شب گذشته مرحله گروهی مسابقات انتخابی یورو ۲۰۲۰ به اتمام رسید و تکلیف ۲۰ تیم از ۲۴ تیم صعود کننده به مسابقات مشخص شد. انگلیس و جمهوری چک از گروه نخست، اوکراین و پرتغال از گروه دوم، آلمان و هلند از گروه سوم، سوئیس و دانمارک از گروه چهارم، کرواسی و ولز از گروه پنج، اسپانیا و سوئد از گروه ششم، لهستان و اتریش از گروه هفتم، فرانسه و ترکیه از گروه هشتم، بلژیک و روسیه از گروه نهم و ایتالیا و فنلاند از گروه دهم مجوز حضور را گرفتند. حالا تکلیف چهار تیم باقیمانده باید در مسابقات پلیآف مشخص شود.
اما سیدبندی اعلام شده از سوی یوفا به شرح زیر است:
سید یک: بلژیک، ایتالیا، انگلیس، آلمان، اسپانیا و اوکراین
سید دو: فرانسه، سوئیس، کرواسی، لهستان، هلند و روسیه
سید سه: پرتغال، ترکیه، دانمارک، اتریش، سوئد و جمهوری چک
سید چهار: ولز، فنلاند، پلیآف A، پلیآف B، پلیآف C و پلیآف D
با توجه به اینکه عملکرد تیمها در مسابقات لیگ ملتهای اروپا نیز مهم بوده و همچنین با در نظر گرفتن اینکه این دوره با میزبانهای متعدد برگزار میشود و نتایجی که در دور انتخابی کسب شده اهمیت دارد، حضور برخی از تیمها در یک سری از گروهها قطعی شده است.
ایتالیا در گروه اول حاضر خواهد بود. آنها یکی از تیمهای میزبان این گروه هستند. در گروه دوم بلژیک به عنوان سرگروه خواهد بود و تیمهای روسیه و دانمارک به عنوان ۲ میزبان در این گروه هستند. تکلیف تیم دیگر در قرعهکشی ۹ آذرماه مشخص میشود. در گروه سوم حضور اوکراین و هلند قطعی شده است. انگلیس هم تنها تیم گروه چهارم تا به اینجا خواهد بود. اسپانیا و آلمان نیز به ترتیب در گروههای پنج و ۶ حاضر هستند. برای مشخص شدن الباقی جاهای خالی، قرعهکشی در تاریخ ۹ آذرماه به انجام میرسد.
فعلا فنلاند تنها تیمی است که در این دوره اولین حضور خود را تجربه میکند. قرار گرفتن فرانسه، قهرمان جام جهانی در سید دوم و پرتغال، قهرمان دوره قبل در سید سوم از نکات جالب توجه سیدبندی است. همچنین اوکراین هم به خاطر درخشش در مرحله انتخابی، جزو حاضرین در سید یک است. هلند هم بعد از یک دوره غیبت به جمع حاضرین اضافه شد؛ آنها در سید دوم قرار گرفته اند.
اما چهار تیم دیگر چگونه به مسابقات نهایی راه پیدا خواهند کرد؟ با معادله بسیار پیچیدهای روبرو هستید. یوفا برای نشان دادن اهمیت مسابقات لیگ ملتهای اروپا که در فصل ۲۰۱۸-۲۰۱۹ برگزار شد یک سری از تیمها را به مسابقات پلیآف فرستاده و برخی تیمها را از حضور در این مرحله بازداشته است.
۱۶ تیم در چهار گروه چهار تیمی قرار میگیرند. نحوه قرار گرفتن تیمها به سطحی که در لیگ ملتها بودند بستگی دارد. در سطح اول ۱۲ تیم حضور داشتند که ۱۱ تیم مجوز حضور در جام ملتها را کسب کردند و تنها ایسلند نتوانست به طور مستقیم صعود کند. در سطح دوم چهار تیم بوسنی، اسلواکی، ایرلند و ایرلند شمالی مجوز صعود نگرفتند. این چهار تیم، در کنار هم قرار میگیرند. در سطح سوم هفت تیم اسکاتلند، نروژ، صربستان، بلغارستان، رژیم اشغالگر قدس، مجارستان و رومانی رتبههای بهتری نسبت به بقیه تیمهای این سطح کسب کردند و فنلاند تنها تیم این سطح بود که به طور مستقیم صعود کرد. تعداد آنها بیش از چهار تیم است. سه تیم نخست این سطح یعنی اسکاتلند، نروژ و صربستان سه تیم قطعی این گروه را تشکیل میدهند و از بین بلغارستان، رژیم اشغالگر قدس، مجارستان و رومانی قرعهکشی انجام میشود. یک تیم در همین سطح باقی خواهد ماند و سه تیم دیگر به سطح یک میروند تا با ایسلند تشکیل یک گروه چهار تیمی را بدهند. در سطح چهارم نیز چهار تیم نخست یعنی گرجستان، مقدونیه، کوزوو و بلاروس به رقابت خواهند پرداخت. از هر سطح تیم قهرمان به یورو ۲۰۲۰ صعود میکند. مسابقات هم به صورت گروهی نیست و با توجه به ردهبندی تیمها، بازی ها ۲ به ۲ برگزار خواهد شد و هر مسابقه یک میزبان خواهد داشت. برندگان ۲ مسابقه هر گروه به فینال میروند. پنج روز بعد دیدار فینال، پس از قرعهکشی برای تعیین میزبان از بین یکی از ۲ کشور صعود کرده برگزار خواهد شد. با این قوانین عجیب وضع شده یکی از بین گرجستان، مقدونیه، کوزوو و بلاروس به جام ملتها راه پیدا خواهد کرد.
هری کین با ۱۲ گل بهترین گلزن دور انتخابی شد. رونالدو نیز با فاصله یک گل در رده دوم قرار گرفت. یونان مهمترین غایب این دوره تا به اینجا خواهد بود. آنها در سال ۲۰۰۴ قهرمان شدند ولی حالا در پلیآف هم جایی ندارند؛ با اینکه در گروه خود سوم شدند! بلژیک و ایتالیا تنها تیمهایی بودند که تمام مسابقات خود را با برد پشت سر گذاشتند. فنلاند نیز با ۱۲ امتیاز ضعیفترین تیم صعود کرده به این دوره از مسابقات جام ملتها به طور مستقیم بود. آنها از پنج تیم سوم گروههای دیگر کمتر امتیاز گرفتند. این رقابتها فعلا ۱۲ میزبان دارد اما تیمهایی که نتوانند مجوز حضور بگیرند، میزبانی را از دست خواهند داد. به طور مثال آذربایجان با توجه به عدم صعودش دیگر جزو میزبانان یورو نخواهد بود و کشوری دیگر جایگزین آنها میشود.
حال باید دید کیفیت این دوره از مسابقات یورو به چه نحوی خواهد بود. مسابقاتی که به عجیبترین شکل ممکن قرار است برگزار شود. با میزبانهای متعدد و پلیآف عجیب و پیچیدهای روبرو هستیم که همچنان سوالات زیادی را در ذهن مخاطبان خود قرار داده است.