سید رضا قزوینی غرابی در گفتوگو با خبرنگار سیاسی ایرنا، درباره آخرین تحولات عراق گفت: خطبه اخیر نماینده آیتالله سیستانی در قرائت نظرات ایشان یکی از تندترین خطابهها و بیانیههای آیتالله سیستانی در چند هفته گذشته علیه ساختار سیاسی کنونی عراق و حمایت از اعتراضات مسالمتآمیز بود.
وی ادامه داد: آیتالله سیستانی در این بیانیه آشکارا اعلام کردند که اگر دولت عراق معتقد به بازگشت به دوران پیش از اعتراضات است، در توهم قرار دارد چراکه عراق امروز با عراق پیش از اعتراضات متفاوت است.
این کارشناس مسائل عراق با بیان اینکه اظهارات آیتالله سیستانی چراغ قرمز به دولت و حمایت از مطالبات مسالمتآمیز است، اظهار داشت: ما شاهد تحولات ملموس و عملی که زندگی روزمره مردم اثرگذار باشد، نیستیم. اصلاحات وعده داده شده دارای سقف زمانبدیشده نیستند و این مسئله، مردم و معترضان را نسبت به اجرای آنها نگران میکند.
قزوینی غرابی با اشاره به تشکیل کمیسیونی در پارلمان عراق برای اصلاح قوانین این کشور تصریح کرد: در چند روز اخیر کمیسیونی ویژه برای بازنگری قانون اساسی عراق در مجلس تشکیل شده است. باید دید چه نتایجی برونداد این کمیسیون است هرچند به نظر نمیتوان امیدوار به نتیجهبخش بودن اقدامات این کمیسیون ویژه بود چراکه این کمیسیون از افرادی تشکیل میشود که خود بخشی از جریان موجود هستند یا وابسته به احزاب و جریانهایی هستند که خود از عوامل موثر در فسار موجودند.
وی افزود: از سوی دیگر شاهد هستیم که جریانها و گروههایی نسبت به اصلاحات مطرح شده اعتراض دارند به طور مثال، گروههای کردی و اقلیم کردستان عراق اعلام کردهاند هرگونه اصلاحاتی که حقوق مردم کرد و نظام فدرالیستی در منطقه کردستان را تحت الشعاع قرار دهد را قبول نخواهند کرد.
این روزنامهنگار با بیان اینکه علاوه بر قانون اساسی قرار است قانون انتخابات و کمیساریای نظارت بر انتخابات هم اصلاح شود، خاطرنشان کرد: بر این اساس قرار است تعداد نمایندگان از ۳۲۹ نفر به ۲۵۰ نفر کاهش یافته و قانون سانتلیگو لغو شده و افرادی که رای بیشتری میآورند، وارد مجلس شوند.
مشکل عراق تغییر چند وزیر نیست
قزوینی غرابی درباره اصلاح کابینه و آوردن افراد مستقل به دولت از سوی عادل عبدالمهدی ابراز داشت: عادل عبدالمهدی گفته است هشت نفر از وزرا مشمول اصلاح کابینه میشوند و افراد مستقل جایگزین آنها خواهند شد. او یک سال قبل هنگام تشکیل کابینه هم چنین وعدهای داده بود و در همین راستا، یک سایت اینترنتی را ایجاد کرده و گفته بود افرادی که خواهان تصدی پست دولتی هستند در این سایت ثبت نام کنند.
وی با بیان اینکه کنار گذاشتن هشت وزیر و آوردن افراد جایگزین نشان میدهد صحت ادعای وی مبنی بر اینکه اکثریت افراد کابینه را افراد مستقل تشکیل میدهند، درست نیست، عنوان کرد: مشکل عراق تغییر چند وزیر نیست بلکه مسائل ریشهایتر بوده و مردم خواهان اصلاحات اساسی هستند.
مرجعیت عراق بر بازنگری قانون تاکید دارد
این کارشناس مسائل عراق درباره اصلاح قوانین و تاثیر این مسئله بر کاهش اعتراضات یادآور شد: بخش عمدهای از مشکلات امروز عراق ناشی از قوانینی مانند قانون اساسی، قانون انتخابات، قانون احزاب و... است که دارای ایرادات عمدهای است و منجر به سوء استفاده احزاب فعلی از شرایط و سهمیهبندی و طائفهگری در تقسیم قدرت شده است. بنابراین تا زمانی که مسائل به صورت ریشهای اصلاح نشوند، ما شاهد وجود فساد هستیم و به همین خاطر مرجعیت عراق بر بازنگری قانون تاکید دارد.
قزوینی غرابی اضافه کرد: بازنگری قوانین در سایه وجود احزاب فعلی و جریانهای قدرت و همچنین وجود چهرههایی در کمیته بازنگری که خود از عوامل موثر در فساد امروز عراق هستند، راه به جایی نمیبرد. چراکه شکل قوانین به گونهای تنظیم میشود که منافع این جریانها و افراد حفظ شود.
همزمانی اعتراضات ایران، عراق و لبنان نمیتواند تصادفی باشد
وی درباره اظهارات اردوغان مبنی بر اینکه مدعی احتمال کشیده شدن اعتراضات از عراق به ایران وجود دارد، گفت: ما نمی دانیم این ادعا تا چه اندازه مبتنی بر اطلاعات بوده است. با این حال، وجود این ناآرامیها در کشورهای منطقه خواه ناخواه بر امنیت سایر کشورها میتواند اثرگذار باشد.
این تحلیلگر مسائل سیاست خارجی ادامه داد: چرخه این اعتراضات از عراق آغاز و به لبنان منتقل شد و همچنان در این دو کشور ادامه دارد و در چند روز اخیر هم شاهد اعتراضاتی در داخل ایران هستیم که این مسائل و همزمانی این تحولات نمیتواند تصادفی باشد.