باکو – ایرنا – در ششمین کنفرانس علمی شرق شناسان جوان دانشگاه "ایوانه جاواخویشویلی" تفلیس تقویت تعمل میان دانشمندان  ایران و ایرانشناسان گرجستان مورد تاکید قرار گرفت.

به گزارش روز پنجشنبه رایزنی فرهنگی سفارت جمهوری اسلامی ایران در گرجستان، "حمید مصطفوی"  رایزن فرهنگی کشورمان طی سخنانی در این کنفرانس علمی با اشاره  به همکاری های علمی دانشگاه ایوانه جاواخویشویلی تفلیس با رایزنی فرهنگی و نهادهای دانشگاهی و پژوهشی  ایران در حوزه ایران شناسی، اظهار امیدواری کرد که در سایه همکاری و هم اندیشی در زمینه گسترش آموزش زبان و ادبیات فارسی، توسعه مطالعات ایران شناسی و تربیت ایران شناسان جوان کارآمد را فراهم  و چارچوب های درست و منطقی برای تعامل دانشمندان ایران با ایرانشناسان گرجی درعرصه های مختلف ایجاد شود.

رایزن فرهنگی ایران   فعالیت های کرسی ایران شناسی دانشگاه تفلیس  را مورد اشاره قرار داد و گفت: این کرسی در طول سالیان گذشته، در مسیر تکاملی، راه خود را پیموده است و این جهت گیری همچنان با موفقیت ادامه دارد.

وی از همکاری سازنده ریاست دانشگاه و همکارانشان و رئیس کرسی ایرانشناسی و آن دسته از ایرانشناسان که عمری را در راه شناخت ایران صرف کردند و سهمی در معرفی فرهنگ و تمدن کهن ایران  در گرجستان داشتند و دارند، قدردانی کرد.

مصطفوی همچنین با اشاره  به  سابقه دانشگاه ایوانه جاواخویشویلی تفلیس گفت : یک قرن از آغاز تاسیس این دانشگاه می گذرد و مردانی فرهیخته و دانشور و سختکوش همچون روانشاد مرحوم " قنستنطین پاگاوا " با درک اهمیت مطالعات شرق شناسی و ایران شناسی نخستین سنگ بنای شرق شناسی و ایران شناسی را در راستای ارتقاء روابط علمی و فرهنگی دوستانه با دیگر کشورها در این دانشگاه نهادند.

مصطفوی با اشاره به خدمات مرحوم پاگاوا، وی را  یکی از دانشمندان شاخص در میان ده‌ها ایران‌شناس بزرگ گرجی عنوان کرد که در طول فعالیت خود در دانشگاه  شاگردان زیادی را تربیت کرده و پژوهش‌های بنیادین و بی‌همتایی را به حوزه  ایران‌شناسی عرضه داشت.

  وی  افزود: امروزه مطالعات شرق شناسی به تدریج همه شئون فرهنگی اعم از ادیان، مذاهب، باورها، سنت ها، هنر، ادبیات، قومیت ها و تمدن های ملت های مشرق زمین را در بر گرفته و از اهمیت بسیار زیادی در تحکیم مناسبات فرهنگی و بین المللی دارد ...

 پرفسور "گوچا جاپاریدزه"  رئیس دانشکده علوم انسانی دانشگاه تفلیس نیز در این  کنفرانس علمی که به مناسبت یکصدمین سالگرد تولد مرحوم پروفسور قنستنطین پاگاوا برگزار شد،   نقش دانشگاه ها را در استمرار، گسترش و ژرفا بخشیدن به مطالعات شرق شناسی را مهم دانست.

وی  به ضرورت پرداختن به موضوعات مختلف و بنیادین شرق شناسی و ایران شناسی تاکید کرد و هدف از برگزاری این کنفرانس را زمینه سازی برای گسترش تعاملات و روابط علمی و فرهنگی کشور گرجستان با کشورهای مختلف شرق توصیف کرد.  

مرحوم  پروفسور قنستنطین پاگاوا، ایران شناس و استاد دانشگاه دولتی تفلیس، نماینده ممتاز مطالعات  شرق‌شناسی گرجی بوده  و  یکی از آن ایرانشناسان گرجی است که با فعالیت های علمی و پژوهشی وآموزشی مثمر خود، سطح علمی بالایی از شرق شناسی گرجی را تضمین کرده است.

پاگاوا  متولد سال  ۱۹۱۹  پس از کسب تحصیلات  دانشگاهی در دهه  ۴۰ قرن گذشته میلادی تا پایان  عمر  (سال ۱۹۹۴ ) به فعالیت های علمی در دانشگاه دولتی تفلیس پرداخته است.

 وی در سال ۱۹۸۱، پس از درگذشت "دیوید کوبیدزه"  ریاست کرسی زبان و ادبیان فارسی را  در این دانشگاه برعهده گرفت و  نویسنده  کتب و مقالات علمی زیادی شامل ادبیات کلاسیک و معاصرفارسی، روابط ادبی- فرهنگی گرجستان وکشورهای شرقی بوده است.