به گزارش ایرنا،مشاغل نوین که به کسب و کارهای اینترنتی شناخته می شوند در سال های اخیر به سرعت رو به گسترش هستند و در برخی استانها به دلیل بهره مندی جمعیت بیشتری از اینترنت و البته سواد بالای اینترنتی، این کسب و کارها یکی پس از دیگری متولد شدند و در عین گمنامی اما بخشی هرچند کوچک از مشکلات بیکاری جوانان را حل کرده اند.
کافی نت ها، تاکسی های اینترنتی، برخی استارتاپ ها و شرکت های دانش بنیان و حتی برخی مراکز ارائه خدمات خانگی از شناخته شده ترین کسب و کارهای نوین هستند که تولد اینترنت و شتاب گسترش آن، عامل حیات این مشاغل است.
البته در سال های اخیر با ایجاد پیام رسان های مختلف در بستر فضای مجازی، این محیط به فرصتی تبدیل شد تا برخی خرید و فروش ها از طریق سفارشات اینترنتی انجام شود که با توجه به افزایش دغدغه های امروزی مردم و کمبود همیشگی وقت، این درگاههای معاملاتی مورد استقبال شهروندان قرار گرفته به نحوی که در محیط پیام رسان تصویر، مشخصات و قیمت کالای مورد نظر را دریافت کرده و یا واریز وجه به صورت اینترنتی، جنس خریداری شده را تحویل می گیرند.
در لرستان نیز که از دیرباز با مساله بیکاری مواجه بوده این کسب و کارها شکل گرفته و به ویژه در حوزه خریدهای اینترنتی رونق داشته که فعالیت صدها کانال در این راستا موید این مطلب است.
اما همانطور که این کسب و کارها مزایای بسیاری از جمله عدم نیاز به محیط فیزیکی برای انجام کار، قیمت ارزان تر کالا یا خدمات به دلیل هزینه کمتر راه اندازی شغل، سرعت در انجام معاملات، فراگیری، گستردگی جغرافیایی و عدم محدودیت در مکان ارائه خدمات دارند اما بسیار شکننده به نظر می رسند چراکه با اختلال در شبکه اینترنت، عملا ادامه کار برای آنان میسر نبوده و این یعنی نبود درآمد تا اطلاع ثانوی.
قطعی اینترنت در برخی کسب و کارها تنها منجر به قطع درآمد آنها می شود اما در برخی نیز زیان هایی بر جا می گذارد که مشاغل فروش مواد غذایی و خوراکی از این جمله هستند که در صورت نبود فروش برای چند روز، ماده اولیه آنها فاسد و یاغیر قابل استفاده می شود.
در روزهای اخیر که عده ای آشوبگر خود را در میان مردم جای دادند و مسیر دغدغه های عمومی را منحرف کردند یکی از اصلی ترین عوامل در تهییج افکار عمومی توسط سودجویان و رسانه های معاند، همین فضای مجازی بود که با وجود تمامی مزایا اما در این مورد بستری برای شکل گیری آشوب ها شد.
کانال هایی که با انتشار موارد دروغ و خلاف واقع و تصاویر بعضا جعلی و مربوط به حوادث گذشته، موجب انحراف افکار عمومی شدند و مردم را نسبت به منافع عمومی کشورشان بدبین می کنند به محیطی تبدیل می شوند تا به آشوب ها دامن بزنند و علاوه بر خسارت به اموال عمومی با جان شهروندان بازی کنند.
گردانندگان این فضاها، افرادی هستند که عمدتا دغدغه ای ندارند و یا افرادی که تحت تاثیر رسانه های معاند هستند و بدون کمترین عرق ملی و غیرت ایرانی، به خیابان ها می آیند، مردم را تحریک می کنند و در نهایت نظاره گر تفرقه میان مردم و مسئولان می شوند.
به نظر می رسد یکی از راهکارهای اصلی تمامی کشورها در این مواقع، قطع دسترسی به فضای مجازی است تا از این طریق، از شدت شایعات و تهییج بی مورد شهروندان کاسته شود.
اما به ناچار در این میان، کسب و کارهای اینترنتی نیز تعطیل می شوند و درآمد چندین روز آنها چیزی به جز کسادی و رکود نیست، رکودی که حاصل اقدامات آشوبگرانه عده ای شهروندنما است که نه دلشان برای مردم می سوزد و نه خواسته ای دارند، بلکه هدف دیگری در سر می پرورانند و مردم را به عنوان ابزاری برای رسیدن به این هدف شوم انتخاب کرده اند.
امروز اغتشاشاگران صحنه آرام تجمعات مردم در خصوص تغییر نرخ بنزین را به آشوب کشیدند و علاوه بر خسارت به اموال عمومی، خانه های مردم، کارخانه ها و خودروی شهروندان، برخی از کاسبان سنتی نیز از ترس آشوبگران، حاضر به گشودن مغازه های خود نیستند و در کنار همه اینها کسب و کارهای نوپا هستند و صاحبان آنها که عمدتا جوان هستند در این مدت درآمدی ندارند.
الهام بابایی خبرنگار مرکز خرم آباد