جواد محقق در بررسی عوامل سرانه پایین مطالعه در کشور، گفت: تا زمانیکه آموزش و پرورش و آموزش عالی از حالت کتاب درسمحوری خارج نشود، شاهد اتفاق ویژهای در حوزه کتابخوانی نخواهیم بود.
وی با بیان اینکه در مدارس و دانشگاهها همه راهها به کتاب درسی ختم میشود، اظهار داشت: نظام آموزشی به جای اینکه کتابمحور و کتابخانهمحور باشد، کتاب درسی محور است و موضوع کنکور و دغدغه اشتغال جوانان هم این مهم را تشدید میکند که این روند، دلزدگی را میان دانشآموزان و دانشجویان بوجود میآورد.
محقق با اشاره به دغدغه امتحان و تستزنیها که نظام آموزشی برای دانشآموزان و دانشجویان بوجود آورده، افزود: در سوی دیگر این ماجرا موضوع معیشت دستاندرکاران حوزه کتاب از مولفان تا فعالان نشر است که آن هم داستان مفصلی است و بیتاثیر در کیفیت کتابها نیست.
از سوی دیگر عضو شورای سیاستگذاری هفته کتاب به فرهنگ مطالعه در میان خانوادهها اشاره کرد و گفت: نخستین تاثیر و فرهنگسازیها از خانوادهها نشات میگیرد و تا خانوادهها کتابخوان نباشند، کودکان هم کتابخوان نخواهند شد. درواقع زمانیکه کودکان در قفسههای خانه کتاب نبینند و کتاب در میان اعضای خانواده و دورهمیها رد و بدل نشود برای کودکان نیز این مهم فرهنگسازی نمیشود.
براساس اعلام ستاد خبری بیست و هفتمین دوره هفته کتاب جمهوری اسلامی ایران، با این حال محقق نسبت به آینده کتابخوانی در کشور نا امید نیست و در این خصوص، گفت: با وجود مشکلات بسیاری که در این حوزه وجود دارد و جوانان را از کتابخوانی دور میکند، میزان تبادل و فروش کتاب در کشور حکایت از افرادی دارد که بنا به علاقه و دغدغه شخصی، پیگیر کتاب هستند.
وی همچنین به راههای نرفته در راستای توسعه فرهنگ مطالعه و کتابخوانی اشاره کرد و گفت: یکی از معضلاتی که در این حوزه باید حل شود هزینه بالای کاغذ است.
بیست و هفتمین دوره هفته کتاب جمهوری اسلامی ایران با شعار حال خوش خواندن از ۲۳ آبان در سراسر کشور آغاز شده است و تا ۵ آذر ادامه دارد. امسال بیش از ۷۰ سازمان و نهاد مختلف در اجرای برنامه های هفته کتاب مشارکت دارند. این رویداد فرهنگی از چهارشنبه (۲۲ آبان) در یزد افتتاح شد و ایام هفته به این اسمی نامگذاری شده اند : چهارشنبه؛ کتاب و پایتخت کتاب ایران، پنجشنبه؛ کتابخانه، کانون فرهنگی محله، جمعه؛ کتاب معجزه پیامبر (ص)، شنبه؛ وقف کتاب، ترویج کتابخوانی، یکشنبه؛ مدرسه کتابمحور، دانشآموز کتابخوان، دوشنبه؛ کودک، کتاب، آینده، سهشنبه؛ کتاب مبنای تمدن، چهارشنبه ۲۹ آبان؛ کتاب، رسانه و فضای مجازی و پنجشنبه؛ کتابفروشی پاتوق فرهنگی.
همزمان با این هفته برنامه های مختلفی برای توجه بیشتر به کتاب و کتابخوانی در سطح جامعه برگزار می شود که از جمله آن طرح پاییزه کتاب است. بر اساس این طرح علاقهمندان و خریداران کتابهای عمومی و کودک و نوجوان میتوانند با ارائه کد ملی از ۲۰ درصد یارانه خرید کتاب تا سقف ۱۲۰ هزار تومان در کتابفروشیهای ثبتنام کرده در این طرح، بهرهمند شوند.
کتابگردی توسط اهالی قلم و نشر، جمع آوری کتاب برای مناطق محروم در قالب پویش با کتاب میشه توسط نهادهای مرتبط؛ از جمله معاونت توسعه روستایی ریاست جمهوری، معاون فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، نهاد کتابخانههای عمومی کشور و کتابخانه ملی، گرامیداشت نویسندگان کودک و نوجوان، برگزاری اختتامیه هیجدهمین جشنواره کتاب و رسانه، برگزاری پنجمین دوره جشن ملی مترجمان و اختتامیه دومین دوره پوپک دانا تنها بخشی از این برنامه ها با رنگ و بوی کتاب است.
همچنین با همکاری سازمان فرهنگ و ارتباطات امسال برای اولین بار هفته کتاب در بیش از ۱۲ کشور؛ از جمله ترکیه، مجارستان، سوئیس، آلمان، ایتالیا و قرقیزستان با مشارکت نهادهای فرهنگی این کشورها برگزار شده است. فایل پوستر و تیزر بیست و هفتمین دوره هفته کتاب جمهوری اسلامی ایران روی پایگاه اطلاع رسانی هفته کتاب بارگذاری شده است.