سفر فعلی ژنرال «قمر جاوید باجوا» مرد شماره یک نیروهای مسلح پاکستان به جمهوری اسلامی ایران نشان از بی اهمیت بودن توطئه های شیطانی برخی از عناصر منطقه ای و فرامنطقه ای برای ایجاد شکاف میان دو کشور دوست و برادر است.
این دومین سفر رسمی ژنرال باجوا به ایران محسوب می شود. وی اواسط آبانماه سال ۹۶ نیز در رای یک هیات بلندپایه نظامی و امنیتی به تهران سفر کرد و علاوه بر دیدار با سران نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران، با دکتر روحانی رئیس جمهوری و محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه نیز دیدارهای مهمی انجام داد.
**اشاره ای به سفر پارسال سردار باقری به پاکستان
سرلشکر 'محمد باقری' و جمعی از مقام های عالیرتبه نظامی جمهوری اسلامی ایران نیز ۲۴ تیر ۹۷ به دعوت ژنرال «قمر جاوید باجوا» فرمانده ارتش پاکستان به اسلام آباد سفر کرده بود.
ارزیابی توافقات دفاعی ایران و پاکستان در سفر آبان ماه ۹۶ ژنرال باجوا به تهران یکی از محورهای گفت وگوی سردار سرلشکر باقری با رهبران نظامی پاکستان عنوان شد.
رییس ستاد کل نیروهای مسلح ایران در جریان این سفر با فرمانده ارتش پاکستان، 'ممنون حسین' رییس جمهوری وقت و دیگر مقامات نظامی این کشور دیدار کرد.
وی همچنین از منطقه وزیرستان شمالی در شمال غرب پاکستان، در نزدیکی نوار مشترک مرزی این کشور با افغانستان بازدید و در جریان عملیات های ارتش پاکستان برای جلوگیری از تردد تروریست ها قرار گرفت.
**دیدارهای زنرال باجوا با مقامات جمهوری اسلامی ایران
ژنرال باجوا طی دیروز و امروز با سردار باقری رئیس ستاد کل نیروهای مسلح، سید عبدالرحیم موسوی فرمانده ارتش جمهوری اسلامی و علی شمخانی دبیر شورای عالی امنیت ملی دیدار کرد.
اکثر رسانه ها الکترونیکی و چاپی پاکستان نیز امروز (سه شنبه) در تیتر یک خود به سفر ژنرال قمر جاوید باجوا به تهران اشاره کرده و گفتند: تقویت همکاری های دفاعی، همگرایی منطقه ای و بررسی اوضاع امنیت مرزی از اصلی ترین اهداف این سفر به شما می رود.
روابط عمومی ارتش پاکستان (ISPR) نیز با نشر پیام توییتری اعلام کرد: ژنرال باجوا در دیدار سردار باقری همتای ایرانی خود درباره اوضاع منطقه ای و صلح و ثبات رایزنی کرد.
«قیصر حسین» جانشین سابق فرمانده نیرو هوایی پاکستان طی گفت وگو با خبرنگار ایرنا، با ابراز اطمینان از نتایج سفر اخیر فرمانده ارتش این کشور به ایران، گفت: ژنرال باجوا فردی بسیار معقول و خردمنی است که اولویت فعالیت خود را به تنش زدایی در منطقه به ویژه مبارزه با آتش فرقه گرایی متمرکز کرده است.
وی که به عنوان سفیر پاکستان در امارات متحده عربی نیز خدمت کرده است، می گوید: ژنرال باجوا مخالف عناصر افراطی است و تهران و اسلام آباد قادر به همکاری مشترک برای مبارزه با این پدیده هستند و می توانند برای صلح آمیز تر ساختن مرزهای مشترک در کنار هم بیشتر کار کنند.
قیصر حسین تاکید کرد: سفر فرمانده ارتش پاکستان به ایران همگرایی دو کشور را بیشتر تقویت می کند به ویژه این سفر می تواند مسیر برقراری روابط میان کشورهای عربی با همسایگان خود را نیز هموار کند.
«کامران یوسف» کارشناس حوزه خاورمیانه و امور امنیتی پاکستان در گفت وگو با خبرنگار ایرنا دومین سفر ژنرال باجوا را ادامه تبادل هیات عالی رتبه ایران و پاکستان در حوزه دفاعی و امنیتی توصیف کرد.
وی گفت: بازدیدهای مکرر مقام های عالی رتبه نظامی و امنیتی ایران و پاکستان نشان دهنده عزم و اراده قوی دو کشور برای مراقبت هرچه تمام تر از مرزهای مشترک، تعمیق همکاری های دفاعی و امنیتی است.
به عقیده این کارشناس پاکسانی، اوضاع منطقه از جمله افغانستان و داعش که تهدیدی مشترک برای ایران و پاکستان محسوب می شود، نیز بدون شک در دستور کار مذاکرات سران ارشد نیروهای مسلح دو کشور قرار داشته است.
کامران یوسف با اشاره به برخی مسائل در منطقه و تلاش دولت اسلام آباد برای پیشبرد ابتکار میانجیگری، اظهار داشت: پاکستان مصمم به ایفای نقش برای تنش زدایی در منطقه خلیج فارس است و نمی خواهد رویارویی میان کشورهای مسلمان دوست رخ دهد.
**بررسی سرنوشت مرزبانان ربوده شده ایران
پس از اقدام تروریست ها مبنی بر ربودن مرزبانان و بسیجیان بومی در نقطه صفر مرزی میرجاوه در جنوب شرق کشور در ۲۴ مهر سال گذشته و انتقال آنان به داخل خاک پاکستان، رایزنی ها میان دو کشور در سطوح مختلف جهت پیگیری و آزادی نیروهای ایرانی از چنگ تروریست ها آغاز شد.
فرمانده نیروی زمینی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی نیز هفته گذشته اعلام کرد: در جریان سفر فرمانده ارتش پاکستان به ایران بار دیگر موضوع آزادی مرزبانان ربوده شده ایرانی توسط تروریستها، را پیگیری خواهیم کرد.
سردار سرتیپ «محمد پاکپور» که در همین خصوص به پاکستان نیز سفر کرده بود، به تداوم تلاشها و اقدامات برای آزادی دو مرزبان ایرانی از چنگ تروریستها اشاره و بیان کرد: مرتب در حال پیگیری این موضوع هستیم.
پارسال ۱۴ نفر از مرزبانان هنگ مرزی میرجاوه و نیروهای بسیجی در اقدام تروریستی مزدوران استکبار ربوده شدند. تاکنون ۱۲ نفر از آنها آزاد شده اما هنوز دو نفر دیگر در اسارت تروریستها قرار دارند
**تمرکز بر خاورمیانه
روزنامه پاکستانی «اکسپرس تریبیون» امروز گزارش داد: اسلام آباد نگاره رو به جلو به پیشبرد گفت وگو میان کشورهای مطرح در خاورمیانه دارد زیرا هرگونه تشدید تنش ها را به ضرر ملل اسلامی و مردم منطقه می داند.
در این گزارش آمده است: اشاره به همگرایی اسلامی در نشست ژنرال باجوا با همتای ایرانی خود در تهران نشان دهنده گفت وگوی دو مقام عالی رتبه نظامی ایران و پاکستان درباره وضعیت جاری در منطقه خلیج فارس به ویژه مسائل مربوط به روابط تهران و ریاض است.
اکسپرس تریبیون با اشاره به سفر ماه گذشته عمران خان نخست وزیر پاکستان و رئیس سازمان اطلاعات ارتش این کشور به تهران با هدف پیشبرد ابتکار میانجیگری، نوشت: یکی از اهداف سفر ژنرال باجوا نیز ادامه تلاش های پاکستان در مسیر تسهیل گفت وگوها میان جمهوری اسلامی ایران و عربستان دیده می شود.
**صلح افغانستان و طالبان
«محمد طاهر خان» کارشناس پاکستانی حوزه افغانستان و طالبان در گفت وگو با ایرنا، گفت وگوی مفصل درباره امنیت مرزها، مبارزه با افراط گرایی، جلوگیری از تردد اشرار در مرزها و مبارزه با قاچاق به ویژه بررسی اوضاع افغانستان، را اصلی ترین مبحث سفر ژنرال باجوا به تهران عنوان کرد.
وی افزود: با توجه به تحریم های ضدایرانی آمریکا و تبعات آن بر منطقه و اوضاع افغانستان، یک نگرانی در میان پاکستانی ها وجود دارد که این وضعیت ممکن است بر همکاری های منطقه ای تاثیر بگذارد، به همین دلیل به نظر می رسد فرمانده ارتش پاکستان به دنبال تبادل نظر با طرف ایرانی در این خصوص است.
طاهر خان گفت: با توجه به تحولات اخیر در خصوص افغانستان، مذاکرات با طالبان و بحث خروج آمریکا، ایران و پاکستان به عنوان دو همسایه اصلی افغانستان و کشورهایی که مستقیما از وضعیت افغانستان تحت تاثیر قرار گرفته اند، سفر ژنرال باجوا برای همفکری در این خصوص مهم ارزیابی می شود.
خانم دکتر «رضوانه عباسی» استاد دانشگاه روابط بین الملل دانشگاه نومل پاکستان نیز به خبرنگار ایرنا گفت: تهران و اسلام آباد به دنبال مقابله با تهدیدهای مشترک، مکانیسم موثر و جدید برای امنیت مرزها هستند و سفر فرمانده ارتش پاکستان به دستیابی به اهداف مشترک دو کشور کمک فراوانی می کند.
وی ایران و پاکستان را دو کشور تاثیر گذار پیرامون افغانستان توصیف کرد و افزود: تهران و اسلام آباد نقطه نظر مشترکی مبنی بر حل موضوع افغانستان از طریق دیپلماسی و مذاکرات و نه از طریق جنگ هستند به همین دلیل نقش آنان برای وضعیت پساخروج خارجی ها از افغانستان حائز اهمیت است.
دو سفر رسمی فرمانده ارتش پاکستان به ایران، سفر سردار محمد باقری رئیس ستاد کل نیروهای مسلح به اسلام آباد، دیدارهای مکرر مقامات ارشد نظامی و امنیتی به ویژه چند دیدار وزیر امور خارجه ایران با ژنرال باجوا در اسلام آباد نشان دهنده عزم دو کشور دوست و برادر برای تحکیم بیش از پیش همکاری های دفاعی-نظامی و پیشبرد دیپلماسی نظامی برای همگرایی بیشتر درخصوص مسائل منطقه ای است.