نشست خبری نخستین دوره جشنواره بینالمللی کتاب «ایثار و شهادت» با عنوان «سرخ نگارارن» امروز (سه شنبه) با حضور حجتالاسلام محمدحسن کاویانی راد معاون فرهنگی آموزشی بنیاد شهید و رحیم نریمانی مدیرکل انتشارات بنیاد شهید و امور ایثارگران برگزار شد.
معاون فرهنگی و آموزشی بنیاد شهید و امور ایثارگران در این نشست خبری افزود: نخستین دوره جشنواره بینالمللی کتاب ایثار و شهادت با عنوان «سرخ نگاران» (تاریخ شفاهی و مستندنگاری)، در بخشهای ادبیات داستانی بزرگسالان و کودک و نوجوان در دی ماه ۹۸ برگزار میشود.
محمد حسن کاویانی راد با اشاره به اینکه با شناسایی استعداد های جوان در این فرهنگ زمینه مشاهده نسل فرهیخته ای که دل در گروی ارزشهای مردمی نهاده روبرو می شویم گفت: از این جشنواره ۱۵ دستگاه فرهنگی در سطح کشور حمایت میکنند. تلاش بر این بوده مساله ادبیات ایثار و شهادت در توسعه فرهنگی به ظهور برسد.
رئیس شورای سیاستگذاری جشنواره بینالمللی «سرخ نگاران» اظهار کرد: ارزیابی علمی و پژوهشی محتوای کتابهای ژانر ایثار و شهادت، حمایت از آثار فاخر کیفی ناشران و نویسندگان حوزه ایثار و شهادت انگیزه دهی به نویسندگان نوقلم برای تولید محتوا در این حوزه و تدوین نقشه راه و سند راهبردی برای تحقق منویات مقام معظم رهبری در بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی اهداف این جشنواره هستند.
کاویانی راد با تبریک ایام هفته وحدت با بیان اینکه انقلاب اسلامی تحت عنوان گفتمان ایثار و شهادت مبتنی بر زیست اخلاقی و متعالی با هزینه کرد مناسب در راه رسیدن به هدف است، اظهار کرد: با حدوت انقلاب، جامعه توانست مجموعه شعارها را در عرصه عمل به ظهور برساند و شعار انقلاب اسلامی و دفاع مقدس مجموعه ای از اشعار متعالی است که برای رسیدن به آن باید هزینه ای گزاف بپردازیم.
وی افزود: شاید در طول تاریخ کمتر داشته باشیم آرمانی را که یک ملت حاضر به پرداخت بیش از ۲۲۰ هزار شهید در فاصله کوتاه مدت برای آن باشد، اما در چهل ساله پس از انقلاب که همه ما آن را تجربه کردیم، هر روز هزینههای سنگینی مانند بیش از ۵۰۰ هزار جانباز و هزاران آزاده را جامعه و مردم هزینه کردند و امروز حق طبیعی آنهاست که ثمره آن را در چهارچوب دستاوردهای متعالی مشاهده کنند.
برگزاری جشنواره بر اساس فرمایشات رهبری
کاویانی راد با بیان اینکه در عرصه گفتمان دفاع مقدس و انقلاب و ادبیات ایثار و شهادت، آنچه امروز بخشی از آن را شاهدیم، بر اساس سخنان رهبر انقلاب اسلامی، خونآورد است، تاکید کرد: وقتی ایشان اصطلاح خونآورد را به کار میبرند، در واقع به هزینهای که صورت گرفته اشاره میکنند که بسیار منحصر به فرد است و آنچه که به عنوان محصول تولید میکند، باید با ارزش باشد.
معاون فرهنگی آموزشی بنیاد شهید با اشاره به اینکه ما در مرحله خودسازی این تجربه را پشت سر گذاشتیم، گفت: نسلی که با این ادبیات، زندگی کرد و از مرحله ذهن، آن را به عینیت کشاند، انسانی است که مورد نظر انقلاب است و همان انسان اجتماعی است که می تواند شعار اصیل انقلاب را نه در پستو بلکه در تعاملات اجتماعی در چارچوب یک جامعه پویا ارائه دهد. امروز ما در پیچ بزرگی قرار داریم، اما آیا توانستهایم که این مدل و الگو را در زندگی و زیست اجتماعی برایش مابهازایی عرضه کنیم؟ و مرحله بالاتر، تمدنسازی است. ضمن اینکه نیاز به آن داریم و فاصله هم از آن داریم تا به یک تمدن عمیق اسلامی دست یابیم.
تولید یک هزار و ۷۶۰ عنوان کتاب
کاویانی راد افزود: اما طی این مراحل نیازمند عنصر محرک فرهنگی است که مشتمل به آگاهی، توانایی، انگیزه و اندیشه است، بنیاد شهید تلاش خود را در سالیان متمادی انجام داده که مجموعه داشتهها را علمی و فرهنگی فرآوری کند و در سطوح مختلف آن را عرضه کند. محصول این تلاش، حداقل در ادبیات مکتوب یک هزار و ۷۶۰ عنوان کتاب بوده که در طول این سالیان برای آنها تلاش شده است.
وی ادامه داد :خاطرات ایثارگران و مستندات فرهنگی ایثار و شهادت وصایای شهدا در سطح استانها از یک تا ۷ بخش منتشر شده تا دیدگاههای حاکم بر ذهن شهدا عرضه شود.
معاون فرهنگی آموزشی بنیاد شهید گفت: فرهنگ اعلام شهدا ضروری بود و در قالب مجلات و تولیداتی توانستیم فرازهایی از زندگینامه تمام شهدای کشور را که در حد شناسایی آنها به عنوان شناسنامه فرهنگی باشد تهیه و منتشر کنیم. در طول این سالیان این توفیق حاصل شده که مجموعه بنیاد مشخصات شهدا را منتشر و ثبت کند. طبیعی است که مجموعهای هنوز باقی مانده و آن مجموعه مربوط به والدین شهداست که برای ما این مساله در اولویت مهم است.
جمع آوری خاطرات باقیمانده از والدین شهدا
معاون بنیاد شهید با بیان اینکه در یک حرکت جهادی خاطرات باقیمانده از والدین شهدا در حدود ۶۰ هزار نفر را جمعآوری خواهیم کرد، تصریح کرد: بحث دیگر سیره نگاری است که مجموعه این مستندات در چارچوب طراحی فرمولهای رفتاری برای آینده تبدیل به نظریات علمی و تولیدات نرم افزاری قرار بگیرد و برای تبیین سبک زنگی به آنها نیازمندیم.
وی افزود: موضوعی که از همان ابتدا مورد توجه بوده این است که چگونه تجربه درون جامعه خود را به عرصه اشتراک با ادبیات بینالمللی در فرهنگهای مختلف قرار دهیم و تضارب و تبادل افکار و نگرشها پیرامون این اصل که در فرهنگ ما یک نکته کشف شده است ولی این فرهنگ در فرهنگهای مختلف ابعاد دیگری داشته و اگر نتوانیم این تضارب افکار را عرضه کنیم، این نگرانی وجود دارد که تا مرز انکار شدن پیش روند، لذا از این بعد به شدت نیازمند پویایی جهادی هستیم.
تولیدات با موضوعات مهم بشری
رئیس شورای سیا ستگذاری جشنواره با بیان اینکه مجموعه نشر فرهنگی در ایران و ادبیات فارسی باید این مبانی را فرآوری کند، ادامه داد: این تولیدات با موضوعات مهم بشری تطبیق و بعد شاخصها را آرام آرام به جهان عرضه کند و آنچه در جهان تولید شده را جمعآوری و از آنها استفاده کند.
وی افزود : این جشنواره ساماندهی شده تا در چارچوب آن تولیدات داخلی حمایت شوند. در حوزه ادبیات داستانی بلند و کوتاه در بخش کودک و نوجوان و بزرگسال تلاش داریم آثار نفیسی که تولید میشود، به دست نسل آتی برسد، همچنین جوانان نوقلمی که دل به کار ببندند و تولیدات آنها تا انتها با همین ادبیات شکل گیرد مورد توجه خواهند بود. ما نیز با جذب استعدادها باید بتوانیم زمینهای فراهم کنیم تا در آینده با نسل نویسنده تولیدگر که دل به ارزشهای این کشور نهادهاند مواجه شویم.
مشاهده نسل فرهیخته ای که دل در گروی ارزشهای مردمی دارند
وی با اشاره به اینکه با شناسایی استعداد های جوان در این فرهنگ زمینه مشاهده نسل فرهیخته ای که دل در گروی ارزشهای مردمی نهاده روبرو می شویم گفت: از این جشنواره ۱۵ دستگاه فرهنگی در سطح کشور حمایت میکنند. تلاش بر این بوده مساله ادبیات ایثار و شهادت در توسعه فرهنگی به ظهور برسد.
معاون بنیاد شهید گفت: این جشنواره درحد توان خود تلاش دارد یک رویکرد تغییر در جایگاه تصدیگری در تولیدات فرهنگی تحت حمایت مشارکت و تشویق افراد در زمینه های مختلف داشته باشد.
کاویانیراد با بیان اینکه امروز در عرصه فرهنگ، عموماً و در حوزه تولید و ادبیات ارزشها خصوصاً و در خصوص زمینههای کار به شکل اخص مشکلاتی وجود دارد تصریح کرد : محدودیتهای اقتصادی در زمینه نشر یکی از آنهاست که ناشران و تولیدکنندگان با این محدودیتها مواجهند و این وسیله میتواند آسیبهایی را به افرادی بزنند که میخواهند به یک تکلیف فرهنگی عمل کنند.
وی با بیان اینکه گروهها و تشکل های مردمی با حداقل سرمایه و حمایت در این عرصه پرچمداری می کنند افزود : طرح سرگذشت پژوهشی برای والدین شهدا از مسائل مهم است که هم زمینه اجرایی آن فراهم شده و هم اینکه ما با کمک از اهالی رسانه خواهان آنیم که ما را یاری کنند که این خاطرات ثبت شود.
جشنواره کاری جهادی و کمهزینه است
کاویانی راد با اشاره به هزینههای جشنواره گفت : این جشنواره کاری جهادی و کمهزینه است. ما تنها هزینه داوری ها، پوستر و اختتامیه ساده را برگزار میکنیم.
تمامی ناشران و نویسندگان میتوانند دو نسخه از آثار خود را تا سی ام دی ماه ۱۳۹۸ به دبیرخانه جشنواره به نشانی تهران، خیابان آیت الله طالقانی، خیابان ملک الشعرای بهار شمالی، پلاک ۵ طبقه سوم اداره کل اسناد و انتشارات ارسال کنند و ثبت نام الکترونیکی به آدرس www.navideshahed.com الزامی است. شعار این دوره جشنواره، «ادبیات ایثار و شهادت؛ محور توسعه فرهنگی» انتخاب شده است.
جشنواره تا پایان دیماه به کار خود ادامه میدهد و مراسم اختتامیه اسفند برگزار می شود. نویسندگان و هنرمندان میتوانند با ثبتنام در سایت نوید شاهد و ارسال آثار فیزیکی در جشنواره شرکت کنند.
دبیر علمی این جشنواره دکتر میرکاظمی است و دبیر اجرایی نیز آقای شیشهگران است.
در پایان این نشست خبری، از پوستر جشنواره بینالمللی کتاب «سرخ نگاران» با حضور معاون فرهنگی بنیاد شهید، مدیر کل اسناد و انتشارات بنیاد شهید و خانواده شهید رضایی مجد رونمایی شد.