مرتضی ضرابی عصر دوشنبه در نشست خبری که به مناسبت روز جهانی خون بند ناف در قزوین برگزار شد، افزود: خون بند ناف که بیش از این به عنوان یک زباله بیولوژیک شناخته میشد با داشتن ۸۰ تا ۲۰۰ میلی لیتر منبع ارزشمند از سلولهای بنیادی خون ساز است که در درمان بسیاری از بیماریها قابل استفاده است.
وی اضافه کرد: اکنون علاوه بر ۲۱ دفتر نمایندگی در سراسر کشور دو دفتر در اربیل عراق و یک دفتر در مسقط عمان نمونههای خون بند ناف را جمعآوری و به کشور منتقل میکند.
ضرابه ادامه داد : ایران دارای بزرگترین بانک خون بند ناف در خاورمیانه است که جمع آوری نمونه از سایر کشورها شامل ترکیه، ترکمنستان، رومانی، عراق، افغانستان، اردن، نروژ، کانادا، انگلستان، امارات و عمان را نیز انجام میدهد.
مدیرعامل بانک خون بند ناف رویان اظهار داشت: دانش ذخیره سازی سلولهای بنیادی در کشور کاملا بومی است و بیشتر کشورهای همسایه به جز ترکیه و امارات در هیچ کدام نمونه خون نگهداری نمیشود و باید به کشورهای دیگر اروپایی و یا هند برای ذخیره سازی منتقل شود.
ضرابی یادآورشد: سلولهای ذخیره سازی شده پتانسیل درمان بیش از ۸۰ بیماری خونی و غیرخونی را دارد و در حال حاضر بیشترین کاربرد آن در درمان بیماریهای خونی شامل تالاسمی ، انواع سرطان خون ، بیماری نقض سیستم ایمنی و کم خونی های مادرزادی است.
به گفته وی در دنیا بیش از ۴۰۰ کارآزمایی بالینی برای بیماریهای اطفال شامل فلج مغزی ، اوتیسم ، ناهنجاری قلبی نوزادان و دیابت و همچنین در بالغ ها شامل سکته مغزی ،آلزایمر ، ام اس، پارکینسون ، آرتروز و صدمات نخاعی انجام شده است.
مدیرعامل بانک خون بند ناف رویان در ادامه از انجام بزرگترین طرح تحقیقاتی کشور برای کودکان فلج مغزی با استفاده از سلولهای بنیادی بند ناف خبر داد و افزود: این طرح با همکاری مرکز طبی کودکان و ستاد سلولهای بنیادی برای ۱۵۰ کودک ۴ تا ۱۴ سال در حال انجام است که تاکنون مراحل اولیه آن با موفقیت طی شده است.
ضرابی با اشاره به اهمیت ضمائم زایمانی گفت: خون بند ناف ، بافت بندناف و پرده جنینی هرکدام دارای یک سلول بنیادی ارزشمند هستند که می توانند از جمله برای پانسمان بیولوژیکی در سوختگی و زخم پای دیابتی مورد استفاده قرار گیرد.
وی با اشاره به چشم انداز فعالیت های آینده این مرکز ، توسعه فعالیت های بین المللی را یکی از این برنامه ها عنوان کرد و افزود: در این راستا به دنبال راه اندازی بانک خون بند ناف در کشور های همسایه و همچنین دفاتر نمایندگی برای جمع آوری نمونه هستیم .
مدیرعامل بانک خون بند ناف رویان توسعه محصولات و خدمات را نیز از دیگر اهداف این مرکز عنوان کرد و گفت: دراین راستا درصدد ذخیره سازی پالپ داندان و فراوری پرده آمنیوتیک (پرده جنین) در آینده هستیم.
ضرابی هزینه ذخیره سازی نمونه خون بند ناف را ۳۰۰میلیون ریال عنوان کرد و افزود: سالانه نیز برای شارژ این نمونه یک میلیون و ۶۰۰هزار ریال پرداخت می شود که امکان تقسیط آن وجود دارد.
وی افزود: استانهای تهران، خراسان رضوی، فارس و خوزستان تاکنون بیشترین ذخیره سازی را داشتند و در قزوین نیز این عمل در یک درصد زایمان ها انجام شده است.
۱۵نوامبربرابر با ۲۴ آبان ماه بعنوان روز جهانی خون بند ناف نامگذاری شده است.