تهران- ایرنا- نحوه مدیریت پسماند از تولید تا دفن و کنترل از جمله چالشهایی به شمار میرود که همچنان در بسیاری از مناطق شهری و روستایی پابرجا مانده است و سلامت عمومی جامعه را تهدید میکند.
رهاسازی زبالهها در محیطهای پیرامون شهرها و روستاها ضمن آلوده کردن محیط زیست، حیات وحش و گونههای گیاهی و جانوری را نیز به مخاطره انداخته و زندگی را برای اهالی شهرها و روستاها سختتر کرده است.
انباشت زباله در کنار مناطق مسکونی، سرازیر شدن شیرآبهها و نفوذ آنها به سفرههای آب زیرزمینی، انباشت مواد غیربهداشتی در سطل زباله، پراکنده شدن زبالهها در مناطق کشاورزی، جولان حیوانات موذی و سگ و گربه های ولگرد در محل های انباشت زباله، تصویر جاری در اغلب شهرستانها به شمار میرود و تاکنون برنامهریزیها در زمینه ساماندهی پسماند به نتیجه مطلوبی دست نیافته است.
سالهاست که مسوولان استانها جمع آوری و دفن بهداشتی زباله ها در سطح شهرها و روستاها را نوید میدهند ولی تاکنون نتیجه مطلوبی در این زمینه حاصل نشده و مردم همچنان از وضعیت ساماندهی آن ناراضی هستند.
بر اساس آمار سازمان بهداشت جهانی بیش از ۴۰ درصد پسماندهای بیمارستانی عفونی هستند و سالانه ۶ میلیون نفر در جهان به دلیل نبود مدیریت صحیح این پسماندها جان خود را از دست می دهند.
درحالی که سرانه تولید پسماند در کشور حدود ۲۵۶ کیلوگرم برای هرنفر در سال اعلام میشود، بسیاری از استانهای کشور از جمله تهرا«، کرمانشاه، مازندران، ایلام، خوزستان، اصفهان، گیلان، قزوین، هرمزگان، بوشهر، البرز، یزد و اردبیل کم و بیش با این معضل دست به گریبان هستند.
از جمله این زباله ها، زباله های بیمارستانی از نوع پرخطرتری محسوب می شوند که گرچه از چند سال پیش وزارت بهداشت بیمارستان ها را موظف به بیخطرسازی و دفع مجزای زباله های عفونی و غیرعفونی از مبدا کرده، اما برخی کارشناسان مدعی هستند این اقدام در همه مراکز درمانی انجام نمی شود.
براساس مصوبه سال ۱۳۸۳ مجلس شورای اسلامی، زباله های بیمارستانی، عفونی و شیمیایی که برای سلامت جامعه تهدید محسوب می شود، باید ایمن سازی و تحت شرایطی خاص دفع شوند.
پرونده پیش رو حاصل تلاش همکاران ایرنا در گوشه و کنار کشور و استان های مختلف است که مسائل و مشکلات مدیریت پسماند و زباله ها را در هر استان و شهرستان تشریح کرده اند.