محمد داوودی روز پنجشنبه در گفت و گو با خبرنگار علمی ایرنا با اشاره به تاسیس بزرگترین و مجهزترین مرکز آزمایشگاهی زلزله شناسی در ایران اظهار داشت: از ۱۰ سال گذشته ساخت این آزمایشگاه در خرداد ماه ۹۱ آغاز و اخیرا به مرحله ی راه اندازی رسیده است و سه بخش کلی دارد.
معاون فناوری پژوهشگاه بین المللی مهندسی زلزله افزود: آزمایشگاه جدید پژوهشگاه با هدف ایجاد آزمایشگاهی با تراز استانداردهای جهانی و با نگاهی به امکانات موجود داخلی (میزان سرمایه گذاری، روش ساخت سازه، امکانات و ابزار آلات لازم آزمایشگاهی و ساختار بهره برداری از آزمایشگاه) صورت پذیرفته است.
عضو هیات علمی پزوهشگاه زلزله شناسی تصریح کرد: این آزمایشگاه در زمینی به وسعت هفت هزار و ۶۰۰ متر مربع در شمال شرقی تهران در منطقه ی سوهانک واقع شده است. زیربنای فاز اول این مجتمع آزمایشگاهی هشت هزار متر مربع پیش بینی شده که شامل مجموعه عملیاتی آزمایشگاه است. فاز دوم پروژه بالغ بر ۱۲ هزار مترمربع شامل بناهای اداری، پژوهشی و پشتیبانی خواهد بود.
وی با اشاره به بخش های آن فاز اول این آزمایشگاه کف قوی و دیوار عکس العمل، میز لرزان و دستگاه سانتریفیوژ، ادامه داد: بخش اول آن «آزمایشگاه سانترفیوژ یا گریز از مرکز» است که آزمایشگاه ژئو تکنیکی است. نمونه های اسکیل شده در داخل بسکیتی ساخته می شود و در یک دوران حول محور مرکزی شتاب زیادی به آن وارد شده و تنش ها را به تنش های درجای محیط میرساند و می توان مباحث دینامیکی را روی آن اعمال کرد که راه اندازی شده است.
به گفته داوودی در آزمایشگاه سانترفیوژ میتوان آزمایش های فراوانی انجام داد و ارسال نمونه به خارج کشور منتفی شده است.
معاون فناوری پژوهشگاه بین المللی مهندسی زلزله افزود: بخش دوم آزمایشگاه «شیکینگ تیبل بزرگ مقیاس یا میز لرزان» است که در مرحله راه اندازی است و امیدواریم تا آخر سال از آن بهره برداری شود.
وی ادامه داد: در این بخش می توانیم سازه ها و تاسیسات صنعتی مثل ری اکتور اتمی و کمپرسورهایی بسیار قوی که به بار دینامیکی حساس هستند را روی میز بگذاریم و به آن بار زلزله و دینایکی در هر مقیاس اعمال کنیم. ابعاد این میز ۶ متردر ۶ و ۶ درجه آزاد است به این معنا که در ۶ جهت متفاوت می توان به آن بار اعمال کرد.
داوودی با اشاره به سومین بخش آزمایشگاه «کف قوی و دیوار عکس العمل»، اظهار داشت: چندین ماه است که از این بخش بهره برداری شده است همچنین با مقیاس واقعی در آزمایشگاه تست شده که توان بسیاری به کشور می دهد زیرا این آزمایشگاه در منطقه غرب آسیا بی بدیل است و امکان انجام آزمایش های داخل و اطراف کشور را دارد و پتانسیل عظیمی ایجاد کرده است.
معاون فناوری پژوهشگاه بین المللی زلزله شناسی تصریح کرد: تست های آزمایشگاه کف قوی و دیوار عکس العمل بسیار گران قیمت است و پیش از این نمونه ها برای آزمایش با رایزنی های فراوان به خارج کشور به خصوص آمریکا ارسال می شد اما با احداث این بخش از خروج بودجه ای عظیم جلوگیری شده است.
وی عنوان کرد: طرح ارائه شده برای این آزمایشگاه برخاسته از تجربیات عملی ۱۵ ساله پژوهشگاه در راه اندازی و بکارگیری آزمایشگاه های موجود در محل فعلی پژوهشگاه است.
داوودی درادامه تصریح کرد: این آزمایشگاه جامع و وسیع در رابطه با مسائل مهندسی زلزله، سازه، خاک و ارتعاشات در کشور است که امکان پاسخگویی به نیازهای کشور و حتی وسیع تر از آن در منطقه را نیز فراهم کرده است. امکانات پیش بینی شده در این آزمایشگاه به نحوی طراحی شده اند که به کارگیری آن ها نه تنها در زمینه های مختلف مرتبط با مهندسی زلزله و صنعت ساخت وساز کشور بی همتا است، بلکه امکان به کارگیری تجهیزات آن برای صنایع زیر بنایی کشور همانند صنایع دفاعی، نفت و پتروشیمی، آب و برق، صنعت هسته ای و همچنین صنایع متوسط و سبک فراهم شده است.