد خدا آن همه پیروزی، کرامت و عزت را نصیب او بسازد.
د- خاورمیانه باید به دست کشورهای منطقه اداره شود
«حسن روحانی» روز پنجشنبه در سی و سومین کنفرانس بین المللی وحدت اسلامی با تاکید بر اینکه منطقه ما باید توسط کشورهای منطقه اداره شود، گفت: اگر بناست فلسطین آزاد شود که باید آزاد شود باید به دست مسلمانان قهرمان همین منطقه آزاد شود و به دست مردم عزیز خود فلسطین آزاد شود. هیچ قدرت خارجی و هیچ ابرقدرتی هیچگاه برای استقلال و آزادی هیچ کشور اسلامی تلاش نکرده است و هرگاه ملتها به صحنه آمدند یا برای سرنگونی طاغوت و یا برای استقلال و رفاه خود قدرت های بزرگ و آمریکا به نفع متجاوزین در برابر ملت ها ایستادند.
وی افزود: مگر ما تردید داریم در انقلاب اسلامی عظیم ایران ما آنگاه که مردم با دست خالی و با شعار به حق و با راهبری امام به خیابانها آمدند و فریاد استقلال و آزادی سر دادند آن کشوری که بیش از همه از رژیم قدار گذشته حمایت کرد آمریکا بود.
رئیس جمهوری تصریح کرد: در دنیا و شرایط امروز ما تردیدی نداریم در شرایطی که مردم عراق برای رفاه و آبادانی و رفع مشکلات و هشدار به حاکمان خود به خیابان ها میآیند آنها بر این موضوع موج سواری می کنند تا این حرکت مردمی را تبدیل به شورش، کشتار و اختلاف در عراق نمایند. آن روز که مردم لبنان برای مشکلات اقتصادی خود به خیابان ها میآیند و از حاکمان لبنان حل مشکلات خود را طلب میکنند؛ کشوری که میخواهد موج سواری کند تا این رابطه تبدیل به جنگ داخلی در لبنان شود، آمریکاست.
رئیس جمهوری گفت: آیا باز هم نسبت به دشمنی آمریکا به منطقه حساس خاورمیانه، خلیج فارس و دنیای اسلام تردیدی داریم. تردید در دشمن بودن آمریکا باید از ذهنها زدوده شود.
رئیس قوه مجریه با تاکید بر اینکه در منطقه ما، ما باید مشکل را حل کنیم، گفت: به همین دلیل جمهوری اسلامی ایران طرح صلح هرمز را در سازمان ملل متحد مطرح کرد و من در هفته های پیش برای رهبران همه کشورهای منطقه نامه نوشتم و از آنها دعوت کردم از دشمنی و اختلاف دست برداریم. اسرائیل و آمریکا دوست کسی نیست اما ما دوست مردم عربستان و کویت، امارات و بحرین و کشورهای منطقه هستیم؛ ما عاشق ملت فلسطین و گروههای مبارز و آزادی خواه هستیم.
حجت الاسلام روحانی با بیان اینکه در منطقه با وحدت و برادری قادریم مشکلات را حل کنیم؛ گفت: می توانیم با اتحاد مشکلات منطقه، دریای عمان، خلیج فارس و تنگه هرمز را حل کنیم. همچنین می توانیم اختلافات بین کشورهای منطقه و موضوع فلسطین و نجات قدس را حل کنیم. وی ادامه داد: شرط این حل اختلافات ایمان، صبر، مقاومت و اتحاد و برادری است. اگر درکنار هم و باهم برادر باشیم دست به دست هم بدهیم خداوند پیروزی را از آنِ ما خواهد کرد.
ه- دشمنشناسی در منطقه
روحانی در سی و سومین کنفرانس بین المللی وحدت اسلامی رئیس دولت دوازدهم کشتار مردم افغانستان، عراق و یمن و ایجاد اختلاف در کشورهای اسلامی را از آثار توطئه های شوم آمریکا در این منطقه دانست و تصریح کرد: کسانی که آمریکا را به عنوان راه حل مطرح می کنند موردی را به ما نشان دهند که آمریکا در طول سالهای گذشته به مردم کدام کشور و منطقه خدمت کرده و کدام کودتا و جنگ و اختلاف در منطقه خاورمیانه بوده است که منشاء آن آمریکا و رژیم صهیونیستی نباشد. اولین مسئله مهم در دنیای اسلام آن است که این تردید را از ذهن نسل جوان بزدایم.
روحانی افزود: آمریکا به عنوان دوست ملتها و منطقه و مسلمان ها نبوده و نخواهد بود. مقامات آمریکا پیش از این می گفتند برای نجات مردم کویت، نجات آبراههها و مبارزه با تروریسم به منطقه آمدهایم و هواپیما و واحدهای نظامی خود را به منطقه آورده ایم اما امروز بسیار صریح و روشن میگویند که هدف ما چاههای نفت سوریه است و ما از این بیان صریح تر از رژیم حاکم بر کاخ سفید نشنیده بودیم.
وی گفت: می دانستیم هدف آمریکا در منطقه نفت و تاراج منابع مسلمانان است اما هرگز این تعبیر را نشنیده بودیم که برخی از کشورها گاو شیرده هستند و ما باید از شیر این گاوها به نفع خودمان استفاده کنیم. امروز رژیم فعلی حاکم بر واشنگتن و کاخ سفید اهداف خود را روشن تر و واضح تر بیان میکنند گرچه اهداف از قبل هم برای ما روشن بود.
روحانی افزود: اولین تردید که باید از ذهن نسل امروز ما زدوده شود آن است که آمریکا دوست منطقه و دنیای اسلام نیست و در مرحله دوم باید باور کنیم که حل و فصل مسائل منطقه باید توسط مردم منطقه و کشورهای منطقه حل باشد و دیگران نمی توانند مشکلی را حل کنند؛ آنها همیشه مشکل آفرین بودند و برای منطقه ما اختلاف، کشتار و خونریزی آوردند.
و- خطای استراتژیکِ دوستپنداری دشمن
روحانی در سی و سومین کنفرانس بین المللی وحدت اسلامی با تاکید بر این که «تردید در دشمن بودن آمریکا باید از ذهنها زدوده شود» گفت: ما نمیخواهیم با آمریکا جنگ نظامی به راه بیاندازیم، بلکه معتقدیم که ایستادگی و مقابله با دشمن در هر مقطعی شرایط خاص خود را دارد، یک جا با بیان، یک جا با جنگ و فریاد و یک جا هم با مقاومت است، اما دشمن را دوست دانستن خطای استراتژیک است.
وی افزود: خطای استراتژیک در دنیای اسلام زمانی رخ میدهد که بعضی اسرائیل را دوست خود قلمداد کنند، جای بسیاری تاسف است که برخی از کشورهای اسلامی که باید به نفع دنیای اسلام و ملت خود ایستادگی کنند در برابر دشمنان ملت خود، دست دوستی به سمت اسرائیل دراز کردند و حتی از امکانات اطلاعاتی اسرائیل علیه ملتهای مسلمان و جریان مقاومت استفاده میکنند.
رئیس جمهوری خاطر نشان کرد: مشکل از درون خود ما است باید درون را اصلاح کنیم باید معضلاتی را که برای ما درون دنیای اسلام ایجاد کرده اند حل و فصل و کنیم؛ مهم نیست که یک فرد یا یک حاکم با رژیم صهیونیستی در رابطه است، بلکه بیتفاوتی دنیای اسلامی اهمیت دارد.
روحانی تصریح کرد: اگر حاکمی خود فروخته باشد و یا خطا کند جای تعجب نیست، اما سکوت و نظاره گر بودن در برابر این خطای استراتژیک به عنوان یک معضل بسیار بزرگ برای دنیای اسلام خواهد بود.
دستاوردهای دولت
بخش مهمی از اظهارات رئیس جمهوری در یک هفته گذشته به تشریح دستاوردهای دولت در حوزه های مختلف اختصاص داشت.
الف- دستاوردهای صنعتی
رییس جمهوری شامگاه دوشنبه در حاشیه افتتاح طرحهای معدنی و فولادی و صنعت آب و برق سیرجان با بیان اینکه از آغاز انقلاب تاکنون به غیر از فشارهایی که در زمینههای سیاسی و امنیتی داشتهایم در بخش فناوری، اقتصاد و علم و دانش اقدامات عظیمی در این کشور انجام شده است تصریح کرد: جمهوری اسلامی ایران توانایی طراحی و ساخت سد را در گذشته نداشت اما امروز نه تنها نیاز خودمان را رفع میکنیم بلکه در سطح منطقه و جهان در این کار بزرگ صاحب قدرت و اجرا هستیم.
روحانی ادامه داد: در فروردین ماه امسال نیز شاهد بودیم که اگر سدها نبودند در بحران سیل چه اتفاقی می افتاد و این صنعت نه تنها برای نجات جان مردم بلکه بخشی از آب شرب و کشاورزی را تامین میکند.
رئیس جمهوری با اشاره به اینکه در زمینههای دیگر از جمله تجهیزات نیروگاهی در منطقه و جهان صاحب سبک و قدرت شدهایم گفت: روزی بود وارد کننده تجهیزات نیروگاهی بودیم و خودمان نمیتوانستیم نیروگاه بسیازیم اما امروز در سطح منطقه برای خودمان و سایر کشورها درست میکنیم و در این زمینه پیشرفت و تحول خوبی را در طول ۴۰ سال داشتهایم.
وی با بیان اینکه در زمینه صنعت فولاد توانمند و قدرتمند هستیم تصریح کرد: ممکن است؛ یک کارخانه را تاسیس کنیم ۲۰ درصد به خارح نیاز داشته باشیم اما قابل رفع است و میتوانیم تولیدکننده و صاحب این صنعت هم باشیم.
روحانی بیان داشت: جمهوری اسلامی ایران در زمینه ریلسازی و واگنسازی نیز پیشرفتهای خوبی داشته است در طی سالهای اخیر موفق شدیم استانها را به ریل وصل کنیم و سیاستهای دولت تدبیری و امید از اول حمایت از اتصال ریل بود که این جزو افتخارات ملی است.
رئیس جمهوری با بیان اینکه در سایر صنایع نیز پیشرفتهای خوبی داشتهایم تصریح کرد: یک زمانی هواپیمایی در بالای تهران می آمد موشکی که این هواپیما را بزنیم نداشتیم اما امروز موشک ضد زره میسازیم و در دوران دفاع مقدس نیز توانستیم موشکهایی بسازیم.
وی خاطرنشان کرد: امروز ما در پدافند هوایی در یک جایگاهی هستیم که یکی از کشورهای مهم آسیایی در سفر اخیر به من گفت ما افتخار می کنیم مسلمان در ایران توانستند با دست خود موشکی بسازند که پهپاد آمریکایی را سرنگون کند.
روحانی بیان داشت: در بحث صنعت نفت و گاز یک حرکت عظیمی انجام شده است و هر روز در زمینه اکتشاف و پالایشگاهی به خودکفایی بزرگی رسیده ایم و کار عظیم و بزرگی است که امروز می توانیم یک فاز پارس جنوبی را طراحی کنیم و گاز را استخراج و تصفیه کنیم.
رئیس جمهوری ادامه داد:تبادلی که با کشورهای دیگر در حوزه گاز داریم یک تحول بسیار بزرگی است که نباید ناشکری کنیم.
رییس جمهوری گفت: در اول دولت ما در گاز خودکفا نبودیم و برای اینکه مردم در سراسر کشور بتوانند از گاز استفاده کنند ، ناچار بودیم بسیاری از کارخانجات را گاز قطع کنیم.
روحانی افزود: در آن زمان یک کشور همسایه که به ما گاز می فروخت قیمت گاز را ۹ برابر کرد که دولت قبلی مجبور شد پرداخت کند ، اظهار داشت : ولی امروز ما در زمینه گاز نه در تابستان و نه زمستان مشکلی نداریم .
ب- تحول عظیمی در حوزه برق
روحانی شامگاه دوشنبه در حاشیه افتتاح طرحهای معدنی و فولادی و صنعت آب و برق سیرجان گفت : ما در زمینه برق نمی توانستیم روی پای خود بایستیم ولی امروز برق ما با برق های منطقه متصل می شود که کار عظیم و بزرگی است.
وی بیان کرد: امروز برق ما به کشورهای دیگر از جمله عراق صادر می شود و این تحول عظیم و بسیار بزرگی است که نباید در پیشگاه خداوند ناشکری کنیم.
دکتر روحانی ادامه داد: باید شکر نعمت خدا را باید به جای بیاوریم و از جوانان کارگرها مهندسان فعالان نیروهای مسلح تشکر کنیم حالا ممکن است یکی با دولتی خوب یا بد باشد اینکه بگوییم ما در برق پیشرفت نکردیم این ضربه به دولت است در حالی که برق مال دولت نیست بلکه متعلق به ملت است لذا ما نباید کفران نعمات خداوند را بکنیم.
ج- در زمینه اکتشافات پیشرفت خوبی داشتیم
روحانی شامگاه دوشنبه در حاشیه افتتاح طرحهای معدنی و فولادی و صنعت آب و برق سیرجان گفت: در زمینه اکتشاف نفت که قبلا خارجی ها این کار را انجام می دادند یک میدان عظیم نفتی را طی چند هفته قبل به ثمر نشست و ۵۳ میلیارد بشکه نفت در این مخزن اکتشاف قطعی ما است و هر چه بتوانیم از این ۵۳ میلیارد بهره برداری کنیم.
رئیس جمهوری افزود: این چاهها در این منطقه سه هزار و ۱۰۰ متر است که دارد نفت استخراج می شود و البته در زمینه پزشکی علمی دانشگاه کارهای عظیم و بزرگی انجام داده ایم.
وی تاکید کرد: دو نکته را ضمن تشکر از همه افراد مشغول به کار در منطقه گل گهر که همه کشور را گل و گهر کردند این منطقه به بهشت معدنی تبدیل شده است.
رئیس جمهوری اظهار داشت: در دنیا استخراج معادن در عمق هزار و ۵۰۰ متر سه هزار متر انجام می شود و من خودم در معدنی رفتم که عمقش هزار و ۵۰۰ متری بود و من تا ۷۰۰ متری آن رفتم که یک شهر بزرگ آنجا وجود دارد.
وی ادامه داد: ما باید تلاش وافر بکنیم، معدن یکی از سرمایه های عظیم و بزرگی است که خداوند به ما داده و در این زمینه تنوع زیادی در کشور داریم و یکی از افتخارات دولت یازدهم و دوازدهم اکتشاف وسیع است اما در عین حال هنوز کار زیادی باقی مانده است.
وی با بیان اینکه می خواهم دو نکته را مطرح کنم افزود: نکته نخست این است با تلاش هایی که انجام می شود اگر با فناوری روز آشنا نشویم و در وادی فناوری روز قرار نگیریم حتما عقب می مانیم و امروز در دنیا هوش مصنوعی سرآمد کارها است و اینترنت اشیا به عنوان وسیله بزرگ برای تحولات اجتماعی و اقتصادی است.
د- پیشرفتها در زمینه پارک های فناوری
روحانی شامگاه دوشنبه در حاشیه افتتاح طرحهای معدنی و فولادی و صنعت آب و برق سیرجان ادامه داد: در این زمینه دانشگاه ها و پارک های علم و فناوری پیشرفت های خوبی داشته اند و اقدامات خوبی انجام داده اند.
دکتر روحانی اظهار داشت: تحول عظیمی در کشور ما آغاز شده و در این زمینه همه استانها، استانداران و بخش های برنامه ریز در استانها یک بخشی از وقت خود را برای دانش های روز بگذارند.
وی با اشاره به اینکه امروزه ربات ها در صنایع به جای انسان ها کار انجام می دهند گفت: دنیای امروز دنیایی است که نمی توان از علم و دانش و فناوریش عقب ماند.
حجت الاسلام روحانی تصریح کرد: دنیای امروز دنیای تحولات جدید است و ما در این زمینه همه باید تلاش و کوشش کنیم و دانشگاه ها و مراکز فناوری و شرکت های دانش بنیان ما امروز بار سنگینی بر دوش دارند واتفاقا استعدادهای خوبی در این زمینه در ایران وجود دارد.
وی افزود: امروز حتی روستاهای ما به شبکه های اینترنت و فضای مجازی وصل می شوند به طوری که وزیر ارتباطات اعلام کرد "هر روز ۱۰ روستا به اینترنت وصل می شود".
ه- توان هستهای کشور
روحانی روز دوشنبه در جمع مردم رفسنجان رییس جمهوری با بیان اینکه امروز شرایط ما در توان هستهای نسبت به هر زمانی بهتر است گفت: ما در این سالها تحقیقات خود را ادامه دادیم و تعداد سانتریفیوژهای کشور از ۵ نوع به ۱۵ نوع رسیده است؛ ما توافق را حفظ میکنیم و حقوق مردم را پاس داشته و تسلیم فشار دشمن نمیشویم این مسیر یک مسیر تعامل است.
روحانی خاطر نشان کرد: ما دست روی دست نگذاشتیم و چشم امیدمان به بیرون از مرزها نیست امید ما اول به خداوند و بعد دست پر برکت و پر توان ملت ایران است.
و- دستاوردهای دولت در حوزه روستایی
روحانی در جلسه هیات دولت افزود: برجام افتخار ما است ولی آبادانی روستاها، مقدم بر آن افتخار است و سامان دادن سلامت مردم بیش از برجام موجب افتخار ما است. اینکه در زمینه گاز و نفت توانستیم این همه اکتشاف داشته باشیم و آن جاهایی که میدان مشترک داشتیم و در برداشت پیشی گرفتیم، افتخار ما است. به این دولت افتخار میکنیم. به اینکه عضو این دولت هستم افتخار میکنم. چرا افتخار نکنیم، خادم بودن و خدمت کردن به مردم فخر و افتخار دارد.
رئیس جمهوری با بیان اینکه ما باید به مردم خدمت کنیم. البته همه مردم، کارگران و کشاورزان ما در صحنه فعالیت هستند، گفت: در این هفتهها یک کارخانه نوآوری در تهران افتتاح شد و سال آینده یک کارخانه نوآوری دیگر در یزد افتتاح میشود و همینجا از همه استاندارها و از همه استانها دعوت می کنم که تلاش کنند تا پایان این دولت هر استانی یک کارخانه نوآوری داشته باشد و این کار شدنی است.
روحانی با اشاره به بازدید از فعالیت های ۱۱ شرکت دانشبنیان در یزد، گفت: واقعاً کار بزرگی در حال انجام است و این زیرساخت ارتباطاتی و مخابراتی و شبکه ملی اطلاعات که در دولت یازدهم و دوازدهم درست شد، بزرگترین افتخار این دولت است.
رئیس جمهوری افزود: بعضیها فکر میکنند که همه کار ما برجام بوده است. برجام هم یکی از کارهای پرافتخار ما بوده است. اما آب، برق، زندگی مردم، روستاها، صنعت، ورزش، کشاورزی، تحول بزرگ، گردشگری، مسکن و طرح اقدام ملی برای یک تحول بزرگ در مسکن موجب افتخار است.
ز- دستاورد دولت در حوزه ایجاد فرصت شغلی
رئیس جمهوری روز سهشنبه در نشست شورای اداری استان کرمان با اشاره به اینکه نباید به اقتصاد تک بعدی نگریسته شود ، گفت: بیشتر اقتصاددانها میگفتند وقتی وارد سال ۹۸ بشویم فاجعه اتفاق میافتد و تورم چند رقمی میشود و من میگفتم که اقتصاد یک علم پیچیدهای است و اینکه کسی یک بخشی از اقتصاد را بداند دلیل نمیشود که همه مطالب اقتصادی را میداند.
وی اضافه کرد: کسی که سیاست بینالملل امروز را نداند، کسی که روابط قدرت و روحیه مردم را نداند تمیتواند محاسبه اقتصادی داشته باشد.
دکتر روحانی اضافه کرد: از اردیبهشت امسال نشانههای نصرت و فتح و پیروزی را مشاهده کردیم و ماه به ماه تورم کاهش پیدا کرد و رشد اقتصادی کشور افزایش یافت .
وی گفت: دنیا متعجب شد وقتی مشاهده کرد که ما طی یک سال گذشته با وجود همه فشارها بیش از ۸۰۰ هزار شغل ایجاد کردیم، البته هنوز مردم ما در سختی هستند.
ح- دستاورد دولت در حوزه اقتصاد
روحانی روز سهشنبه در نشست شورای اداری استان کرمان با بیان اینکه باید ضروریات زندگی مردم تأمین شود گفت: باید به مردم اطمینان دهیم و زندگی مردم تامین شود و به مردم یاری دهیم تصریح کرد: خوشبختانه اقتصاد عمومی جامعه به طور نسبی خوب است و دلیل آن این است که در همه زمینهها پیشرفت داریم و بطور مثال امروز دیدیم که وزیر صمت اعلام کرد در زمینه فروش مس امسال نسبت به سال گذشته ۱۵ درصد افزایش داشته و زمانی که فلزات ما افزایش داشته و بیش از ۶ درصد فروش داریم؛ یعنی وضع ما خوب است.
رئیس جمهوری خاطرنشان کرد: افتتاح پروژههای زیاد در طول ۴۸ ساعت با اعتباری بالغ بر ۱۴ هزار میلیارد تومان در استان کرمان؛ حکایت از این دارد که وضع اقتصادی عمومی جامعه خوب است اما عالی نیست.
ت- دستاوردهای برجام
روحانی روز سهشنبه در نشست شورای اداری استان کرمان خطاب به ملت ایران گفت: راه و مسیری که دولت و نظام انتخاب کرده است؛ درست است و اینکه شما سختیهای فراوانی دارید؛ حق با شما است اما این شرایط را دشمنان برای ما ایجاد کردند و ما آغازگر نبودیم و شبانه روز تلاش می کردم که این برجام نشکند و یک عده میگفتند اگر برجام بشکند چه اتفاقی رخ میدهد در حالی که ۱۴سال برای برجام زحمت کشیده شده است و این را ما میدانیم.
وی تصریح کرد: روز گذشته هر کارخانه مهمی در استانهای کرمان و یزد افتتاح شدند همه در سایه برجام بودند و مدیران کارخانه ها اعلام می کردند در سایه برجام بسیاری از قطعات ما آزاد شدند.
رئیس جمهوری با طرح این سوال مبنی براینکه آیا برجام بد بود که بجای یک میلیون بشکه نفت، ۲میلیون و ۸۰۰ هزار بشکه نفت بفروشیم تصریح کرد: این دفعه در سازمان ملل یکی از رهبران کشورها به من گفت؛ در برجام نسبت به ایران حسادتمان می شد و چرایی آن را سوال کردم؛ گفت همه دنیا صف بسته اند که به ایران بیایند و شرکتهای ما میخواستند به ایران سفر کنند هتلهای ایران تا ۶ ماه ظرفیت نداشتند.
ی- دستاورد سفر به کرمان
روحانی روز سه شنبه در جمع خبرنگاران و اصحاب رسانه استان کرمان گفت: ۱۴ هزار میلیارد تومان پروژه افتتاح شده در سفر ۲ روزه به استان کرمان آغاز و یا به بهره برداری رسید که امیدوارم این سفر و این پروژه ها مایه خیر و برکت برای مردم عزیز استان کرمان باشد.
رئیس جمهوری در پاسخ به سوال خبرنگاری پیرامون فعال نمودن واحد تولیدی و صنعتی راکد و نیمه فعال استان کرمان اظهار داشت: برای حل مشکلات واحدهای نیمه فعال، با تصمیم وزارت صنعت، معدن و تجارت و کمک بانک ها، به دنبال راه اندازی مجدد و یا کارکرد با تمامی توان این واحدها هستیم که در این راستا اعتبارات و سهم خوبی برای استان کرمان در نظر قرار خواهد گرفت.
وی همچنین در پاسخ به سوال خبرنگار دیگری در رابطه با تکمیل طرح های نیمه تمام مانند پتروشیمی کرمان گفت: تلاش این دولت از ابتدا بر این بوده که ابتدا طرح های نیمه تمام را به پایان برساند و سپس به سراغ تعریف و اجرای طرح های جدید برود و در مساله پتروشیمی کرمان منتظر تامین اعتبارات لازم برای این پروژه هستیم که باید این اعتبار از سوی بخش خصوصی و بانک ها تامین و حتی صندوق توسعه ملی نیز می تواند، در این راستا کمک کرده تا این پروژه تکمیل شود.
دکتر روحانی تاکید کرد: مهمترین کاری که در این سفر انجام شد، تعیین و تثبیت مساله آب آشامیدنی مردم این ۲ استان برای بازه زمانی ۳۰ سال آینده بود که خوشبختانه این موضوع تصویب، و عملیات آن توسط دولت و بخش خصوصی اجرایی خواهد شد.
وی در رابطه با سرمایه گذاری در صنعت ذغال سنگ استان کرمان بیان کرد: این استان به عنوان یک استان معدنی است و شرکت صنعتی معدنی گلگهر یکی از مراکز بسیار مهم در این زمینه است که به عنوان مرکز تولید فلزی کشور مطرح می باشد همچنین یکسری معادن دیگر در این استان وجود دارد که ذغال سنگ نیز جزو آنها است.
وی تصریح کرد: خوشبختانه در زمینه اکتشافات معدنی حرکت بسیار خوبی انجام شده و در یکسال اخیر ۲۰ هزار کیلومتر مربع به اکتشافات استان کرمان اضافه شده است و اگر این روند ادامه یابد بسیاری از پهنههای معدنی ما در ین استان اکتشاف خواهند شد.
رئیس جمهوری ادامه داد: در سفر به استان یزد تصمیم گرفتیم کارخانه قدیمی موجود در این شهر را به یک کارخانه نوآوری مانند آن چیزی که در روزهای گذشته در تهران افتتاح کردیم، راه اندازی شود و در استان کرمان نیز دیروز به مردم رفسنجان قول دادیم و امیدواریم تا سال آینده پارک علم و فناوری این منطقه راه اندازی شود.
وی تاکید کرد: این پارک می تواند تحولی در زمینه اشتغال جوانان و توسعه این منطقه ایجاد کند و از استاندار کرمان می خواهم مکانی را برای کارخانه نوآوری در استان کرمان در نظر بگیرد و این موضوع را دستور کار قرار دهند.
ک- دستاورد سفر دولت به یزد
روحانی یکشنبه شب در پایان سفر خود به استان یزد در جمع خبرنگاران افزود: در این سفر اعتبارات خوبی به مسئله آب و راه آهن استان تخصیص یافت .
وی از افتتاح طرحهای مختلف در استان ابراز خرسندی و خاطرنشان کرد: در استان یزد ۲ طرح بزرگ افتتاح شد که یکی در چادرملو بود که محصول آن در سال یک میلیون و ۵۵۵ هزار تن است و این یک تحول بزرگ در استان و کشور است و همچنین کارخانه توربین سازی، سازنده کمپرسورهای خطوط انتقال گاز افتتاح شد که راه اندازی این کارخانه بسیار خوشحال کننده و امید بخش است .
روحانی ادامه داد: با ایجاد واحد یاد شده در زمینه توربین ها خودکفا شدیم و واقعا جای شکر و سپاس دارد که اندیشمندان و کارآفرینان در جهت رشد و پیشرفت کشور تلاش می کنند.
وی خاطر نشان کرد: همچنین طرحهای عظیم صنعتی که امروز به بهره برداری رسید حدود سه هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان برای انها سرمایه گذاری شد که این به معنای یک تحول بسیار بزرگ است و به آنچه ما وعده دادیم عمل کردیم.
رئیس جمهوری در پاسخ به سوال یکی از خبرنگاران در رابطه با طرح های نیمه تمام در استان اضافه کرد: برای تعدادی از طرح های نیمه تمام اعتبارات لازم پیش بینی شده است .
وی اظهار داشت : برای تکمیل طرحهای نیمه تمامی که جزو مصوبات سفر نیستند امروز تسهیلات خوبی از طریق ۱۴ بانک به میزان ۶۰ هزار میلیارد تومان در نظر گرفته شد که امیدواریم هم ما و هم بانک ها در سایه اعتبارات این طرح ها را تکمیل نماییم.
رئیس جمهوری در ارتباط با بحث گردشگری اظهار داشت: در بحث میراث فرهنگی دولت باید اعتبار ویژه ای در نظر بگیرد، البته در این حوزه هم بخش خصوصی اقدامات بسیار خوبی انجام داده است.
روحانی افزود: حوزه گردشگری اعتبارات متمرکز در یک جا نیست و همین پروژههای تامین آب، توسعه خطوط ریلی و موارد مختلف دیگری که تصویب شده، زمینهساز توسعه گردشگری در استان هستند.
وی خاطرنشان کرد: بحث گردشگری و صنایع دستی و میراث فرهنگی وسیله بسیار خوب و کوتاهی برای اشتغال جوانان است و همیشه در دولت به دو موضوع گردشگری و شرکتهای دانش بنیان تاکید ویژهای دارم.
رئیس جمهوری با تاکید بر اینکه رابطه سیاسی ما با دنیا یک عامل بزرگ برای گردشگری است گفت: به عنوان مثال ما ویزا را برای شهروندان یک کشوری بر میداریم و همین موضوع کمک بسیار بزرگی برای حوزه گردشگری است.
رئیس جمهور در پاسخ به سئوالی درباره حمایت دولت از توسعه فناوری اطلاعات در استان و تقویت ظرفیتهای استان در این زمینه گفت: امروز توسعه بخش فناوریهای اطلاعات اهمیت زیادی دارد و دولت نسبت به این موضوع و تقویت شرکتهای دانشبنیان اهتمام ویژهای قایل است و در این زمینه احداث کارخانه نوآوری در یزد که عملیات اجرای آن در جریان این سفر آغاز شد، میتواند تحول بزرگی در بخش فناوری و شرکتهای دانشبنیاد یزد ایجاد کند.
روحانی خاطر نشان کرد: تلاش دولت بر این بوده که سیستم ارتباطی کشورمان با دنیا قابل قبول باشد و در این راستا شبکه ملی اطلاعات کشورمان فعال است و فازهای مختلف آن در حال افتتاح میباشد.
رئیس جمهوری تصریح کرد: معتقدیم پیشرفت علمی واقتصادی در سایه حضور در بازارهای جهانی امکانپذیر است، لذا تسهیل برای حضور در این بازارها را همچنان ادامه خواهیم داد.
روحانی در پاسخ به سئوالی در خصوص پدیده مهاجرتپذیری و بیکاری فارغالتحصیلان دانشگاهی در استان یزد، گفت: دولت هر چه در توان دارد برای بهبود وضعیت استان بهکار خواهد گرفت و در خصوص بیکاری فارغالتحصیلان دانشگاهی شرکتهای دانشبنیان میتوانند و این ظرفیت را دارند که فارغالتحصیلان و جوانان تحصیلکرده را جذب و مشغول بهکار کند.
رئیس جمهوری در ادامه نشست خبری در پاسخ به سوال خبرنگاری در خصوص توجه دولت به موضوع گردشگری استان، گردشگری را یکی از محورهای مهم اشتغال جوانان و همچنین کمک به توسعه استان عنوان کرد و گفت: در بحث گردشگری اعتبارات، فقط متمرکز در یک حوزه نیست و اقدامات متعدد و مختلف برای توسعه استان از جمله احداث راهآهن و تأمین آب میتواند در توسعه گردشگری استان نقش ایفا کند.
روحانی خاطر نشان کرد: در مورد گردشگری تنها وزارت میراث فرهنگی و گردشگری نیست که باید اعتبارات به آن تخصیص یابد، البته دولت باید به گردشگری، میراث فرهنگی و صنایع دستی توجه ویژهای داشته باشد زیرا این حوزه در زمینه اشتغال، نقش بسیار تعیین کنندهای دارد.
رئیس جمهوری با بیان اینکه بیکاری تحصیلکردهها، امروز یک مشکل مهم و اساسی در کشور است، گفت: توسعه شرکتهای دانشبنیان میتواند زمینه مناسب را برای اشتغال جوانان ایجاد کند.
روحانی در ادامه با بیان اینکه رابطه سیاسی ما با دنیا میتواند عامل مهمی برای توسعه گردشگری در کشور باشد، گفت: لغو روادید با یک کشور میتواند به افزایش تعداد گردشگران خارجی و توسعه گردشگری بیانجامد البته باید بودجه لازم هم برای گردشگری اختصاص یابد.
رئیس جمهوری در پایان خاطر نشان کرد: خوشبختانه استان یزد از ویژگیهای بسیار خوبی در زمینه گردشگری برخوردار است و بافت تاریخی، معماری و بناهای تاریخی یزد از جمله جاذبه های گردشگری این استان است.
ل- تامین آب آشامیدنی مردم استان یزد و کرمان تا افق ۳۰ ساله
روحانی روز دوشنبه در جمع مردم رفسنجان در ادامه با اشاره به این که در سفر به کرمان ۱۴ هزار میلیارد تومان طرح و پروژه افتتاح میشود، تصریح کرد: با تصمیمات گرفته شده آب آشامیدنی و صنعتی استان یزد و کرمان برای ۳۰ سال آینده از خلیج فارس تا دریای عمان تامین میشود.
وی تصریح کرد: در هفته پیش تصمیماتی برای استان کرمان و یزد مبنی بر تامین آب آشامیدن مردم یزد و کرمان برای ۳۰ سال آینده اتخاذ شده و این از برکت، تلاش، کار و کوشش از سوی دولت و مردم است.
روحانی با بیان اینکه برای آب آشامیدنی سالم مورد نیاز مردم این استان تا افق ۳۰ ساله برنامهریزی شده است گفت: انتقال آب از خلیج فارس برای استان یزد و کرمان مشخص شده است و دولت و صندوق توسعه ملی نیز برای این مهم کمک میکند و در سال آینده اولین بخش از آب خلیج فارس به استان کرمان و یزد وارد خواهد شد.
رئیس جمهوری در ادامه با بیان اینکه این آب برای تامین بخش صنعت است و آبی که تاکنون برای صنعت مصرف شده در اختیار سایر بخشها قرار خواهد گرفت تصریح کرد: از این آب انتقالی نیز میتوان برای کشتهای گلخانهای استان استفاده کرد زیرا طرحهای گلخانهای یک تحول بزرگ در حوزه کشاورزی هستند و کار بسیار عظیمی در این زمینه در استان یزد صورت گرفته است و این کشت بسیار مهم است زیرا با آب کم؛ محصول زیاد برداشت میشود.
م- رسیدگی سریع به وضعیت زلزلهزدگان آذربایجان
روحانی روز چهارشنبه در جلسه هیات دولت با طلب آمرزش برای درگذشتگان حادثه زلزله در استان آذربایجان شرقی و آرزوی صبر برای خانواده های آنان و همچنین طلب سلامتی و شفا برای مصدومان، تاکید کرد که همه باید تلاش کنیم مشکلات مردم این مناطق زلزله زده را که در سرمای این فصل در شرایط سختی زندگی می کنند، در اسرع وقت حل کنیم.
وی با تاکید بر اینکه "شرایط زندگی راحتتر مردم مناطق زلزله زده آذربایجان شرقی را در این زمستان سرد، باید خیلی سریع فراهم کنیم"، تصریح کرد: در هوای سرد آن منطقه، زلزله زدگان نباید در زیر چادر بمانند و یکی از راه های نزدیک برای کمک رسانی این است که برای آنها خانه و اتاقی اجاره کنند و ما اجاره آنها را خواهیم پرداخت.
روحانی با بیان اینکه از لحظه و ساعت اول، همه مسئولان و مقامات کشوری و محلی، وزارتخانههای مختلف و ستادهای گوناگون برای درمان، آواربرداری و اسکان موقت مردم در صحنه حضور داشتند، اظهارداشت: از همه تشکر میکنم که در زمان کوتاهی آب، برق، گاز و همه امکاناتی که از دسترس خارج شده بود را در دسترس قرار دادند.
رئیس جمهوری با قدردانی از مسئولان، نیروهای مسلح، صدا و سیما و رسانهها و همه آنهایی که در این راستا کمک کردند، گفت: این جای افتخار برای ملت و تاریخ ما است که هر کجا مشکلی برای گروهی از مردم پیش میآید، مردم به گونهای عمل میکنند که نشان می دهد بنیآدم، اعضای یک پیکرند و این جزو افتخارات اخلاقی و فرهنگی ما و جزو همان میراث پیامبر(ص) و امام صادق(ع) است.