کرمان - ایرنا - رئیس سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان کرمان گفت: اصلاح قیمت حامل‌های انرژی حرکتی منطبق بر نگاه کارشناسی در راستای اصلاح ساختار اقتصادی و به نفع منافع ملی و اجتماعی کشور است.

به گزارش ایرنا، جعفر رودری روز دوشنبه در جمع خبرنگاران با اشاره به عدالت‌مندی حاکم بر توزیع یارانه‌های پنهان سوخت افزود: در شرایطی که یارانه به مصرف این فراورده و حامل ها داده می شود، هر خانواری که مصرف بیشتری داشته باشد از یارانه بیشتری برخوردار می شود و امکان استفاده بیشتر از حامل های انرژی برای قشر ثروتمند با توجه به تعداد بیشتر خودروها و مسافرت ها متصور است.

وی ادامه داد: سهم اقشار بالای جامعه از یارانه پرداختی به سوخت بیشتر است و به لحاظ مصلحت‌های اقتصادی، منافع اجتماعی و عدالتمندی به نفع جامعه است که این اصلاح انجام شود.

رئیس سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان کرمان با بیان اینکه بحث اصلاح قیمت حامل‌های انرژی سال‌ها در کشور مطرح بود و بارها از طرف کارشناسان اقتصادی طرح می شد گفت: علت اجرای این طرح هزینه‌های مربوط به یارانه پنهانی بود که دولت در قیمت حامل‌های انرژی پرداخت می‌کند و هزینه سنگینی به جامعه تحمیل می‌کند.

وی تصریح کرد: از طرفی دیگر مصرف بی رویه ماحصل کاهش قیمت انرژی است به گونه ای که مصرف بنزین در ایران در مقایسه با کشورهای مشابه (از نظر جمعیتی و خودروها)، چند برابر و قیمت حامل های انرژی ایران بسیار پایینتر از کشورهای پیرامون ما است.

رودری افزود: این موارد استان‌های مرزی و نزدیک به مرزها را در معرض پدیده قاچاق سوخت قرار می‌دهد و موجب می‌شود که یارانه پنهانی که دولت برای رفاه و افزایش قدرت اقتصادی خانوارهای جامعه و کشور پرداخت می‌کند، به واسطه قاچاق نسیب کشورهای دیگر و افراد سودجو شود.

وی بیان داشت: قیمت پایین انرژی تاثیری اساسی در حیات اقتصادی و شکل‌گیری جریان سالم فعالیت اقتصادی می گذارد و بر اساس نگاه کارشناسان ریشه بسیاری از مسائل و مشکلات اقتصادی به این موضوع برمی گیرد.

رئیس سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان کرمان گفت: قیمت انرژی زمانی که پایین نگهداشته و دولت متحمل هزینه سنگین یارانه پنهان می شود، جهت گیری اقتصادی و تخصیص منابع صنایع بر اساس قیمت های نسبی به گونه ای رقم می خورد که انحراف سرمایه ها و جهت گیری تکنولوژی با پیشرفت علم، رشد اقتصادی و تکنولوژی دنیا همگام نباشد و انحراف ایجاد می‌کند.

وی تصریح کرد: احساس نیاز به پیشرفت تکنولوژی در فعالیت های مختلف اقتصادی کمتر شکل می گیرد که این مساله نه تنها هزینه مستقیم بر جامعه تحمیل می کند بلکه جهت گیری تخصیص منابع، پیشرفت تکنولوژی و احساس نیاز به پیشرفت تکنولوژی در سرمایه گذاری ها به انحراف رود لذا اصلاح قیمت حامل های انرژی به عنوان یکی از اصلاحات ساختاری و پایه در اقتصاد ایران مطرح می شود که منفعت آن به نفع تمامی جامعه است.

افزون بر ۷۵ درصد جمعیت کرمان تحت پوشش بسته معیشتی دولت قرار می گیرند

رودری بیان داشت: در مقطع گذر از تورم بالا، شرایط خاص کشور و تحمیل تحریم های ظالمانه بخشی از قدرت خرید مردم کاهش یافته لذا افزایش قیمت بنزین گرچه از نظر اقتصادی به نفع منافع اجتماعی و اقتصاد کشور است اما دغدغه قدرت خرید و معیشت مردم وجود دارد.

وی ادامه داد: معیشت دغدغه مهم و به حق از طرف خانوارها است که با اصلاح قیمت بنزین ظهور و بروز می کند و علاوه بر هزینه مستقیم به دلیل افزایش قیمت سوخت، دغدغه تسری یافتن افزایش قیمت ها به شکل زنجیره‌ای به سایر کالاها نیز وجود دارد و تورم ایجاد شده به عنوان دغدغه اساسی ممکن است برای خانوارها قابل تحمل نباشد.

رئیس سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان کرمان گفت: دولت برای کاهش دغدغه های مردم در بعد نخست بسته معیشتی را از محل افزایش قیمت بنزین تعریف کرده و به خانوارهای مشمول این حمایت پرداخت می شود.

وی تاکید کرد: میزان ۷۷۸ هزار خانوار استان کرمان به میزان ۷۵ تا ۸۰ درصد جمعیت این استان تحت پوشش بسته معیشتی دولت قرار می گیرند و بین خانوارهای یک نفر تا پنج نفره و بالاتر توزیع می شود.

رودری ادامه داد: بیشترین درصد توزیع خانوارهای مشمول بسته حمایتی دولت در استان کرمان در گروه چهار نفره ۲۶.۵ درصد، خانوارهای سه نفره ۲۴ درصد و ۲ نفره ۲۰ درصد را شامل می شوند.

وی گفت: طی محاسبات اولیه دولت، افزایش هزینه مستقیم بنزین را کامل پوشش می دهد لذا سیاست گذاری دولت از منظر نخست برای جبران معیشت و حمایت معیشتی خانوار به واسطه افزایش قیمت بنزین به صورت مستقیم پرداخت می شود.

رودری افزود: هدف دیگر جلوگیری از تسری افزایش قیمت به سایر کالاها و خدمات است به نحوی که در معیشت خانوارها تاثیری نداشته باشد که این امر در سطح ملی مطرح شده و در استان به صورت جدی پیگیری می شود و باید بازرسی لازم انجام شود که تخلفی در خصوص افزایش قیمت ناخواسته نداشته باشیم.

وی با بیان اینکه هیچ افزایش قیمت حاصل از اصلاح  قیمت بنزین تاکنون در استان کرمان نداشتیم عنوان کرد: مدیریت بازار در این بخش یک مساله اساسی و دغدغه دولت در سطح ملی و استانی بوده است.

رئیس سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان کرمان گفت: متقاضیانی که یارانه نمی گیرند و احساس می کنند مستحق بهره مند شدن از این بسته حمایتی هستند، بر اساس هماهنگی های انجام شده افراد می توانند با مراجعه به وزارت و ادارات کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی به عنوان متولی و ارائه مستندات، درخواست خود را ثبت کنند.

وی ادامه داد: چهار میلیون و ۵۰۰ هزار لیتر روزانه مصرف بنزین در استان کرمان اعلام شده که ۴.۶ درصد کل مصرف بنزین کشور است و سهم ما از جمعیت کشور چهار درصد و ۳.۵ درصد از اقتصاد کشور است لذا این استان سرانه مصرف بالاتری از متوسط ملی دارد و پیش بینی می شود اصلاح قیمت سوخت مصرف و قاچاق بنزین را کاهش می‌دهد و به اقتصاد استان و ملی کمک می کند.

رودری با بیان اینکه دولت سالانه ۱۷۷ هزار میلیارد تومان روی بنزین یارانه پرداخت می کند گفت: هشت هزار و ۲۰۰ میلیارد تومان یارانه پنهان سوخت در استان کرمان قبل اصلاح قیمت بنزین بود.

اعتراض به اصلاح قیمت بنزین که بر اساس مصوبه شورای عالی هماهنگی سران قوا از دقایق اولیه بامداد جمعه ۲۴ آبان به اجرا گذاشته شد، در شهرهای مختلف اشکال متفاوت داشت. 

در برخی شهرها اعتراض ها تنها در حد تجمع بود و در برخی شهرها با ایجاد ترافیک همراه شد. 

علی ربیعی، سخنگوی دولت، محمود واعظی، رئیس دفتر رئیس جمهوری و محمد باقر نوبخت، رئیس سازمان برنامه و بودجه از شامگاه جمعه تاکنون در اظهارنظرهایی جداگانه تاکید کرده اند که موضوع تغییر بهای بنزین مصوبه شورای عالی هماهنگی قوا و تصمیم همه اجزای نظام است. 

همچنین دولت با توجه به دغدغه هایی که درباره معیشت مردم وجود دارد، موظف است تا تمام پولی را که از این مسیر به دست می آید، در قالب یارانه جداگانه به حدود ۶۰ میلیون نفر از مردم ایران پرداخت کند و مهم ترین مساله دولت در این اصلاح قیمت اصلاح نظام پرداخت یارانه به نفع همه مردم بوده است. دولت تاکید کرده است که به سرعت ساز و کار پرداخت یارانه اصلاح قیمت بنزین اعلام می شود .